Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομία
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] ΕΕ-Τουρκία
  • [6] Περιοδεία Κρανιδιώτη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/07/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η "κόντρα" βιομηχανιών τροφίμων-σούπερ μάρκετ και τα εθνικά θέματα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ελεύθερο το συνάλλαγμα μέχρι 6,5 εκατομμύρια για κάθε ταξίδι.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο νόμος για τις προσλήψεις. Μονιμοποιούνται χιλιάδες έκτακτοι υπάλληλοι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ιππότες για τη Βασούλα. 15 βουλευτές της αντιπολίτευσης "ψήφισαν" κυβερνητικά και... Κοπελούζο.

    Η ΑΥΓΗ: Δι' αλληλογραφίας διάλογος στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τέρμα η φυλακή για επιταγές.

    ΕΘΝΟΣ: Πόλεμος για τις τιμές. Οι βιομήχανοι εναντίον σούπερ-μάρκετ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αρτσι μπούρτζι θα γίνει στο Ναύπλιο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξυπνητήρι στη Ρηγίλλης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αντίο δραχμούλα. Ελεύθερο το συνάλλαγμα ενόψει του Εύρω.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σούπερ παιχνίδι με τις τιμές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανακωχή λόγω Ολυμπιάδας 2004. Μορατόριουμ απεργιών σε Ολυμπιακή, ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες.

    Η ΕΣΤΙΑ: Η άνοδος του δολαρίου ανατρέπει την πολιτικήν της κυβερνήσεως Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καπέλωμα των αντιρρησιών επιχειρεί ο Γεράσιμος Αρσένης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κανένας φόρος το 1997.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σύγκρουση για τις τιμές στα σούπερ-μάρκετ.

    ΝΙΚΗ: Πόλεμος στα... ράφια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αμετακίνητοι στην αντιλαϊκή πορεία τους.

    [2] Οικονομία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "φρένο στην ανησυχία που δημιούργησε η άνοδος του δολαρίου έναντι της δραχμής καθώς και στους φόβους για ανατροπή της οικονομικής πολιτικής λόγω αναζωπυρώσεως του πληθωρισμού, επεχείρησε να βάλη χθές η κυβέρνησις δια στόματος του Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος και του υπουργού εθν. Οικονομίας αντίστοιχα".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "έντονοι είναι αι ανησυχίαι της Κυβερνήσεως απο την νέαν μεγάλην άνοδον του δολαρίου, καθώς ως προκύπτει απο την Εισηγητικήν Εκθεσιν του Προϋπολογισμού, είχε στηρίξει τας θετικάς εξελίξεις, είς βασικά μεγέθη της Εθνικής Οικονομίας, είς την πορείαν του αμερικανικού νομίσματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "απελευθερώνεται πλήρως, εντός του Ιουλίου, η κίνηση του συναλλάγματος απο και προς την Ελλάδα καθώς αίρονται οι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα και αφορούν την προσκόμιση δικαιολογητικών και αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας για μεγάλα ποσά σε ξένο νόμισμα. Επίσης, σύντομα, όλοι οι Ελληνες και ξένοι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να καταθέτουν σε ελληνικές τράπεζες χρηματικά ποσά σε ξένα νομίσματα χωρίς περιορισμό".

    [3] Κυπριακό

    "Πληροφορίες απο έγκυρες πηγές, που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αναφέρουν οτι πριν απο την μετάβασή του στο Μοντρέ για τις συνομιλίες του δεύτερου γύρου, ο πρόεδρος Κληρίδης θα σταθμεύσει στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Οι συνομιλίες στο Μοντρέ θα διεξαχθούν απο 11 έως 16 Αυγούστου. Πάντως οι πολιτικοί αρχηγοί δεν εκφράζουν αισιοδοξία ούτε για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών γιατί αφ'ενός δεν αναμένεται κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και αφετέρου γιατί ο Χόλμπρουκ δεν πρόκειται να προωθήσει τα συγκεκριμένα σχέδιά του πριν το τέλος Αυγούστου. Ενοποίηση των απευθείας συνομιλιών με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου και συνδυασμό τους με την ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ υποστηρίζει ο αμερικανός προεδρικές απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "την ενεργότερη ανάμιξη του αμερικανικού παράγοντα ώστε να δοθεί ώθηση στη διαδικασία που άρχισαν τα Ηνωμέναν Εθνη και να βρεθούν τρόποι για βελτίωση των προοπτικών διευθέτησης του Κυπριακού προανήγγειλε και ο διευθυντής του Τμήματος ΝΑ Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρμεντ Κέρι Κάβανο εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα οτι το πνεύμα του Τράουτμπεκ να συνεχιστεί και να φανεί μέσω συγκεκριμένων βημάτων και μέτρων στην Κύπρο. Οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς αναμένεται να επαναληφθούν στη Λευκωσία πριν απο την προγραμματισμένη συνάντηση στη Μοντρέ".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του διευθυντή τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Κέρι Κάβανο οτι "οι Ηνωμένες Πολιτίες θα πράξουν ο,τι μπορούν για να δώσουν ώθηση στη διαδικασία που άρχισαν τα Ηνωμένα Εθνη και θα βρουν τρόπους για να βελτιώσουν τις προοπτικές διευθέτησης του προβλήματος".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "στην κινητοποίηση των ξένων κυβερνήσεων για το Κυπριακό εντοπίζονται τώρα οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης που παράλληλα προετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών της Γενεύης. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του 'Αττίλα' και νυν αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ εμμένει στις προκλήσεις, υπονομεύοντας στην πράξη τις συνομιλίες των Ην. Εθνών αλλά και τη συμφωνία της Μαδρίτης. Συγκεκριμένα οπως ανέφερε η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Τζούμχουριέτ" ο Μπ. Ετσεβίτ ενδέχεται να παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Λευκωσία για την τουρκική εισβολή του 1974".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "με απαράδεκτες απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία αντέδρασε η Αγκυρα στην έκθεση της Ε. Επιτροπής η οποία δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα και προβλέπει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Κοινότητα τον Απρίλιο του 1998. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπ. Ετσεβίτ δήλωσε οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο 'Ανατολή' οτι "εάν η ΕΕ δεν μεταβάλει τη στάση της, η Τουρκία και η 'Βόρεια Κύπρος' δεν θα έχουν άλλη επιλογή απο το να προχωρήσουν στην ενοποίησή τους".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "πρωτοφανή για τα διεθνή διπλωματικά δεδομένα χαρακτήριζαν χθές ελληνικές και κυπριακές διπλωματικές πηγές στην ενέργεια του Γάλλου πρέσβη στη Λευκωσία Ενρί Ζακολέν να παραθέσει δεξίωση για την προχθεσινή επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "η διαφοροποίηση του κ. Αρσένη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, 'ριζική' με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στην επιστολή του πέραν της εξειδικευμένης κριτικής των σημείων διαφωνίας του, παρουσιάζει τη δική του 'πλατφόρμα': ένα πλαίσιο αρχών για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής - υπονοώντας προφανώς οτι σήμερα δεν υπάρχει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "με επιστολή του ο υπουργός Παιδείας κ. Αρσένης και με αποδέκτες τόσο τον κ. Σημίτη όσο και τον κ. Πάγκαλο εξέφρασε τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες του πάνω στην κοινή ελληνοτουρκική δήλωση της Μαδρίτης. Ο κ. Αρσένης με την επιστολή του αυτή θέλησε να καταγράψει τη διαφωνία του με μια σειρά επιλογών του πρωθυπουργού κ. Σημίτη πάνω στα εθνικά θέματα, αλλά οπωσδήποτε αποφεύγει να "τραβήξει" το θέμα στα άκρα".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς η συμφωνία της Μαδρίτης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής μετέφερε στον κ. Στεφανόπουλο τις επιφυλάξεις του για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά".

    [5] ΕΕ-Τουρκία

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "διπλό 'χαστούκι' στην Τουρκία αποτελεί το κείμενο της Ε. Επιτροπής υπο τον γενικό τίτλο Agenda 2000, που ανακοινώθηκε στο Στρασβούργο. Πρώτον: στο κεφάλαιο για την Κύπρο η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν τίθεται πλέον ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν κανονικά στις αρχές του 1998. Δεύτερον: στο κεφάλαιο για τις σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία υιοθετούνται εξ ολοκλήρου οι ελληνικές θέσεις, αφού υπογραμμίζεται οτι οι εντάσεις στο Αιγαίο δεν μπορούν αν αντιμετωπισθούν παρά μόνον μέσω ενός διακανονισμού των ελληνοτουρκικών διαφορών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, απευθύνοντας κυρίως έκκληση στο Διεθνές Δικαστήριο (σ.σ. της Χάγης). Ακόμη η επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη καθιέρωσης σχέσεων καλής γειτονίας και απορρίπτει την απειλή χρήσης βίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "η Ε. Επιτροπή αποφάσισε επίσημα χθές να προτείνει έξι χώρες για ενταξιακές συνομιλίες κατά την πρώτη φάση της διεύρυνσης της ΕΕ δήλωσε ο Νικολάους Βάν ντερ Πάς εκπρόσωπος της επιτροπής. Σύμφωνα με τη δήλωση, εγκρίθηκε, χωρίς νέα συζήτηση η Ατζέντα 2000 της Επιτροπής, που προβλέπει οτι η Πολωνία, η Τσεχική δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Εσθονία και η Κύπρος θα αρχίσουν τον επόμενο χρόνο διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην ΕΕ. Η απόφαση ελήφθη κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων επιτρόπων στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που θα ανακοινώσει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ και αφορά και την Κύπρο, η Μεγαλόνησος "έχει ήδη λάβει θετική γνώμη απο τον Ιούλιο του 1993 σχετικά με την αίτηση ένταξής της στην ΕΕ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "σε γραφείο φιλοτουρκικής προπαγάνδας μετεβλήθη χθές η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, υιοθετώντας δύο κείμενα: ένα για την 'εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία' με το οποίο επιβάλλει την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων στην χρηματοδότηση της Τελωνειακής Ενωσης, και την περιβόητη 'Ατζέντα 2000' για τη διεύρυνση και τις 'επιπτώσεις' της στην οποία εμπεριέχεται παράνομα ειδική, ξεχωριστή αναφορά στις 'σχέσεις με την Τουρκία'. Η 'ανακοίνωση' για την Τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας εκδόθηκε χθές βράδυ και θα δημοσιευθεί επίσημα σήμερα την ώρα που ο πρόεδρος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ζακ Σαντέρ θα ενημερώνει σχετικά την Ολομέλεια του E. Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο".

    [6] Περιοδεία Κρανιδιώτη

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "με στόχους την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στη Μ. Ανατολή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης άρχισε χθές εξαήμερη περιοδεία σε Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο και Ιορδανία. Χθες ο κ. Κρανιδιώτης συναντήθηκε με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 16 July 1997 - 14:32:49 UTC