Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αλβανικές εκλογές
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Γενικές εξετάσεις
  • [6] Κοινωνικός διάλογος
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Ομιλίες Σημίτη - Ντελόρ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/07/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι εξελίξεις στην Αλβανία και οι γενικές εξετάσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αύξηση... 189 δρχ. το μεροκάματο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φθηνά δάνεια για στέγη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ιερά Εξέταση. Σαδιστικά καψόνια απο εξεταστές στους υποψήφιους των γενικών εξετάσεων.

    Η ΑΥΓΗ: "Σύντομα νέος πρόεδρος" στην Αλβανία. Συνέντευξη του Φάτος Νάνο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ρουκέτα Κόκκαλη κατά Βάσως Παπανδρέου.

    ΕΘΝΟΣ: 15 μέτρα για την ανεργία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε κυλιόμενο τάπητα τρέχει ο Κωστάκης (Καραμανλής).

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δραπετεύουν στην Τουρκία άνθρωποι του Μπερίσα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόκκαλης καρφώνει Βάσω. Συμπλοκή διαπλεκομένων διχάζει την κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φεύγω δημοκρατικά. Ο Μπερίσα δέχεται την ήττα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γενική οργή κατά Βάσως.

    Η ΕΣΤΙΑ: Σάλος και αναταραχή απο το θέμα της ελληνικής ιστορίας είς τας γενικάς εξετάσεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αλβανία: Αρχή οδυνηρής πορείας προς την ειρήνευση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φθηνότερα στεγαστικά για δημοσίους υπαλλήλους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Περάστε "δι υπόθεσίν σας" απο την εφορία. Και νέες λίστες με ονόματα.

    ΝΙΚΗ: Αλβανία: αλλαγή σκηνικού.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας υγείας.

    [2] Αλβανικές εκλογές

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η εκλογική αναμέτρηση που θα ολοκληρωθεί με τις συμπληρωματικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, αποτελεί όχι το τέλος, αλλά την αφετηρία της οδυνηρής πορείας του αλβανικού έθνους προς την εσωτερική ειρήνη και τον εκδημοκρατισμό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "θολό είναι το τοπίο στην Αλβανία. Παρόλο που δεν αμφισβητείται η επικράτηση των σοσιαλιστών εντούτοις κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τις προθέσεις του Σαλί Μπερίσα. Τα εκλογικά αποτελέσματα, πάντως, φαίνεται πως ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των υποψηφίων βουλευτών του Σοσιαλιστικού κόμματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "με ικανοποίηση δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αλβανία, αν και επισήμως, μέσω του εκπροσώπου της, Γιάννη Νικολάου δήλωσε χθες οτι "η λαϊκή ετυμηγορία του αλβανικού λαού είναι σεβαστή, όποια κι αν είναι" προσπαθώντας να κρατήσει έτσι κάποιες αποστάσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "τα - ανεπίσημα - αποτελέσματα των αλβανικών εκλογών προκάλεσαν ικανοποίηση στην Αθήνα, καθώς διαφαίνεται η δυνατότητα αποκατάστασης της ομαλότητας μέσα απο τον ασφυκτικό έλεγχο της πολιτικής ζωής των Τιράνων απο το διεθνή παράγοντα. Η ικανοποίηση της Αθήνας, ωστόσο, περισσότερο περιγράφει τους 'ευσεβείς πόθους' της ελληνικής κυβέρνησης παρά την αλβανική πραγματικότητα, η οποία εξακολουθεί να είναι οδυνηρή".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "με δεδομένη τη θριαμβευτική επικράτηση των σοσιαλιστών του Φ. Νάνο, αλλά και αδιευκρίνιστες τις προθέσεις του Σαλί Μπερίσα, η Αλβανία ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "εκ διαμέτρου αντίθετα ήταν τα συναισθήματα χθες στα στρατόπεδα των δύο μεγάλων κομμάτων της Αλβανίας, καθώς ένα 24ωρο μετά τις εκλογές και χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα επίσημα αποτελέσματα οι σοσιαλιστές προσπαθούν να συνέλθουν απο την 'μέθη' της θριαμβευτικής τους νίκης ενώ στον αντίποδα ο πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε οτι παραδέχεται την ήττα του κόμματός του και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραιτήσεώς του".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "το πρώτο μεγάλο βήμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Αλβανία έγινε με τις εκλογές. Μένουν όμως πολλά και σημαντικά για να μπει η γειτονική χώρα στην τροχιά της πολιτικής σταθερότητας και να συγκροτηθεί σε σύγχρονο κράτος και έχει κάθε λόγο η χώρα μας να ελπίζει στην ομαλή εξέλιξη και πορεία των πολιτικών πραγμάτων στην Αλβανία, καθώς και το τίμημα που η ελληνική μειονότητα έχει μέχρι τώρα πληρώσει υπήρξε ιδιαίτερα βαρύ".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "την καταγραφήν των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθηθούν δια την επίλυσην των ελληνοτουρκικών διαφορών περιλαμβάνει η απάντησις της ελληνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων είς το μνημόνιον που έχουν καταθέσει εις την Ολλανδικήν προεδρίαν της ΕΕ οι Τούρκοι συνάδελφοί των".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "τεκμήρια σοκ" σύμφωνα με τα οποία Ελληνες αξιωματούχοι παρέχουν στήριξη στο ΡΚΚ, δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ο. Οϊμέν πως κατέχει η κυβέρνησή του. Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών συλλέγει αυτά τα στοιχεία είπε ο κ. Οϊμέν προκειμένου να ζητήσει απο τη διεθνή κοινότητα τη συμπερίληψη της Ελλάδας "στον κατάλογο των χωρών που παρέχουν στήριξη στην τρομοκρατία όπως η Συρία".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "τους γνωστούς ισχυρισμούς οτι η Ελλάδα " παρέχει υποστήριξη στην αποσχιστική οργάνωση ΡΚΚ" επανέλαβε χθες η Τουρκία ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν υποστήριξε στην εφημερίδα "Μιλιέτ" οτι η Ελλάδα θα περιληφθεί στον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία επαινώντας παράλληλα τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του για τη συλλογή των στοιχείων αυτών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "όχι " απαντά η ελληνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην πρόταση -μνημόνιο των Τούρκων εμπειρογνωμόνων την οποία κατέθεσαν στην ολλανδική προεδρία και σύμφωνα μ'αυτήν ζητούν "εφ'όλης της ύλης διάλογο" με τη χώρα μας. Την πρόθεσή της να μην δεχτεί αυτή την πρόταση κάνει σαφή η Ελλάδα μέσω νέου μνημονίου το οποίο κατέθεσαν οι καθηγητές Κρ. Ιωάννου και Δ. Φατούρος".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "μια 'καυτή έκθεση' του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς μετέφερε στις αποσκευές του, στο ταξίδι του στην Αθήνα, ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδη. Η έκθεση αυτή αφορά τον Στρατιωτικό Διάλογο που διεξάγεται εδώ και εννέα μήνες δίχως να προχωρήσει 'ούτε ένα βήμα' με πλήρη ευθύνη της τουρκικής πλευράς η οποία μένει αδιάλλακτη σε απαράδεκτες απαιτήσεις που εάν γίνουν αποδεκτές απο την ελληνοκυπριακή πλευρά θα κινδυνεύσουν πολλές περιοχές της ελεύθερης Κύπρου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης επανέλαβε την εκτίμηση οτι το έγγραφο Κόρτοβεζ θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά δεν απέκλεισε να ασχολείται και με θέματα ουσίας. Διευκρίνισε οτι δεν μεταφέρει έγγραφο στην Αθήνα και οτι δεν υπάρχει αλλαγή θέσεων της ελληνικής κυπριακής πλευράς και πρόσθεσε οτι οι συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη αποσκοπούν στον καλύτερο συντονισμό και οτι δεν πρόκειται να συζητηθεί οποιαδήποτε αλλαγή θέσεων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "ο αποτελεσματικός συντονισμός Αθηνών - Λευκωσίας εν όψει των συζητήσεων (9-13 Ιουλίου) της Ν. Υόρκης για το Κυπριακό θα απασχολήσει τις συνομιλίες που θα γίνουν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου Κληρίδη ο οποίος ήρθε χθες στην Αθήνα".

    [5] Γενικές εξετάσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα χθες έξω απο τα εξεταστικά κέντρα. Απογοήτευση και προβληματισμός για τους υποψήφιους της Α και Γ Δέσμης χαμόγελα ικανοποίησης για τους υποψηφίους της Β Δέσμης καθώς και για τους αποφοίτους Τεχνικών Λυκείων, οι οποίοι διαγωνίσθηκαν σε μαθήματα ειδικότητας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Σφαγή" στις Γενικές" υποστηρίζει οτι "τσάκισαν την Α Δέσμη τα χθεσινά θέματα των Μαθηματικών, έφαγε το χρόνο της Γ Δέσμης το 1ο ζήτημα της Ιστορίας επί του οποίου η διευκρίνηση της ΚΕΓΕ έφθασε στα εξεταστικά κέντρα μισή ώρα αφού οι υποψήφιοι είχαν αρχίσει να γράφουν η Ενωση Βιολόγων ανακοίνωσε οτι διατηρεί 'σοβαρές επιφυλάξεις' για τη διατύπωση του ενός ερωτήματος της Βιολογίας Β Δέσμης ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά των εξετάσεων ακυρώθηκε ερώτημα".

    [6] Κοινωνικός διάλογος

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "τον πόλεμο κατά της ανεργίας με 15 μέτρα - προτάσεις προς τους κοινωνικούς φορείς κηρύσσει η κυβέρνηση ενώ ο υπουργός Εργασίας Μιλτ. Παπαϊωάννου θεωρεί αποτελεσματικό 'όπλο' για το άμεσο μέλλον τη μείωση των ωρών εργασίας στις 35 την εβδομάδα. Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν τεθεί ως τελικές προτάσεις στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου που συνεχίζεται σήμερα με αντικείμενο συζήτησης τις εργασιακές σχέσεις".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/07/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ομιλίες Σημίτη - Ντελόρ σε χθεσινή εκδήλωση, η άνοδος τιμών - συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, ο κοινωνικός διάλογος και η συνέντευξη Παπαντωνίου στο "ΕΞΠΡΕΣ", ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ανοδος 63% στο Χρηματιστήριο το πρώτο εξάμηνο '97 - Ξεπέρασε τα δυο τρισ. δρχ. η αξία των συναλλαγών".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Συγχωνεύσεις οργανισμών από τον Σεπτέμβριο, όπως εξαγγέλλει ο κ. Γ. Παπαντωνίου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Στο τραπέζι και το 8ωρο - Σχέδιο για ωράριο εργασίας σε ετήσια βάση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κυβέρνηση δύο ταχυτήτων για την οικονομική πολιτική - Προσωπικές αντιπαραθέσεις και έντονο παρασκήνιο εν όψει αποφάσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σημίτης: Οραμα στους στόχους αλλά... ρεαλισμός στην πολιτική ενώ ο Ζαν Ντελόρ διαπιστώνει έλλειψη πόρων για κοινωνική πολιτική".

    [8] Ομιλίες Σημίτη - Ντελόρ

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "Η αναζήτηση νέων πολιτικών που θα συγκεράσουν την οικονομική πρακτική στην πορεία προς την ΟΝΕ και το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, βρέθηκε στο επίκεντρο τόσο του Κ. Σημίτη, όσο και του Ζακ Ντελόρ, οι οποίοι ήταν βασικοί ομιλητές σε εκδήλωση για τις στρατηγικές ανάπτυξης που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 1 July 1997 - 17:24:01 UTC