Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 17/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Τουρκία - Ελλάδα - ΕΕ
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] Περιοδεία Τσοχατζόπουλου
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 17/07/1997 (ΑΠΕ) Η αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, η ομιλία του πρωθυπουργού στους συνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφαγαν και τις αγελάδες. Ξέσπασμα ή αυτοκριτική;

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκόντο στις ποινές για φόρους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καίει το Μητσοτάκη ο λογαριασμός.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ευρώπη των "21" με ανοιχτά όλα τα προβλήματα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κάλεσμα Τσοβόλα για αποστασία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Δημόσιο: 25.604 προσλήψεις μέσα στο επόμενο δίμηνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λιποαναρρόφησι εξήγγειλε, χθές ο Σημίτης μιλώντας προς τους "συντρόφους" συνεταιριστές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πέσαμε έξω.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λιτότητα και στους νεκρούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρός σύμφωνο μη επίθεσης στις.. τιμές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Βυθίζεται το ΙΚΑ. 468 δις το φετινό έλλειμμα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Νέα περίοδος παρατεταμένης λιτότητος χωρίς προοπτικήν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε... αθέμιτο ανταγωνισμό επιδίδονται και οι υπουργοί.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ξεχάστε τις "κακές συνήθειες". Πολιτικό μήνυμα Σημίτη με πολλούς αποδέκτες.

    ΤΑ ΝΕΑ: 790 δις επιπλέον φόροι '98 για να πετύχει τη σύγκλιση η κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Φωτιές σε τρία μέτωπα. Εκρηκτικό μίγμα ενόψει συνόδου ΚΕ ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συλλαλητήριο υπεράσπισης της δημόσιας υγείας.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε χθές ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Σημίτης μιλώντας σε ημερίδα αγροτών-συνεταιριστών του Κινήματος. Ο κ .Σημίτης κατέστησε σαφές οτι για να πάει η χώρα μπροστά πρέπει να εγκαταλειφθούν εκείνες οι πρακτικές του παρελθόντος οι οποίες δεν βοηθούν τον τόπο. Ο πρωθυπουργός σε μια αποστροφή της ομιλίας του -είπε- με λίγες λέξεις αυτό που πρέπει να γίνει πράξει 'έχει περάσει η εποχή των παχιών αγελάδων'. Η φράση αυτή του πρωθυπουργού σχολιάστηκε αρνητικά απο στελέχη της αντιπολίτευσης ως προάγγελος σκληρών οικονομικών μέτρων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού κάνει λόγο για "αντιλαϊκές συστάσεις προς αγρότες μέσω... Ιαπωνίας".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν στην Ελλάδα οι προτάσεις που παρουσίασε χθές η Κομισιόν στην ολομέλεια του Ε. Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την αναμόρφωση της λειτουργίας των διαρθρωτικών ταμείων της Κοινότητας (Περιφερειακό, Κοινωνικό, Γεωργικό- προσανατολισμός και Συνοχή) απο τα οποία έχει να εισπράξει μέχρι τα τέλη του 1999 ένα ποσό της τάξης των 16,5 περίπου δις ECU. Η ανησυχία αυτή βασίζεται στις αόριστες σε κρίσιμα θέματα διατυπώσεις του σχετικού κειμένου της Επιτροπής καθώς και σε διάφορες ρητές αλλαγές του τρόπου λειτουργίας των διαρθρωτικών ταμείων για την επταετία 2000-2006".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "είς πωλήσεις 680 εκατομμυρίων ECU και 70 εκατομ. δολλαρίων ηναγκάσθη να προβή χθές η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να συγκροτήση την ισοτιμίαν της δραχμής είς τα επιθυμητά επίπεδα μετά απο εντόνους πιέσεις τας οποίας εδέχθη. Συμφώνως προς πληροφορίας αί πιέσεις προήρχοντο απο βρετανικάς τράπεζας".

    [3] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "νέα δυναμική αποκτά η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ μετά τη ρητή δέσμευση, χθές του προέδρου της Ε. Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ και του αρμόδιου Κοινοτικού επιτρόπου Χάνς βάν ντεν Μπρούκ οτι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της νήσου με την Κοινότητα θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "με απειλές αντέδρασε η Τουρκία στην 'Ατζέντα 2000' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου και πέντε πρώην ανατολικών χωρών της Ευρώπης. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ μίλησε για 'σκληρή απάντηση' (προσάρτηση των κατεχομένων) της Τουρκίας 'σε περίπτωση που τα σχέδια ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αποδυναμώσουν τη θέση των Τουρκοκυπρίων'. Ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χθες οτι δεν τον ανησυχούν καθόλου οι απειλές του Μπουλέντ Ετσεβίτ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει τη δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Χάνς Βάν ντεν Μπρούκ οτι "η Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος της τουρκικής πολιτικής".

    Σύμφωνα όμως με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "η πλήρης ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν πρόκειται να γίνει πριν απο τη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, ενώ το θέμα της ίδιας της ένταξης θα αποτελέσει τμήμα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες της νήσου. Στις εκτιμήσεις αυτές οδηγούν ευθέως οι διατυπώσεις που χρησιμοποιεί η Ε. Επιτροπή στην έκθεση 'Ατζέντα 2000' για τις χώρες προς διεύρυνση, αλλά και εμμέσως η ελληνική απάντηση στην πρόσφατη τουρκική γνωμοδότηση προς την ΚΟΜΙΣΙΟΝ για το 'απαράδεκτο' της αίτησης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Κληρίδη οτι η Συμφωνία της Μαδρίτης δεν επηρεάζει καθόλου το Κυπριακό και το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

    [4] Τουρκία - Ελλάδα - ΕΕ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Διπλό χαστούκι στην Αγκυρα. Εξω απο τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη" αναφέρει οτι "με έντονη δυσφορία 'υποδέχτηκε' χθες η Αγκυρα τον αποκλεισμό της απο τις υπο ένταξη χώρες στην ΕΕ. Αρχικώς οι αντιδράσεις υπήρξαν σκληρές, αργότερα όμως ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ επιχείρησε δια δηλώσεών του να τις μετριάσει. Υποστήριξε οτι "οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι πολύ σημαντικές για να εξαντλούνται σε μια μόνο απόφαση".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά αν και θεωρεί ιδιαίτερα θετική την απόφαση της Ε. Επιτροπής αναζητεί τρόπους για την ενθάρρυνση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, εφόσον αυτή δείξει με απτό τρόπο τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο και την πρόθεσή της να επιλύσει με νομικό τρόπο τις διαφορές της με την Ελλάδα. Γι αυτόν τον λόγο το υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται εδώ και καιρό προτάσεις για τη δημιουργία μιας ειδικής σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να δώσει κάποια κίνητρα στην Αγκυρα να εγκαταλείψει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο και να δείξει εμπράκτως την πρόθεσή της να επιλύσει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Σύμφωνα με τη νομική αυτή επεξεργασία η 'ειδική σχέση' θα μπορούσε να περιλάβει και άλλες χώρες μη μέλη, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία ή η Μάλτα, οι οποίες θα ήθελαν να ανήκουν σε έναν 'ενιαίο συνδεσιακό χώρο' που θα προσανατολίζει τις οικονομίες τους αλλά και το νομικό τους σύστημα σε μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση".

    Το ΕΘΝΟΣ τιτλοφορεί το σχετικό ρεπορτάζ "Πόνεσε την Τουρκία η απόφαση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "με ρεσιτάλ επικύρωσαν τα 'γεράκια' της Αγκυρας την... περιβόητη ελληνοτουρκική Συμφωνία της Μαδρίτης. Μόλις μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας οι στρατοκράτορες της Αγκυρας απέδειξαν περίτρανα οτι ο δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε... διπλωματικό ναρκοπέδιο και είναι -σαφώς- δυσκολότερος απο όσο υπολογίζει η κυβέρνηση. Χθές, ύστερα απο αρκετές μέρες απουσίας τα τουρκικά μαχητικά έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους πάνω απο το Αρχιπέλαγος. Οπλισμένα, παραβίασαν το ΦΙΡ Αθηνών και τον εθνικό μας εναέριο χώρο και ενεπλάκησαν σε εικονικές αερομαχίες με μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "σουρωτήρι" έκαναν το Αιγαίο χθες 10 τουρκικά μαχητικά επικυρώνοντας... ετσι με ένα ρεσιτάλ θράσους την περίφημη Συμφωνία της Μαδρίτης, φθάνοντας με οπλισμένα αεροσκάφη μέχρι και 3 μίλια απο τη Λήμνο. Είναι η τρίτη φορά απο την 8η Ιουλίου που υπογράφτηκε η Συμφωνία της Μαδρίτης όταν τα τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο μας".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "'η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης και οι εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αναμένεται να συζητηθούν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη εβδομάδα, όπου θα γίνει και αναλυτική συζήτηση για την ενίσχυση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων Αθήνας και Αγκυρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "με κύριο στόχο τον προγραμματισμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό βρίσκονται στην Αθήνα ο υπεύθυνος σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ Γκρέγκ Κρέγκ, ο υποδιευθυντής του τμήματος Νοτίου Ευρώπης Πίτερ Πετρίχος και η αρμόδια του ΣΑ Μίριαμ Σαπίρο. Οι τρεις αξιωματούχοι που θα μεταβούν στη συνέχεια στην Αγκυρα εξετάζουν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ δημοσιεύει την επιστολή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού προς τον πρόεδρο Κλίντον με αφορμή την επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο. Με την επιστολή τον "συγχαίρει για τις πρόσφατες διπλωματικές του πρωτοβουλίες σε σχέση με το Κυπριακό και τον καλεί να προωθήσει μια δίκαιη λύση. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες του εξωτερικού: θεωρούν θετική τόσο την πρωτοβουλία του Κλίντον να φέρει σε επαφή τον κ. Σημίτη με τον τούρκο πρόεδρο Ντεμιρέλ όσο και την απόφασή του να αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ του κ. Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς. Με την επιστολή του το ΣΑΕ επίσης ζητά την επιστροφή των Κυπρίων προσφύγων στα σπίτια τους και την τιμωρία των ενόχων απο τα διεθνή δικαστήρια".

    [6] Περιοδεία Τσοχατζόπουλου

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά" της Τουρκίας έκανε λόγο ο επισκεφθείς την Αρμενία υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, που αναφέρθηκε σχετικά στην άρνηση συμβολής της Αγκυρας στην επίλυση του Κυπριακού και στην αμφισβήτηση του στάτους κβο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο. Ο Ελληνας υπουργός συζήτησε με τον Αρμένιο ομόλογό του, τον Πρόεδρο της χώρας Λεβόν Τερ Πετροσιάν, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για τους τρόπους αντιμετώπισης των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Αγκυρας, τη συνεργασία της Αθήνας και του Ερεβάν, στα πλαίσια του προγράμματος 'Συνεταιρισμός για την ειρήνη' του ΝΑΤΟ και τη δημιουργία περιφερειακών θεσμών ασφαλείας στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία. Επιβεβαιώθηκε επίσης η σημασία που αποδίδουν στη στρατηγική σχέση των δυο χωρών και λαών και διεύρυναν τη βάση της συνεργασίας των υπουργείων Αμυνας, στα πλαίσια της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Αρμενίας".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 17/07/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: ο Προϋπολογισμός του 1998, η αντιπαράθεση βιομηχανιών τροφίμων-σούπερ μάρκετ και η εκροή συναλλάγματος.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Επίθεση" στη δραχμή απο το Λονδίνο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κυβερνητική διαιτησία. Δεν έπεσαν οι τόνοι μεταξύ βιομηχανιών τροφίμων-σούπερ μάρκετ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκροή 700 δις δολαρίων σε μία μέρα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κυβερνητική πρωτοβουλία για αντιπληθωριστική συμφωνία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "1998: πρώτα ο πληθωρισμός και μετά το έλλειμμα".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 17 July 1997 - 17:27:37 UTC