Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 134/2021 15.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αγωγή Ελληνοκυπρίων κατά του ξενοδοχείου Savoy στην Κερύνεια
  • [02] Η «ΤΔΒΚ» θα ζήσει εσαεί, λέει ο Τατάρ ? Συνέχεια περιοδείας στην Τουρκία
  • [03] Δεν θα παρευρίσκεται στην προσφώνηση της «βουλής» από τον Έρντογαν το TDP -Απόψε αποφασίζει το CTP
  • [04] «Προειδοποίηση» Αρικλί προς TDP - CTP για την προσφώνηση της «βουλής» από τον Έρντογαν
  • [05] Επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα
  • [06] Επαφές επιτροπής της λεγόμενης βουλή στην Τουρκία-Ζητά στήριξη για αναγνώριση
  • [07] Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση η απαγόρευση εισόδου σε Τουρκοκύπριους
  • [08] «Υπηκοότητα» σε άλλα 18 άτομα παραχώρησε το καθεστώς
  • [09] Στα 116 χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [10] Συνεχίζει την ανακοίνωση κονδυλίων που έδωσε στα κατεχόμενα η Τουρκία
  • [11] Αύξηση εξαγωγών κατά 23,93% το πρώτο τρίμηνο το 2021
  • [12] Ο Εμιν Άκκορ νέος πρόεδρος της «Ένωσης Δημοσιογράφων»
  • [13] Εννέα μέρες διακοπές για την Γιορτή των Θυσιών στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο», επαναλαμβάνει ο Έρντογαν για την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα
  • [02] Καταδικάζει τα πραξικοπήματα σε Κύπρο και Τουρκία ο Τατάρ
  • [03] Απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου
  • [04] «Δεν θα επιτρέψουμε η Συρία να μετατραπεί σε νέο Αφγανιστάν», δηλώνει ο Τσιελίκ
  • [05] Στις 6,907 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αγωγή Ελληνοκυπρίων κατά του ξενοδοχείου Savoy στην Κερύνεια

    Κάτω από τον τίτλο «Στην ατζέντα υπόθεση όμοια με την Όραμς», η K?br?s (15.07.21) γράφει ότι οι δύο Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες της γης πάνω στην οποία κτίστηκε το ξενοδοχείο Savoy στην κατεχόμενη Κερύνεια απαίτησαν μέσω του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ταρίκ Καντρί την επιστροφή της περιουσίας τους με την δικαιολογία ότι το ξενοδοχείο ανεγέρθηκε χωρίς την άδειά τους.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος είπε ότι σε περίπτωση που δεν επιστραφεί η περιουσία θα καταφύγουν σε νομικά μέσα και πρόσθεσε ότι ο πελάτης του προτίθεται να προχωρήσει στον δρόμο της Υπόθεσης Όραμς.

    Ο εκ των συνεταίρων του ξενοδοχείου Savoy, Αχμέτ Αρκέν δήλωσε ότι το ξενοδοχείο είναι κτισμένο πάνω σε «οκτώ χωριστούς τίτλους ιδιοκτησίας», ότι η ειδοποίηση την οποία έλαβαν πριν 2-3 μέρες αφορά μόνο μικρό μέρος αυτών των οικοπέδων και ότι το θέμα παρακολουθούν οι δικηγόροι τους.

    Ο δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί ανέφερε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα ελληνοκυπριακά δικαστήρια δεν εφαρμόζονται ποτέ από την «ΤΔΒΚ» και την Τουρκία, όμως είναι υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επεσήμανε ότι με την απόφαση που θα λάβει το ελληνοκυπριακό δικαστήριο έχει το δικαίωμα έκδοσης εντάλματος σύλληψης του κατηγορούμενου και κατάσχεσης οποιασδήποτε περιουσίας του σε έδαφος της ΕΕ.

    Ο Αϊφέρ Σαϊντ Έρκμεν, που αποχώρησε πρόσφατα από την προεδρία της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών», δήλωσε στην εφημερίδα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έθεσε ως προϋπόθεση την εξέταση από την εν λόγω επιτροπή των θεμάτων που αφορούν τις περιουσίες στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο και ακολούθως την προσφυγή στο ΕΔΑΔ σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί ο αιτητής.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Η «ΤΔΒΚ» θα ζήσει εσαεί, λέει ο Τατάρ ? Συνέχεια περιοδείας στην Τουρκία

    Η G?ne? (15.07.21) γράφει ότι σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Μερσίνα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο συμμετείχε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Μιλώντας κατά την εκδήλωση που έγινε στην Πλατεία Δημοκρατίας της Μερσίνας, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι αγωνίζονται στην Κύπρο από το 1571 και αντιστέκονται παρά την καταπίεση και τα εγκλήματα, ότι με την στήριξη της Τουρκίας έγραψαν ένα έπος και συνεχίζουν την ύπαρξή τους, όμως δεν τέλειωσε το όνειρο των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας για ένωση.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η 20η Ιουλίου 1974 είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο τουρκοκυπριακός «λαός» και απέκτησε την ελευθερία, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και το κράτος του, το οποίο αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς και ευημερεί με την στήριξη της Τουρκίας.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι ενεργούν μαζί με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο στην «γαλάζια πατρίδα» όσο και στον εναέριο χώρο και μετατράπηκαν σε «μιαν μεγάλη δύναμη στην περιοχή».

    Ισχυρίστηκε και πάλι ότι τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία που διήρκεσαν 50 χρόνια και ότι το «παιχνίδι» που παίζεται εδώ είναι η μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειοψηφία, η εκδίωξη της Τουρκίας από το νησί και η αποδυνάμωση της στρατηγικής της ισχύος στην περιοχή. Είπε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα παίξει αυτό το παιχνίδι, ότι πίσω του υπάρχει μια μεγάλη Τουρκία και ότι στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» εξέφρασε την στήριξή του σε μια πολιτική λύσης δύο κρατών.

    Επαναλαμβάνοντας ότι «έκλεισε το δεφτέρι της ομοσπονδίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο πρέπει να την εγκρίνουν και οι δύο πλευρές και για τον λόγο αυτό θα προχωρήσουν μέχρι τέλους την θέση για δύο ανεξάρτητα κράτη. Σημειώνοντας ότι κατέγραψαν επισήμως την θέση αυτή στα πρακτικά του ΟΗΕ, ο Τατάρ ανέφερε ότι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν σε ολόκληρο τον κόσμο αυτή την σημαντική μέρα είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέφεραν πολύ και ότι ακόμα συνεχίζεται η «απομόνωσή» τους και τα παιχνίδια για μιαν επιβαλλόμενη λύση.

    Σημειώνοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι μέρος του μεγάλου τουρκικού έθνους, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ήρθαν στο σήμερα με αγωνιστικό πνεύμα με ενότητα και ομοψυχία, ίδρυσαν το «κράτος» τους και θα ζήσει εσαεί η «ΤΔΒΚ». Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι απέκτησαν το κράτος τους, την κυριαρχία τους και την ανεξαρτησία τους και κανείς δεν πρέπει να περιμένει από αυτούς να αποδεχτούν να εγκαταλείψουν το «κράτος» τους και να καταστούν μειονότητα των Ελληνοκυπρίων.

    Εξάλλου, ο Τατάρ παρέστη σε εκδηλώσεις για την εισβολή και στην πόλη Σιλίφκε (Σελεύκεια) όπου επανέλαβε ότι τέλειωσε η θέση για ομοσπονδία στην Κύπρο και ότι χάλασαν αυτό το παιχνίδι που ήταν η μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα και η εκδίωξη της Τουρκίας από την Κύπρο.

    «Έκλεισε η σελίδα της ομοσπονδίας. Με την στήριξη της Τουρκίας ανοίξαμε μιαν νέα σελίδα, θέσαμε επί τάπητος τη θέση για λύση δύο κρατών και το κατέγραψα αυτό και στα Ηνωμένα Έθνη», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι άρχισε μια νέα περίοδος στην Κύπρο μετά τη Γενεύη. Ο Τατάρ χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως «ένα ιστορικό βήμα» για συνέχιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του τουρκοκυπριακού «λαού» και προστασία των εθνικών δικαίων και συμφερόντων τους.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι ουδέποτε θα εγκαταλείψουν το «κράτος» τους, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους, ουδέποτε θα αποκόψουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία και θα συνεχίσουν να το φωνάζουν αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της νέας πολιτικής, του νέου οράματος και της εδραίωσης της πολιτικής των δύο ίσων κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας για την προστασία των εθνικών τους συμφερόντων, ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μπορέσει να πάρει η «ΤΔΒΚ» την θέση της στον κόσμο ως κυρίαρχο και αναγνωρισμένο κράτος και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι Τούρκοι πρέσβεις και διπλωμάτες στηρίζουν παντού τον τουρκοκυπριακό «λαό», την υπόθεσή του, την νέα πολιτική και την «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δεν θα παρευρίσκεται στην προσφώνηση της «βουλής» από τον Έρντογαν το TDP -Απόψε αποφασίζει το CTP

    Κάτω από τον τίτλο «Το πρώτο μποϊκοτάρισμα στον Έρντογαν από το TDP», η Avrupa (15.07.21) γράφει ότι τη μη συμμετοχή του στην συνεδρία της «βουλής» την οποία θα προσφωνήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στις 20 Ιουλίου αποφάσισε το αντιπολιτευόμενο Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP). Σε δήλωση που εξέδωσε χθες το κόμμα σημειώνεται ότι η απόφαση λήφθηκε στο κομματικό συμβούλιο και είναι το «αναπόφευκτο αποτέλεσμα»:

    1) Της επιθυμίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, να επικρατήσει η νοοτροπία του «κάποιος διατάζει - κάποιος δηλώνει υποταγή» στις σχέσεις με την Τουρκία αντί μια σχέση μεταξύ ίσων στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

    2) Της διαπίστωσης ότι γίνονται βήματα που θα ενισχύσουν την εντύπωση περί ύπαρξης υποτελούς διοίκησης αντί ενός ίσου ανεξάρτητου κράτους, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, και κυρίως παρεμβάσεις στη βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» και στην ελεύθερη και ιδιαίτερη ταυτότητά του.

    3) Της χωρίς λόγο απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία Τουρκοκυπρίων πολιτών τις τελευταίες μέρες.

    Εξάλλου, η Yeni D?zen (15.07.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ερντογάν Σοράκιν δήλωσε ότι όλη μέρα χθες αξιολογήθηκε στα αρμόδια όργανα του κόμματος το θέμα της προσφώνησης της «βουλής» εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και πρόσθεσε ότι το κομματικό συμβούλιο θα αποφασίσει απόψε κατά πόσο το κόμμα θα παρευρίσκεται στην εν λόγω συνεδρία της «βουλής». Σημείωσε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες δηλώσεις για τις αποφάσεις τους.

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Προειδοποίηση» Αρικλί προς TDP - CTP για την προσφώνηση της «βουλής» από τον Έρντογαν

    Η Avrupa (15.07.21) γράφει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ερχάν Αρικλί «προειδοποίησε» ειδικά τα Κόμματα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP) στο θέμα της προσφώνησης για πρώτη φορά της «βουλής» εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αρικλί υποστήριξε:

    «Θεωρώ ότι θα θέλουν να είναι μάρτυρες ενός τέτοιου σημαντικού γεγονότος. Σε τελική ανάλυση, θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της μόνης χώρας που μας αναγνωρίζει. Ως απαιτούμενο πολιτικής αβρότητας υποχρεούστε να επιδείξετε την ευγένεια, την αρετή να τον ακούσετε. Ελπίζω να επικρατήσει η λογική και να μην υπάρξει προβοκάτσια. Ειδικά αν συμμετάσχουν και υπάρξει προβοκάτσια? Λέω ότι το CTP και το TDP πρέπει να προσέξουν».

    Αναφερόμενος στην απαγόρευση εισόδου κάποιων Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία, ο Αρκλί υπενθύμισε ότι και στον ίδιο απαγορευόταν η είσοδος στην Ρωσία για πέντε χρόνια. Υποστήριξε το εξής:

    «Είναι ντροπή αυτό, είναι θέμα κυριαρχίας. Ρωτώ τον υπουργό εσωτερικών: Μέχρι σήμερα πόσα άτομα απελάθηκαν ή δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα μόνο με αστυνομική απόφαση; Εκατοντάδες. Εκατοντάδες. Μήπως σκέφτηκε ποτέ η Τουρκία γιατί δεν δέχεστε τους πολίτες μου; Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Και η Ρωσία δεν με δεχόταν για πέντε χρόνια. Διότι δραστηριοποιήθηκα σε γεωγραφικές περιοχές εναντίον της Ρωσίας. Παραδιδόμαστε στη μοίρα μας. Θα μπορούσα να αγωνιστώ στα δικαστήρια της Μόσχας».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα

    Η K?br?s Postas? (15.07.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι στις 16 Ιουλίου θα έρθει από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων της Εθνικής Βουλής του Αζερμπαϊτζάν.

    Σημειώνοντας ότι πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς δήλωσε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τον κόσμο.

    Ο Κιλίτς συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων της Εθνικής Βουλής του Αζερμπαϊτζάν, Samad Seyidov και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κιλίτς ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν θα αναχωρήσει από την Τουρκία στις 16 Ιουλίου και θα επισκεφτεί την κατεχόμενη Κύπρο για να συμμετάσχει και στους εορτασμούς για την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου. «Γι’ αυτό σας εκφράζουμε ειλικρινώς τις ευχαριστίες μας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τον κόσμο», είπε.

    Ο Κιλίτς ανέφερε ότι θα έχουν μιαν τριμερή συνάντηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ανάμεσα στην Επιτροπή Εξωτερικών, την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων της Εθνικής Βουλής του Αζερμπαϊτζάν και μέλη της «επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων» της λεγόμενης βουλής της «ΤΔΒΚ».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Seyidov ανέφερε ότι οι απόψεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας είναι προς την ίδια κατεύθυνση και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται η «ΤΔΒΚ» στο πλαίσιο των απόψεων που συμμερίζονται για τον τουρκικό κόσμο.

    «Τόσο η τριμερής συνάντηση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και της ΤΔΒΚ όσο και η παρουσία μας στην ΤΔΒΚ από τις 19 Ιουλίου μέχρι τις 21 Ιουλίου περιέχει μέσα της το μήνυμα της επίδειξης της ισχύος και της ενότητας του τουρκικού κόσμου προς τον κόσμο», υποστήριξε ο Αζέρος βουλευτής.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επαφές επιτροπής της λεγόμενης βουλή στην Τουρκία-Ζητά στήριξη για αναγνώριση

    Η K?br?s Postas? (15.07.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της «επιτροπής νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων» της λεγόμενης βουλής που βρίσκεται στην Τουρκία για επαφές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «βουλής», στην τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχουν η πρόεδρος της «επιτροπής», Γιασεμίν Όζτουρκ και οι «βουλευτές» Ιζμέμ Γκιούρτσαγ Άλτουγρα και Ογουζχάν Χασίπογλου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), η «βουλευτής» Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) και ο «γενικός γραμματέας» της «βουλής», Σεράλ Φιράτ.

    Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Σοϊλού ενημερώθηκε από τα μέλη της αντιπροσωπείας σχετικά με τα μέτρα που λήφθηκαν για την πανδημία.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι επενδύσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

    Κάτω από τον τίτλο «Αναμένουμε την στήριξή σας προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης και της σύστασης σχέσεων με άλλα κράτη», η K?br?s (15.07.21) γράφει ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με την Αντιπρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Σουρεγιά Μπιλγκίτς.

    Μιλώντας κατά τη συνάντηση, η Γιασεμίν Όζτουρκ ανέφερε ότι «η ΤΔΒΚ έχει λυγίσει «από την απομόνωση και τα εμπάργκο».

    «Η οικονομία μας βασίζεται στον τουρισμό και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αντιμετωπίσαμε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία ήταν πάντα δίπλα μας για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ, και στα λόγια και στην πράξη και μας εκπροσώπησε στη διεθνή σκηνή, υπερασπίστηκε τα δικαιώματά μας και θα συνεχίζει να το κάνει», είπε.

    Εξάλλου, ο Bayrak (15.07.21) αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε την Ακαδημία Δικαιοσύνης της Τουρκίας στο πλαίσιο των επαφών της στην Άγκυρα.

    Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης την πανεπιστημιούπολη της Ακαδημίας και έλαβε πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του δικαστηρίου πρακτικής.

    Ο Bayrak αναφέρει επίσης ότι συνεχίζοντας τις επαφές τους στην Άγκυρα, τα μέλη της επιτροπής θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις για την «Ημέρα Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας της 15ης Ιουλίου», που θα γίνουν για την 5η επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [07] Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση η απαγόρευση εισόδου σε Τουρκοκύπριους

    Η Detay (15.07.21) γράφει ότι γραπτή ερώτηση προς τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι κατέθεσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία των Τουρκοκυπρίων Αλί Μπιζντέν και Αχμέτ Τζαβίτ Αν.

    Η γραπτή ερώτηση υποβλήθηκε από τον βουλευτή του CHP και πρώην διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, Ουτκού Τσακίροζερ, ο οποίος ζητά να μάθει τους λόγους για τους οποίους δεν έγιναν δεχτοί στην Τουρκία οι Μπιζντέν και Αν και κατά πόσον υπάρχει κάποια λίστα στην οποία συμπεριλαμβάνονται άτομα στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία, πρώην πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

    Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα γράφει ότι η οργάνωση «Δρόμος Ανεξαρτησίας» ζήτησε από το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος ενημέρωση για τις ενέργειές του σε σχέση με την απαγόρευση της εισόδου των εν λόγω δύο Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία. Ο γενικός γραμματέας της οργάνωση, Τζελάλ Όζκιραν ανέγνωσε χθες γραπτή δήλωση για το θέμα ενώπιον του «υπουργείου».

    Στη δήλωση αναφέρεται ότι υπέβαλαν αίτημα ενημέρωσης από το «υπουργείο» και ταυτοχρόνως, σε διαβούλευση μαζί τους, υπέβαλε γραπτή ερώτηση για το θέμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας, Ερκάν Μπας.

    (Ι/Τσ.)

    [08] «Υπηκοότητα» σε άλλα 18 άτομα παραχώρησε το καθεστώς

    Η Yeni D?zen (15.07.21) γράφει ότι «υπηκοότητα» σε άλλα 18 άτομα παραχώρησε με αποφάσεις που έλαβε σε συνεδρίες της κατά την περίοδο 28 Ιουνίου ? 5 Ιουλίου 2021 η λεγόμενη κυβέρνηση των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης (UBP-DP-YDP). Οι νέες «υπηκοότητες» δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος στις 13 Ιουλίου και τέθηκαν σε ισχύ.

    Τα 18 ονόματα είναι τα εξής: Cengiz Turan, B??ra Nur Al, Sema Oduncu, Nazl? Can G?der, A?elya Ar?y?rek, Fikriye ?ipal, Hasan Vardi, Derin Akkuyu, Seda Yurdusev, B?nyamin Ayaz, Aynur Yarcan, Dilan G?ndo?, Melisa ?anverdi, Semra Ke?eli, Fatma ??redik, Emel Belgi?, Alara Sezer και Gizem I??k.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στα 116 χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (15.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 20,029 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 116 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, εκ των οποίων τα 105 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 2 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 9 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, 73 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο χθες.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 35 κρούσματα, στην Κερύνεια 47, στην Αμμόχωστο 13, στη Μόρφου 6, στη Λεύκα 3 και στο Τρίκωμο 1.

    Μέχρι τις 14 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,661,786 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 9,404 κρούσματα Covid-19, 8,250 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,118 ασθενών, 62 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 987 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 66 περιστατικών και 3 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 36.

    Εξάλλου, στις 14 Ιουλίου διενεργήθηκαν 4,849 εμβολιασμοί.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Συνεχίζει την ανακοίνωση κονδυλίων που έδωσε στα κατεχόμενα η Τουρκία

    Η Halk?n Sesi (15.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας της τουρκικής «πρεσβείας» στην κατεχόμενη Λευκωσία ανακοίνωσε ότι μεταξύ των ετών 2011 και 2020 η Τουρκία παραχώρησε ποσά ύψους 68 εκατομμυρίων 869 χιλιάδων 721 τουρκικών λιρών (ΤΛ) για διάφορα έργα ανάπτυξης της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Αμμόχωστος, η οποία κατακτήθηκε την 1η Αυγούστου 1571 εκ μέρους του οθωμανικού στρατού υπό τον Λαλά Μουσταφά Πασά και σήμερα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι και το σημαντικότερο εμπορικό και τουριστικό κέντρο της ΤΔΒΚ, συνεχίζει την ανάπτυξή της με έργα που διασφαλίζει η χρηματοδοτική στήριξη του Γραφείου Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας (ΚΙΕ) της πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι τα εν λόγω χρήματα δαπανήθηκαν σε έργα όπως το αποχετευτικό, η ανάπλαση των ιστορικών οθωμανικών βρυσών στην εντός των τειχών περιοχή της πόλης, η αντικατάσταση του δικτύου υδροδότησης του Βαρωσιού, η ασφαλτόστρωση δρόμων, η διόρθωση πεζοδρομίων, η ανακαίνιση της αγοράς, η συμβολή σε πολιτιστικά και κοινωνικά έργα κλπ.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Αύξηση εξαγωγών κατά 23,93% το πρώτο τρίμηνο το 2021

    Η Halk?n Sesi (15.07.21) γράφει ότι αύξηση της τάξης του 23,93% σημείωσαν οι εξαγωγές του κατοχικού καθεστώτος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ανερχόμενες στα 46 εκατομμύρια 142 χιλιάδες δολάρια, από τα 37 εκατομμύρια 266 χιλιάδες δολάρια που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, που εξήχθησαν προϊόντα αξίας 29 εκατομμυρίων 10 χιλιάδων δολαρίων οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 60% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

    Την πρώτη θέση στις εξαγωγές του καθεστώτος κατέχουν τα εσπεριδοειδή, τα οποία ξεπέρασαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που κατείχαν την πρωτιά. Οι εξαγωγές εσπεριδοειδών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ανήλθαν από τα 18,6 εκατομμύρια δολάρια στα 20,2 εκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 8,70%. Οι δε εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων ανήλθαν από τα 11,2 εκατομμύρια δολάρια στα 13,32 εκατομμύρια δολάρια με μιαν αύξηση της τάξης του 17%.

    Το 55% των εξαγωγών του καθεστώτος κατά την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021 έγιναν προς την Τουρκία, το 8% προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 20% σε χώρες της Μέσης Ανατολής, το 0,06% σε χώρες της Άπω Ανατολής και το υπόλοιπο μερίδιο σε άλλες χώρες της Ευρώπης και άλλες χώρες.

    Οι εξαγωγές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 136% ανερχόμενες στα 25,4 εκατομμύρια δολάρια από τα 16,6 εκατομμύρια, ενώ οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες παρουσίασαν μιαν αύξηση της τάξης του 63% ανεβαίνοντας στα 7,7 εκατομμύρια δολάρια από τα 4,7 εκατομμύρια.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Ο Εμιν Άκκορ νέος πρόεδρος της «Ένωσης Δημοσιογράφων»

    Η Vatan (15.07.21) γράφει ότι ο Εμίν Άκκορ ορίστηκε στην προεδρία της «Τουρκοκυπριακής Ένωσης Δημοσιογράφων». Ο Άκκορ επιλέγηκε για την θέση κατά την κατανομή των καθηκόντων του νέου διοικητικού συμβουλίου της ένωσης που εξελέγη κατά την έκτακτη γενική της συνέλευση.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Εννέα μέρες διακοπές για την Γιορτή των Θυσιών στα κατεχόμενα

    Η G?ne? (15.07.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι αποφασίστηκε να δοθεί ως «διοικητική αργία» η 19η Ιουλίου και έτσι οι διακοπές για την Γιορτή των Θυσιών θα ανέλθουν στις εννέα ημέρες.

    Ανέφερε επίσης ότι οι «δημόσιοι» υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα λάβουν μισθούς και συντάξεις με αύξηση 8,83% στα τέλη Ιουλίου, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο», επαναλαμβάνει ο Έρντογαν για την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Milliyet (14.07.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του, αναφέρθηκε ξανά στην παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της επετείου του πραξικοπήματος, λέγοντας ότι μια μέρα πριν από τη Γιορτή των Θυσιών (Kurban Bayram?), μια διευρυμένη αντιπροσωπεία από την Τουρκία θα μεταβεί στην «ΤΔΒΚ» για να γιορτάσουν, όπως ανέφερε, μαζί με τους Τουρκοκύπριους «αδελφούς» τους τη Γιορτή των Θυσιών και για να παραστούν στους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου.

    «Εκεί θα συναντηθούμε και με Κύπριους βουλευτές στη Βουλή. Η στάση που θα επιδείξουμε εκεί θα αναπτερώσει το ηθικό των αδελφών μας στην Κύπρο, ενώ την ίδια στιγμή θεωρώ ότι θα στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος επίσης στην 5η επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ο Έρντογαν έστειλε το μήνυμα ότι το Τουρκικό Έθνος είναι πιο δυνατό και έτσι φέτος με το πνεύμα του «Εθνικού Αγώνα» θα εορτάσει την καταστολή του πραξικοπήματος με διάφορες εκδηλώσεις με το σύνθημα «Η Τουρκία είναι απροσπέλαστη».

    (ΑΚ)

    [02] Καταδικάζει τα πραξικοπήματα σε Κύπρο και Τουρκία ο Τατάρ

    Το Ankara Anatolia (15.07.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι καταδικάζει «για άλλη μια φορά τα φασιστικά πραξικοπήματα της 15ης Ιουλίου 1974 από το φασιστικό ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο στην Κύπρο και την απόπειρα πραξικοπήματος της FET? στις 15 Ιουλίου 2016 στην Τουρκία».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η προσπάθεια εξέγερσης εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας από τους Έλληνες στην Κύπρο το 1821, η εξέγερση το 1931 και οι αιματηρές επιθέσεις τα Χριστούγεννα του 1963, στόχο είχαν τον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων και την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα.

    «Ως αποτέλεσμα των αιματηρών χριστουγεννιάτικων επιθέσεων, ο τουρκοκύπριος λαός αποκλείστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας είναι ίσος ιδρυτικός εταίρος [?]», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Ωστόσο, μετά τον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού υπό την ηγεσία του ΤΜΤ και με την υποστήριξη της πατρίδας της Τουρκίας, αυτός ο στόχος του ελληνοκυπριακού - ελληνικού διδύμου ήταν ένα όνειρο».

    Είπε επίσης ότι «ο στόχος του φασιστικού πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Μακάριου, η οποία προωθούσε την Ένωση με την υποστήριξη της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, ήταν να εξασφαλίσει την άμεση προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα».

    Ανέφερε επίσης ότι την περίοδο εκείνη, εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν σε αυτό το αιματηρό πραξικόπημα και ότι ενώ οι προετοιμασίες για επίθεση εναντίον του τουρκοκυπριακού «λαού» είχαν ενταθεί και ο κίνδυνος της Ένωσης ήταν στην πόρτα, «η Τουρκία, έχοντας επίγνωση αυτού του μεγάλου κινδύνου, το εμπόδισε αυτό με την ειρηνευτική επιχείρηση που πραγματοποίησε στις 20 Ιουλίου 1974, χρησιμοποιώντας τα δικαιώματά της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες και φέρνοντας την ειρήνη και την ηρεμία σε όλη την Κύπρο».

    «Μετά την ειρηνευτική επιχείρηση, ενώ η ελληνική χούντα καταστράφηκε, η δημοκρατία ήρθε στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός το χρωστάει στην Τουρκία», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Επισημαίνοντας ότι μια άλλη φασιστική απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου ήταν η απόπειρα πραξικοπήματος της FETO, η οποία υποστηρίχθηκε από ξένες δυνάμεις που ήθελαν να υποδουλώσουν την Τουρκία, ο Τατάρ καταδίκασε το πραξικόπημα με αφορμή την επέτειο του και πρόσθεσε το εξής: «Ο τουρκοκυπριακός λαός υπερασπίστηκε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του από την πρώτη στιγμή κατά αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος».

    (ΚΣ)

    [03] Απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (15.07.21, t24.com.tr) μετέδωσε ότι απολύθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου Μελίχ Μπουλού με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας.

    Ο Μπουλού είχε διοριστεί στην θέση αυτή πριν από εφτά μήνες με Προεδρικό Διάταγμα και ο διορισμός του είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και από άλλα Πανεπιστήμια της Τουρκίας και από πολλούς ακαδημαϊκούς. Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σε ορισμένους από αυτούς τοποθετήθηκαν ηλεκτρονικές χειροπέδες και καταδικάστηκαν σε κατ 'οίκον περιορισμό.

    «Ο Μπουλού στις πρώτες μέρες των διαδηλώσεων, προέβλεψε ότι η κρίση θα διαρκούσε 6 μήνες», σημειώνει η ιστοσελίδα.

    Η Τ24 αναφέρει επίσης πως ο πρώην Πρύτανης ισχυρίστηκε ότι τα νέα ήταν αβάσιμα, με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram, αλλά διέγραψε την ανάρτηση λίγο μετά.

    Εξάλλου, η Cumhuriyet (15.07.21) γράφει ότι στην θέση του Μπουλού διορίστηκε με πληρεξούσιο ο Αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου Μεχμέτ Νατζί Ιντζί, ενώ υποβλήθηκε ανακοίνωση αίτησης στο πανεπιστήμιο για την υποψηφιότητα του πρύτανη. Οι υποψήφιοι για την θέση μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως τις 2 Αυγούστου.

    Τέλος, η Cumhuriyet (15.07.21) γράφει ότι ο συντάκτης της εφημερίδας Μεχμέτ Αλί Γκουλέρ, αναφέρθηκε σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter στους εξής τρεις λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Μπουλού:

    [01] Η δίκαιη και συνεχής διαμαρτυρία έχει αποτελέσματα.

    [02] Το σύστημα «πρύτανης του ενός άντρα» έχασε από το δίδυμο φοιτητών -καθηγητών στο Πανεπιστήμιου του Βοσπόρου.

    [03] Το προεδρικό βρίσκεται τώρα σε θέση να «θυσιάζει άτομα» και αυτό θα συνεχιστεί και σε άλλα πεδία.

    (ΚΣ)

    [04] «Δεν θα επιτρέψουμε η Συρία να μετατραπεί σε νέο Αφγανιστάν», δηλώνει ο Τσιελίκ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (14.07.21), o Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσιελίκ, σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, καταδίκασε την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15 Ιουλίου, 2016 στην Τουρκία, αναφέροντας ότι η Τουρκία συνεχίζει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες της για σύλληψη αυτών των «υποκειμένων», όπως τους χαρακτήρισε, που οργάνωσαν το πραξικόπημα.

    Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα στην Τουρκία, ο Τσιελίκ είπε ότι προχωρεί κανονικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα και κάλεσε όλους να εμβολιαστούν το συντομότερο.

    Αξιολογώντας την κατάσταση στη Συρία, ο Τσιελίκ είπε ότι η Συρία βιώνει καθημερινά ένα ανθρωπιστικό δράμα και για αυτό, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί μια πολιτική λύση, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ να μετατραπεί η Συρία σε ένα νέο Αφγανιστάν στην Μεσόγειο.

    Σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο Τσιελίκ υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε διπλωματική αντιπροσωπεία εκεί μόλις κέρδισε την ανεξαρτησία του το Αφγανιστάν. Τόνισε επίσης την ανάγκη όπως εξευρεθεί σύντομα μια λύση όσον αφορά στα προβλήματα που προέκυψαν μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου της Καμπούλ, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με όλες τις πλευρές για το θέμα αυτό.

    Ο Τσιελίκ επέκρινε επίσης τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στην ομάδα Γαλατάσαραϊ, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει διαβιβάσει την αντίδραση της στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, ζητώντας εγγυήσεις ότι τέτοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν και στο μέλλον.

    (ΑΚ)

    [05] Στις 6,907 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (14.07.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 6,907 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 238,837 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 43 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,063.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 61,94% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 29.98% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση συνολικά 38,445,942 άτομα, με τις δύο δόσεις 18,611,134 και με τις τρεις δόσεις 3,414,676.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 15 July 2021 - 12:59:32 UTC