Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-01-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/1/2007
  • [02] Άρθρο 16
  • [03] Επίδομα
  • [04] Ψωμί
  • [05] Προσλήψεις
  • [06] Αγροφύλακες
  • [07] Φυγόστρατοι
  • [08] Μικρομεσαίοι
  • [09] Θητεία
  • [10] Εκλογές

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/1/2007

    Η συζήτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που ξεκινά σήμερα στη Βουλή είναι το θέμα που κυριαρχεί στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μη χαριστείτε σε κανένα. Ο πρωθυπουργός στον Ε. Μεϊμαράκη για το κύκλωμα των απαλλαγών.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: "Μη χαριστείτε σε κανέναν". Εντολή Καραμανλή προς Μεϊμαράκη για τους φυγόστρατους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 9.876 νέες ευκαιρίες εργασίας. Αναλυτικοί πίνακες με τις ειδικότητες και τις προθεσμίες.

    Η ΑΥΓΗ: Το μεγάλο ΝΑΙ στη δημόσια, δωρεάν Παιδεία και το μεγάλο ΟΧΙ στη φανερή και την κρυφή ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αυξάνουν τη θητεία κατά 2 μήνες για να καλύψουν τα... κενά. Αντί να μαντρώσουν τις δεκάδες χιλιάδες φυγόστρατους...

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κρίσιμες ώρες για την Παιδεία. Σήμερα στη Βουλή το άρθρο 16.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδοτήσεις μέχρι 100.000 ευρώ σε μικρομεσαίους στους κλάδους μεταποίησης, τουρισμού και υπηρεσιών.

    ΕΘΝΟΣ: Φίμωτρο Νο 16 στη Μαριέττα. Η γκάφα με τις πανελλαδικές ξεχείλισε το ποτήρι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αντιδρώντας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η πανεκπαιδευτική κοινότητα σερβίρει από σήμερα στην Κυβέρνηση... Σουβλάκι με διπλή πίτα για το άρθρο 16.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αυξάνεται η θητεία σε Ναυτικό - Αεροπορία, ενώ μειώνεται κατά ένα μήνα στον Στρατό Ξηράς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξετάσεις ωριμότητας για κυβέρνηση - κόμματα- ΕΛ.ΑΣ. Εθνική συναίνεση για την Παιδεία ζήτησε ο Κάρολος Παπούλιας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Παιδεία δεν... λουφάρει. Το "16" στα 16 βήματα σήμερα από την εκπαιδευτική κοινότητα.

    ΕΣΤΙΑ: Αναχρονιστικό το άρθρο 16. Αυτό διεκήρυττε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    ESPRESSO: Μαρία η όμορφη. Το αληθινό πρόσωπο της πρωταγωνίστριας που κάνει την άσχημη στη νέα σαπουνόπερα του Mega.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Είναι υπόθεση της κοινωνίας η επένδυση στην παιδεία. Παρέμβαση Κάρολου Παπούλια.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σε θέση μάχης η εκπαιδευτική κοινότητα. Σήμερα στη Βουλή το "άρθρο 16".

    ΤΑ ΝΕΑ: Στις καταλήψεις το 16 αναστενάζει... Σε κλοιό διαδηλωτών η συζήτηση στη Βουλή.

    Η ΝΙΚΗ: Εκλογές για την Παιδεία. Ο Παπανδρέου ρίχνει το γάντι στον Καραμανλή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16, στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ!

    Η ΧΩΡΑ: Επίδομα έως τη σύνταξη σε άνεργους πενηντάρηδες. Νέα δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση.

    TRAFFIC NEWS: Έκανε πόρνη τη 12χρονη κόρη της! Η 32χρονη μάνα την έστειλε για πρώτη φορά σε 67χρονο που έπαιρνε βιάγκρα!

    City Press: Στροφή 180 μοιρών για τη θητεία.

    Metro: Στο χακί οι φυγόστρατοι. Αυστηρή εντολή Καραμανλή για την τιμωρία και την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας τους.

    Metropolis: Ο πόλεμος του ψωμιού δεν έχει... ποιότητα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στους δρόμους για το άρθρο 16. Δύο συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Με τα μπάζα του... Μετρό η 6η προβλήτα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μετωπική! Στα άκρα η αντιπαράθεση. Πορείες σήμερα στο κέντρο της πόλης για το άρθρο 16.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη της Ευρώπης στη Ρωσία για το ενεργειακό.

    [02] Άρθρο 16

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "τη διάσταση της εκπαίδευσης ως εθνικής υπόθεσης, που αφορά όλους τους Έλληνες και όχι την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές, υπογράμμισε η χθεσινή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των πανεπιστημιακών καθηγητών, ο κ. Παπούλιας επισήμανε την ανάγκη επίτευξης "ευρύτατης συναίνεσης", υπογραμμίζοντας τη σημασία της επένδυσης στην Παιδεία για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο της χώρας και το μέλλον της νέας γενιάς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η έναρξη σήμερα στη Βουλή της συζήτησης για την αναθεώρηση του "άρθρου 16" θα αποτελέσει το επιστέγασμα της δικομματικής συμμαχίας στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων και θα αποδείξει για πολλοστή φορά ότι η πολίτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "στη Βουλή σήμερα το πρωί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί θα στηρίξουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να επιτραπούν ιδιωτικά ΑΕΙ. Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα. Στις 12 στα Προπύλαια, στις 6 στη Βουλή. Κλειστά τα πανεπιστήμια με απόφαση των συγκλήτων τους, που αντιδρούν στην αναθεώρηση".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "θέσεις μάχης παίρνει η εκπαιδευτική κοινότητα εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για το άρθρο 16, η αναθεώρηση του οποίου ανάβει το πράσινο φως για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων".

    Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "κρίσιμες ώρες ζει η Παιδεία, καθώς αρχίζει στο Κοινοβούλιο η συζήτηση για την αναθεώρηση του επίμαχου συνταγματικού άρθρου 16 και την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση. Φοιτητικές οργανώσεις και συνδικάτα έχουν εξαγγείλει την περικύκλωση της Βουλής, ενώ ήδη δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "αρχίζει σήμερα, μέσα και έξω από τη Βουλή, η μάχη για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τα κομματικά επιτελεία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρίσκονται σε συναγερμό για να περάσει η αλλαγή με τους λιγότερους δυνατούς πολιτικούς και κοινωνικούς κραδασμούς. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος μιλώντας σε συνδικαλιστές, τόνισε την αναγκαιότητα της συναίνεσης για την Παιδεία, την οποία χαρακτήρισε μεγάλο εθνικό θέμα".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "σε "βουβό πρόσωπο" μετατρέπει την κυρία Μ. Γιαννάκου ο πρωθυπουργός, ο οποίος της απαγόρευσε ουσιαστικά να πάρει τον λόγο κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για το άρθρο 16 του Συντάγματος που αρχίζει σήμερα, καθώς γνωρίζει ότι η υπουργός Παιδείας δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "η Παιδεία παρατάσσεται έξω από τη Βουλή όπου ανοίγει, σήμερα, ο φάκελος "Ιδιωτικά Πανεπιστήμια". Πανεπιστημιακοί και φοιτητές κλείνουν σχολές και Ιδρύματα και κατεβαίνουν στους δρόμους κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Για την κρίση στην Ανώτατη Εκπαίδευση ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από εκπροσώπους της ΠΟΣΔΕΠ. Τοποθέτησε την "υπόθεση της Παιδείας" πάνω από την εξωτερική πολιτική και την οικονομία".

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "με καταλήψεις και συλλαλητήρια, εκπαιδευτικοί και φοιτητές δίνουν σήμερα το στίγμα της αντίθεσής τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ξεκινάει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τις αλλαγές στην εκπαίδευση μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το πολύκροτο "Άρθρο 16" που προβλέπει την ίδρυση κρατικών Πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα έξω από τη Βουλή πρόκειται να συγκεντρωθεί πλήθος μαθητών, φοιτητών και καθηγητών, αντιδρώντας έτσι στις προθέσεις της Κυβέρνησης και κυρίως στην απόφαση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, το 1975 οι θέσεις των κομμάτων ήταν αντίστροφες. Η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επέμενε για το απόλυτο κρατικό μονοπώλιο στον χώρο της Ανωτάτης Παιδείας. Την ίδια θέση υπεστήριζε και η Ενωσις Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, υπό τον Γεώργιο Μαύρο. Και ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζητούσε τότε να μην υπάγονται τα πανεπιστήμια αποκλειστικώς στο κράτος ήταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ".

    [03] Επίδομα

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "δέσμη σημαντικών μέτρων κατά της ανεργίας και ειδική μέριμνα για τις φθίνουσες περιοχές αποφάσισε η κυβέρνηση, στόχοι της οποίας είναι το να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα απασχόλησης μέσα στο 2007 αλλά και η ενίσχυση του Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας τόσο σε περιοχές όσο και σε φθίνοντες κλάδους της οικονομίας".

    [04] Ψωμί

    Η Metropolis τονίζει ότι "η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ σούπερ μάρκετ και αρτοποιών δεν αγγίζει το ζήτημα της ποιότητας του ψωμιού. Θύματα της κόντρας οι καταναλωτές, οι οποίοι αγνοούν την "ταυτότητα" και την προέλευση των υλικών παρασκευής του".

    [05] Προσλήψεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρεται σε 9.876 νέες προσλήψεις μονίμων και εποχικών. Ήτοι:"2.035 στη ΔΕΗ, 650 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 628 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, 454 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, 360 στον ΟΠΑΔ, 309 σε ασφαλιστικά ταμεία, 307 στον ΟΣΕ, 172 στο ΕΚΑΒ, 170 στην Ολυμπιακή, 128 στην Τράπεζα της Ελλάδος και 116 στην ΑΕΜΥ".

    [06] Αγροφύλακες

    H Traffic News γράφει ότι " θεσμός από το παρελθόν επανέρχεται και πάλι στη νεοελληνική μας κοινωνία. Η παλιά Αγροφυλακή, η οποία είχε διαλυθεί με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης της χώρας επανασυστήνεται το 2007. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη σύσταση του Σώματος Αγροφυλάκων κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. Προβλέπεται ότι θα προσληφθούν συνολικά 4.185 υπάλληλοι, ενώ γίνεται αναφορά στην πρόσληψη των επιτυχόντων του 1993".

    [07] Φυγόστρατοι

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "οι τεράστιες πολιτικές διαστάσεις, που έχει πάρει το θέμα των φυγόστρατων, προκάλεσαν χθες την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. "Προχωρήστε, μην χαριστείτε σε κανέναν", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, για το θέμα των παράνομων απαλλαγών στρατευσίμων".

    Η metro αναφέρει ότι "εντολή να βάλουν "το μαχαίρι στο κόκκαλο" κατά την έρευνα της υπόθεσης των παράνομων απαλλαγών ζήτησε από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Εν μέσω των αποκαλύψεων που συνταράσσουν τον Στρατό, αλλά και την κοινωνία, ο κ.Καραμανλής έκανε χθες παρέμβαση στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής ζητώντας από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να προχωρήσουν την έρευνα και να "μη χαριστούν σε κανέναν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "προχωρήστε και μη χαριστείτε σε κανέναν, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, δίνοντας το "πράσινο φως " στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι αμείλικτος και ακάθεκτος στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων εξασφάλισης παράνομων απαλλαγών στράτευσης σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες αλλά και σε γόνους πλουσίων οικογενειών".

    Σύμφωνα με την Espresso "σε αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε η υπόθεση με το κύκλωμα που επί χρόνια δρούσε εντός και εκτός στρατεύματος, χορηγώντας παράνομες απαλλαγές στράτευσης σε επώνυμους πολίτες. Η ΝΔ κατηγόρησε ευθέως το ΠΑΣΟΚ ότι αυτό φταίει για τη δράση του κυκλώματος. Στις βολές της ΝΔ απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η "βιομηχανία των απαλλαγών" στήθηκε επί ΝΔ".

    [08] Μικρομεσαίοι

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "μποναμά 59 εκατ. ευρώ αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Οικονομίας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων της μεταποίησης, του τουρισμού και του τριτογενή τομέα. Ήδη έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές των αστικών κέντρων, κυρίως των πόλεων".

    [09] Θητεία

    H City Press γράφει:"προεκλογικά η ΝΔ είχε υποσχεθεί μείωση στους 6 μήνες. Τώρα ο υπουργός Άμυνας κ. Μεϊμαράκης δεν αποκλείει αύξησή της στο πλαίσιο της μετεξέλιξης του στρατεύματος. Μείωση στρατευσίμων στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, αύξηση στο Στρατό Ξηράς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, τον δραστικό περιορισμό των μετατάξεων στρατευμένων και την αύξηση του ποσοστού των νέων που υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς, εισηγούνται οι στρατηγοί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Β. Μεϊμαράκη".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά δύο μήνες σχεδιάζει η Κυβέρνηση, αντί να "μαντρώσει" τις χιλιάδες φυγόστρατους- επώνυμους και μη - και αντί να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να δοθούν επιτέλους όλα τα ονόματα των ..."λουφαδόρων" στην δημοσιότητα!".

    [10] Εκλογές

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "παραμονή της έναρξης της συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τα σχέδια προσφυγής σε πρόωρες εκλογές με πρόσχημα τις αντιδράσεις στην Παιδεία. Απαντώντας στις μεθοδεύσεις και στα μικροκομματικά τερτίπια της ΝΔ ο Γιώργος Παπανδρέου διαμήνυσε πως το κόμμα του όχι μόνο δεν φοβάται τις κάλπες, αλλά "μακάρι να πάμε σε εκλογές για την Παιδεία", όπως είπε χαρακτηριστικά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 10 January 2007 - 22:55:25 UTC