Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κύπρος - ΕΕ
  • [3] Τουρκία - ΕΕ
  • [4] Τουρκία - Ισραήλ
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [7] Συνέντευξη Ρίφκιντ
  • [8] Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
  • [9] Εξοπλισμοί
  • [10] Αρθρο Μητσοτάκη
  • [11] ΝΔ
  • [12] Ελλάδα - Νότια Αφρική
  • [13] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] Ανοδος στο Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η αντίδραση Αθήνας σε μεθοδεύσεις εταίρων στην ένταξη της Κύπρου, οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη εισροή κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο καθώς και η απεργία της ΑΔΕΔΥ και των καθηγητών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόβα αρχηγού. Αρένα η Ρηγίλλης. Αναψε ο εμφύλιος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αναψε η μάχη στη ΝΔ. Πυρετός στα επιτελεία των υποψηφίων.

    Η ΑΥΓΗ: Καραμπόλα στη ΝΔ. Σύγχυση και παρασκήνιο σε τρία μέτωπα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τορπίλη Καραμανλή στη ΝΔ. Η Πολιτεία καίει Εβερτ, ευλογεί ανιψιό.

    ΕΘΝΟΣ: Ε9: Εθνικός γρίφος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Υποψηφιότητα Εβερτ με έξι άξονες και σε αξονική Κωστάκης και Σουφλιάς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εμπάργκο όπλων εναντίον της Ελλάδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χρυσά χαρτιά στη Σοφοκλέους. Ιλιγγιώδης τζίρος 34 δις χθες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ε9" η ΝΔ. Γρίφος οι δυνάμεις των διεκδικητών της ηγεσίας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η αλήθεια για το μισθό των εκπαιδευτικών. Μισθό 310.000 καθαρά απαιτεί η ΟΛΜΕ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το Ε8 περιπλέκει το Ε9. Δεκαήμερη παράταση σε όλες τις προθεσμίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αμόκ" στη Σοφοκλέους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δεν θέλουν Κύπρο στην ΕΟΚ πριν βρεθεί λύση. Ο Αγγλος υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ στα ΝΕΑ.

    ΝΙΚΗ: Αμόκ με το Ε9 στις εφορίες. Στο μικροσκόπιο οι πιστωτικές κάρτες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο προσκήνιο το συνολικό πρόβλημα της Παιδείας.

    [2] Κύπρος - ΕΕ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "σε πλήρη ρήξη ήρθε η χώρα μας με τους κοινοτικούς μας εταίρους κατά το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι επίμονες μεθοδεύσεις των εταίρων για εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου συνάντησαν την κατηγορηματική αντίθεση της ελληνικής πλευράς, που δήλωσε οτι "αποδεσμεύεται απο τη μέχρι τώρα πολιτική της" και θα εμποδίσει την είσοδο άλλων υποψηφίων κρατών - μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία αναιρώντας ξεδιάντροπα όλα τα συμπεφωνηθέντα απαιτούν επίσημη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης- Κύπρου για την ένταξη της νήσου στην Κοινότητα και μάλιστα πριν την επίλυση του πολιτικού ζητήματος καθιστώντας ουσιαστικά τη Λευκωσία όμηρο της Αγκυρας. Η αξίωση των ευρωπαϊκών "μεγάλων δυνάμεων" οδήγησε σε αδιέξοδο το χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Η Ελλάδα πρόβαλε γενική επιφύλαξη και απειλεί το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη. Ο δε "διαρθρωμένος διάλογος" που είχε προγραμματιστεί να γίνει μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης θεωρείται απίθανο να πραγματοποιηθεί".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "η αντίδραση της Αθήνας στον ωμό εκβιασμό των εταίρων θα είναι σκληρή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του υπογράμμισε οτι βάζοντας στην Κύπρο προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν σε άλλες υποψήφιες χώρες, της συμπεριφέρεστε ανισότιμα και την καθιστάτε όμηρο της Τουρκίας. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε 'δόλια' και 'εχθρική' τη στάση της Βόννης και του Λονδίνου, προσθέτοντας οτι η "Κοινότητα δεν ανήκει σε κανέναν και δεν δεχόμαστε αφέντες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "στροφή στη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Κύπρου διαπιστώθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Μετά απο αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας δεν έγινε δυνατόν να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή διατύπωση, λόγω της επιμονής των Γερμανών και των Βρετανών αλλά και λόγω της έντονης αντίδρασης της Ελλάδας, να αποδεχτεί ουσιαστική αλλαγή προηγούμενων αποφάσεων για την ένταξη της Κύπρου. Ετσι σήμερα ενώ πρόκειται να διεξαχθεί κανονικά το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου, δεν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του πολιτικού προενταξιακού διαλόγου. Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, που αποτελεί πλήγμα στην πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γενικά η στάση των περισσότερων υπουργών, χθες ήταν ιδιαίτερα φιλοτουρκική".

    Οπως σημειώνει η ΑΥΡΙΑΝΗ "το προγραμματισμένο για σήμερα Συμβούλιο Σύνδεσης Κύπρου-ΕΕ θα πραγματοποιηθεί κανονικά αλλά θα ασχοληθεί μόνο με οικονομικά θέματα και όχι με τον διαρθρωμένο ενταξιακό διάλογο αφού οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι επέμεναν πως πρέπει να υπάρξει ειδική αναφορά στην ανάγκη συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε αυτόν. Είναι φανερό οτι η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο να ασκηθούν πιέσεις προς την Αθήνα και τη Λευκωσία ώστε να ενταθούν οι διαδικασίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη του νησιού στην ΕΕ".

    [3] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ειδικό καθεστώς μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία θα είναι κατ'όνομα πλήρη μέλη αλλά με κατ'αρχήν 'περιορισμένα δικαιώματα' προανήγγειλε ο επί της εξωτερικής πολιτικής εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Κάρλ Λάμερς αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί σε αυτή την κατηγορία και η Τουρκία".

    [4] Τουρκία - Ισραήλ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "τη διοργάνωση των πρώτων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων στη Μεσόγειο συζητά ο Τούρκος επιτελάρχης, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, στρατηγό Αμνόν Σαχάκ, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Ισραήλ απο χθες".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "η Αγκυρα είναι υπέρ της έναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο. Με τη διαφορά όμως οτι δηλώνει πως τα Βαρόσια θα ενωθούν με την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, σε περίπτωση που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι S-300. Αυτά προέκυψαν μεταξύ άλλων κατά τις επαφές που είχε χθες στην Αγκυρα ο απεσταλμένος της Βρετανίας Ντέιβιντ Χάνι. Ιδιαίτερα σημαντικές εκτιμάται οτι θα είναι οι συνομιλίες που θα έχει στη Λευκωσία ο κοινοτικός επίτροπος Χάνς βαν ντεν Μπρουκ που έρχεται αύριο και εκτός απο την κυπριακή κυβέρνηση θα έχει συνάντηση και με τον Ντενκτάς. Ο κοινοτικός επίσημος δεν κομίζει στη Λευκωσία συγκεκριμένες προτάσεις, ωστόσο οι απόψεις που θα διατυπώσει θα αντανακλούν το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Πάντως, οι ξένοι μεσολαβητές εντάσσουν την πρόοδο στο Κυπριακό και με τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πλήρη σοβαρότητα τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και τις προληπτικές δηλώσεις των ηγετών των "Γκρίζων Λύκων". Οι 'Γκρίζοι Λύκοι' βρίσκονται επισήμως κάτω απο την 'ομπρέλα' του ψευδοκράτους κατήγγειλε ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "αισιοδοξεί για την πορεία του Κυπριακού ο Βρετανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό σέρ Ντέιβιντ Χάνι ενώ η Αγκυρα κινείται σε διαφορετικό κλίμα αμετακίνητη απο την αδιαλλαξία που κυριάρχησε τους τελευταίους μήνες. Ο Βρετανός διπλωμάτης σχεδιάζει την έναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, εντός του πρώτου εξαμήνου του 1997 και δηλώνει οτι η τρίτη επίσκεψή του στην Τουρκία υπογραμμίζει την βρετανική επιθυμία για τη λύση του Κυπριακού και τη σημασία που έχει "ο διάλογος με την τουρκική κυβέρνηση". Ο σέρ Ντέιβιντ σημείωσε οτι σήμερα υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες απο όσες στο παρελθόν για τη λύση του Κυπριακού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει "η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον ΟΗΕ εναντίον της νέας προκλητικής παραβίασης του εναέριου χώρου της Κύπρου απο τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα την περασμένη Πέμπτη. Τα 2 τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα τύπου ARF-4 πετούσαν για μια ώρα, σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις σε πολύ χαμηλό ύψος, στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής της Πάφου και της Λεμεσού".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "έντονη είναι πλέον η εμπλοκή της Γερμανίας στο Κυπριακό. Χθες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε την πληροφορία οτι ο υπουργός Αμυνας Ρίε ζήτησε απο τον Ακη Τσοχατζόπουλο εξηγήσεις για το αν η Αθήνα δέχεται την εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Κύπρο".

    [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "Ο Ρ. Χόλμπρουκ πρότεινε χθες ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής για να λυθούν οι διαφορές και να αποφευχθεί μια ελληνοτουρκική σύρραξη. Ο πρώην βοηθός υφυπουργός των ΗΠΑ αν και βρίσκεται ανεπίσημα στην Αθήνα, έδωσε σαφές δείγμα της αμερικανικής πολιτικής, μιλώντας και πάλι για τον κίνδυνο πολέμου στην περιοχή".

    "Την απο κοινού επαναχάραξη των συνόρων στο Αιγαίο ζητά ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ισχυριζόμενος πως "δεν υπάρχουν καθορισμένα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας". Ο Τούρκος αξιωματούχος προσθέτει οτι η Αγκυρα επιθυμεί να συζητήσει την υπόθεση των θαλασσίων συνόρων δια της ερμηνείας των υφισταμένων διεθνών συμφωνιών. Τονίζει επίσης οτι η Τουρκία δεν έχει σε καμία περίπτωση εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον ελληνικών νησιών που δόθηκαν στην Ελλάδα με διεθνείς ισχύουσες συνθήκες και συμφωνίες".

    [7] Συνέντευξη Ρίφκιντ

    "Ανήσυχος για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο εμφανίζεται σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Ρίφκιντ. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δέχεται - εμμέσως πλην σαφώς - οτι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου θα αρχίσουν 6 μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής. Ωστόσο προσθέτει οτι το πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου θα εξαρτηθεί απο τις προοπτικές για μια λύση του Κυπριακού προβλήματος. Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών εξομοιώνει σε όλες τις δηλώσεις του τις δύο κοινότητες στην Κύπρο αν και παραδέχεται οτι η προώθηση προκαταρκτικών όρων απο τον κ. Ντενκτάς δεν θα βοηθήσει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές. Ακόμη, επιβεβαιώνει οτι το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα για το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον".

    [8] Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "αγοραστικός πυρετός για όλες σχεδόν τις κατηγορίες μετοχών παρατηρήθηκε χθες στην οδό Σοφοκλέους. Η μείωση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις Καρατζά εκτίναξαν τις τιμές των μετοχών στα ύψη. Ο Γενικός Δείκτης ο οποίος κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών άγγιξε το +3,30% έκλεισε τελικώς στις 1.366,92 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά +2,55%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 34,692 δις δραχμές".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "δεκάδες δις δραχμές άρχισαν να 'οδεύουν' προς την οδό Σοφοκλέους αναζητώντας μεγαλύτερα κέρδη απο τα πενιχρά πλέον που προσφέρουν οι τραπεζικές καταθέσεις και αυτά ακόμη τα έντοκα γραμμάτια. Απο την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η εισροή νέων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο σημειώνεται με ιδιαίτερα ικανοποίηση, σαν γεγονός που θα αναθερμαίνεται την οικονομική δραστηριότητα. Η στροφή των αποταμιευτών, μεσαίων και μεγάλων προς την οδό Σοφοκλέους άρχισε μετά την πτώση των επιτοκίων καταθέσεων σε μονοψήφιο αριθμό ενώ αναμένεται να ενταθεί όταν σε λίγους μήνες θα είναι μονοψήφιος αριθμός και τα επιτόκια των έντοκων".

    [9] Εξοπλισμοί

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "με τον 'αέρα' του αγοραστή ο Ακης Τσοχατζόπουλος απηύθυνε χτες απο τη Νορβηγία αυστηρή προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς οτι η Ελλάδα θα αποκτήσει κάθε εξοπλισμό απ'όπου και αν χρειαστεί, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί τη Ρωσία και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης ακόμη και του Τρίτου Κόσμου. Το πρόγραμμα της προμήθειας σύγχρονων αρμάτων για το οποίο η Γερμανία και οι ΗΠΑ φέρονται οτι δεν τους ενδιαφέρει, ξεπερνάει τα 545 δισεκατομμύρια δραχμές".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε στις πληροφορίες που διέρρευσαν απο το περιβάλλον του Γερμανού υπουργού Αμυνας οτι η Γερμανία δεν θα δώσει σύγχρονα όπλα στην Ελλάδα. Εγινε έκτακτη σύσκεψη στο γερμανικό ΥΠΕΞ και τράβηγμα του αυτιού του υπουργού Αμυνας. Ισχυρές πιέσεις δέχεται και το αμερικανικό Πεντάγωνο απο τις μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες για να δώσει άδεια εξαγωγής των νέων έξυπνων οπλικών συστημάτων και αεροσκαφών. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας τόνιζαν οτι "ισχυρός είναι αυτός που έχει το χρήμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση είμαστε εμείς. Αλλωστε δεν υπάρχει μόνο η αγορά της Γερμανίας και της Αμερικής, υπάρχει και η Ρωσία που τουλάχιστον στα αεροσκάφη και στα άρματα δεν υστερεί καθόλου".

    [10] Αρθρο Μητσοτάκη

    Σε άρθρο του στο ΕΘΝΟΣ ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστηρίζει οτι "η εμπλοκή της Ελλάδας στην υπόθεση των Σκοπίων υπονόμευσε ολόκληρη τη στρατηγική της εξωτερικής μας πολιτικής. Ενα θέμα που η κυβέρνησή μου έπρεπε να το είχε τελειώσει απο τον Απρίλιο του 1992 με το πακέτο Πινέϊρο παρατάθηκε δυστυχώς με την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ένας στόχος που αποδείχθηκε τελικά ανέφικτος. Μετά την παραπομπή του θέματος στα Ηνωμένα Εθνη πέτυχα να απελευθερώσω την κυβέρνηση απο την απόφαση των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρχε όμως δυστυχώς η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στον ΟΗΕ". Σε άλλο σημείο τονίζει οτι "η σημερινή διεθνής αποδυνάμωση της χώρας, η έλλειψη πολιτικού θάρρους απο την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και οι παράλληλες δυσάρεστες εξελίξεις στη γειτονική μας Τουρκίας έχουν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά απο το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πραγματικό κίνδυνο να οδηγηθούμε σε ελληνοτουρκικό πόλεμο". Και καταλήγει στο άρθρο του "αντί να επωφελούμεθα της δεύτερης ευκαιρίας που δημιουργείται για την πατρίδα μας κινδυνεύουμε να "γιορτάσουμε" το 1997 τη θλιβερή επέτειο των εκατό ετών απο την εθνική ταπείνωση του 1897, με μια νέα εθνική συμφορά".

    [11] ΝΔ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "την πυγμή του και την αποφασιστικότητά του επέδειξε χθες για άλλη μια φορά ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ αιφνιδιάζοντας και ανατρέποντας το εσωκομματικό σκηνικό, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "ώρα με την ώρα επιτείνεται η σύγχυση στη ΝΔ καθώς κάθε κίνηση, κάθε δήλωση επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις ενεργοποιώντας ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες παρασκηνίου που έχουν δρομολογηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες μετά τις δημοσκοπήσεις μέσω των οποίων προετοιμάζεται η υποψηφιότητα Κ. Καραμανλή ο Μ. Εβερτ έσπευσε να ανακοινώσει χθες την υποψηφιότητά του σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη διαρροή συνεργατών του προς τον ανιψιό του ιδρυτή της παράταξης (χθες εκδήλωσε τη συμπάθεια προς τον κ. Καραμανλή και ο γραμματέας της ΚΟΓ Παναγιωτόπουλος) αλλά και να ακυρώσει τις πιέσεις που του ασκούντο για να αποσυρθεί υπέρ του".

    [12] Ελλάδα - Νότια Αφρική

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας στο στρατιωτικό τομέα και η υπογραφή σχετικής συμφωνίας είναι το αντικείμενο της επίσκεψης του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αποστολάκη στη Νότια Αφρική. Στις συνομιλίες θα συμπεριληφθούν θέματα διμερούς συνεργασίας όπως η δυνατότητα συμπαραγωγής του ελικοπτέρου "Rooiwalk", η ναυπήγηση τριών τουλάχιστον φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200 για το ΠΝ της Νοτίου Αφρικής και ενδεχόμενες κοινές επιχειρήσεις (Joint Ventures) με αμοιβαίο όφελος, με δραστηριοποίηση στο χώρο της ΕΕ".

    [13] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 25/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η νέα άνοδος του γενικού δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου και η πρόσκληση Παπαντωνίου προς επιχειρηματίες για επενδύσεις είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Το καλοκαίρι ο ΟΤΕ στη Σοφοκλέους. Η Salomon Brother's συστήνει την αγορά των μετοχών του".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ηρθε η ώρα για επενδύσεις... Νέο κάλεσμα Παπαντωνίου στους επιχειρηματίες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ενθουσιασμός στη Σοφοκλέους. 37 εταιρίες στο limit up - Μπαίνουν οι ξένοι".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Σοφοκλέους "κτυπάει" καθημερινά νέα ρεκόρ. Νέα εντυπωσιακή άνοδος και ο γενικός δείκτης στις 1.366 μονάδες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συνωστισμός στη Σοφοκλέους με τη συνεχή μείωση επιτοκίων. Οι πρώτοι προβληματισμοί για τις νέες εκδόσεις".

    [14] Ανοδος στο Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "κλίμα ευφορίας επικρατεί πλέον στη χρηματιστηριακή αγορά και ο γενικός δείκτης έφθασε χθες στις 1.366,92 μονάδες σημειώνοντας νέα εντυπωσιακή άνοδο 2,55%. Η ραγδαία αποκλιμάκωση των τραπεζικών επιτοκίων και η σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των σταθερού τύπου επενδυτικών επιλογών, στρέφουν μαζικά προς το Χρηματιστήριο τους μικρούς και μεσαίους επενδυτές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Tuesday, 25 February 1997 - 15:10:12 UTC