Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η οικονομία στο επίκεντρο
  • [02] Θεαματική ανάκαμψη των χρηματαγορών
  • [03] Εξετάζεται η πιθανότητα ομοσπονδιακής βοήθειας στις αυτοκινητοβιομηχανίες
  • [04] Ο Ιρακινός πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ
  • [05] Οικονομική βοήθεια ΕΕ προς Κύπρο για την ανομβρία

  • [01] Η οικονομία στο επίκεντρο

    29-10-2008

    Ο Τζον Μακέην στην Πενσυλβάνια

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέην και του Δημοκρατικού, Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιούν το οικονομικό τους μήνυμα για να κερδίσουν την υποστήριξη και των τελευταίων αναποφάσιστων ψηφοφόρων μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.

    Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας, ο κ. Μακέην επιτέθηκε στο φορολογικό πρόγραμμα του αντιπάλου του λέγοντας ότι ο κ. Ομπάμα σκοπεύει σε ανακατανομή του πλούτου με αύξηση των φόρων.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα στην Πενσυλβάνια

    Από τη πλευρά του ο κ. Ομπάμα δήλωσε σε υποστηρικτές του στη Πενσυλβάνια ότι θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές μόνο των πλουσιότερων Αμερικανών και δεσμεύτηκε ότι θα περιορίσει την φορολογική υποχρέωση του 95% των Αμερικανών.

    Τελευταία δημοσκόπηση στην Πενσυλβάνια δείχνει τον κ. Ομπάμα να προηγείται κατά 11 μονάδες του κ. Μακέιν, ενώ σε πανεθνικό επίπεδο ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται περίπου 7 μονάδες του Τζον Μακέιν.

    [02] Θεαματική ανάκαμψη των χρηματαγορών

    29-10-2008

    Σημαντικά κέρδη καταγράφουν σήμερα το πρωί οι χρηματαγορές της Ασίας μετά την θεαματική πορεία των διεθνών χρηματαγορών την Τρίτη. Πληροφορίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδεχομένως να μειώσει το επιτόκιο της, έχει συντελέσει στην ενίσχυση του δείκτη Νίκκεϊ κατά 7%. Επίσης ανακοίνωση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων αναμένεται σήμερα.

    Πάντως τη Τρίτη εντυπωσιακά κέρδη κατέγραψε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο δείκτης Ντάου Τζόουνς ενισχύθηκε κατά περίπου 11%, 888 μονάδες, για να κλείσει στις 9 χιλιάδες 64 και ο δείκτης Νάσντακ σημείωσε άνοδο 9,5%, 144 μονάδες κλείνοντας στις χίλιες 649. Η απόδοση αυτή των χρηματαγορών θεωρείται αποτέλεσμα σειράς κυβερνητικών προσπαθειών για την στήριξη της διεθνούς οικονομίας.

    Επενδυτές πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειώσουν τα κύρια επιτόκια της σύντομα, περιορίζοντας το κόστος δανεισμού και προωθώντας την οικονομική δραστηριότητα.

    Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι προτεραιότητα του Λονδίνου και του Παρισιού είναι να μην επιτραπεί η εξάπλωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Μπράουν δήλωσε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να ενισχυθεί αυτή τη περίοδο που προσπαθεί να στηρίξει οικονομίες, όπως η Ουκρανική, η Ουγγρική και η Ισλανδική, που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρισκόταν τη Τρίτη στο Παρίσι για συνομιλίες με το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Μπράουν ζήτησε από χώρες με μεγάλα αποθέματα, όπως η Κίνα και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    [03] Εξετάζεται η πιθανότητα ομοσπονδιακής βοήθειας στις αυτοκινητοβιομηχανίες

    29-10-2008

    Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να προσφέρει βοήθεια στις ασθμαίνουσες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποιεί συνομιλίες με την General Motors, την Ford και την Chrysler και επεσήμανε ότι τα τμήματα των εταιρειών αυτών που προσφέρουν δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων ενδεχομένως να δικαιούνται βοήθεια στα πλαίσια του πακέτου στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Επίσης άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι το Αμερικανικό δημόσιο θα μπορούσε να διαθέσει κονδύλια για τις αυτοκινητοβιομηχανίες από το πρόγραμμα του ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύει στην προσφορά βοήθειας για την κατασκευή φιλικότερων προς το περιβάλλον αυτοκινήτων.

    Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο αγοράς μετοχών μιας αυτοκινητοβιομηχανίας από μέρους του δημοσίου. Αυτό το ενδεχόμενο προέκυψε στη διάρκεια συνομιλιών της General Motors με εκπροσώπους της Αμερικανικής κυβέρνησης.

    [04] Ο Ιρακινός πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ

    29-10-2008

    Η Ιρακινή κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι, να διαπραγματευτεί αλλαγές σε σχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν έχει δει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και εξέφρασε επιφυλακτικότητα για την συνέχιση των συνομιλιών. Το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ για τρία χρόνια μετά την λήξη της εντολής των ΗΕ το Δεκέμβρη.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι χωρίς την συμφωνία όλες οι Αμερικανικές δραστηριότητες στο Ιράκ θα διακοπούν μετά την εκπνοή της εντολής των ΗΕ.

    Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράκ αποτέλεσε και το κύριο θέμα συνάντησης την Τρίτη εδώ στην Ουάσιγκτον μεταξύ του προέδρου της Κουρδικής κυβέρνησης του βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί και της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

    Ο κ. Μπαρζανί δήλωσε ότι συζήτησε με την κ. Ράις θέματα διμερών σχέσεων και πρόσφατες εποικοδομητικές εξελίξεις στις σχέσεις του Ιράκ με την Τουρκία για το θέμα των Κούρδων ανταρτών.

    [05] Οικονομική βοήθεια ΕΕ προς Κύπρο για την ανομβρία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    29-10-2008

    Εξ αιτίας της υπερβολικής ξηρασίας η Κύπρος κάνει εισαγωγή νερού από την Ελλάδα και μέχρι το τέλος του μηνός Νοεμβρίου η ποσότητα εισαγωγής νερού υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 8 εκατομ. κυβικά μέτρα. Για να αντιμετωπισθεί η δαπάνη αυτή της μεταφοράς νερού από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα το Ταμείο Αλληλεγγύης ενέκρινε ένα κονδύλι 7,6 εκατομ. Ευρώ, ώστε να καλυφθούν ακόμη οι ζημίες από την μεγάλη περίοδο ανομβρίας στο νησί που είχε σαν αποτέλεσμα και την μείωση των υδάτινων αποθεμάτων του. Μάλιστα μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται το νερό που συγκεντρώθηκε στα φράγματα το 2004.

    Οι φετινές βροχοπτώσεις ήταν μηδαμινές και η ξηρασία αποδίδεται στην παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας. Περισσότεροι από 650.000 κάτοικοι υποφέρουν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς η υδροδότηση μπορεί να διακοπεί και τρεις φορές την εβδομάδα για μισή ημέρα.

    Την εισήγηση για την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο έκανε η επίτροπος, Ντανούτα Χούμπνερ, υπεύθυνη για το Ταμείο Αλληλεγγύης, η οποία δήλωσε: 'Είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο Αλληλεγγύης ενισχύει οικονομικά μία χώρα μέλος της Ένωσης για τέτοιο σκοπό όπως είναι τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπισης της υπερβολικής ξηρασίας, ωστόσο δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαραστέκεται στα κράτη μέλη της σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας φυσικής καταστροφής'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 30 October 2008 - 2:18:35 UTC