Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Η εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νέο κυβερνητικό σχήμα
  • [02] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Δυτική Όχθη
  • [03] Λίβανος: Εκκαθαρίσεις από φιλο-Συριακές επιρροές
  • [04] Η Κοντολίζα Ράις στη Χιλή
  • [05] Ο Κρίστοφερ Χίλ απέρριψε εναλλακτικές προσεγγίσεις στη διαμάχη για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
  • [06] Εγκρίθηκε απ' την Αμερικανική Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2006.
  • [07] Η Ερμής Έξπο τιμά το Γιώργο Μπίστη
  • [08] Κύμα επιθέσεων στο Ιράκ
  • [09] Ρωσική βοήθεια στους Παλαιστίνιους
  • [10] Ερντογάν: Έτοιμη η Τουρκία για την οικοδόμηση σχέσεων με την Αρμενία
  • [11] Κοινή αντιμετώπιση της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της Β. Κορέας ζητά ο Πρόεδρος Μπους
  • [12] Αλλαγές Μπους στο σύστημα συνταξιοδότησης των ΗΠΑ
  • [13] Καθυστερεί η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου

  • [01] Ιράκ: Η εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νέο κυβερνητικό σχήμα

    29-04-2005

    Tο Ιράκ έχει την πρώτη του δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η εθνοσυνέλευση ενέκρινε τον κατάλογο μελών του κυβερνητικού συμβουλίου που είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι. Πέντε υπουργεία όμως, μεταξύ των οποίων και τα καίριας σημασίας υπουργεία Άμυνας και Πετρελαίου, θα έχουν προσωρινή ηγεσία, αφού οι διαπραγματευτές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ποιους θα έπρεπε να δοθούν τα εν λόγω χαρτοφυλάκια. Ο πρόεδρος Μπούς συνεχάρη τη νέα ιρακινή κυβέρνηση. Όμως, ηγέτες της Σουνιτικής μειοψηφίας εξέφρασαν δυσαρέσκεια για ανεπαρκή εκπροσώπηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα και απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν. Η ιρακινή ηγεσία θα πρέπει τώρα να συνεργαστεί με την εθνοσυνέλευση για την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, πριν τις γενικές εκλογές αργότερα φέτος. Η νέα Ιρακινή κυβέρνηση έχει επίσης να αντιμετωπίσει την πρόκληση του τερματισμού του ανταρτικού κινήματος. Την Πέμπτη, δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών, σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη. Στην Τικρίτ, βομβιστής αυτοκτονίας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε τουλάχιστον 2 Ιρακινούς στρατιώτες και τραυμάτισε άλλα 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις αμερικανούς στρατιώτες.

    [02] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Δυτική Όχθη

    29-04-2005

    O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέπτεται σήμερα τη Δυτική Όχθη, όπου θα συζητήσει θέματα ασφάλειας με την Παλαιστινιακή ηγεσία. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Κρεμλίνο προσφέρθηκε ήδη να πουλήσει τεθωρακισμένα οχήματα στις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας, για να τα χρησιμοποιούν για τον έλεγχο διαδηλώσεων. Το Ισραήλ όμως αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη πώληση. Χθες ο κ. Πούτιν επισκέφτηκε το Ισραήλ, στην πρώτη ποτέ επίσημη επίσκεψη Ρώσου προέδρου εκεί. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν και τον πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ. Οι κ.κ. Πούτιν και Σαρόν συμφώνησαν να συνεργαστούν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Πούτιν επισκέφθηκε επίσης το μουσείο του ολοκαυτώματος και καταδίκασε τον αντι-σημιτισμό. Τέλος, διαβεβαίωσε το Ισραήλ ότι η ρωσική βοήθεια προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δεν αποτελεί απειλή, αλλά τόνισε ότι η Τεχεράνη πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα ότι δεν αναπτύσσει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

    [03] Λίβανος: Εκκαθαρίσεις από φιλο-Συριακές επιρροές

    29-04-2005

    Νατζίμπ Μικάτι

    Η κυβέρνηση του Λιβάνου απέλυσε τον αρχιεισαγγελέα της χώρας καθώς και τρεις επικεφαλείς σωμάτων ασφάλειας, σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης κάθε φιλο-Συριακής επιρροής απ' την νέα κυβέρνηση της χώρας. Ο πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, διόρισε επίσης νέο διευθυντή της αστυνομίας και νέο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών απόρρητων πληροφοριών. Στο μεταξύ ειδική ομάδα των ΗΕ έφτασε στο Λίβανο για να διερευνήσει το θέμα της δολοφονίας του πρώην προέδρου, Ραφίκ Χαρίρι. Επίσης άλλη ομάδα του ΟΗΕ επιβεβαιώνει την πλήρη αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας από τη χώρα.

    [04] Η Κοντολίζα Ράις στη Χιλή

    29-04-2005

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στη Χιλή, τρίτο σταθμό της πενθήμερης περιοδεία της σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    Η κυρία Ράις είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Χιλής, Ρικάρντο Λάγκος και συμμετέχει σε διήμερη άτυπη διάσκεψη αξιωματούχων από 140 χώρες στο Σαντιάγκο.

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών μετέβη στην Χιλή απ' την Κολομβία, όπου υποσχέθηκε συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης στον αγώνα κατά των ανταρτών και της διακίνησης ναρκωτικών. Η κύρια Ράις δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους ζητά από το Κογκρέσο βοήθεια 600 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων για την Κολομβία.

    Τελευταίος σταθμός της περιοδείας της κυρίας Ράις στην Λατινική Αμερική, θα είναι το Ελ Σαλβαδόρ.

    [05] Ο Κρίστοφερ Χίλ απέρριψε εναλλακτικές προσεγγίσεις στη διαμάχη για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    29-04-2005

    Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χίλλ, o επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, απέκλεισε την πιθανότητα να εξεταστούν άλλες επιλογές για την επίλυση του θέματος, εκτός των εξαεθνών συνομιλιών. Ο κ. Χίλλ δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στη Νότια Κορέα, ότι η δημιουργία ελπίδων για άλλες επιλογές, θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τις πιθανότητες επιτυχίας των εξαεθνών συνομιλιών. O κ. Χίλλ βρίσκεται στη Νότια Κορέα, στα πλαίσια περιοδείας του στις χώρες της Ασίας που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Πριν αναχωρήσει από την Ιαπωνία την Πέμπτη, ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι οι εξαεθνείς συνομιλίες παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί το αδιέξοδο με την Βόρεια Κορέα, με αφορμή του πρόγραμμά της πυρηνικών όπλων.

    [06] Εγκρίθηκε απ' την Αμερικανική Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2006.

    29-04-2005

    Με διαφορά 3 μόνο ψήφων, η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2006, ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και σημαντικές περικοπές των δαπανών. Το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί τώρα προς ψήφιση στη Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικανοί δηλώνουν ότι οι περικοπές των δαπανών είναι απαραίτητες για την μείωση του διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Αλλά οι Δημοκρατικοί αντιτείνουν ότι το έλλειμμα θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω του κόστους του πολέμου στο Ιράκ και της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και τονίζουν ότι οι περικοπές των κρατικών προγραμμάτων θα βλάψουν τα χαμηλά εισοδήματα.

    [07] Η Ερμής Έξπο τιμά το Γιώργο Μπίστη

    Ζωή Λεουδάκη

    Ατλάντικ Σίτυ

    29-04-2005

    Δείτε το βίντεο από την τελετή της βράβευσης - Download

    Δείτε το βίντεο από την τελετή της βράβευσης

    Θ. Καρτσιώτης και Γ. Μπίστης

    Η μεγάλη Ελληνοαμερικανική εμπορική και επιχειρηματική Έκθεση Ερμής τίμησε το δημοσιογράφο Γιώργο Μπίστη για τις προσφορές του στον Ελληνισμό της Αμερικής και για τις πρωτοβουλίες του που οδήγησαν στο να γίνει η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνή της Αμερικής, την οποία διευθύνει, 'μια αποτελεσματική γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες'.

    Το βραβείο επέδωσαν από κοινού στον κ. Μπίστη ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ερμής Έξπο Ιντερνάσιοναλ Παύλος Κοτρώτσιος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Θέμης Καρτσιώτης. Η βράβευση έγινε σε ειδική τελετή στο Ατλάντικ Σίτυ, στα πλαίσια της 14ης διοργάνωσης της Έκθεσης Ερμής, παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νίκου Τσαρτσιώνη, που εκπροσωπούσε τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Έκθεση, και άλλων αξιωματούχων από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Γενικός Διευθυντής του εδρεύοντος στη Ουάσιγκτον Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκ Λαρυγγάκης, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρατήρησε ότι 'ο κ. Μπίστης στα 25 χρόνια από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση της Ελληνικής Υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής έχει εργαστεί ακούραστα όχι μόνο για να προωθηθεί κάθε σημαντική εξέλιξη στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα αλλά και για να πληροφορηθούν τα αδέλφια μας στην Ελλάδα για τον δυναμικό και σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η κοινότητά μας στις προσπάθειες για την υλοποίηση των στόχων του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.'

    Αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση ο κύριος Μπίστης είπε μεταξύ άλλων: 'Το βραβείο αυτό το μοιράζομαι με όλα τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με τα οποία συνεργάζομαι στην Ελλάδα. Όλους εκείνους τους συναδέλφους, άνδρες και γυναίκες, που συμμετέχουν στην συνεχή κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των καναλιών επικοινωνίας μεταξύ του Ελληνικού και του Αμερικανικού λαού και που συμβάλουν με αυτό τον τρόπο στο χτίσιμο ισχυρότερων γεφυριών φιλίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα.'

    Άλλοι που τιμήθηκαν στην ίδια εκδήλωση ήταν ο Βουλευτής Μιχάλης Μπιλιράκης, Ρεπουμπλικανός από τη Φλώριδα, ο οποίος προεδρεύει της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ο αιδεσιμότατος Δημήτρης Κωνσταντέλος, καθηγητής του Κολλεγίου Στόκτον της Καλιφόρνιας και ο Ολυμπιονίκης Τζέησον Ρήντ, μέλος της Αμερικανικής κωπηλατικής ομάδας που απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα.

    Ακολουθεί η δήλωση που έκανε ο κ. Μπίστης κατά την αποδοχή του βραβείου της Ερμής ΄Εξπο, μεταφρασμένη στα Ελληνικά.

    Η Φωνή της Αμερικής, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ εδώ απόψε, είναι το επίσημο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών κι έχει σαν κύριο μέλημα την παραγωγή προγραμμάτων γύρω από τη ζωή στην Αμερική.

    Αλλά καμιά εκδοχή της ζωής στην Αμερικής δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης εάν δεν συμπεριλαμβάνει τις εκπληκτικές προσφορές τις οποίες κάνουν καθημερινά στην κοινωνία μας τα πάνω από δύο εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που απαρτίζουν τη δυναμική Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Σαν Ελληνικής καταγωγής Αμερικανός είμαι πολύ υπερήφανος που ανήκω σε αυτή την κοινότητα. Και σαν δημοσιογράφος είμαι ευγνώμων στη Φωνή της Αμερικής που μου έχει δώσει την ευκαιρία να καταγράφω το χρονικό της ζωής σας και να εκφράζω μέσα από τα καθημερινά μας προγράμματα, τα όνειρά σας, τις φιλοδοξίες σας, τις ανησυχίες σας και πάνω από όλα τα εντυπωσιακά επιτεύγματά σας.

    Όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος George W. Bush, 'οι Ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί έχουν διακριθεί σε κάθε τομέα, εμπλουτίζουν τον πολιτισμό μας, βελτιώνουν τις εμπορικές συναλλαγές μας, προασπίζουν την ελευθερία μας και ενδυναμώνουν τη δημοκρατία μας'. Με άλλα λόγια οι Έλληνες της Αμερικής έχουν κάνει την Αμερική καλύτερο τόπο.

    Όλοι μας στη Φωνή της Αμερικής, ιδιαίτερα οι συνάδελφοί μου στην Ελληνική Υπηρεσία κι εγώ, ανέκαθεν πιστεύαμε πως η υπέροχη αυτή ιστορία του Ελληνισμού στην Αμερική, πρέπει να λέγεται καθώς εκτυλίσσεται μέρα με τη μέρα για να γίνεται γνωστή σε όλους. Ορισμένοι σημαντικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν συνδεθεί μαζί μας, παίρνουν δορυφορικά τα προγράμματα που τους στέλνουμε και τα αναμεταδίδουν στις τοπικές αγορές τους, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ακροατές και θεατές να παρακολουθούν την Ελληνοαμερικανική εμπειρία που εμπνέει κι εμψυχώνει και να πληροφορούνται κι άλλες ειδήσεις που τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.

    Το βραβείο αυτό το μοιράζομαι με όλα τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με τα οποία συνεργάζομαι στην Ελλάδα. Όλους εκείνους τους συναδέλφους, άνδρες και γυναίκες, που συμμετέχουν στην συνεχή κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των καναλιών επικοινωνίας μεταξύ του Ελληνικού και του Αμερικανικού λαού και που συμβάλουν με αυτό τον τρόπο στο χτίσιμο ισχυρότερων γεφυριών φιλίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα.

    Θα ήθελα ιδιαίτερα να συγχαρώ τρεις συνεργαζόμενους σταθμούς που συμμετέχουν μαζί μας στη φετινή έκθεση του Ερμή. Είναι το Ράδιο ΣΚΑΙ, ο πρώτος ενημερωτικός σταθμός στην Αθήνα και το Λεκανοπέδιο Αττικής, το Κανάλι ΑΛΦΑ, ένα από τα τρία μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας και το Ράδιο Σίτυ Ιντερνάσιοναλ, ένας σταθμός αυξανόμενης σπουδαιότητας στην όμορφη πόλη του Δημάρχου κυρίου Παπαγεωργόπουλου, τη Θεσσαλονίκη.

    Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που έχουμε απόψε κοντά μας την κυρία Ντέμη Καραγιάννη, Αρισυντάκτη Διεθνών Ειδήσεων του Καναλιού ΑΛΦΑ και παρουσιάστρια της πολύ δημοφιλούς εκπομπής 'Πέρα από τον Ορίζοντα', η οποία επί έξι και πλέον μήνες τώρα φιλοξενεί τακτικά ένα εβδομαδιαίο ρεπορτάζ από την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής. Ντέμη, σε ευχαριστώ που μας συμπεριλαμβάνεις στην όμορφη εκπομπή σου και που μας τιμάς απόψε με την παρουσία σου στο Ατλάντικ Σίτυ.

    Ευχαριστώ επίσης τον Πρόεδρο Παύλο Κοτρώτσιο και το Συμβούλιο της Ερμής Έξπο Ιντερνάσιοναλ για την απόφασή τους να με συμπεριλάβουν μεταξύ των τιμωμένων της βραδιάς. Το βραβείο αυτό είναι μια ξεχωριστή διάκριση για μένα. Θα το εκτιμώ πάντα γιατί προέρχεται από μια ομάδα ταπεινών ανθρώπων που παρά τις τεράστιες αντιξοότητες που αντιμετώπισαν, και τις έχω δει από κοντά τις αντιξοότητες αυτές, κατάφεραν τελικά να υλοποιήσουν το Αμερικανικό όνειρο και να σημειώσουν ένα καινούργιο ρεκόρ επιτυχίας για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Ο Παύλος και οι συνεργάτες του μας έδειξαν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι με όραμα και αποφασιστικότητα μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι αποτελεσματικά όχι μόνο προς όφελος ατομικό δικό μας και της κοινότητάς μας, αλλά επίσης, κι αυτό νομίζω είναι πιο σημαντικό, για το καλό της χώρας από την οποία καταγόμαστε και παράλληλα για το καλό της θετής μας πατρίδας.

    Αυτός ο ευγενικός στόχος, τον οποίο επίσης τόνισε πριν λίγο από τούτο το βήμα και ο υπουργός κ. Τσαρτσιώνης, είναι, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που συνηθίζεται εδώ στο Ατλάντικ Σίτυ, ένα στοίχημα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδισθεί. Παύλο, τώρα που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τους εξέχοντες προσκεκλημένους σου από την Ελλάδα, δεν έχω πια καμία αμφιβολία ότι το στοίχημα αυτό θα κερδισθεί.

    Αυτό είναι το μήνυμα που παίρνω μαζί μου στη Ουάσιγκτον από το Ατλάντικ Σίτυ και αυτή είναι η είδηση που θα μεταδώσουμε αύριο από τη Φωνή της Αμερικής. Συντονιστείτε στη συχνότητα μας.

    Ευχαριστώ πάρα πολύ.

    [08] Κύμα επιθέσεων στο Ιράκ

    29-04-2005

    Στο Ιράκ, αντάρτες σκότωσαν 26 άτομα και τραυμάτισαν 95, σε διάφορα σημεία της χώρας. Αξιωματούχοι της Βαγδάτης είπαν ότι βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε διάφορα σημεία της πόλης με μικρή διαφορά ώρας η μία από την άλλη, σκοτώνοντας 23 άτομα, που ήταν κυρίως ιρακινοί στρατιώτες και εθνοφρουροί. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σε διαφορετική βομβιστική επίθεση βόρεια της Βαγδάτης.

    Αλλού στο Ιράκ, ανταρτικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βασόρη και την κουρδική πόλη Αρμπίλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πυροτεχνουργός που προσπαθούσε να απενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό.

    Στο μεταξύ, ραδιοφωνικό μήνυμα που φέρεται ότι είναι του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη στη χώρα, του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, καλεί τους οπαδούς του να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά των αμερικανικών δυνάμεων. Η φωνή στο μήνυμα προειδοποιεί τον πρόεδρο Μπους ότι εφόσον αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στο Ιράκ, η κυβέρνησή του δεν θα ησυχάσει. Το φονικό κύμα των επιθέσεων σημειώνεται μία μέρα μετά την έγκριση από την ιρακινή εθνοσυνέλευση της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, η οποία θα ορκιστεί την Τρίτη.

    [09] Ρωσική βοήθεια στους Παλαιστίνιους

    29-04-2005

    Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε στρατιωτικό υλικό και άλλη βοήθεια στους Παλαιστινίους, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή. Ο κ. Πούτιν είναι ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που επισκέπτεται Παλαιστινιακά εδάφη.

    Την Παρασκευή είπε στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ότι η Μόσχα θα δώσει στις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας ελικόπτερα, υλικό που χρησιμοποιείται στις επικοινωνίες και τεχνική βοήθεια, ώστε να είναι αποτελεσματικότερες.

    Ο κ. Αμπάς χαιρέτησε την πρόταση του Ρώσου ηγέτη για την διοργάνωση διάσκεψης κορυφής στη Μόσχα, με θέμα την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Η πρόταση του κ. Πούτιν έλαβε ψυχρή αντίδραση το Ισραήλ, το οποίο ο κ. Πούτιν επισκέφθηκε πρίν τις Παλαιστινιακές περιοχές.

    Στη Ραμάλλα, ο κ. Πούτιν κατέθεσε στέφανο στον τάφο του τέως Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο διάδοχός του, ο κ. Αμπάς, έχει επαναλάβει την προσήλωση του στον οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

    [10] Ερντογάν: Έτοιμη η Τουρκία για την οικοδόμηση σχέσεων με την Αρμενία

    29-04-2005

    Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ανοικοδομήσει τους δεσμούς της με την γειτονική Αρμενία, παρά τις διαφορές που έχουν εδώ και δεκαετίες, εξαιτίας της τουρκικής σφαγής Αρμενίων.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλγιέτ, ο κ. Ερντογάν έκανε και πάλι έκκληση για την δημιουργία τουρκο-αρμενιακής επιτροπής που να μελετήσει τη γενοκτονία, που αμφισβητεί η Άγκυρα, λέγοντας ότι η δημιουργία της επιτροπής αυτής θα συνέπιπτε με την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερ Κοτσαριάν είπε ότι η χώρα του θα συμμετείχε σε επιτροπή, αλλά ζήτησε πρώτα τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Η Αρμενία λέει ότι ένάμιση εκατομμύριο άμαχοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους πριν από 90 χρόνια, και ότι επρόκειτο για γενοκτονία. Η Τουρκία όμως αντιλέει ότι 300,000 Αρμένιοι και χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αρμενικής εξέγερσης κατά της Οθωμανικής αρχής.

    [11] Κοινή αντιμετώπιση της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της Β. Κορέας ζητά ο Πρόεδρος Μπους

    29-04-2005

    Ο πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους λέει ότι είναι σημαντικό ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μιλούν με μία φωνή σε σχέση με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας. Στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου που έδωσε την Πέμπτη το βράδυ, ο κ. Μπους είπε ότι κατά γενική ομολογία, η διπλωματική οδός είναι η καλύτερη προσέγγιση προς το θέμα αυτό. Eξέφρασε επίσης ανησυχία για τις δυνατότητες της Πιονγιάνκγ να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα.

    Η συνέντευξη του αμερικανού προέδρου δόθηκε λίγες ώρες μετά την κατάθεση του επικεφαλής των υπηρεσιών απορρήτων πληροφοριών του στρατού, υποναυάρχου Λόουελ Τζάκομπι, ενώπιον επιτροπής της γερουσίας, που είπε πως πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, εξοπλισμένους με πυρηνική γόμωση.

    Η Δημοκρατική γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλλαρυ Κλίντον είπε ότι η κατάθεση αυτή είναι 'πολύ ανησυχητική' και μαζί με τον γερουσιαστή από το Μίσιγκαν Κάρλ Λέβιν κάλεσαν την κυβέρνηση Μπους να αρχίσει απ'ευθείας συνομιλίες με τη Πιονγιάνγκ.

    [12] Αλλαγές Μπους στο σύστημα συνταξιοδότησης των ΗΠΑ

    29-04-2005

    Ο πρόεδρος Μπους πρότεινε νέες αλλαγές στο κρατικό σύστημα συντάξεων, το Σόσιαλ Σεκιούριτυ, που αν εφαρμοστούν, θα καταργούν ορισμένα ευεργετήματα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Μπους για πρώτη φορά πρότεινε συγκεκριμένο σχέδιο που θα μείωνε τα ποσοστά αύξησης των συντάξεων των πλουσιοτέρων Αμερικανών, ενώ θα προστατεύει τα δικαιώματα των φτωχότερων συνταξιούχων.

    Ο πρόεδρος Μπους προώθησε και πάλι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που θα δίνουν σε νεώτερους εργαζομένους την επιλογή να βάλουν ορισμένα από τα χρήματα της σύνταξής τους σε προσωπικούς λογαριασμούς. Οι δημοκρατικοί στη γερουσία εξέδωσαν ανακοίνωση που λέει ότι ο πρόεδρος Μπους επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να πληρώσει τα ριψοκίνδυνα σχέδιά του για την ιδιωτικοποίηση των συντάξεων, με την περικοπή ευεργετημάτων προς συνταξιούχους που ανήκουν στη μεσαία τάξη, όπως είπαν.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κ. Μπους μίλησε επίσης για την ανησυχία των καταναλωτών για τις αυξανόμενες τιμές της βενζίνης, λέγοντας ότι θα παροτρύνει εταιρίες πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή τους, ενώ κάλεσε το κογκρέσο να εγκρίνει το νέο νομοσχέδιο για την ενεργειακή πολιτική.

    [13] Καθυστερεί η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου

    29-04-2005

    Η αμερικανική υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος, η ΝΑΣΑ, ανέβαλε την επόμενη εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου για δύο ακόμα μήνες. Οι πτήσεις διαστημικών λεωφορείων που είχαν διακοπεί μετά την καταστροφή του Κολούμπια το 2003, πρόκειται να ξαναγίνουν στις 13 και 31 Ιουλίου. Σε συνέντευξη τύπου, οι εκπρόσωποι της ΝΑΣΑ είπαν ότι αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν στην καθυστέρηση, μεταξύ των οποίων η ανησυχία για την πιθανότητα τραυματισμών σε περίπτωση που πέσουν τμήματά του στη γη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 30 April 2005 - 1:18:24 UTC