Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστηριακές αγορές
  • [3] Διαβαλκανική διάσκεψη Κρήτης
  • [4] Σκοπιανό
  • [5] Κοινωνικός διάλογος
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Κρίση στην Ασία - Επιπτώσεις στην ελληνική αγορά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι χρηματιστηριακές αγορές, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κοινωνικός διάλογος και η απεργία των φαρμακοποιών από αύριο, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκάνδαλο 10 δισ. Το σίριαλ μιας δίκης λαθρεμπορίας χρυσού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκάνδαλο επί σκανδάλου. Χαμός στη Βουλή για το γαμπρό του Κολιοπάνου.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δοσίλογος (ένας) Μιχάλης Παπακωνσταντίνου.

    Η ΑΥΓΗ: Κινήσεις εκτόνωσης από Αθήνα και Αγκυρα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σήμα κινδύνου.

    ΕΘΝΟΣ: Κάρτα εργασίας σ' όλους τους νέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στα ύψη οι "μετοχές" της Τουρκίας στην Κρήτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βγαίνουν μπροστά ευτυχώς οι κεντρώοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ευθανασία ομολογία - σοκ από 72 γιατρούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπουμ εκεί, μπαμ εδώ. Ραγδαία άνοδος στα Χρηματιστήρια - αλλά έρχονται μετασεισμοί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αντεξε η δραχμή στις πιέσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Θετικαί εξελίξεις εις τα ξένα χρηματιστήρια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοδος επιτοκίων η πρώτη επίπτωση στην οικονομία μας από τη χρηματιστηριακή θύελλα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Βραχυκύκλωμα στις ορέξεις των κερδοσκόπων από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη δραχμή.

    ΤΑ ΝΕΑ: 264 δισ. στο βωμό της κερδοσκοπίας μέσα σε μία ημέρα στο Χρηματιστήριο.

    ΝΙΚΗ: Αγριεύει η κόντρα στον κοινωνικό διάλογο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φαρμακώνει η κυβέρνηση την υγεία.

    [2] Χρηματιστηριακές αγορές

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "κρίσιμη για τις εξελίξεις στην αγορά χρήματος, τη δραχμή, τις μετοχές και τα ομόλογα, θα αποδειχθεί η σημερινή ημέρα, καθώς αργά χθες βράδυ μεταδιδόταν αναντικρουόμενες εκτιμήσεις".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "μετά τον "κίτρινο πυρετό", οι τονωτικές ενέσεις του Ουώλ Στρήτ και η ανάρρωση. Τα χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ασίας, με πρώτο από όλα εκείνο του Χονγκ-Κονγκ, ξαναβρήκαν χθες το "χρώμα" τους, επιβεβαιώνοντας τις ευοίωνες προβλέψεις μετά την άνοδο-ρεκόρ που σημείωσε ο δείκτης Ντάου Τζόουνς της Νέας Υόρκης".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "νευρικότης και στάσις αναμονής επεκράτησαν μετά την διεθνή χρηματιστηριακήν αναταραχήν και εις το Χρηματιστήριον Αθηνών. Χθες, αι τιμαί εσημείωσαν πτώσιν και ο γενικός δείκτης υπεχώρησε κατά 2,87% διά να κλείσει τελικώς εις τας 1.604,98 μονάδας, με συναλλαγάς 29 δισ. δραχμών, ενώ με ιδιαίτερον ενδιαφέρον αναμένεται το κλείσιμο της σημερινής συνεδριάσεως".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "με την βεβαιότητα ότι τα διαθέσιμα μέσα είναι επαρκή για να "κάψουν τα χέρια" καιροφυλακτούντων κερδοσκόπων η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τον μηχανισμό προστασίας της δραχμής. Η χθεσινή ημέρα πέρασε σχεδόν ανώδυνα για την ελληνική αγορά χρήματος και κεφαλαίου καθώς εκτός από την αναμενόμενη πτώση 2,87 στην Σοφοκλέους, οι απώλειες σε συνάλλαγμα ήταν φυσιολογικές, ενώ οριακή ήταν και η αύξηση της διατραπεζικής αγοράς".

    [3] Διαβαλκανική διάσκεψη Κρήτης

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σε κινήσεις αμοιβαίας εκτόνωσης της έντασης προχωρούν η Αθήνα και η Αγκυρα, μόλις λίγες μέρες πριν από τη βαλκανική διάσκεψη κορυφής, που θα συνέλθει από την Κυριακή έως την Τρίτη στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη συμμετοχή των ηγετών όλων των βαλκανικών χωρών, πλην Κροατίας και Σλοβενίας με δική τους επιλογή. Στο περιθώριο της διάσκεψης θα συναντηθούν ιδιαιτέρως οι κύριοι Σημίτης και Γιλμάζ, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί εάν θα εξελιχθεί σε "Μαδρίτη Νο 2".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "η Αθήνα δείχνει να 'χει χάσει πλέον το όποιο στίγμα μιας αξιοπρεπούς εξωτερικής πολιτικής. Ενώ τα μηνύματα περιφρόνησης της Αγκυρας προς τη χώρα μας διαδέχονται το ένα το άλλο, η Αθήνα παγιδευμένη σε μια απολύτως αδιέξοδη πολιτική σέρνεται στα πόδια της Τουρκίας εκλιπαρώντας προσέγγιση και συνδιαλλαγή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "τρεις και μία", έμειναν για την πολυθρύλητη, και οριστικώς προαναγγελθείσα συνάντησι Κορυφής Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη. Πράγματι τα ψέματα τελειώνουν και την ερχόμενη Δευτέρα ο συνοδευόμενος από τους υπουργούς του Τζέμ, Σερντάρογλου και Καβάκ, Τούρκος Πρωθυπουργός στο... χρηματιστήριο αξιών του Ηρακλείου θα προσπαθήσει να αποκομίση το μέγιστο δυνατό κέρδος για τις "μετοχές" της Αγκυρας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο επταήμερο ξεκινά στο τέλος της εβδομάδας, καθώς δύο μεγάλης κλίμακα διακλαδικές ασκήσεις, μια ελληνική στο ανατολικό Αιγαίο και μια τουρκική στην κατεχόμενη Κύπρο, θα στήσουν το ρεαλιστικό σκηνικό πάνω στο οποίο οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα επιχειρήσουν να λύσουν από την Κρήτη το "γόρδειο δεσμό" της Συμφωνίας της Μαδρίτης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "οι εξαιρετικής σημασίας και ενδιαφέροντος συνομιλίες του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του και τον Σκοπιανό πρόεδρο έχουν στέψει τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτές τις επαφές, αλλά η κυβέρνηση -σε χθεσινή σύσκεψη στου Μαξίμου- αποφάσισε ότι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης θα πρέπει να εστιάσει στη "Διακήρυξη της Κρήτης" για την υπό διαμόρφωση συνεργασία των βαλκανικών χωρών".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "πιέσεις έως το "παρά πέντε" ασκεί η αμερικανική πλευρά σε Αθήνα και Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη μία συμφωνία των δύο πλευρών που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παραπάνω βήμα από το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο σημειώνει ότι "με το πέρασμα του χρόνου αναδεικνύεται το λάθος στρατηγικής που διέπραξε ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης και προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, την κυβερνητική πολιτική. Μετά την ελληνική υποχώρηση στα Ιμια και την αποδοχή εκ μέρους του πρωθυπουργού της αμερικανικής επιδιαιτησίας, η ελληνική εξωτερική πολιτική, έχασε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Αντί να ασχολούμαστε με την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μια πραγματικά ισότιμη συμμετοχή στην Ενωμένη Ευρώπη ασχολούμαστε με το χειρισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μάλιστα σε ένα πλαίσιο που προσδιορίζεται από τη στρατηγική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια".

    [4] Σκοπιανό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "απροσδόκητη κρίση Ελλάδας - Σκοπίων, με ανταλλαγές διαβημάτων και επιστολών, εξελίσσεται λίγες μέρες πριν από την -κρίσιμη για τη διαβαλκανική συνεργασία- Σύνοδο της Κρήτης, καθώς το γειτονική κράτος προλειαίνει το έδαφος για την ίδρυση διπλωματικού γραφείου του στη Θεσσαλονίκη. Η κρίση ξεκίνησε, όταν η σκοπιανή πρεσβεία του Βελιγραδίου σφράγισε με την ένδειξη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" το διαβατήριο Ελληνα διπλωματικού υπαλλήλου".

    [5] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "με επτά προτάσεις προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκρατήσει τις συνδικαλιστικές παρατάξεις στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου. Παρ' όλα αυτά, η παράταξη του Συνασπισμού αποχώρησε, ενώ αυτή της ΝΔ το σκέφτεται σοβαρά, περιμένοντας τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης, κάτι που κάνει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "σε... αποσυναρμολήση οδηγείται η κατάπτυστη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου". Λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του, την αποχώρησή της ανακοίνωσε χθες η "Αυτόνομη Παρέμβαση", σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις συνέπειες της μέχρι τώρα στάσης της. Ανάλογες διαδικασίες δρομολογούνται και στη ΔΑΚΕ...".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "παρά τους κλυδωνισμούς που προκαλούν οι αποχωρήσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμβάλει στον ομαλό τερματισμό του κοινωνικού διαλόγου. Αυτό κατέστησε χθες σαφές ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε ότι η πρώτη ενότητα του διαλόγου ολοκληρώνεται μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή περίπου 20 κοινωνικών φορέων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "η σύγκρουση για το 35ωρο και τις νέες εργασιακές σχέσεις ξεκινά σήμερα σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του Κοινωνικού Διαλόγου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, με την έναρξη της συζήτησης θα καταθέσει προς εργοδοσία (ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕ Εμπορικούς συλλόγους) και την κυβέρνηση πρόταση, σύμφωνα με την οποία: Θα διατυπώνεται χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "ο κατ' ευφημισμόν αποκληθείς "κοινωνικός διάλογος" βαίνει προς τη νομοτελειακή κατάληξή του, να εκφυλισθεί σε ένα μονόλογο -κι αυτόν ατέρμονα- της κυβερνήσεως προς όσους εξακολουθούν να μένουν πιστοί και πειθήνιοι στις επιδιώξεις και τα κελεύσματά της. Η ΝΔ εγκαταλείπει οσονούπω την τράπεζα αυτού του... μονολόγου, ενώ την εγκατέλειψε ήδη ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ εξ αρχής είχε καταγγείλει την όλη μεθόδευση".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα,Ελλάδα,30/10/1997 (ΑΠΕ)

    Οι επιπτώσεις από την κρίση της Ασίας στην ελληνική αγορά, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων και η αποχώρηση του ΣΥΝ από τον κοινωνικό διάλογο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Δέκατα" στη Σοφοκλέους από τον "κίτρινο πυρετό" - Νέες σημαντικές εκροές 420 εκατ. ECU".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανάκαμψη μεν, αλλά αβεβαιότητα στις διεθνείς χρηματαγορές για το αν ξεπεράσθηκε οριστικά η κρίση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίσιμο 48ωρο - Το βλέμμα όλων στραμμένο στη χρηματαγορά".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Προστασία της δραχμής με "φράγμα" επιτοκίων - "Μετασεισμικές" δονήσεις στις διεθνείς αγορές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αγγιξε και την αγορά ομολόγων η κρίση των Χρηματιστηρίων - Εκροές 400 εκατ. ECU, πτώση 2,9% στη Σοφοκλέους, έως 16% τα επιτόκια".

    [7] Κρίση στην Ασία - Επιπτώσεις στην ελληνική αγορά

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Ενώ η κρίση στις διεθνείς αγορές εκτονώνεται, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανάγκη ξένων επενδυτών να ρευστοποιούν θέσεις τους και η Σοφοκλέους προβλέπεται ότι θα σταθεροποιηθεί σύντομα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Χθες αντιμετώπισαν με επιτυχία τις πιέσεις που δέχτηκε η δραχμή με συνεχείς παρεμβάσεις στη διατραπεζική αγορά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 30 October 1997 - 15:09:35 UTC