Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [5] Απεργία εκτάκτων ΟΤΑ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Πληθωρισμός - Μείωση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/06/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η απεργία των εκτάκτων των ΟΤΑ, τα αρχεία Ανδρέα Παπανδρέου και η σύνοδος των σοσιαλιστών στη Σουηδία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τους κρατά απο τ'αρχεία η Δήμητρα. Ξανακάνει ανω-κάτω το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θίγεται η μονιμότητα με το σχέδιο μεταρρύθμισης του δημοσίου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πάγκαλος προς Τούρκους: "Κόψτε το νταηλίκι".

    Η ΑΥΓΗ: "Πίνγκ-Πόνγκ" με τα σκουπίδια. Συνεχίζεται η απεργία των συμβασιούχων άλλο ένα 48ωρο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Μιμή εκβιάζει το ΠΑΣΟΚ για το Ιδρυμα: "θα δώσω το αρχείο με όρους".

    ΕΘΝΟΣ: Ποιοί θα πάρουν επιδόματα στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λεκανοχύστρες τώρα γίνονται τα κράνη. Πέρασε, χθες, απο την Βουλή η κατάπτυστη ρύθμισις για τους "αντιρρησίες",

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βρώμικο παιχνίδι με τα σκουπίδια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καίει" δάση ο Τζουμάκας. Προωθεί αντισυνταγματικό νόμο υπέρ των οικοπεδοφάγων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παίζει με τα αρχεία του Ανδρέα. Με επιστολή υπαναχωρεί, αλλά κάτι ζητάει η Δήμητρα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η Μαφία των σκουπιδιών κρατά "όμηρο" την Αθήνα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Παρεμβολήν των ΗΠΑ εις τυχόν σύρραξιν με Τουρκίαν προεξοφλεί ο κ. Πάγκαλος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι νέοι μισθοί δικαστικών. "Νομιμοποίηση" των αποδοχών τους απο 585.000 έως 1.400.000 δραχμές.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής. Αποσύρθηκαν απο την κυκλοφορία 31 σκευάσματα βιταμινών.

    ΤΑ ΝΕΑ: "Βρέφη Α.Ε." απο δικηγόρο-τσιγγάνους. Κύκλωμα υιοθεσιών απ'όλη την Ευρώπη.

    ΝΙΚΗ: Αγριεύει η κόντρα για τα σκουπίδια. Με ΜΑΤ και εισαγγελέα απειλεί η κυβέρνηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προκλητική απόφαση ενάντια στα αισθήματα του λαού. Αρση της βουλευτικής ασυλίας του Β. Μπούτα ζήτησε η Εισαγγελία.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "οι προσπάθειες για βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις ναρκοθετούνται, πάντως, απο την Τουρκία, καθώς το μνημόνιο της τουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων επαναφέρει τη γνωστή θέση για "εφ'όλης της ύλης διάλογο", ενώ χθες σημειώθηκαν μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου απο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "αι τουρκικαί απειλαί πολέμου κατατείνουν εις την διαμόρφωσιν ενός ηγεμονικού πλαισίου σχέσεων με την Ελλάδα, ετόνισεν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος κατά την χθεσινήν παρουσίασιν βιβλίου δια τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "έτοιμη να υπογράψει Σύμφωνο μη Επίθεσης χωρίς όρους όμως είναι η Αθήνα, όπως ανέφερε χθες ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος, επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι νοητή και αποδεκτή η άποψη οτι η μη επίθεση θα εξαρτάται απο τον τρόπο που η μια πλευρά θεωρεί οτι θα πρέπει η άλλη να συμπεριφέρεται. Απαισιοδοξία πάντως επικρατεί στην Αθήνα για τη διαδικασία με τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων καθώς τα μνημόνια των δύο πλευρών δεν φαίνεται να συμπίπτουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "το "γάντι" στους Τούρκους πέταξε χθες ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατά τη διάρκεια της παρουσιάσεως του βιβλίου 'Ιμια, κριτική προσέγγιση του τουρκικού παράγοντα' και αποδέχθηκε την πρόταση του Τούρκου ηγέτη κ. Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για υπογραφή συμφώνου μη επιθέσεως αλλά χωρίς όρους και προϋποθέσεις".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου οτι "η ελληνική πλευρά προτίθεται να υπογράψει ένα ελληνοτουρκικό σύμφωνο μη επίθεσης στο οποίο όμως δεν θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις απο την πλευρά των Τούρκων. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο άμεσο μέλλον".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "πέντε σημεία διαδικαστικού χαρακτήρα που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη λειτουργία και το έργο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνει το τουρκικό υπόμνημα που επεδόθη πριν απο λίγο καιρό στην ολλανδική προεδρία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "με τη φράση 'το νταηλίκι θα πρέπει να φύγει απο τη μέση', ώστε να υπάρξουν ισότιμες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Θ. Πάγκαλος προσδιόρισε τη στάση της Αθήνας έναντι της Αγκυρας".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "με ικανοποίηση αλλά και επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν η Αθήνα και η Λευκωσία το διορισμό του Ρ. Χόλμπρουκ ως απεσταλμένου του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό. Ο Χόλμπρουκ ανήγγειλε οτι θα πιάσει δουλεία μετά τις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς στη Ν. Υόρκη τον Ιούλιο, που όπως έγινε γνωστό, θα διεξαχθούν ενώπιον των αντιπροσώπων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "με ανάμεικτα συναισθήματα έγινε δεκτός σε Αθήνα και Λευκωσία ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικού συντονιστή των ΗΠΑ για το Κυπριακό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "το ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος διέγνωσε η κυβέρνηση που αισθάνεται ανακουφισμένη διότι η αποστολή Χόλμπρουκ δεν συνοδεύεται απο 'λύση-πακέτο' για Κύπρο και ελληνοτουρκικά".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "η ελληνική κυβέρνηση υποδέχτηκε το διορισμό του Ρ. Χόλμπρουκ ως ειδικού συντονιστή της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό, σαν να ήταν δική της επιλογή, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση πως έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τις υποδείξεις του "ικανότερου - σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών - Αμερικανού διπλωμάτη".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "ως σαφή ένδειξη του ισχυρού αμερικανικού ενδιαφέροντος για τη διευθέτηση του Κυπριακού θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση το διορισμό του Ρ. Χόλμπρουκ ως προσωπικού απεσταλμένου του Κλίντον στην Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά οτι με το διορισμό του Ρ. Χόλμπρουκ ως απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου στο Κυπριακό, οι ΗΠΑ υλοποιούν υποσχέσεις και επιβεβαιώνουν την σπουδαιότητα που αποδίδουν στην επίλυση του Κυπριακού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει οτι "ο αμερικανικός παράγοντας δραστηριοποιείται για να επιβάλει 'λύση' στο Κυπριακό και να ρυθμίσει τα ζητήματα του Αιγαίου. Το δίδυμο των αξιωματούχων που θα χειριστεί επί τόπου τα προβλήματα

    (Μπέρνς-Χόλμπρουκ) συνδυάζει τον πολιτικό λόγο με τον κυνισμό της δύναμης".

    [4] Αναθεώρηση Συντάγματος

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "διχάζει το ΠΑΣΟΚ η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του για τη συνταγματική αναθεώρηση. Δεκάδες βουλευτές αντιδρούν στα όσα προωθεί ο Κ. Σημίτης, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι και δήλωναν οτι δύσκολα θα 'περάσουν' απο τη Βουλή οι προτάσεις της κυβέρνησης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "μπαλάκι" μεταξύ κυβέρνησης, κυβερνητικών βουλευτών και κομματικών οργάνων έχει γίνει η πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος. Και οι διαφωνίες δεν αφορούν μόνο το περιεχόμενο των αλλαγών, αλλά και το 'ψητό' ποιός θα έχει 'τον τελευταίο λόγο' για τις αλλαγές".

    [5] Απεργία εκτάκτων ΟΤΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "έπρεπε να φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση με τα σκουπίδια για να αρχίσουν όλοι να ενδιαφέρονται για την υγεία των Αθηναίων. Λες και δεν είχαν όλο τον απαιτούμενο χρόνο, πολιτεία, εργαζόμενοι και αρμόδιοι φορείς για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα πριν τα τρωκτικά και τα έντομα απειλήσουν την ίδια μας τη ζωή".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του υποστηρίζει οτι "έχει υπερβεί πλέον τα όρια της συνδικαλιστικής διεκδίκησης η συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα και ο μόνος χαρακτηρισμός που μπορεί να της αποδώσει κανείς είναι αυτός του 'κοινωνικού εκβιασμού'. Διότι είναι αδιανόητο μετά τη μονιμοποίηση άνω των 5000 - κατά πολλούς 7.000 - εκτάκτων να βρισκόμαστε στην προηγούμενη κατάσταση και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/06/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η πτώση του πληθωρισμού στο 5,4%, ο καθορισμός της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ και το χρονοδιάγραμμα του κρατικού δανεισμού.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σε οριακό σημείο ο πληθωρισμός - Προβληματισμός για την πορεία των επιτοκίων".

    ΕΞΠΡΕΣ: ""Κολλάει" ο τιμάριθμος, με ρυθμό 5,4% έτρεχε εφέτος τον Μάιο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μάχες για την τιμή του ΟΤΕ. Πιέζεται η μετοχή στο ΧΑΑ - Μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο 5,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο - Επιτεύξιμος θεωρείται ο στόχος του 4,5% τον Δεκέμβριο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ρεάλ πολιτίκ στον καθορισμό της τιμής του χρήματος - Για πρώτη φορά πλήρες χρονοδιάγραμμα του κρατικού δανεισμού".

    [7] Πληθωρισμός - Μείωση

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "νέα αποκλιμάκωση, έστω και μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων, σημείωσε ο πληθωρισμός το Μάιο, μήνα κατά τον οποίο υποχώρησε στο 5,4% έναντι 5,9% τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα αυτό πάντως συμβαδίζει πλήρως με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος και διατηρεί ανοιχτό το δρόμο για την επίτευξη του φιλόδοξου κυβερνητικού στόχου για τιμάριθμο κοντά στο 4,5% τον προσεχή Δεκέμβριο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 6 June 1997 - 14:29:01 UTC