Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-08-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/8/2007
  • [02] Πυρκαγιές-Καταστροφές
  • [03] Μέτρα για πυροπαθείς
  • [04] Έρευνες - Εμπρηστές
  • [05] Κυβέρνηση - Πυρκαγιές
  • [06] ΠΑΣΟΚ - Πυρκαγιές

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/8/2007

    Οι ανυπολόγιστες καταστροφές, που προκάλεσαν οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων, καθώς και η στάση της αντιπολίτευσης πάνω στο θέμα αυτό κυριαρχούν στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μετά τις φλόγες, παγωμάρα. Ανέστειλαν όλοι την προεκλογική τους δραστηριότητα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανασυγκρότηση σε φουλ ρυθμούς. Βροχή νέων οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση.

    Η ΑΥΓΗ: Υπόλογη η κυβέρνηση. Για τέταρτη ημέρα οι πυρκαγιές καταστρέφουν ανεξέλεγκτες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τον Κοσοβάρο "Ντανίλο" δείχνει η ΕΥΠ ως εγκέφαλο του δικτύου των εμπρηστών που κατέκαψαν την Ελλάδα. Ο Αλβανός πράκτορας που εκπαιδεύτηκε από την CIA, πέρασε τα σύνορα την περασμένη Δευτέρα. Συνελήφθη και ανακρίνεται Τσέχος συνεργάτης του.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι εκλογές της οργής. Το κράτος σχολάζει, η ανικανότητα διαπρέπει. Οι πολίτες αρνούνται να απαντήσουν στις δημοσκοπήσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις περιοχές που έπληξε ο όλεθρος.

    ΕΘΝΟΣ: Τραγικό σόου στις στάχτες της Ελλάδας. Ο Θ. Ρουσόπουλος ανέλαβε τη διακυβέρνηση της προπαγάνδας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν "κάηκε" μόνο ο Ρουσόπουλος. Ενώ όλη η Ελλάδα γινόταν στάχτη, ο Πρωθυπουργός διέσωσε από αποτυχία τον εκλεκτό υπουργό του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φόβοι για νέα προβοκάτσια. Νέους εμπρησμούς κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου των εκλογών φοβούνται στην κυβέρνηση Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νεκροί χωρίς όνομα. Μόνο 41 σοροί από τα 63 θύματα είχαν φτάσει μέχρι χθες στο νοσοκομείο του Ρίου. Κι απ' αυτές μόνο 20 έχουν ταυτοποιηθεί. Δεύτερο δράμα ζουν οι συγγενείς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έκθετοι για την "ασύμμετρη απειλή". Φλέγεται ακόμα η χώρα. Καίγεται και το σενάριο της κυβέρνησης.

    ΕΣΤΙΑ: Η πραγματική ασύμμετρη απειλή. Οι παραλείψεις του κράτους και των φορέων του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενώπιον της πραγματικότητος. Δυσθεώρητο το μέγεθος της καταστροφής. Προσπάθεια κάλυψης αδυναμιών με τη συμβολή του Στρατού.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τραγωδία χωρίς τέλος. Στο έλεος της φωτιάς παραμένουν Πελοπόννησος και Εύβοια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ψάχνουν εμπρηστές δεν σβήνουν τις φωτιές. Ξέσπασε πόλεμος για τις θεωρίες συνωμοσίας.

    Η ΝΙΚΗ: Ούτε μια συγγνώμη. Η κυβέρνηση αποστασιοποιείται από τις ευθύνες της και επιμένει στη θεωρία του αόρατου εχθρού.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής: Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα υπέρ των πληγέντων, για την προστασία των δασών και της γης.

    ΧΩΡΑ: Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης.

    City Press: Σκληρή κριτική από τα διεθνή ΜΜΕ. Η μερική καταστροφή του ιερού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας σχολιάζεται ιδιαίτερα αρνητικά.

    Metro: Έρευνα σε κάθε κατεύθυνση. Εντολή Παπαγγελόπουλου για προκαταρκτική εξέταση και συλλήψεις υπόπτων.

    Metropolis: Θρήνος. 5η ημέρα στις φλόγες. 63 ο αριθμός των νεκρών από τη λαίλαπα. Δεκάδες τα μέτωπα σε Πελοπόννησο, Εύβοια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φτάνει πια! Πλήρης η διάλυση της κρατικής μηχανής.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Όταν καίγονταν τα σπίτια μας... "Των οικιών ημών εμπιμπραμένων..."

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αντιμέτωποι με την οργή. Η "επόμενη μέρα" θέτει σε δοκιμασία τα πολιτικά κόμματα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μια γροθιά Έλληνες και Ελληνισμός. Ήδη συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια για ανακούφιση των πληγέντων.

    [02] Πυρκαγιές-Καταστροφές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "τέσσερα εικοσιτετράωρα οι φωτιές αφανίζουν την χώρα με εστιασμένη το καταστροφικό τους έργο στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στους νομούς Ηλείας και Αρκαδίας. Τα χωριά της Ολυμπίας πέρασαν και περνούν την μεγαλύτερη δοκιμασία. Οι κάτοικοι με λίγες επίγειες δυνάμεις έδιναν την άνιση μάχη με τα φλογοβόλα κύματα για να σώσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους. Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής είναι ανυπολόγιστο. Τα σπίτια που κάηκαν αμέτρητα. Μόνοι οι νεκροί έχουν έναν αριθμό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "μία άνευ προηγουμένου κοινωνική και οικολογική καταστροφή βιώνει η χώρα, καθώς τα πύρινα μέτωπα συνέχιζαν για τέταρτη συνεχή ημέρα να προκαλούν απώλειες ανθρώπινων ζωών και να αφανίζουν δασικές εκτάσεις και περιουσίες. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Οι νεκροί έχουν υπερβεί τους 60, πολλοί είναι αγνοούμενοι, ολόκληρα χωριά "έσβησαν" από τον χάρτη. Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, βασίζοντας τις εκτιμήσεις της κυρίως στον αριθμό και τον χρόνο εκδήλωσης των πυρκαγιών".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "η χώρα θρηνεί 63 νεκρούς, τεράστιες καταστροφές οικισμών και μεγάλου μέρους του δασικού μας πλούτου, καθώς για τέταρτο εικοσιτετράωρο μαίνονται οι πυρκαγιές. Η κυβέρνηση, υπόλογη για την ανικανότητά της να προστατέψει πολίτες και περιβάλλον, παριστάνει την... αθώα, είτε επικαλούμενη τρομοκρατικά σενάρια είτε μιλώντας για τον "στρατηγό άνεμο".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "συνέχισαν να καλπάζουν χθες οι φλόγες στην Πελοπόννησο και την Εύβοια για τέταρτη συνεχή ημέρα. Δεκάδες χωριά κινδύνευσαν και εκκενώθηκαν, απελπισία και οργή κατέκλυσε τους κατοίκους. Στους 63 νεκρούς (61 επισήμως επιβεβαιωμένοι) ο μέχρι στιγμής βαρύτατος απολογισμός. Χιλιάδες άστεγοι, 110 χωριά έχουν καταστραφεί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "μαύρο, μαύρο, μαύρο! Δεν είναι μόνο το χρώμα που κυριαρχεί παντού στην Ηλεία λόγω των τεράστιων καμένων εκτάσεων. Είναι και στις ψυχές των ανθρώπων, οι οποίοι είτε συντετριμμένοι περπατούν στα καμένα δάση και ακόμα προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν πώς συνέβη αυτό το κακό είτε με τη μάνικα στο χέρι αγωνίζονται να σώσουν το σπιτικό τους, τα ζωντανά τους, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής".

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "διαστάσεις ολέθρου παίρνει η ατέλειωτη τραγωδία που προκαλούν τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται, κυρίως στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια, με επίκεντρο το Μαρμάρι".

    Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι "συναισθήματα θλίψης και οργής καταλαμβάνουν τους πολίτες, σε τούτες τις μέρες της καταστροφής στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια και αλλού, μεταβάλλοντας τις διαθέσεις των ψηφοφόρων. Πανελλήνια η αγανάκτηση για τα ατελείωτα μέτωπα της φωτιάς και ιδιαιτέρως για τον αποσυντονισμό του κράτους, που υποκαταστάθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία μετεβλήθησαν σε συντονιστικά κέντρα πυρόσβεσης και διάσωσης".

    Σύμφωνα με την City Press "ανεξέλεγκτα μαίνονταν και χθες αρκετά πύρινα μέτωπα στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια, αν και κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες διαφάνηκε κάποια ελπίδα, δεδομένου ότι σε πολλά σημεία παρατηρήθηκε ύφεση στην ένταση των πυρκαγιών λόγω και της εξασθένησης των ανέμων".

    [03] Μέτρα για πυροπαθείς

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "το ΚΚΕ προτείνει και διεκδικεί άμεσα μέτρα υπέρ των πληγέντων: Πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής. Καμία αλλαγή στη χρήση γης. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο. Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων. Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές υποδομές. Πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών και ανοικοδόμησης με ευθύνη του κράτους. Λεπτομερής, δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης. Δωρεάν στέγαση των πληγέντων στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες. Άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό. Τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες κλπ".

    Η Metropolis αναφέρει ότι "η λήψη πρόσθετων μέτρων υπέρ των πυροπαθών συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αφορούν διευκολύνσεις δανείων που έχουν πάρει οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "μέτρα για την άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, και Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Τα μέτρα, που περιλαμβάνουν άμεση οικονομική ενίσχυση, ρυθμίσεις χρεών και άτοκα δάνεια, αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις που υπέστησαν άμεσες ζημιές από τις φωτιές όσο και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους δοκιμαζόμενους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Ευβοίας και δεν υπέστησαν ζημιές, αλλά πλήττονται έμμεσα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός έδωσε ρητή εντολή σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς να επιβλέψουν προσωπικά την άμεση και έγκαιρη υλοποίηση των μέτρων και να ξεπεραστούν με κάθε τρόπο τα όποια εμπόδια σηκώσει η "γραφειοκρατία". Άλλωστε, αυτές οι μέρες προσφέρονται για υπονόμευση της κυβέρνησης. Επίσης, αποφάσισε τη μετάθεση του κ. Ρουσόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για να υπάρχει η επικοινωνιακή στήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της καταστροφής".

    [04] Έρευνες - Εμπρηστές

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "την ίδια ώρα , ο κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να δείχνει ανήμπορος να αντιμετωπίσει τα πύρινα μέτωπα που κατακαίουν για πέμπτη ημέρα τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο και την Εύβοια. Έως τα ξημερώματα, οι Αρχές προχωρούσαν στην εκκένωση χωριών σε Ηλεία και Μεσσηνία, ενώ εκφράζουν την ανησυχία ότι ο κύκλος των νεκρών- που ανέρχονται επισήμως στους 63- δεν έχει κλείσει. Αποφεύγοντας έστω και μία "συγγνώμη" για την πρωτοφανή συμφορά, αλλά με ύφος απολογούμενου πλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταλαγιάσει την κατακραυγή, αφενός εξαγγέλλοντας σειρά μέτρων για τους δεκάδες χιλιάδες πυροπαθείς και αφετέρου συντηρώντας το κλίμα τρόμου, μέσα από αόριστες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για οργανωμένη επίθεση εμπρηστών".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "Κοσοβάρος εξτρεμιστής, ο ρόλος και η δράση του οποίου στα Βαλκάνια είναι γνωστός σε ξένες και εγχώριες υπηρεσίες ασφαλείας, κατονομάζεται σε απόρρητη έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό ως ο εγκέφαλος και ο κεντρικός συντονιστής των κυκλωτικών εμπρησμών που αποτέλεσαν την αιτία της πύρινης συμφοράς που πλήττει την Ελλάδα και για τέταρτη ημέρα συνεχίζει να συγκλονίζει τον κόσμο".

    Η metro αναφέρει ότι "όλα για όλα τα δίνουν οι Αρχές για τον εντοπισμό των δραστών που προκάλεσαν την άνευ προηγουμένου εθνική τραγωδία η οποία έχει συγκλονίσει τις τελευταίες ημέρες το πανελλήνιο. Εν μέσω των σεναρίων που οργιάζουν στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο σχετικά με το οργανωμένο σχέδιο των εμπρηστών και μετά την ανάμειξη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη συγκέντρωση στοιχείων και τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, περί "ασύμμετρης απειλής" εναντίον της χώρας, χθες ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έδωσε το στίγμα των ερευνών που διενεργούνται προς κάθε κατεύθυνση".

    [05] Κυβέρνηση - Πυρκαγιές

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "ο καθένας θα μπορούσε να αποδεχθή την θεωρεί περί "ασύμμετρης απειλής", στην οποία ανεφέρθη ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας. Όμως προτού την αποδεχθή , θα έπρεπε να διαθέτη απτά στοιχεία ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και ότι κάποιοι όντως θέλουν να κάψουν την Ελλάδα . Και το κυριώτερο: Θα έπρεπε να έχει πεισθή ότι η θεωρία αυτή δεν προβάλλεται από τους αρμοδίους ως άλλοθι, προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες και παραλείψεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "νέους εμπρησμούς κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου των εκλογών, με κύριο στόχο τη δημιουργία πολιτικού χάους και την μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής, φοβούνται στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση τα μάζεψε, αλλά δεν αποκήρυξε χθες τα περί ασύμμετρης απειλής. Οι αντιδράσεις στην απόπειρά της να δικαιολογήσει έτσι την ανικανότητά της και η άρνηση των στρατιωτικών ότι υπάρχει τέτοια απειλή, ανέτρεψαν τα σχέδιά της να μεταθέσει "κάπου αλλού" τις ευθύνες, που οδήγησαν σε όλεθρο τη μισή Ελλάδα".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "η επικοινωνιακή διαχείριση της εθνικής τραγωδίας που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα αποτελεί προφανώς τη βασική προτεραιότητα και την απόλυτη ανησυχία της κυβέρνησης, εν όψει των εθνικών εκλογών. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η πρωτοβουλία που ανέλαβε-εν μέσω κρίσης - ο ίδιος ο πρωθυπουργός να μετακινήσεις τον κ. Θ. Ρουσόπουλο από το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής στο Επικρατείας και να τον διατηρήσει (20 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες) στη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "ο βασιλιάς (Καραμανλής) είναι γυμνός. Και μαζί του οι υπουργοί, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι στην πράξη δεν μπορούν να διαχειριστούν κρίσεις. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα από την τραγωδία την οποία ζει η χώρα".

    [06] ΠΑΣΟΚ - Πυρκαγιές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "κάθετα απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ τις απόψεις περί οργανωμένου σχεδίου πολιτικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης της χώρας με τις τελευταίες πυρκαγιές, καθώς και τα σενάρια που αναπτύχθηκαν χθες για ενδεχόμενη αναβολή των εκλογών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 31 August 2007 - 21:58:41 UTC