Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αλβανικές εκλογές
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] ΠΓΔΜ
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Συνέντευξη Βενιζέλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/06/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εκλογές στην Αλβανία, το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, η συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών υπουργών Εθν. Οικονομίας και οι εσωκομματικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κώστα, μάζεψέ τους. Οι 'βαρώνοι' σήκωσαν κεφάλι και παριστάνουν τους κηδεμόνες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ηττα του Μπερίσα. Προηγούνται οι σοσιαλιστές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ποιές αλλαγές ετοιμάζει ο Ρωμαίος στην ΕΛ.ΑΣ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φεύγουν απο την κυβέρνηση οι τεμπέληδες.

    ΕΘΝΟΣ: Νάνος ο Μπερίσα. Οι κάλπες τον συνέτριψαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η τρομοκρατία και τα καλάσνικοφ έδιωξαν τους Βορειοηπειρώτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το πούλησε η Αθήνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επίθεση στα μεσαία εισοδήματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τον έσβησαν τον Μπερίσα. Μεγάλη νίκη των σοσιαλιστών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Να φύγει ο Μπερίσα ζητά ο Νάνο.

    Η ΕΣΤΙΑ: "Επικίνδυνον" μεγάλην νίκην επέτυχε χθές το Σοσιαλιστικόν Κόμμα είς τας αλβανικάς εκλογάς.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επίθεση Παπαντωνίου σε υπουργούς. Καταγγέλλει κομματικά παιχνίδια με την οικονομία.

    ΝΙΚΗ: Στην κόψη της κάλπης η Αλβανία.

    [2] Αλβανικές εκλογές

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "να φύγει ο Μπερίσα" είναι τώρα το βασικό αίτημα του σοσιαλιστή ηγέτη Φάτος Νάνο, ο οποίος είναι και ο νικητής των χθεσινών εκλογών στην Αλβανία. Οι εκλογές - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρωτίστως, απο τον αλβανικό Νότο - ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη τους σοσιαλιστές και τους συμμάχους τους, οι οποίοι καλούνται τώρα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Παρ'όλα αυτά, ο Σαλί Μπερίσα και το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας διεκδικούν πέντε έδρες, κυρίως στις περιοχές του Νότου".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "κατά τον τρόπον εντυπωσιακόν τον οποίον ουδείς ανάμενεν αι κάλπαι των χθεσινών Αλβανικών βουλευτικών εκλογών ανέδειξαν αναμφισβήτητον νικητήν το Σοσιαλιστικόν Κόμμα. Το Δημοκρατικόν Κόμμα υπέστη συντριπτικήν ήτταν και ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα καλείται τώρα να τηρήση την υπόσχεσιν, την οποία είχεν δώσει μετά την εξέγερσιν, του Φεβρουαρίου, δηλαδή να υποβάλη την παραίτησίν του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "η νίκη του Νάνο στις αλβανικές εκλογές ελάχιστες εγγυήσεις ασφαλείας προσφέρει στην ελληνική μειονότητα μερίδα της οποίας υποχρεώθηκε να στρέψη σε αυτόν τις ψήφους της. Οι ολονύκτιοι 'πανηγυρικοί' πυροβολισμοί σε Τίρανα και Νότο και η επιφυλακή του Μπερίσα και των συμμοριών του, εξάλλου επέτειναν την αγωνία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει μεταξύ άλλων οτι "η επίθεση ενόπλων κατά της κατοικίας του προξένου μας στο Αργυρόκαστρο τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και ο φόνος του Βορειοηπειρώτη φρουρού της, Χρήστου Κόλλα, ήλθαν να σφραγίσουν κατά τρόπο τραγικό τις απαράδεκτες συνθήκες υπο τις οποίες εκλήθη να ψηφίσει η ελληνική μειονότης στις χθεσινές εκλογές. Υποτίθεται οτι οι εκλογές αυτές θα αποτελούσαν την αφετηρία ομαλοποιήσεως της καταστάσεως στην Αλβανία. Για την ελληνική μειονότητα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Η τρομοκρατία που επί μήνες τώρα συστηματικά ησκείτο εις βάρος της ελληνικής μειονότητας κλιμακώθηκε σε απίστευτα επίπεδα με αλλεπάλληλες δολοφονίες και βιαιοπραγίες κατά την τελευταία προ των εκλογών περίοδο, καθώς και στην τυπική προεκλογική περίοδο".

    Η ΑΘΗΝΑΙΝΗ προσθέτει οτι "σαρωτική νίκη φαίνεται να επιτυγχάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φάτος Νάνο, νίκη, που σύμφωνα με τον ίδιο, σηματοδοτεί για την Αλβανία την 'αρχή μιας νέας εποχής'. Οι ξέφρενες πανηγυρικές ριπές των καλάσνικοφ συνόδευσαν όλη τη νύχτα τις πληροφορίες, βάσει των οποίων οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους έχουν υπο τον έλεγχό τους ακόμη και τα 2/3 των εδρών του αλβανικού κοινοβουλίου".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "αλλαγές στους φόρους, καθώς και νέα μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού εξετάζει η κυβέρνηση για το 1998, ενώ συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι αντιπαραθέσεις στελεχών για την έκθεση Σπράου αν και όλα δείχνουν οτι οι προτάσεις του καθηγητή θα υιοθετηθούν στο σύνολό τους απο την κυβέρνηση, με εξαίρεση ίσως την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις".

    Την ανησυχία του για "κομματικά και πολιτικά παιχνίδια" εις βάρος της οικονομίας εκφράζει ο Γιάννος Παπαντωνίου. Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ επιτίθεται κατά υπουργών και άλλων, κατηγορώντας τους για "σύγχυση ανάμεσα στη δημοκρατία και την ασυδοσία". Παράλληλα διευκρινίζει οτι είναι αντίθετος με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "φοροκυνηγητό διαρκείας, αυτή είναι η οικονομική δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Τα φορολογικά βάρη που υποχρεούνται να σηκώσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι επιχειρήσεις αυξάνονται κατά 1.000 δις το χρόνο. Ο ρυθμός αύξησης των φόρων προκαλεί οικονομικά και κοινωνικά δράματα".

    [4] ΠΓΔΜ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Το πούλησε η Αθήνα" γράφει οτι "έκθεση αφήνει την ελληνική κυβέρνηση με τη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ο πρόεδρος των Σκοπίων Κιρο Γκλιγκόροφ. Ο Σκοπιανός ηγέτης, ουσιαστικά επιβεβαιώνει το 'ξεπούλημα' στο θέμα του ονόματος, το οποίο απο καιρό έχει 'ρυθμιστεί' μέσω της μυστικής διπλωματίας και εμφανίζεται με δήθεν διαλλακτική πρόταση, όπου όμως απορρίπτει και την παραμικρή υποχώρηση απο πλευράς Σκοπίων, αλλά αξιώνει ως νέο όνομα της χώρας του, το σκέτο "Μακεδονία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "ο Κίρο Γκλιγκόροφ επιμένει στην πάγια θέση του περί της υπόθεσης της ονομασίας της χώρας του. Την ίδια ώρα, ωστόσο, με τη συνέντευξή του χθές στο ΒΗΜΑ φάνηκε να επιζητεί την εξεύρεση ενός κοινού τόπου ή ενός "modus vivendi" με την ελληνική κυβέρνηση για την υπέρβαση του προβλήματος που οφείλεται στο όνομα".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ενώ ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας φθάνει σήμερα στην Αθήνα, έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στους ανώτατους κυβερνητικούς κύκλους, για τον πιθανό διορισμό του Αλέξανδρου Σάνδη ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς στη Ν. Υόρκη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Τα φέρνει εγγράφως" αναφέρει οτι "το ΡΙΚ μετέδωσε χθές βράδυ οτι ο πρόεδρος Κληρίδης μεταφέρει σήμερα στην Αθήνα έγγραφο με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού. Οι θέσεις αυτές θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών της Λευκωσίας και της Αθήνας στη νέα καθοριστική φάση του Κυπριακού. Επίσης μετέδωσε οτι ο κ. Κληρίδης μεταφέρει και έγγραφο της Εθνικής Φρουράς σχετικά με το στρατιωτικό διάλογο".

    [6] Συνέντευξη Βενιζέλου

    "Στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται φαινόμενα διχασμού συμπεριφορών ή διεκδίκησης αποκλειστικότητας, άλλων μεν στη μνήμη και την ιστορία άλλων δε στο μέλλον και στην προοπτική". Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τονίζει οτι 'όλα αυτά είναι ψυχολογικά φορτισμένες, αλλά πολιτικά όχι μακρόπνοες και διορατικές πολιτικές επιλογές'. "Είναι ανάγκη, τονίζει ο υπουργός Πολιτισμού, με όσα λέμε και με όσα κάνουμε να εκφράζουμε το σύνολο του ΠΑΣΟΚ το όλον ΠΑΣΟΚ". Αναφερόμενος στην πορεία της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος λέει οτι 'δίνει μια εικόνα συστηματικής και επίμονης προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων' αλλά και οτι 'οι ρυθμοί της άλλοτε είναι ικανοποιητικοί, άλλοτε είναι λιγότερο ικανοποιητικοί'. Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού οτι 'νιώθει πολιτικά απολύτως ώριμος' για ηγετικούς ρόλους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 30 June 1997 - 14:43:14 UTC