Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές
  • [3] Διαβαλκανική διάσκεψη στην Κρήτη
  • [4] Κοινωνικός διάλογος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα,Ελλάδα,29/10/1997 (ΑΠΕ)

    Oι εξελίξεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, η διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 10 οδηγίες προς επενδυτές. Τρόμος στα Χρηματιστήρια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακίνητα: Πόσο επιβαρύνονται.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το εμπόριο των νεκρών διαψεύδει τον Σπράο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Για κακούργημα διώκεται ο βουλευτής Κ. Καραμπίνας.

    ΕΘΝΟΣ: Κερδίζουν οι ψύχραιμοι. Το "Παγκόσμιο κόλπο" χτυπά τη Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με... σουτ μας έρχεται για "δίτερμα" με Σημίτη ο Μεσούτ Γιλμάζ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αυξήσεις μέχρι 520% στον φόρο για την ακίνητη περιουσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: 600% πάνω οι φόροι στις μεταβιβάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο ιός χτυπά τη δραχμή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κραχ στις διεθνείς αγορές.

    ΕΣΤΙΑ: "Σκληρή δραχμή" και κατά το προσεχές έτος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χάνονται δισ. στα Χρηματιστήρια.

    [2] Διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "εξαιρετικά ασταθείς παραμένουν οι διεθνείς χρηματαγορές, τραυματισμένες από τη μεγάλη χρηματιστηριακή κρίση των περασμένων δύο ημερών που έπληξε τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, της Ασίας και της Ευρώπης. Ελπίδες για ανάσχεση της κατάρρευσης έδωσε πάντως χθες η θεαματική άνοδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που όμως δεν αντισταθμίζει τις μεγάλες απώλειες της Δευτέρας. Και πάντως, το μέλλον δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "δύο φοράς εντός διαστήματος τριών ημερών, ηναγκάθση η Τράπεζα της Ελλάδος, να παρέμβη διά να συγκρατήση την συναλλαγματικήν ισοτιμίαν της δραχμής, καθώς η κρίσις που εξέσπασεν εις τα ασιατικά χρηματιστήρια είχε ως αναπόφευκτον αποτέλεσαμ "μετασεισμικάς δονήσεις" και εις την ελληνικήν αγοράν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "κλίμα πανικού σε όλες τις χρηματαγορές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη πτώση του δείκτη τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κόνγκ, η οποία μέσα σε διάστημα δύο ημερών -τη Δευτέρα και την Τρίτη- έφθασε σωρευτικά το 18%".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, χτυπά τώρα και τη Σοφοκλέους. Οπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, το όπλο που εξουδετερώνει τους κραδασμούς είναι η ψυχραιμία. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τις όποιες κερδοσκοπικές πιέσεις. Η κρίση είναι εισαγόμενη και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θετικές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει ότι "η χρηματιστηριακή κρίση στο Χονγκ Κονγκ και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί, αποτελούν μεγάλη δοκιμασία για την εθνική οικονομία. Είναι πιθανόν να δράσουν σαν καταλύτες και να αναδείξουν τις αδυναμίες της εθνικής οικονομίας".

    [3] Διαβαλκανική διάσκεψη στην Κρήτη

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μπορεί το ενδιαφέρον των περισσοτέρων όσον αφορά στην επικείμενη σύνοδο των ηγετών της Βαλκανικής στην Κρήτη, να έχει επικεντρωθεί εξ υπαιτιότητας στην κατ' ιδίαν συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ, όμως είναι αληθές πως η σημασία αυτής της συνάθροισης επί ελληνικού εδάφους μπορεί -υπό προϋποθέσεις- ν'αναδειχθεί πολύ μεγαλύτερης σημασίας για τη θέση της χώρα στην περιοχή, αλλά και την επούλωση των εθνικών πληγών της...".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "με "ταχυδρόμους" τους άμεσα ενδιαφερόμενους για επενδύσεις σε ένα διαφορετικό γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή, Τούρκους επιχειρηματίες, οι δύο Ηγεσίες των Αθηνών και της Αγκυρας κατέστησαν οριστικά σαφές ότι η διμερής συνάντησις Κορυφής Σημίτη και Γιλμάζ στην Κρήτη, θα πραγματοποιηθή. Βεβαίως περί της πραγματοποιήσεως της συναντήσεως αυτής, ουδείς αμφέβαλλε, έστω και εάν αμφότερες οι πρωτεύουσες στις επίσημες δηλώσεις τους εφέροντο διστακτικές και επιφυλακτικές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "παρά την απουσία ουσιαστικής προεργασίας για το περιεχόμενο των συνομιλιών Σημίτη - Γιλμάζ -πράγμα που εξ αντικειμένου περιορίζει τις πιθανότητες να προκύψει κάτι το θεαματικό από την έκβασή τους- ο πρωθυπουργός προσδίδει μεγάλη σημασία στη συνάντηση αυτή, εκτιμώντας ότι το κλίμα που θα τη χαρακτηρίσει, όπως και τα όσα επί της ουσίας θα ειπωθούν εκεί, είναι δυνατό να επηρεάσουν σημαντικά την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "ενισχύεται κάθε ώρα που περνά η πεποίθηση των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών ότι από τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη δεν πρόκειται να προκύψει κάτι το θεαματικό. Επιμένουν, κι εξ αυτού του λόγου, ότι το ενδιαφέρον της συνάντησης θα εντοπίζεται στον ίδιο τον χαρακτήρα της -τον διαβαλκανικό".

    [4] Κοινωνικός διάλογος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "με... πολιτική "ντρίμπλα" επιχειρεί η κυβέρνηση να ρίξει το σωσίβιο στο ναυάγιο του κοινωνικού διαλόγου. Η κυβέρνηση, χωρίς να επιλύσει το "ακανθώδες" θέμα του 35ωρου και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, προχωρεί, λίγες μέρες πριν από τη λήξη του κοινωνικού διαλόγου, στη συζήτηση θεμάτων, για τα οποία αναμένεται ότι θα βρεθεί "κοινός παρανομαστής" μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων". Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, στα συρτάρια των αρμοδίων βρίσκονται συναινετικές λύσεις, κυρίως, ως προς την ενότητα των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες και θα αποτελέσουν το βασικό θέμα συζήτησης στη συντονιστική γραμματεία του κοινωνικού διαλόγου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "προωθεί αντικίνητρα για την απασχόληση συνταξιούχων και τη μερική απασχόληση η κυβέρνηση, αφήνει όμως στην άκρη τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, με στόχο την αναζήτηση συμφωνιών. Ωστόσο, οι μετέχοντες στον κοινωνικό διάλογο μειώνονται. Η προσκείμενη στο ΣΥΝ Αυτόνομη Παρέμβαση ανακοινώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα την αποχώρησή της από τη διαδικασία, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο και για τη ΔΑΚΕ, η οποία πάντως θα είναι παρούσα στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας για τα εργασιακά".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "νέους τριγμούς στον κοινωνικό διάλογο αναμένεται να προκαλέσει η αυριανή συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας για το τρίπτυχο Ανάπτυξη - Ανταγωνιστικότητα - Απασχόληση, όπου θα συζητηθεί η έκθεση του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου για τη "Ρύθμιση μορφών εργασίας και κοινωνικής προστασίας προς το 2000".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 29 October 1997 - 16:03:39 UTC