Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-02-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/2/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δικαιοσύνη - Επίορκοι δικαστές
  • [04] Κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδος
  • [05] Οικονομία
  • [06] Κυβέρνηση-Κώστας Καραμανλής
  • [07] Παιδεία
  • [08] Ιράν
  • [09] ΠΑΣΟΚ
  • [10] ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
  • [11] Ολυμπιακές εγκαταστάσεις
  • [12] Σκόπια
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] Χρηματιστήριο-Αποκρατικοποιήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/2/2005

    Η διαφθορά στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Δικαιοσύνης κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα προνόμια για ειδικούς φρουρούς, συνοριοφύλακες. Αποκλειστικό: Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι νέες συντάξεις για 21 ταμεία. Αύξηση 4% σε ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ κ.α.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα μυστικά του Θεόκλητου. Διατί ο Αρχιεπίσκοπος στηρίζει τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Έκθεση κόλαφος για πληθωρισμό - αυξήσεις μισθών. Αποκαλυπτήρια ΠΑΣΟΚ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Η ΑΥΓΗ: Το πράσινο στην "τρύπα" του ολυμπιακού ελλείμματος! Οι πρώτες αντιδράσεις δήμων και κατοίκων χθες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να ξυρίσει ο Χριστόδουλος τους 20 διεφθαρμένους Μητροπολίτες. Τα κατορθώματά τους περιγράφονται αναλυτικά σε πολυσέλιδη απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Θρίλερ στο Ιράν και πανικός νέου πολέμου. Μυστηριώδης έκρηξη κοντά σε πυρηνικό σταθμό προκαλεί διεθνή αναστάτωση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3.232 προσλήψεις σε υπουργεία, δήμους, νομαρχίες. Αναλυτικά όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται.

    ΕΘΝΟΣ: Γονατίζουν νοικοκυριά από δάνεια - κάρτες. 150.000 οικογένειες σηκώνουν τα χέρια για τα χρέη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νέος Πρόεδρος έρχεται παλιοί υπουργοί φεύγουν. Μετά την απόφαση με στόχο την προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός αποφασίζει εντός των ημερών και μέτρα για την προσέγγιση του κόσμου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σκληρή κριτική στον Διώργο. Από τέσσερα μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ με κείμενο - παρέμβαση για το Συνέδριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόκκινο στο τραμ, τσιμέντο στο Ελληνικό. Προτεραιότητα στα Ι.Χ. και την οικιστική ανάπτυξη!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιερός Λίβελος κατά ΜΜΕ, πολιτικών, δικαστών. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    ΕΣΤΙΑ: Απαξιώνεται η Παιδεία. Βάρος στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα.

    ESPRESSO: Κόρη Αμερικανού γερουσιαστή συνελήφθη στην Αθήνα για πορνεία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χωρίς σχεδιασμό η μεταολυμπιακή χρήση των έργων. Διαφωνούν υπουργοί, ερίζουν φορείς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ιερός αναβρασμός για την κάθαρση. Σε τρεις άξονες οι προτάσεις Χριστόδουλου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ιερή λάσπη αντί για κάθαρση. Λίβελλος στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής.

    Η ΝΙΚΗ: Σχέδιο "κάθαρσης". Αξιοποίηση της κρίσης μεθοδεύει το Μαξίμου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δημόσιο Σύστημα Υγείας: Έρμαιο στις συμπληγάδες της εμπορευματοποίησης.

    TRAFFIC NEWS: Ροζ καταγγελίες σε βάρος γνωστού τραγουδιστή. Χαμός στην εκπομπή της Τατιάνας.

    Η ΧΩΡΑ: Χοντρό παιχνίδι στα παρασκήνια Εκκλησίας, Δικαιοσύνης. Εκβιασμοί, απειλές και νέος ποταμός αποκαλύψεων βγαίνουν στη φόρα.

    City Press: Παλαιού τύπου ασυμφωνία για τη νέου τύπου παιδεία.

    Μetro: Άρχισαν οι απειλές. Το τελευταίο τους χαρτί παίζουν τα παραδικαστικά κυκλώματα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βάζουν πλώρη για το Δημόσιο. Οι σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ που προτιμούν οι μαθητές γ΄Λυκείου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σκοτάδι μας απειλεί. Παράλληλα με ακτινοβολίες από κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Κινδυνεύουμε από τη ΔΕΗ όσο και από κεραίες.

    [03] Δικαιοσύνη - Επίορκοι δικαστές

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "το νυστέρι εισχωρεί βαθιά στη Δικαιοσύνη, με την άσκηση των πρώτων διώξεων σε βάρος επίορκων δικαστών αλλά και εξωδικαστικών παραγόντων ενώ και η Εκκλησία προετοιμάζεται αύριο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε ιεράρχες για κολάσιμες ενέργειες".

    Η METRO αναφέρει ότι "τη λειτουργία "παραδικαστικών κέντρων", τα οποία αντιστέκονται στην προσπάθεια για κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης και κάνουν ακόμα και απειλητικά τηλεφωνήματα σε δικαστικούς λειτουργούς, κατήγγειλαν χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Αουλής εκπρόσωποι των δικαστών, των εισαγγελέων και των δικηγόρων".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "τους προβληματισμούς τους για τα φαινόμενα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη και για την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου σχεδίου νόμου για την ενίσχυση της διαφάνειας και του εσωτερικού ελέγχου στο συγκεκριμένο χώρο εξέφρασαν στην αρμόδια Επιτροπή της Αουλής οι εκπρόσωποι των δικαστών, των εισαγγελέων και των δικηγόρων".

    Η TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "με απειλητικά τηλεφωνήματα κατά της ζωής του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Σωτήρη Μπάγια προσπαθούν κάποιοι να εμποδίζουν το έργο της Δικαιοσύνης, η οποία αποφάσισε να βάλει βαθιά το "μαχαίρι το κόκαλο" και να αποβάλλει από το Σώμα όλους τους επίορκους δικαστές".

    [04] Κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδος

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ιερή λάσπη εκτόξευσε η Εκκλησία χθες από την επίσημη ιστοσελίδα της εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Κ. Σημίτη . Οι ιντερνετικοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου επιχειρούν με πρωτοφανείς εκφράσει ν΄αποδώσουν την κρίση σε ΠΑΣΟΚ, δικαστές και δημοσιογράφους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μονόδρομο αποτελεί για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο η ρήξη με τους διεφθαρμένους ιεράρχες που έχουν φτάσει την Εκκλησία στο χείλος του γκρεμού και έφεραν τους πιστούς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να ανταποκριθεί στην απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ορθόδοξων Χριστιανών της χώρας και να ξυρίσει χωρίς πολλές διαδικασίες, όλους εκείνους που εκθέτουν την Εκκλησία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "την ώρα που η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι η Εκκλησία πρέπει να προχωρήσει σε αυτοκάθαρση και παρακολουθεί με ενδιαφέρον αλλά χωρίς να εμπλέκεται τις ανακοινώσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου - εν αναμονή και της συγκλήσεως της Ιεραρχίας - βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης καταλογίζουν ευθύνες στους ιεράρχες για υπέρβαση των ορίων και παρεκτροπή από τα ποιμαντικά τους καθήκοντα".

    Η ESPRESSO υποστηρίζει ότι "ευθύνες στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας για το θέμα έκδοσης διαβατηρίου στο όνομα του καταζητούμενου Απόστολου Ααβύλη στις 12 Αυγούστου 2002 επιρρίπτει το πόρισμα της διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε από την νομαρχία Μαγνησίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "πρωτοφανή επίθεση κατά πολιτικών, δικαστών και ΜΜΕ εξαπέλυσε χθες η Εκκλησίας της Ελλάδος στην ιστοσελίδα της η οποία "βοηθά στην κατανόηση των θέσεων ή των προβληματισμών της". Πρόκειται για κείμενο -λίβελο που αργότερα μεταφέρθηκε σε άλλη κατηγορία θεμάτων του ίδιου σάιτ με υπογραφή Διον. Σκλήρης".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στα όσα διαδραματίζονται εκεί τις τελευταίες μέρες βρίσκεται η άκρη του νήματος για την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Εκκλησία της Ελλάδος".

    [05] Οικονομία

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η υπερχρέωση των νοικοκυριών, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Όχι μόνο ζούμε με δανεικά, αλλά και με δανεικά αποπληρώνουμε τα δάνεια".

    [06] Κυβέρνηση-Κώστας Καραμανλής

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η αίσθηση ότι "ετοιμάζεται κάτι πολύ μεγάλο", που "θα ταρακουνήσει", το πολιτικό σύστημα, κυριαρχεί το τελευταίο 48ωρο σε στελέχη της ΝΔ. Από τις "μισές κουβέντες" που ανταλλάσσονται, προκύπτει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για θεαματικές τηλεοπτικές αποκαλύψεις, που θα επιφέρουν συνταρακτικές πολιτικές εξελίξεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "την προώθηση του πακέτου των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών (εργασιακό, ασφαλιστικό κλπ) μεθοδεύει η κυβέρνηση στη σκιά των "αποκαλύψεων" σε Εκκλησία και Δικαιοσύνη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερο βάρος στην περιφερειακή ζώνη της χώρας και όπως τονίζει στους συνομιλητές του, έχει ιδιαίτερη σημασία οι υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά να υλοποιηθούν έως το τέλος της τετραετίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να συνεχίσει την προσπάθεια για την αναμόρφωση του τόπου, θέτοντας κανόνες που θα υποστηρίζουν τον στόχο για καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή, είναι πλέον ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής. Μετά την απόφαση -η οποία ήταν καθαρά προσωπική επιλογή- να τοποθετήσει στο ύπατο αξίωμα της χώρας, στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια, ήρθε η ώρα να αναδιανείμει τους θώκους σε βασικά υπουργεία και καίριες θέσεις, οι "ιδιοκτήτες" των οποίων, έχουν δυσαρεστήσει και έχουν προσβάλλει τις επιλογές του λαού".

    [07] Παιδεία

    Η City Press επισημαίνει ότι "οι παραδοσιακές κομματικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις εμποδίζουν την προσπάθεια διεξόδου από την εκπαιδευτική κρίση. Η έλλειψη πόρων αιτία αλλά και άλλοθι της υποβάθμισης συγκεκριμένων πανεπιστημίων".

    [08] Ιράν

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "πανικό για έναν πιθανό νέο πόλεμο στον Περσικό κόλπο και αναστάτωση στις χρηματαγορές όλου του πλανήτη πυροδότησε χθες μια μυστηριώδης έκρηξη η οποία σημειώθηκε κοντά στον μοναδικό πυρηνικό σταθμό του Ιράν".

    [09] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υπογραμμίζει ότι "κόλαφο για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αποτελεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε χθες. Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι τουλάχιστον την περίοδο 2002-2003, αναφέρεται στην έκθεση, αφού η ακρίβεια ήταν κατά 0,4% υψηλότερη από τον πραγματικό τιμάριθμο. Οι ασθενέστερες ομάδες αντιμετώπιζαν υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι το σύνολο του πληθυσμού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "κείμενο-καταπέλτη για τα πεπραγμένα του Δ. Παπανδρέου στον πρώτο χρόνο της θητείας του στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίησαν εν όψει του συνεδρίου τα μέλη της ΚΕ του Κινήματος Δημήτρης Δαϊτανίδης, Μενέλαος Δκίβαλος, Διώργος Δασκαλάκης και Διώργος Ραυτόπουλος. Χαρακτηρίζοντάς την ήττα του Μαρτίου "στρατηγικού χαρακτήρα" τα στελέχη κατηγορούν τον Δ. Παπανδρέου ότι είναι "αμήχανος" και "άτολμος" επειδή δεν κατέδειξε τους υπαίτιους της εκλογικής πανωλεθρίας, αλλά και για τη σημερινή "ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου προγραμματικού λόγου".

    [10] ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "σύγκρουση με την Κυβέρνηση εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την εισοδηματική πολιτική καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση ότι εφαρμόζει σκληρή λιτότητα. Αλήθεια, που ήταν οι δυο αυτές κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ που συστηματικά εφήρμοσε την μονόπλευρη λιτότητα με τακτές αφαιμάξεις του λαϊκού εισοδήματος".

    [11] Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "αντιμέτωπη με τις ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για πράσινο και ελεύθερους χώρους βρίσκεται η κυβέρνηση. Σχεδιάζει να κλείσει το δυσθεώρητο έλλειμμα των Ολυμπιακών Αγώνων πουλώντας κατά δόσεις τον χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό εκχωρώντας σε ιδιωτικά συμφέροντα την εκμετάλλευση της παραλίας στις Τζιτζιφιές και τον ιππόδρομο, φορτώνοντας με εμπορικές χρήσης (στην αρχή σε ποσοστό 105) τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "σε οδυνηρό παράδειγμα έλλειψης προγραμματισμού αναδεικνύεται το θέμα της τύχης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων καθώς έξι μήνες μετά του Ολυμπιακούς και πέντε μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο γενικών σκέψεων ενώ για την νομή των εγκαταστάσεων ερίζουν δήμοι, αθλητικοί φορείς και επιχειρηματικά συμφέροντα".

    [12] Σκόπια

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σε κομβικό σημείο φαίνεται ότι έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων με την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει έτοιμη για τον μεγάλο συμβιβασμό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "στην αδιαλλαξία των Σκοπίων προσκρούει η προσπάθεια της Αθήνας να υπάρξει άμεσα λύση του προβλήματος της ονομασίας. Ακόμη και το όνομα "Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια" δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από την ΠΔΔΜ".

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ευκαιρία αποκρατικοποιήσεων. Ευνοϊκή συγκυρία δημιουργεί η άνοδος των τιμών στο Χρηματιστήριο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δαμόκλειος σπάθη για τους διοικητές των ΔΕΚΟ. Απειλούνται με απόλυση όσοι δώσουν αυξήσεις μισθών πάνω από 3,6%".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο 70% του ΑΕΠ τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι οφειλές στις τράπεζες ανέρχονται σε 118 δισ. ευρώ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "117,2 δισ. ευρώ οφείλουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις. 16 δισ. ευρώ επιπλέον δανείσθηκε ο ιδιωτικός τομέας το 2004".

    [14] Χρηματιστήριο-Αποκρατικοποιήσεις

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Το θετικό κλίμα που δημιουργούν πλέον οι πρόσφατες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει τις κινήσεις της στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και να μεγεθύνει σημαντικά τα ποσά που θα αποκομίσει".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 17 February 2005 - 22:43:30 UTC