Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] ΔΕΚΟ - Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/08/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική, οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βόμβα Γιαννόπουλου: Σάπια η Δικαιοσύνη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οικόπεδα στο σφυρί. Το Δημόσιο εκποιεί ακίνητη περιουσία του.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αδιανόητος ο "Γολγοθάς" των εκπαιδευτικών. Πότε θα διοριστούν οι αδιόριστοι.

    Η ΑΥΓΗ: Ανελέητος πόλεμος για τον έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. 12 χρόνια σκληρών συγκρούσεων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ψεύτικο πόθεν έσχες υπέγραψε η Παπαζώη. Απομακρύνεται από την κυβέρνηση και χάνει τη βουλευτική έδρα.

    ΕΘΝΟΣ: Ψευτο-γιατροί σε εφημερίες. Σάλος στα νοσοκομεία - Εντοπίστηκαν 5 με πλαστά διπλώματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εσπασαν τον υμένα της Μαδρίτης, με 16 "βιασμούς". Χθες μπαινόβγαιναν στο Αιγαίο τα τουρκικά μαχητικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρέμει η Μαργαρίτα τις αποκαλύψεις της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΙΧ 25% μείωση για να... σωθούμε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η "δίκη" της επετηρίδας. Παιδεία: Ολοι συμφωνούν: Δεν είναι λύση αλλά...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διαρκείς εξετάσεις όλο το έτος στο Λύκειο.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ο Ραούφ Ντενκτάς απειλεί τώρα με πόλεμον επί κυπριακού εδάφους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κυβερνητική πολυδιαφωνία. Με αντιφατικές διαγνώσεις και συνταγές για την οικονομία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εφοδος στο βρώμικο χρήμα. Πλήρης ενεργοποίηση των δικαστικών αρχών ενάντια στα κυκλώματα τοκογλυφίας και εμπορίας ναρκωτικών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανυποχώρητοι και κυβέρνηση και καθηγητές. Αγωνία για τη νέα σχολική χρονιά.

    ΝΙΚΗ: Σφίγγουν τα λουριά στα Λύκεια για διδάσκοντες και διδασκόμενους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος. Υποχρεωτική η ένταξη στο νέο Κλάδο Κύριας Ασφάλισης.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ασαφή και συγκεχυμένη εικόνα περί της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας, αλλά και των προοπτικών της συνθέτουν οι αντιφατικές διαπιστώσεις, εκτιμήσεις και προβλέψεις κυβερνητικών παραγόντων, λίγες ημέρες πριν από την "καθοριστική" ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "επισπεύδονται οι διαδικασίες καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα σημάνουν και την εκποίησή τους στα πλαίσια της πολιτικής άγριων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, που έχει εξαγγελθεί για το επόμενο έτος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "την κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου έχει βάλει στο "μάτι" το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ως φαίνεται ενδεχόμενη εκποίησή της κρίνεται ικανή να "μπαζώσει" μεγάλο μέρος της "μαύρης τρύπας" του ελλείμματος".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "το πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ που αποφασίστηκε χθες προκειμένου να διευκολυνθεί η παραπέρα μείωση του πληθωρισμού, δεν παύει να αποτελεί και μια ανάσαν για το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Αναμενόμενο ήταν μετά από αυτό, να μπει πλαφόν στις δαπάνες των κρατικών επιχειρήσεων ώστε να μην υπάρξουν επιβαρυντικές για τον προϋπολογισμό παρενέργειες από τη μη αύξηση των εσόδων τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "σε "πάγωμα" των τιμολογίων των Δημοσίων Επιχειρήσεων προσανατολίζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά η κυβέρνηση. Παράλληλα βέβαια με μια αυστηρή εισοδηματική πολιτική, που δεν θα ξεπερνά όπως και στο στενό δημόσιο τομέα το 4%".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "λιτότητα και στις... ΔΕΚΟ ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 1998 ενώ οι διοικήσεις τους θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να συμμορφωθούν στις υποδείξεις και να παραδώσουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τους νέους σφιχτούς προϋπολογισμούς τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "προτάσεις για μείωση των φόρων στα ΙΧ, στα φάρμακα και στα καύσιμα μπαίνουν τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καθώς διαπιστώνεται ότι μόνο με "βίαιες" μεθόδους και με απώλειες εσόδων για το Δημόσιο υπάρχουν ελπίδες να μειωθεί ο Τιμάριθμος".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "είς νέαν ιταμήν πρόκλησιν προέβη χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απειλήσας ότι η ένταξις της Κύπρου είς την Ευρωπαϊκήν Ενωσιν ημπορεί να οδηγήση είς νέον πόλεμον είς την νήσον. Ο κ. Ντενκτάς είπεν εξ άλλου ότι δεν βλέπει τον λόγον να συνεχισθούν αι υπο την αιγίδα του ΟΗΕ διακοινοτικαί συνομιλίαι δια την επανένωσιν της νήσου".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "απειλές πολέμου εξαπέλυσε χθες ο Ραούφ Ντενκτάς σε μια ακόμη προσπάθειά του να ακυρώσει την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "στο αποκορύφωμα της ιταμής προκλητικότητάς του έφθασε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απειλώντας ευθέως με πόλεμο στην περίπτωση κατά την οποία η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "ακόμη και με πόλεμο απειλεί τώρα ο Ραούφ Ντενκτάς σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, κλιμακώνοντας έτσι τους εκβιασμούς είς βάρος της Κύπρου και της Ευρώπης που ξεκίνησε στο Μοντρέ. Την ίδια στιγμή ο Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε σαφές άλλη μια φορά, ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ενωση δεν μπορεί να βελτιωθούν όσο η Αγκυρα τηρεί αυτήν την στάση".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις δηλώσεις του Μπ. Ετζεβίτ και του αρμόδιου για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό υπουργού Σ. Γκιουρέλ κινήθηκε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Σεζγκίν υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ούτε επεκτατικές επιδιώξεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "η... παρθενορραφή που επιχειρήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την περιβόητο Συμφωνία της Μαδρίτης, είναι πλέον διάτρητη: οι Τούρκοι φροντίζουν δεόντως επί τούτου. Από την μια πλευρά με προκλητικότατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας τους από την άλλη με συνεχείς... επισκέψεις στον εναέριο χώρο μας στο Αιγαίο δια των μαχητικών τους αεροσκαφών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "σε ρεσιτάλ προκλητικότητας έχουν επιδοθεί τα 'γεράκια' της Αγκυρας από τη μέρα της... περιβόητης ελληνοτουρκικής συμφωνίας της Μαδρίτης. Μπροστά σ'αυτές τις συνδυασμένες προκλήσεις της Τουρκία η κυβέρνηση απαντάει με την... υποστήριξη της στη Συμφωνία της Μαδρίτης και στο κοινό ανακοινωθέν Σημίτη-Ντεμιρέλ ασχέτως και εάν πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην υπογραφείσα συμφωνία μιλώντας ακόμα και για "συμφωνία χειρότερη κι από τη Μικρασιατική καταστροφή".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "σημειώνοντας το 'παράλογο' της τουρκικής συμπεριφοράς που οδηγεί τις εξελίξεις σ'ένα 'φαύλο κύκλο' καυτηρίασε χθες ο κ. Θ. Πάγκαλος σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Ετζεβίτ και Γκιουρέλ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "απόλυτη προσήλωση στην ουσία και στο πνεύμα της Συμφωνίας της Μαδρίτης επιδεικνύει η κυβέρνηση παρά τις τουρκικές προκλήσεις και την άρνηση αρκετών φίλων και εταίρων να καταδικάσουν τη στάση της Αγκυρας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "σε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών και διπλωματικών παραγόντων. Κι αυτό διότι, ενώ η Αθήνα έχει δώσει τα 'διαπιστευτήριά' της στη Διεθνή Κοινότητα με την υπογραφή και την προσήλωσή της στη διακήρυξη της Μαδρίτης, η Αγκυρα δείχνει να πελαγοδρομεί για το ποια στάση τελικά θα τηρήσει".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, η επικείμενη συγχώνευση Κτηματικής και Στεγαστικής Τράπεζας και η πτώση τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Κόντρα Γιάννου-Βάσως για τον πληθωρισμό - Στο 6% θα κλείσει ο πληθωρισμός στα τέλη 1997".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ψαλίδι" στις επιχορηγήσεις προς ΔΕΚΟ στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας για μείωση δαπανών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε ιδιώτες οι κερδοφόρες ΔΕΚΟ - Νέο τριετές πρόγραμμα μετοχοποιήσεων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τριετές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων - Οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Λιτότητα και στις ΔΕΚΟ για τιμολόγια - προσλήψεις. Καθορίζονται οι αρχές των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ".

    [6] ΔΕΚΟ - Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "νέο τριετές πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των ένδεκα κερδοφόρων Δημοσίων Επιχειρήσεων καταρτίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Η απόφαση προβλέπει την πώληση ποσοστού 25% έως 49% των επιχειρήσεων αυτών σε ιδιώτες με βάση το μοντέλο της μετοχοποίησης του ΟΤΕ, μέχρι το 2000".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 26 August 1997 - 14:22:27 UTC