Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 99/2021 27.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν θα υποκύψουν στις απειλές Αναστασιάδη λένε Τατάρ και Χασίπογλου
  • [02] Επαφές Τουρκικής αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα-Συναντήθηκε με Σανέρ και Σεννάρογλου
  • [03] Αυξάνονται οι ανησυχίες και οι πιέσεις στα κατεχόμενα για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων
  • [04] Χασίπογλου: Το UBP θα στηρίξει την σύσταση «διερευνητικής επιτροπής» για τη δολοφονία Ανταλί
  • [05] Ακιντζί: Αποκαλύφθηκε ότι το τουρκικό κράτος δολοφόνησε τον Κουτλού Ανταλί
  • [06] Επιβεβαιώνονται οι αναφορές στην κατάθεση Αττίλα Πεκέρ
  • [07] Το TΚP καλεί «αστυνομία» και «εισαγγελία» να δράσουν για την δολοφονία Ανταλί
  • [08] ΒΚP: Ομολογίες και όχι ισχυρισμοί οι αναφορές Πεκέρ για τη δολφονία Ανταλί
  • [09] Στα 18 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [10] Στο 22% ανήλθε το ποσοστό του «πληθυσμού» που έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19 στα κατεχόμενα
  • [11] Τελέστηκαν τα εγκαίνια νέου «εκπαιδευτικού ιδρύματος» στα κατεχόμενα υπό την αιγίδα του «πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Κορκούτ Εκέν διαψεύδει εμπλοκή του στη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί
  • [02] Τσελίκ: «Ο φαύλος κύκλος έχει τελειώσει στην Κύπρο»
  • [03] Στηρίζει πλήρως τον Σοϊλού και τον Γιλντιρίμ το ΑΚΡ
  • [04] Σε μια νέα εποχή σχέσεων με τις ΗΠΑ, προσδοκά ο Ερντογάν
  • [05] Ο Ερντογάν επιδοκίμασε την επίθεση ενάντια στην ηγέτη του Καλού Κόμματος
  • [06] Ενημέρωση Αμερικανού Πρέσβη για εξελίξεις στην Τουρκία από την αντιπολίτευση
  • [07] Δημοσκόπηση δείχνει πως το 50,9% δεν θα ψηφίσει Ερντογάν στις εκλογές
  • [08] Στα 8,738 τα κρούσματα του Covid-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν θα υποκύψουν στις απειλές Αναστασιάδη λένε Τατάρ και Χασίπογλου

    Δεν είναι δυνατόν να υποκύψουν σε απειλές και εκβιασμούς ανέφερε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντώντας σε φερόμενη δήλωση εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη ότι αν δεν γίνουν αποδεχτοί οι όροι της ελληνοκυπριακής πλευράς η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την οποία θα συζητηθούν οι σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία, όπως γράφει η K?br?s (27.05.21).

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις προτάσεις τους για μια λύση στη βάση δύο ίσων κυρίαρχων κρατών και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες τους σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ισχυρίστηκε ότι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η ελληνοκυπριακή πλευρά καταφεύγει σε εκβιασμούς και εκστομίζει απειλές είναι η άδικη και μονομερής, όπως την χαρακτήρισε, ένταξη της «νότιας Κύπρου» στην ΕΕ και η στάση της ΕΕ υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Υποστήριξε ότι η ΕΕ ασκεί πιέσεις στην Τουρκία μαζί με το δίδυμο Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας λέγοντάς της ότι «αν θέλεις να ενταχθείς στην ΕΕ πρέπει να λυθεί το Κυπριακό με τον τρόπο που θέλουμε εμείς» και χρησιμοποιώντας το ως απειλή.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η ΕΕ δεν κοίταξε αν ήταν λυμένο το Κυπριακό όταν δεχόταν στους κόλπους της την «νότια Κύπρο» το 2004 και δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν.

    «Ενώ ακόμα τίθεται ως εμπόδιο ενώπιον της Τουρκίας το Κυπριακό, προβάλλονται όροι που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεχτοί», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Παράλληλα με αυτά, και ο τουρκοκυπριακός λαός εξαναγκάζεται να γίνει μπάλωμα στην ‘Κυπριακή Δημοκρατία’ που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος και μειονότητα των Ελληνοκυπρίων. Δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχτούμε αυτά. Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε τον δρόμο που καθορίσαμε μαζί με την Τουρκία».

    Ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι θα παρακολουθούν την στάση της ΕΕ έναντι των όρων που προβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ευχήθηκε η ΕΕ να αντιδράσει στους όρους των Ελληνοκυπρίων, να εγκαταλείψει την στάσης της υπέρ των Ελληνοκυπρίων και να γίνει δίκαιη.

    Εξάλλου, στις ίδιες αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας αντέδρασε και ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ θα πλήξει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή σε περίπτωση που συνεχίσει την στάση της προστασίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία «απέρριψε όλα τα σχέδια λύσης στο Κυπριακό και είναι ο κύριος λόγος της μη λύσης με την μαξιμαλιστική μη ρεαλιστική στάση της».

    Σε γραπτή δήλωση, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και υποστήριξε: «Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα, το γεγονός ότι το Βαρώσι είναι κάτω από την δική μας κυριαρχία, τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συμφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ».

    Ο Χασίπογλου ανέφερε ότι δεν τους εξέπληξε η στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας αφού από το 1963 χρησιμοποιεί ως εργαλείο τα Ηνωμένα Έθνη και από τη δεκαετία του 1990 την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υλοποιήσει το όνειρό της να μετατρέψει την Κύπρο σε ελληνικό νησί.

    Ο Χασίπογλου κατέληξε προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν ποτέ τον δίκαιο αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας και δεν θα παραδώσουν τα δικαιώματά τους στο δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επαφές Τουρκικής αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα-Συναντήθηκε με Σανέρ και Σεννάρογλου

    «Το Κυπριακό άρχισε το 1963, το 1974 επήλθε η ειρήνη στο νησί και αυτό που απέμεινε είναι η λύση», ισχυρίστηκε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, σε δηλώσεις του στα πλαίσια συνάντησης που είχε χθες στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία της ομάδας φιλίας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και της «ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με την Vatan (27.05.21), τον Σανέρ επισκέφθηκε χθες «αντιπροσωπεία της ομάδας φιλίας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και της ΤΔΒΚ», με επικεφαλής τον Βουλευτή στο Ικόνιο, Ορχάν Ερντέμ ο οποίος συνοδευόταν από τον «πρέσβη» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μουράτ Μπαστσιερί.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια της συνάντησης, ο Σανέρ υποστήριξε ότι ενεργώντας μαζί με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, ενδυναμώνονται και ενισχύονται ακόμη περισσότερο.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η «διακοινοβουλευτική συνεργασία» τους με την Τουρκία, ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι αν δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία μεταξύ των «κοινοβουλίων των δύο χωρών» δεν θα μπορούσαν να πετύχουν τίποτα μέχρι σήμερα.

    Ο Σανέρ επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η Τουρκία επενέβη στρατιωτικά στο νησί και έφερε την ειρήνη στο νησί το 1974 ασκώντας τα εγγυητικά της δικαιώματα και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς.

    Κατηγορώντας τη «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι παραπλανάει τη διεθνή κοινότητα προσπαθώντας να παρουσιάσει και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το Κυπριακό άρχισε το 1974, ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό άρχισε το 1963, το 1974 επήλθε η ειρήνη και αυτό που απέμεινε είναι η λύση, όπως υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι έχει διαφανεί ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν παραιτηθεί από την αντίληψη τους για το 1963.

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για άλλα 53 χρόνια, ο Σανέρ υποστήριξε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχίσουν την αναζήτηση λύσης στη βάση «των δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών στο νησί». «Από εδώ και πέρα θα πορευθούμε σε αυτό το δρόμο και θα πρέπει τα ΗΕ να το αποδεχθούν πλέον αυτό και να επιδείξουν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε ο Σανέρ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η «αντιπροσωπεία της ομάδας φιλίας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης-ΤΔΒΚ», επισκέφθηκε επίσης και τον «πρόεδρο» της ψευδοβουλής, Οντέρ Σεννάρογλου.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια της συνάντησης, ο Σενάρογλου αναφέρθηκε στους «στενούς δεσμούς Τουρκίας-ΤΔΒΚ» που αντικατοπτρίζονται και στη «συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών», όπως υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σεννάρογλου ισχυρίστηκε ότι αποτελεί εθνική υπόθεση για αυτούς και υπογράμμισε ότι «η δημιουργία αποτελεσματικών και δυνατών σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων τους» αποτελεί το μεγαλύτερο μήνυμα που θα μπορούσαν να στείλουν η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» προς τον κόσμο.

    (ΑΚ)

    [03] Αυξάνονται οι ανησυχίες και οι πιέσεις στα κατεχόμενα για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων

    Η Diyalog (27.05.21) γράφει πρωτοσέλιδα ότι οι όροι που έθεσε η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη και έντονη ανησυχία τόσο στο «λαό» όσο και στους αρμοδίους στον «τομέα του τουρισμού».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «τουρκοκυπριακή ένωση τουριστικών πρακτόρων» (KITSAB), σε χθεσινή της γραπτή ανακοίνωση, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τους όρους που έθεσε η λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, (που αφορούν στην προϋπόθεση για διπλό εμβολιασμό και PCR τεστ), υποστηρίζοντας ότι ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για μεταφορά τουριστών στη «χώρα» από την «νότια Κύπρο», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, την Τουρκία και την Ελλάδα, η «κυβέρνηση» παρεμβάλλει εμπόδια στην μεταφορά τους στην «ΤΔΒΚ».

    Η «ένωση» στην ανακοίνωση της προτρέπει τη λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα να αναθεωρήσει τις «αποφάσεις» της, υπογραμμίζοντας και τα εξής:

    «Η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ έχει δώσει το τελειωτικό και θανατηφόρο κτύπημα στον τομέα του τουρισμού που αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων της χώρας και την ίδια στιγμή έχει καταδικάσει στην πείνα χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται στον τομέα της εστίασης και οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους τουρίστες που θα έρχονταν για μονοήμερη επίσκεψη από τη νότια Κύπρο στην ΤΔΒΚ».

    Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα γράφει ότι την έντονη αντίδραση τους για το θέμα των οδοφραγμάτων που παραμένουν κλειστά εδώ και 15 μήνες εξέφρασαν χθες τα μέλη του «τουρκοκυπριακού επιμελητήριου καταστηματαρχών και βιοτεχνών» (KTEZO) στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μέλη του «επιμελητηρίου» πραγματοποίησαν χθες δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, η μια κοντά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας και η δεύτερη στην εντός των τειχών πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου, απαιτώντας την άμεση διάνοιξη των οδοφραγμάτων που παραμένουν κλειστά.

    Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη και τη συμμετοχή αξιωματούχων από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, ο «συντονιστής» του «επιμελητηρίου καταστηματαρχών και βιοτεχνών» Χουρρέμ Τουλγκά προειδοποίησε ότι 5,000 επιχειρήσεις στην «ΤΔΒΚ» θα οδηγηθούν σε πτώχευση σε περίπτωση που δεν ανοίξουν τα οδοφράγματα.

    Επίσης, εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο», εκπρόσωπος της Οκάν Νταγλί υπογράμμισε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και στις δύο πλευρές για να προχωρήσουν στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων και τόνισε την ανάγκη όπως αυτό γίνει άμεσα, προτού χειροτερέψει ακόμη περισσότερο η κακή κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Yeni D?zen (27.05.21), ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ, σχολιάζοντας την καθυστέρηση που παρατηρείται στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων, είπε ότι απ’ αυτήν επηρεάζονται αρνητικά όχι μόνο οι καταστηματάρχες, αλλά και διάφοροι πολίτες και συγκεκριμένα οι Μαρωνίτες που ζουν στον κατεχόμενο Κορμακίτη και δεν θα μπορούν να μεταβούν στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, κατά το Σαββατοκύριακο για να ψηφίσουν στις εκλογές.

    Ο Όζερσαϊ κάλεσε την λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα να παράσχει στους Μαρωνίτες τις αναγκαίες διευκολύνσεις, έτσι ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές. Συγκεκριμένα, πρότεινε όπως επιτραπεί στους Μαρωνίτες να μπορούν για συγκεκριμένες ώρες να μεταβούν στη «νότια» Κύπρο για να ψηφίσουν.

    Ο Όζερσαϊ εξήγησε ότι υπάρχουν περίπου 180 Μαρωνίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές στο «νότο» και κάλεσε τη λεγόμενη κυβέρνηση όπως τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν έστω και μονοήμερη επίσκεψη.

    (ΑΚ)

    [04] Χασίπογλου: Το UBP θα στηρίξει την σύσταση «διερευνητικής επιτροπής» για τη δολοφονία Ανταλί

    Η K?br?s (27.05.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την σύσταση «διερευνητικής επιτροπής» για την δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Αντλαί. Μιλώντας στην K?br?s TV, ο Χασίπογλου ανέφερε ότι όλοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το «πέπλο μυστηρίου» στην εν λόγω υπόθεση μετά τις δηλώσεις του Σεντάτ Πεκέρ σε τουρκικά ΜΜΕ και τις αποκαλύψεις που έφεραν ξανά το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

    Είπε ότι η δολοφονία Ανταλί δεν πρέπει να τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης και σημείωσε ότι δεν υπάρχει παραγραφή λόγω χρόνου στις ποινικές υποθέσεις. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε έγγραφο, πληροφορία ή τεκμήριο σε σχέση με την δολοφονία Ανταλί το UBP θα στηρίξει την σύσταση «διερευνητικής επιτροπής».

    Σύμφωνα με τον Χασίπογλου, η εισαγγελία και η «αστυνομία» είναι η «δικαστική εξουσία» στην «χώρα» και μπορούν να διαβουλευθούν για το θέμα Ανταλί με τις αστυνομικές αρχές της Τουρκίας με βάση την σχετική συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ». Είπε ότι δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια για να μείνει ανεξιχνίαστη η υπόθεση, όποιος και αν είναι ο δράστης.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ακιντζί: Αποκαλύφθηκε ότι το τουρκικό κράτος δολοφόνησε τον Κουτλού Ανταλί

    Η διαδικτυακή Bug?n K?br?s (26.05.21, bugunkibris.com) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι αποκαλύφθηκε πως την δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί διέπραξαν «φασίστες με ψυχή τέρατος, που κατέστησαν αρμόδιοι να εκτελούν καθήκοντα εξ ονόματος του τουρκικού κράτους, σε συνεργασία με τις υπόγειες οργανώσεις μαφίας της Τουρκίας».

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί σημείωσε ότι για χρόνια έλεγαν ότι η δολοφονία είχε διαπραχθεί από «σκοτεινές δυνάμεις» και έμεναν μέχρι εκεί, αφού όταν δεν υπάρχουν στοιχεία κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά, όμως έλεγαν ότι όλοι σχεδόν μπορούσαν να εικάσουν ποιες δυνάμεις βρίσκονταν πίσω απ’ αυτή την δολοφονία. Καταλήγει ως εξής η ανάρτηση Ακιντζί:

    «Στο σημείο που ήρθαμε τώρα έχει αποκαλυφθεί από τις δηλώσεις που έγιναν ότι την δολοφονία αυτή, όπως πολλές παρόμοιες δολοφονίες, διέπραξαν φασίστες με ψυχή τέρατος, που κατέστησαν αρμόδιοι να εκτελούν καθήκοντα εξ ονόματος του τουρκικού κράτους, σε συνεργασία με τις υπόγειες οργανώσεις μαφίας της Τουρκίας. Πλέον είμαστε αντιμέτωποι όχι με εικασία, αλλά με την πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να υπάρξει λογοδοσία γι’ αυτή την θηριωδία. Υπό το φως των νέων ευρημάτων πρέπει να διαλευκανθεί αυτή η δολοφονία με όλες τις πτυχές της πηγαίνοντας μέχρι τέλους».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επιβεβαιώνονται οι αναφορές στην κατάθεση Αττίλα Πεκέρ

    Κάτω από τον τίτλο «Ο Μεντί επιβεβαίωσε», η Detay (27.05.21) γράφει ότι ο εν αποστρατεία στρατηγός Γκαλίπ Μεντί επιβεβαίωσε ότι το 1996 είχε συναντηθεί στην κατεχόμενη Κύπρο με το μέλος της Τουρκικής Οργάνωσης Πληροφοριών (ΜΙΤ), Κορκούτ Εκέν και τον Αττίλα Πεκέρ, αδελφό του μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, όπως ανέφερε ο Αττίλα Πεκέρ σε κατάθεσή του στη Γενική Εισαγγελία της πόλης Φέτχιγιε σε σχέση με την δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.

    Μιλώντας στον δημοσιογράφο Τζαν Όζτσελικ της τουρκικής Oda TV, ο Μεντί είπε ότι μεταξύ 1994-1996 υπηρετούσε στην «Προεδρία του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας» και ότι το 1996 διορίστηκε στην «Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων». Ανέφερε ότι λίγο πριν από τον διορισμό του, δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί.

    «Μια ομάδα στην Κύπρο έβλεπε την Προεδρία του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας ως συνέχεια της Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης (ΤΜΤ)», είπε υποστηρίζοντας ότι μετά την δολοφονία του Κουτλού Ανταλί υπήρξαν προσπάθειες να καταδειχθεί ότι η «πολιτική άμυνα» είχε σχέση με το εν λόγω έγκλημα, το οποίο «δεν είχε καμία σχέση μαζί μας», όπως ισχυρίστηκε.

    Παραδεχόμενος ότι τον είχαν επισκεφτεί οι Κορκούτ Εκέν και Αττίλα Πεκέρ στο γραφείο του στα κατεχόμενα, ο Μεντί σημείωσε ότι ο Εκέν ήταν μεγαλύτερος από τον ίδιο και είχε υπηρετήσει στην Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων. «Είναι ένα άτομο το οποίο σέβομαι. Ένας ήρωας αξιωματικός», είπε και πρόσθεσε: «Επισκέφτηκε και εμένα. Μαζί του ήταν και το άτομο ονόματι Αττίλα Πεκέρ. Όμως εκείνη την ημέρα δεν γνώριζα το όνομά του. Αργότερα έμαθα ότι ήταν αδελφός του Σεντάτ Πεκέρ».

    Απαντώντας στην αναφορά Πεκέρ ότι μετά την γνωριμία του με τον Μεντί πέρασαν στο διπλανό δωμάτιο με τον Εκέν, ο οποίος του έδωσε ένα όπλο μάρκας Uzi, ο Μεντί υποστήριξε: «Ο Κορκούτ Εκέν είχε μαζί του έναν χαρτοφύλακα. Όμως δεν μπορώ να ξέρω τι περιείχε».

    Υπενθυμίζοντας ότι πριν δολοφονηθεί, ο Κουτλού Ανταλί έγραφε άρθρα για την επιδρομή στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, ο Μεντί πρόσθεσε:

    «Η Προεδρία του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας δεν είχε μιαν ένοπλη δύναμη. Παίρνει μιαν καταγγελία η Διοίκηση των Ειρηνευτικών Δυνάμεων [Σημείωση: η διοίκηση του τουρκικού κατοχικού στρατού] και πληροφορείται ότι το ΡΚΚ είχε θάψει όπλα σε εκείνη την περιοχή. Διεξάγεται έρευνα εκεί. Είχε παραχωρηθεί εκ μέρους της Προεδρίας του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας ένα λευκό όχημα Τόρος μάρκας Renault που χρησιμοποιήθηκε σε εκείνη την έρευνα. Και λόγω του γεγονότος ότι εμφανίστηκε αυτό το όχημα σε εκείνη την έρευνα, ο Κουτλού Ανταλί έγραψε ότι ήταν το ίδιο όχημα το όχημα που χρησιμοποιήθηκε κατά την επιδρομή στον Απόστολο Βαρνάβα».

    Αναφερόμενη στο θέμα, η Avrupa (27.05.21) γράφει ότι ο Μεντί δήλωσε ότι ο Κορκούτ Εκέν του είπε ότι έλαβαν πληροφόρηση ότι τυγχάνουν θεραπείας στη Κύπρο κάποια μέλη του ΡΚΚ και ότι γι’ αυτό τον λόγο ήρθαν στο νησί. Σημειώνοντας ότι εκείνη την περίοδο επικεφαλής του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο ήταν ο Χασάν Κουντακτσί, ο Μεντί είπε ότι ο Εκέν συναντήθηκε και με τον Κουντακτσί.

    «Ο Κορκούτ Εκέν δεν μου είπε τίποτα σε σχέση με τον Κουτλού Ανταλί. Είπε ότι θα διεξήγαγε έρευνα σε σχέση με το ΡΚΚ», ανέφερε ο Μεντί προσθέτοντας ότι παραχώρησαν όχημα στον Εκέν για να διερευνήσει την πληροφορία ότι υπήρχαν θαμμένα όπλα του ΡΚΚ.

    Υπενθυμίζοντας ότι η σύζυγος του Κουτλού Ανταλί προσέφυγε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Μεντί διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο ίδιος δεν κατέθεσε στο Δικαστήριο και είπε ότι κατέθεσε ενώπιον 17 δικαστών του ΕΔΑΔ. Σημείωσε ότι τότε υπηρετούσε στην Διοίκηση της Στρατιάς Αιγαίου και έλαβε επιστολή από το ΕΔΑΔ που τον καλούσε να εμφανιστεί ενώπιον του. Είπε ότι ο τότε Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χιλμί Όζκιοκ του ζήτησε να πάει στο Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε στο Λήδρα Πάλας. Ανέφερε επίσης ότι ανάμεσα στους 17 δικαστές ήταν και ο Τούρκος δικαστής Ριζά Τουρμέν και ότι η διαδικασία διήρκεσε δύο ώρες.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Avrupa, ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS), Σερμάν Γιγίτ δήλωσε ότι αληθεύει η αναφορά που περιέχεται στην κατάθεση του Αττίλα Πεκέρ ότι όταν έκαναν ανίχνευση της περιοχής διαπίστωσαν ότι τα βράδια υπήρχε μια ομάδα 4-5 ατόμων γύρω από το σπίτι του Κουτλού Ανταλί. Ο Γιγίτ ανέφερε ότι μια ομάδα φίλων 15-16 χρόνων, ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος, κάθονταν δίπλα στην είσοδο του σπιτιού του Ανταλί και κουβέντιαζαν.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Το TΚP καλεί «αστυνομία» και «εισαγγελία» να δράσουν για την δολοφονία Ανταλί

    Η Yeni Bak?? (27.05.21) γράφει ότι ο Ιλκέ Νταβουλτζού, μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης ? Νέες Δυνάμεις (ΤΚΡ-YG) διερωτήθηκε τι προτίθενται να κάνουν η «γενική διεύθυνση της αστυνομίας» και η «γενική εισαγγελία» μετά από τις πρόσφατες ομολογίες σε σχέση με την δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι αναμένεται να βγει να κάνει δήλωση ο νυν «γενικός διευθυντής της αστυνομίας» και τότε ερευνών λειτουργός της δολοφονίας Ανταλί, Αχμέτ Σόγιαλαν για να εξηγήσει με διαταγές ποιου ή ποιων έκλεισε τότε ο φάκελος της υπόθεσης, πώς έκλεισε και γιατί διεξήχθη ελλιπής έρευνα.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Νταβουλτζού απηύθυνε έκκληση στον Σόγιαλαν λέγοντας:

    «Πλέον τέλειωσε η περίοδος της σιωπής. Το σκοτάδι φωτίζεται κατά την διαδικασία εντός της οποίας βρισκόμαστε. Αν δεν θα κάνετε το καθήκον σας ως γενικός διευθυντής της αστυνομίας, παραιτηθείτε. Δεν ήρθατε στη γενική διεύθυνση της αστυνομίας από το τμήμα οδικών έργων. Εσείς ήσασταν ο ερευνών λειτουργός σε σχέση με την δολοφονία του Κουτλού Ανταλί. Η Τουρκία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή δεν διεξήγαγε σωστά την δικαστική διαδικασία για τον Κουτλού Ανταλί. Μήπως είναι σκιάχτρο στο μποστάνι η γενική διεύθυνση αστυνομίας; [?] Θα κινητοποιηθεί η εισαγγελία; Αν υπάρχουν πιέσεις από κάπου, να βγείτε να το πείτε [?]».

    Αναφερόμενος στη μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε κέντρο μαφίας, ο Νταβουλτζού είπε:

    «Οι μαφιόζοι έχουν ξενοδοχεία στις παραλίες μας. Κατόπιν τούτου, λειτουργούν τα ξενοδοχεία τους χωρίς να πληρώσουν φόρο έστω και ένα γρόσι. Μήπως δεν ξέρουν όλοι τι δουλειά κάνει ο Χαλίλ Φάλιαλι σε αυτή την χώρα; Ενώ αφήσατε τους ανθρώπους στη μοίρα τους κατά την περίοδο της πανδημίας, μήπως μπορέσατε να κλείσετε το καζίνο το Χαλίλ Φάλιαλι; Μήπως κόβεται ποτέ το ρεύμα των μαφιόζων σε αυτή την χώρα; [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [08] ΒΚP: Ομολογίες και όχι ισχυρισμοί οι αναφορές Πεκέρ για τη δολφονία Ανταλί

    Η Yeni Bak?? (27.05.21) γράφει ότι το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ) δήλωσε ότι ομολογίες και όχι ισχυρισμοί είναι τα όσα είπε σε βίντεο που δημοσίευσε ο Σεντάτ Πεκέρ για την δολοφονία του Κουτλού Ανταλί. Σε γραπτή δήλωση, το ΒΚΡ επισημαίνει ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η προσαγωγή του δράστη ή των δραστών ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη την αναφορά του «πρωθυπουργού» Ερσάν Σανέρ ότι η δολοφονία του Κουτλού Ανταλί είναι «κλειστή υπόθεση», το ΒΚΡ σημειώνει ότι τα όσα λέχθηκαν στο βίντεο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην κατεχόμενη Κύπρο δείχνουν για άλλη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις όσων «αγκάλιασαν σφικτά» το στάτους κβο στο βόρειο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

    «Σε ένα οικοδόμημα που μένει εκτός του διεθνούς δικαίου είναι πιο εύκολο να κάνεις παράνομες δουλειές και να μένουν ατιμώρητα τα όσα γίνονται Αυτός είναι ο λόγος πίσω από την επιμονή για μη λύση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Επισημαίνει επίσης ότι είναι αναπόφευκτο να ενώσουν τις δυνάμεις τους όσοι επιθυμούν λύση και ότι πρωταρχικό καθήκον τους είναι ο αγώνας για ομοσπονδιακή λύση και σύσταση ενός κράτους που θα πάρει την θέση του εντός του διεθνούς δικαίου.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στα 18 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (27.05.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 7,417 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 18 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 17 είναι εγχώριες μολύνσεις και το ένα αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 28 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 5 κρούσματα, στην Κερύνεια 3 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 3, στην κατεχόμενη Μόρφου 2 και στην Λεύκα 4.

    Μέχρι τις 26 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,184,99 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 7,139 κρούσματα Covid-19, 6,825 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 281 ασθενών, 18 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 250 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 1 ασθενής βρίσκεται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 12 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 33.

    (ΑΚ)

    [10] Στο 22% ανήλθε το ποσοστό του «πληθυσμού» που έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19 στα κατεχόμενα

    H Vatan (27.05.21) γράφει ότι η πρόεδρος της «επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων» και «υφυπουργός υγείας», Ντουριγιέ Ντερέν Οϊγκάρ δήλωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί στα κατεχόμενα 127,000 άτομα, εκ των οποίων οι 75,000 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις και οι 52,000 μόνο την πρώτη δόση, ποσοστό που αναλογεί στο 22% του συνολικού πληθυσμού.

    Σε χθεσινές της δηλώσεις στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» (ΤΑΚ), η Οϊγκάρ υπογράμμισε ότι αναμένουν όπως το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες και πρόσθεσε ότι θα παρέχουν διευκολύνσεις έτσι ώστε να φτάσουν στο σημείο που θα εμβολιαστεί το 60% του «πληθυσμού».

    Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς στα κατεχόμενα με το εμβόλιο της Astra Zeneka, η Οϊγκάρ εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηθεί οποιεσδήποτε σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου.

    Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα που αφορά στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων, η Οϊγκάρ είπε ότι προσανατολίζονται στο να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διελεύσεις μεταξύ της «νότιας» Κύπρου, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και της «ΤΔΒΚ» με την προϋπόθεση ότι τα άτομα θα έχουν στην κατοχή τους διπλό εμβολιασμό ή τεστ 72 ωρών.

    (ΑΚ)

    [11] Τελέστηκαν τα εγκαίνια νέου «εκπαιδευτικού ιδρύματος» στα κατεχόμενα υπό την αιγίδα του «πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής»

    Η Halk?n Sesi (27.05.21) γράφει πρωτοσέλιδα ότι το «πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής» ανακοίνωσε την ανέγερση και τη λειτουργία νέου και σύγχρονου «εκπαιδευτικού ιδρύματος», που φέρει την ονομασία «Κολλέγιο Κερύνειας Δρ. Σουάτ Γκιουνσελ».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «κολλέγιο», που εγκαινιάστηκε χθες από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, απαρτίζεται από έμπειρο ακαδημαϊκό προσωπικό και θα παρέχει δυνατότητες εκπαίδευση στη βάση των διεθνών κριτηρίων και των νέων τεχνολογιών εκπαίδευση.

    Το «Κολλέγιο Κερύνειας Δρ. Σουάτ Γκιουνσελ» θα αρχίσει τη λειτουργία του την προσεχή σχολική χρονιά (Σεπτέμβριο 2021) και θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης. Επίσης στο εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα θα λειτουργεί νηπιαγωγείο και κολλέγιο. Θα λειτουργούν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για εκμάθηση ξένων γλωσσών και προγράμματα στον τομέα της τέχνης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

    Μιλώντας στα πλαίσια της τελετής εγκαινίων του «νέου εκπαιδευτικού ιδρύματος», ο Τατάρ ευχαρίστησε την οικογένεια Σουάτ Γκιουρσέλ για τις επενδύσεις που κάνει στα κατεχόμενα, υπογραμμίζοντας ότι με αυτή την επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης, θα παρέχεται η δυνατότητα σε πολλούς Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό, όπως την Αγγλία, την Αυστραλία και τον Καναδά, να μπορούν να επιστρέψουν πίσω στην «ΤΔΒΚ» και να έχουν ακόμη μια επιλογή για τα παιδιά τους όσον αφορά στην εκπαίδευση τους.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Κορκούτ Εκέν διαψεύδει εμπλοκή του στη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί

    Αντικρούοντας τις κατηγορίες του Σεντάτ Πεκέρ και του αδελφού του Ατίλλα Πεκέρ ότι είχε δολοφονήσει τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί στα κατεχόμενα το 1996, ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης Κορκούτ Εκέν, σε δηλώσεις του στη S?zc? (27.05.21), υποστήριξε ότι θα ήταν αναξιοπρεπής εάν έλεγε ότι γνώριζε ή ήξερε τον δημοσιογράφο. «Δεν έχων καμία σχέση με τη δολοφονία του. Εκείνη την περίοδο, βρισκόμουν στην ΤΔΒΚ σχετικά με το PKK και τη μεταφορά τραυματιών του στην ελληνοκυπριακή πλευρά», πρόσθεσε, εξηγώντας τα εξής:

    «Έτσι έγινε το περιστατικό. Ο Χασάν (Ο αντιστράτηγος Χασάν Κουντακτσί ήταν τότε διοικητής των ειρηνευτικών δυνάμεων) μου τηλεφώνησε. Είχε πει στον Γενικό Διευθυντή Ασφάλειας Μεχμέτ Αγάρ ότι ‘στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη δραστηριοποίηση του PKK’ και ζήτησε τη βοήθεια μου σε αυτό το θέμα. Εγώ εκείνη την περίοδο, ήμουν υπεύθυνος για την εκπαίδευση ειδικών επιχειρήσεων των αστυνομικών στη Διεύθυνση Ασφάλειας. Ο κ. Μεχμέτ (Μεχμέτ Αγάρ) έστειλε εμένα. Για κάθε περίπτωση, πήγα με τον Ατίλλα Πεκέρ, αδελφό του Σεντάτ Πεκέρ».

    Ερωτηθείς εάν αυτός κάλεσε τον Ατίλλα Πεκέρ, ο Εκέν απάντησε: «Ναι, εγώ τον κάλεσα. Πήγα στην ΤΔΒΚ με τον Ατίλλα Πεκέρ. Έλεγξα τις δραστηριότητες του PKK εκεί για 3-5 ημέρες. Διαπιστώσαμε ότι το PKK έστελνε τους τραυματίες του στην Κύπρο [ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές]. Μετά την περίθαλψη τους στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μεταφέρονταν στο στρατόπεδο Λαυρίου στην Ελλάδα. Έγραψα αναφορά γι’ αυτούς και την έδωσα στον Διοικητή Χασάν Κουντακτσί».

    Στην ερώτηση εάν επισκέφθηκε το Διευθυντή του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας Συνταγματάρχη Γκαλίπ Μεντί και εάν πήρε όχημα, ο Εκέν είπε: «Εκείνη την περίοδο, ο Γκαλίπ Μεντί ήταν Συνταγματάρχης, ένας από τους αγαπημένους μου ηρωικούς στρατιώτες. Όταν πήγα, τον επισκέφθηκα. Μου έδωσαν αυτοκίνητο, γιατί θα πήγαινα στη Λεύκα. Τώρα έχω ακούσει ότι ο Ατίλλα Πέκερ κατέθεσε στη Γενική Εισαγγελία σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί. Ο λόγος; Ό,τι και εάν έκανα στο Σεντάτ Πεκέρ, αυτό είναι υπερβολικό μίσος. Ο Ατίλλα Πεκέρ δεν πρέπει να εργαλοποιείται. Πώς το έκανε, δεν ξέρω».

    Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι αυτός δολοφόνησε ή έβαλε να δολοφονήσουν το δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί, ο Εκέν υποστήριξε τα εξής:

    «Δε γνωρίζω τον Κουτλού Ανταλί, που λέγεται ότι είναι δημοσιογράφος, όμως θα πω κάτι γι’ αυτό. Θα καταθέσω για να διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό. Οι πολιτικοί αυτοπροστατεύονται μεταξύ τους. Εμάς ποιος θα μας φροντίσει; Δεν έχει κανένα που θα μας προστατεύσει. Αυτοί που γνωρίζουν τους δράστες της δολοφονίας του Κουτλού Ανταλί, γνωρίζουν ότι δεν έχω οποιαδήποτε σχέση. Δεν υπάρχει δηλαδή ένα άτομο που θα πει ‘Ο Κορκούτ Εκέν δεν έχει σχέση με αυτό’. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αυτοί που λένε ‘να φοβάσαι το Θεό΄».

    Στη συνέχεια, ο Εκέν ανέφερε ότι δεν γνωρίζει γιατί ήλθε στην ημερήσια διάταξη η δολοφονία του Κουτλού Ανταλί, επισημαίνοντας ότι ήταν στη φυλακή για 2,5 χρόνια από τα έξι χρόνια ποινής φυλάκισης που καταδικάστηκε, γιατί δεν είχε πει ψέματα για την υπόθεση Σουσουρλούκ.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Εκέν είπε: «Ο Σοϊλού μιλά χωρίς καν να με γνωρίζει. Λέει ‘Δεν μ’ αρέσει ο Κορκούτ Εκέν’, είναι υποχθόνιος τύπος. Τώρα εάν μου κάνουν έρευνα οι αστυνομικοί στο δρόμο, πώς θα μου συμπεριφερθούν; Ως σκοτεινό τύπο, διότι έτσι με χαρακτήρισε ο υπουργός εσωτερικών. Πρέπει να φοβάται το θεό κανείς. (?)»

    Ερωτηθείς να σχολιάσει την κατάθεση του Ατίλλα Πεκέρ για τη δολοφονία του Κουτλού Αταλλί, ο Εκέν υποστήριξε τα εξής:

    «Ήμαρτον, δεν ξέρω καν το όνομά του. Ούτε ο Ατίλλα Πεκέρ το ξέρει. Αυτά τα λέει από τον αδελφό του. Δεν υπάρχει κάτι μεταξύ μου και του Σεντάν Μπεκέρ, αλλά τρέφει ένα μίσος εναντίον μου. (?) Προσπάθησε να με μειώσει με συκοφαντίες. Ειλικρινά, δεν γνωρίζω γιατί συμπεριφέρεται έτσι. Δεν συναντιέμαι με κανένα. Δεν συναντιέμαι με αυτόν. Μετά που αποφυλακίστηκα το 2004, δεν συναντιέμαι με κανένα, μένω μόνος μου. Ο Κορκούτ Εκέν έχει παιδιά και εγγόνια. Είμαι δολοφόνος; Δεν το γνωρίζουν οι κρατικοί αξιωματούχοι και η υπηρεσία μυστικών πληροφοριών; Γιατί δεν λένε ότι δεν έχω καμία ανάμειξη με αυτές τις δουλειές;».

    (ΔΨ)

    [02] Τσελίκ: «Ο φαύλος κύκλος έχει τελειώσει στην Κύπρο»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk (27.05.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι δεν θα πληρώσει την μη λύση του Κυπριακού η «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι «η πολιτική δεν θα βασίζεται πλέον στα όνειρα των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο, αλλά στις πραγματικότητες του νησιού».

    Ο Τσελίκ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ. Ο εκπρόσωπος του κυβερνόντος κόμματος της Τουρκίας είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τελετή στην «ΤΔΒΚ», η οποία, όπως υποστήριξε, ξεκίνησε μια αναπτυξιακή πορεία σε όλους τους τομείς, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στη γεωργία, στη βιομηχανία, στον τουρισμό και στην εκπαίδευση.

    «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να πληρώσει η ΤΔΒΚ πλέον το τίμημα του αδιεξόδου της λύσης. Αυτός ο φαύλος κύκλος έχει τελειώσει. Οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας με τα βήματα που έχουν κάνει στο Βαρώσι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι αυτός ο φαύλος κύκλος έχει τελειώσει», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η πολιτική πλέον δεν θα βασίζεται στα όνειρα των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο αλλά «στις πραγματικότητες στο νησί».

    Ο Τσελίκ αναφέρθηκε ακολούθως και στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχολείο στην Ξάνθη και επέκρινε την αναφορά Μητσοτάκη σε «ελληνόπουλα». Όπως υποστήριξε, «πρόκειται για μια επίθεση στην τουρκική ταυτότητα» και πρόσθεσε πως τέτοιες επιθέσεις δεν είναι αποδεκτές τον 21ο αιώνα. «Καλούμε την Ελλάδα να τηρήσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Δηλώνουμε συνεχώς ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις ρατσιστικές πολιτικές», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Στηρίζει πλήρως τον Σοϊλού και τον Γιλντιρίμ το ΑΚΡ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (27.05.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι το Κόμμα στηρίζει πλήρως τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον πρώην Πρωθυπουργό και νυν Βουλευτή του Κόμματος Μπιναλί Γιλντιρίμ τους οποίους κατηγορεί για εγκληματικές ενέργειες ο Σεντάντ Πεκέρ, που θεωρείται επικεφαλής του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία.

    Ο Τσελίκ, που έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, είπε πως το Κόμμα απορρίπτει εντελώς τις κατηγορίες που όπως τόνισε «έγιναν από ένα παράνομο μαφιόζο» και στηρίζει τους δύο πολιτικούς. Είπε επίσης πως δεν μπορεί να γίνει μια νόμιμη συζήτηση με μια εγκληματική οργάνωση και επέκρινε όσους δίνουν βάση σε αυτούς τους ισχυρισμούς που στόχο έχουν όπως είπε να πλήξουν το ΑΚΡ.

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (27.05.21) γράφει ότι ο Σοϊλού προέβη χθες σε δηλώσεις μετά την στήριξη που εξέφρασε δημόσια στο πρόσωπο του ο Τούρκος Πρόεδρος. Σε ανάρτηση που έκανε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Σοϊλού ανέφερε: «Είμαστε στη διάθεση του Προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είμαστε στη διάθεσή του, θα είμαστε στη διάθεσή του».

    (ΚΣ)

    [04] Σε μια νέα εποχή σχέσεων με τις ΗΠΑ, προσδοκά ο Ερντογάν

    Υπό τον τίτλο «Έμφαση στη νέα εποχή από Ερντογάν», η H?rriyet (26.05.21, Daily Sabah) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον επόμενο μήνα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής, παρ’ ότι η δήλωση του Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915 επιβάρυνε τις σχέσεις τους.

    Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ηγετικά στελέχη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως DowAksa, Hilton, MetLife, Netflix, Boeing Commercial Airplanes, Google, Microsoft, Honeywell Aerospace, κ.α., ο Ερντογάν ευχαρίστησε τις εταιρείες, που πιστεύουν στην Τουρκία και επιθυμούν τη βελτίωση των δεσμών μαζί της και που εμπιστεύονται την Τουρκία και την τουρκική οικονομία, προσθέτοντας ότι εκτιμά την βαθιά ριζωμένη πολυδιάστατη συμμαχία με τις ΗΠΑ.

    Αναφερόμενος στις διαφορές που έχουν σε αρκετά θέματα, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι παρόλα αυτά, η συμμαχία και ο συνεταιρισμός τους κατόρθωσε να ξεπεράσει αρκετές δυσχερείς καταστάσεις.

    Σημειώνοντας ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είχε αύξηση 4%, φθάνοντας τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Ερντογάν είπε ότι παρατηρείται μια σοβαρή αύξηση στα αιτήματα επενδύσεων στην Τουρκία. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο συνολικός όγκος επενδύσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία είναι 13 δισεκατομμύρια, ενώ οι επενδύσεις των τουρκικών εταιρειών στις ΗΠΑ είναι 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο στόχος τους είναι να ανεβάσουν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, διατύπωσε εκ νέου ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι για να τον πετύχουν χρειάζεται μια προσέγγιση βασισμένη σε ειλικρίνεια, σεβασμό, καθώς και σε κοινά συμφέροντα και αξίες.

    Υπενθυμίζοντας τη ριζωμένη, πολυδιάστατη συμμαχική τους σχέση με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε διάφορα θέματα από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από το εμπόριο μέχρι τις επενδύσεις και θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς όπως το συμβούλιο οικονομικού συνεταιρισμού.

    (ΔΨ)

    [05] Ο Ερντογάν επιδοκίμασε την επίθεση ενάντια στην ηγέτη του Καλού Κόμματος

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (26.05.21) αναφέρεται στην ένταση που ξέσπασε ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στην ηγέτη του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) Μεράλ Άκσενερ, μετά την επίθεση που δέχτηκε η τελευταία σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή Ριζέ της Τουρκίας.

    Η Άκσενερ προπηλακίστηκε από μερίδα οπαδών του ΑΚΡ στο Ριζέ και ο Ερντογάν σχολιάζοντας τα γεγονότα δήλωσε πως της έδωσαν έναν καλό μάθημα. Είπε επίσης ο Ερντογάν πως «αυτές είναι καλές μέρες» και πρόσθεσε: «Τι άλλο πρόκειται να συμβεί;».

    H T24 (27.05.21) μετέδωσε ότι η Άκσενερ απάντησε στον Ερντογάν λέγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος και οι φίλοι του περνούν δύσκολες μέρες (αφήνοντας υπόνοιες για τις αποκαλύψεις Πεκέρ) και την χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. «Να μην ανησυχεί, κανένας δεν θα με πειράξει ποτέ στην Τουρκία», είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Ενημέρωση Αμερικανού Πρέσβη για εξελίξεις στην Τουρκία από την αντιπολίτευση

    Ενόψει της συνάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάττερφιελντ συναντήθηκε χθες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, γράφει η Milliyet (27.05.21).

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η συνάντηση δεν είχε ειδική ατζέντα, απλά ο Αμερικανός Πρέσβης ήθελε να ενημερωθεί από τον Κιλιντσάρογλου για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Τον ρώτησε σχετικά με τις εργασίες για το σύνταγμα, εάν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές καθώς και για τις σκέψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό.

    Στη συνέχεια, ο Σάττερφιελτ επισήμανε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις 14 Ιουνίου ανάμεσα στους Προέδρους των δυο κρατών και ακολούθως, σε κατοπινό στάδιο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Αμερικανού ομολόγου του Άντονι Μπλίνκεν.

    Ο Κιλιντσάρογλου, από πλευράς του, δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι. Η εφημερίδα σημείωσε ότι ο Κιλιντσάρογλου στη συνάντηση είπε ότι όλα τα κόμματα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους σχετικά με το σύνταγμα και ότι θα ακολουθήσει κοινή αξιολόγηση του θέματος.

    (ΔΨ)

    [07] Δημοσκόπηση δείχνει πως το 50,9% δεν θα ψηφίσει Ερντογάν στις εκλογές

    Η Cumhuriyet (27.05.21) δημοσιεύει δημοσκόπηση του «Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών», που διενέργησε έρευνα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία για το μήνα Μάιο, όπου, ανάμεσα σε άλλα, διαφαίνεται πως το 50,9% δεν θα ψηφίσει τον Ταγίπ Ερντογάν στις Προεδρικές εκλογές.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3,140 ατόμων από 27 επαρχίες της Τουρκίας.

    Από τους συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση, εκείνοι που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον πρόεδρο του ΑΚΡ Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές ανήλθαν στο 39,6%. Το 50,5% δήλωσε ότι «δεν θα ψηφίσει ποτέ», το 2% είπε ότι δεν θα ψηφίσει ενώ το 7,9% απάντησε πως «μπορεί να ψηφίσει ή όχι».

    Το ποσοστό εκείνων που λένε ότι θα υποστηρίξουν την αντιπολίτευση ανεξάρτητα από το ποιος είναι το υποψήφιος, ανέρχεται στο 42,2% και υπερβαίνει το ποσοστό εκείνων που λένε ότι θα υποστηρίξουν τον Ερντογάν που ανέρχεται στο 39,8%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 11%, αυτοί που δεν θα ψηφίσουν στο 6% και όσοι δεν απάντησαν σε αυτή την ερώτηση στο 1%.

    Στην ερώτηση: «Πώς νομίζετε ότι κυβερνάται η Τουρκία;», οι απαντήσεις που δόθηκαν έχουν ως εξής: 50,1% απάντησε, «κυβερνάται άσχημα», 22,8% «ούτε καλά ούτε κακά», 25,3% « καλά» και 1,7% δεν απάντησε.

    Όσον αφορά για το πόσο ενημερώθηκαν για τις αποκαλύψεις του Σεντάντ Πεκέρ, που θεωρείται επικεφαλής του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία και τα βίντεο που δημοσίευσε, το 56,5% απάντησε: «Γνωρίζω τις δηλώσεις του Πεκέρ» και το 43,5% απάντησε: «Δεν είμαι ενήμερος».

    Επιπλέον, το 52,6% απάντησε δήλωσε πως οι δηλώσεις του Πέκερ για ορισμένους πολιτικούς είναι σωστές, το 22,5% απάντησε πως δεν είναι ρεαλιστικές, ενώ το 24,9% δήλωσε ότι δεν είχε αρκετές πληροφορίες για να αξιολογήσει.

    Τέλος, το ποσοστό εκείνων που συμφώνησαν με την άποψη ότι «η σχέση πολιτικής-μαφίας συνεχίζεται όπως ήταν» στην Τουρκία ήταν 68,9%, το ποσοστό που δήλωσε πως αυτό συνεχίζεται «εν μέρει» είναι 23,1% και το ποσοστό που δήλωσε ότι διαφωνεί είναι 8%.

    (ΚΣ)

    [08] Στα 8,738 τα κρούσματα του Covid-19 στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (27.05.21) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 8,738 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 221,214 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 166 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 12,205. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 681 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,212,123 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 46,787. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,057,713.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 53,038,651 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,561 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,1% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 29,9 %.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 27 May 2021 - 16:10:55 UTC