Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ: Το Μάρτιο του 1998 θα αρχίσουν οι ενταξιακές
  • [02] Ο Τομ Κοξ επισημαίνει τις παραλείψεις του δεκαλόγου Ρίφκιντ

  • [01] ΥΠΕΞ: Το Μάρτιο του 1998 θα αρχίσουν οι ενταξιακές

    Λευκωσία, 19/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αρχές του 1998, με πιο πιθανή περίοδο το Μάρτιο, θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα, ότι η Κύπρος το 2000 θα είναι μέλος της Ε.Ε. "ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και τις επιφυλάξεις τρίτων".

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης Υπουργών της κυβέρνησης, με μέλη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, που έγινε σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία, ο ΥΠΕΞ επεσήμανε εξάλλου, ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και τις συνέπειες.

    Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ήδη ισότιμο μέλος, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, "είναι το μεγάλο χαρτί για τη Κύπρο και όσοι έχουν επιφυλάξεις όταν φθάσουμε έξω από τη πόρτα της Ε.Ε., θα είναι αδύνατο να δουν άλλες χώρες να εισέρχονται, χωρίς να μπαίνουμε και εμείς".

    Αλλά είναι ανάγκη, συνέχισε, να είμαστε έτοιμοι για το νέο βήμα, σημειώνοντας, ότι ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να δεχθούμε τις συνέπειες του να ζούμε σε ένα χώρο οικονομικά ενιαίο.

    Θα πρέπει, είπε, να είμαστε έτοιμοι μέχρι τότε να ζήσουμε σε ένα πολύ έντονα, ανταγωνιστικό κλίμα.

    Η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, με στόχο το 2011, να καταλήξει σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, η οποία να καλύπτει τη νότια και ανατολική Μεσόγειο.

    Επομένως πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε ένα νέο κόσμο, έντονα ανταγωνιστικό αλλά και με πολύ μεγάλες ευκαιρίες.

    Γι' αυτό το λόγο, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, η δική μου ενθάρρυνση πέραν των προβλημάτων που η κάθε βιομηχανία αντιμετωπίζει, είναι με ποιό τρόπο θα προετοιμαστεί η κάθε βιομηχανία και ο κάθε κλάδος χωριστά και συνολικά όλη μαζί η βιομηχανία της Κύπρου, για να επωφεληθεί από τις μεγάλες ευκαιρίες και τις δυνατότητες που θα βρεθούν μπροστά της.

    Για τις εμπορικές και βιομηχανικές δυνατότητες που παρουσιάζονται στο χώρο της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, υπογράμμισε ότι αυτές είναι "τρομερά μεγάλες", και παροτρύνοντας εμμέσως τους βιομηχάνους προς αυτήν τη κατεύθυνση, τόνισε ότι "τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε προτού να είναι αργά και προτού τρέξουν άλλοι".

    "Θα πρέπει να κινηθούμε από κοινού, κατέληξε ο ΥΠΕΞ, και ως κυβέρνηση και ως οργανώσεις και ατομικά ως επιχειρηματίες, δυναμικά, για να ετοιμαστούμε γι' αυτή τη μεγάλη πορεία, τη μεγάλη ευκαιρία που μας προσφέρεται πολύ σύντομα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Ο Τομ Κοξ επισημαίνει τις παραλείψεις του δεκαλόγου Ρίφκιντ

    Λονδίνο, 19/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Tην παράλειψη του Βρετανού ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ να συμπεριλάβει στο δεκάλογό του το ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, καθώς επίσης και την πρόταση Κληρίδη για αποστρατικοποίηση, επεσήμανε ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τομ Κοξ, σε παρέμβασή του σε συνεδρία της Βουλής.

    Η παρέμβαση του Εργατικού βουλευτή έγινε κατά τη Χριστουγεννιάτικη συνεδρία της Βουλής, στην οποία ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να εγείρει όποιο θέμα επιθυμεί, χωρίς να λάβει υπουργική απάντηση.

    Δυστυχώς, σημείωσε ο κ. Κοξ, η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών δεν περιείχε το σημαντικό θέμα του ρόλου της Τουρκίας και της Αγκυρας σε οποιεσδήποτε συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Ο Βρετανός Εργατικός υπογράμμισε ότι η Αγκυρα αποτελεί παράγοντα- κλειδί στο Κυπριακό, εξαιτίας των στενών της δεσμών που έχει με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, επισκέπτεται συχνά την Τουρκία για συνομιλίες. Αναμένουμε, λοιπόν, ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις", τόνισε ο κ. Κοξ.

    Αναφερόμενος στην περσινή συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο Βρετανός βουλευτής υπενθύμισε πως "υπάρχουν κάποια ανταλλάγματα στην πολιτική".

    Ενα κράτος, πρόσθεσε, "που έχει επιτύχει τον επιθυμητό στόχο θα πρέπει στη συνέχεια να συμβάλει θετικά σε θέματα, στα οποία μπορεί να ασκήσει την επιρροή του, όπως η Τουρκία στην Κύπρο".

    Πρέπει, συμπλήρωσε, η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη και ως μέλος της Κοινοπολιτείας να ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι είναι μεν ευπρόσδεκτη στις διαπραγματεύσεις, εξαιτίας του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει αλλά δεν θα έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας τόσο στο θέμα της λύσης του Κυπριακού όσο και στο θέμα της ένταξης της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ενα άλλο θέμα πρόσθεσε, το οποίο δεν έχει αναφερθεί στη δήλωση του κ. Ρίφκιντ ήταν η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Ο κ. Κοξ, χαρακτήρισε την πρόταση για αποστρατικοποίηση ως εξέλιξη ζωτικής σημασίας εξαιτίας της έντονης στρατιωτικής παρουσίας στο νησί.

    "Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζουμε την άποψη του Υπουργού Εξωτερικών και της κυβέρνησης αναφορικά με την πρόταση Κληρίδη για αποστρατικοποίηση", σημείωσε ο Εργατικός βουλευτής.

    Καταλήγοντας ο Τομ Κοξ αναφέρθηκε στην προβολή της επίσκεψης Ρίφκιντ από το βρετανικό Τύπο.

    Υστερα απο 22 χρόνια διχοτόμησης του νησιού, "σίγουρα επιθυμούμε μια δίκαιη διευθέτηση", τόνισε ο Τομ Κοξ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, ότι οι συνομιλίες που αρχίζουν τον επόμενο χρόνο θα επιτύχουν.

    Ωστόσο, επεσήμανε "έχουν ήδη αρχίσει οι απαιτήσεις του Ραούφ Ντενκτάς - οι οποίες συνεχίζονται από τα γεγονότα του 1974- σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου". Ο κατοχικός ηγέτης, πρόσθεσε, είναι επιθετικός απέναντι στο θέμα της ένταξης, ενώ έχει απόψεις για την κυριαρχία, την ασφάλεια και το εδαφικό.

    "Τουρκική ψυχρολουσία για την αποστολή Ρίφκιντ", κατέληξε ο Βρετανός Εργατικός, επαναλαμβάνοντας τίτλο της εφημερίδας "Ιντεπέντεντ".

    Ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι θα μεταφέρει τις απόψεις στους αρμοδίους Υπουργούς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Friday, 20 December 1996 - 7:14:37 UTC