Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό-ΕΕ
  • [02] Προϋπολογισμοί - Βουλή
  • [03] Πετρίδης - Μουράτοφ
  • [04] Τ/κ Τύπος - Βαρώσι - Εξοπλισμοί
  • [05] Κασουλίδης-φιλοπολεμική εικόνα
  • [06] Κασουλίδης - πολυεθνική δύναμη

  • [01] Κυπριακό-ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αποκλειστικά με το Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη θα ασχοληθεί ειδική Σύνοδος την οποία θα συγκαλέσει η ολλανδική προεδρία στις 16 Μαρτίου.

    Αυτό αποκάλυψε στο ΡΙΚ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, εκφράζοντας και την εκτίμηση ότι οι διαβουλεύσεις οδηγούνται σταδιακά στο πλαίσιο στρατηγικής που καθόρισε η Ελλάδα για παραχώρηση καθεστώτος ειδικής σχέσης προς την Τουρκία, μόνο αν συγκατανεύσει στην επίλυση του Κυπριακού και στην ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Την προοπτική αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος ετοιμάζει έκθεση για τη διεύρυνηση της Ενωσης με συγκεκριμένες αναφορές για κάθε υποψήφιο μέλος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Προϋπολογισμοί - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, η συζήτηση των προϋπολογισμών του κράτους, Τακτικού, Αναπτύξεως και του Ταμείου Ανακουφίσεως Εκτοπισθέντων και Παθόντων (ΤΑΕΠ) για το 1997.

    Η συζήτηση θα διαρκέσει 15 συνολικά ώρες και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τετάρτη.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, "στους Προϋπολογισμούς αντανακλάται η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης, που ήταν και παραμένει ο εκσυγχρονισμός της κυπριακής οικονομίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστκότητάς της, η πληρέστερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων της και η επίσπευση της προετοιμασίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Συνολικά για τους τρεις προϋπολογισμούς, τα προβλεπόμενα έσοδα είναι 1.087,5 εκ. λίρες Κύπρου και οι δαπάνες 1.476,3 εκ. λίρες. Τα αντίστοιχα ποσά του 1996 ήταν 1.007,8 εκ. και 1.349,5 εκ. λίρες.

    Το έλλειμμα των τριών προϋπολογιμών για το 1997 υπολογίζεται να φθάσει στα 388,8 εκ. λίρες, σε σύγκριση με 341,7 εκ. λίρες που υπολογιζόταν ότι θα έφθανε, όταν κατατίθεντο στο Υπουργικό Συμβούλιο οι προϋπολογισμοί για το 1996, σημειώνοντας αύξηση 47,1 εκ. λιρών.

    Το δημόσιο χρέος, όπως ορίζεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, αναμένεται να περιοριστεί στο 52,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σε σύγκριση με 54% για το 1996.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Πετρίδης - Μουράτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συνεργασία στο γεωργικό και περιβαλλοντολογικό τομέα καθώς και στον τομέα των φυσικών πόρων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου ήταν το θέμα της συνάντησης του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Πετρίδη και του Ρώσου Πρέσβη Γκεόρκι Μουράτοφ.

    "Υπάρχει πολύ μεγάλο πεδίο δράσης για τις χώρες μας σ'αυτούς τους τομείς", τόνισε ο Ρώσος Πρέσβης.

    Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνάντησής τους, ο κ. Πετρίδης είπε ότι συζητήθηκε η δυνατότητα επεξεργασίας ενός κειμένου για μια συμφωνία στο γεωργικό τομέα και επέδωσε στον κ. Μουράτοφ προσχέδιο της συμφωνίας αυτής για μελέτη από το αρμόδιο υπουργείο στη Ρωσία.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει πιθανή πρόταση της Βρετανίας για σύσταση πολυεθνικής δύναμης στην κύπρο για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μουράτοφ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται υπό μελέτη και δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα οποιαδήποτε πρόταση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [04] Τ/κ Τύπος - Βαρώσι - Εξοπλισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τουρκοκύπριος αρθρογράφος, ο Ολγκούν Οζέρ, παραδέχεται ότι το ψευδοκράτος δεν έχει την οικονομική άνεση για ανόρθωση των Βαρωσίων με απώτερο στόχο τον εποικισμό του. Παράλληλα, χαρακτηρίζει φυσιολογική, την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 αφού οι Ε/Κ πρέπει να αμυνθούν έναντι των αεροπορικών συστημάτων που διαθέτει η Τουρκία.

    Οι θέσεις του Οζέρ περιέχονται σε άρθρο του Ακάι Κεμάλ στην Τ/κ εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί".

    Στο συγκεκριμένο άρθρο, ο Κεμάλ επικρίνει τις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους ότι για 23 χρόνια δεν έχουν κάνει ο,τιδήποτε για εποικισμό των Βαρωσίων.

    "Το μόνο που πετύχαμε είναι ότι για 23 χρόνια έχουμε επωμιστεί την αποστολή του φύλακα της πόλης", είπε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, στο άρθρο, φιλοξενούνται και οι θέσεις και απόψεις του Ολγκούν Οζέρ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:

    "Μας είναι αδύνατο να εποικίσουμε το Βαρώσι γιατί η επισκευή του απαιτεί το διπλάσιο προϋπολογισμό της Τουρκίας. Πώς λοιπόν εμείς, μια κοινότητα που δεν κατόρθωσε να επιλύσει το πρόβλημα παροχής ηλεκτρισμού, θα εποικίσει το Βαρώσι;", διερωτάται.

    Ως προς τον εξοπλισμό των Ε/Κ, συνεχίζει ο Οζέρ, "αυτός είναι φυσιολογικός γιατί οι Ε/Κ πρέπει να αμυνθούν έναντι των αεροπορικών οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Κασουλίδης-φιλοπολεμική εικόνα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση μελετά προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν στον τομέα του τουρισμού, και γενικότερα στην οικονομία του τόπου, από την φιλοπολεμική εικόνα που κάποιοι επιχειρούν να προβάλουν για την Κύπρο, και πρόκειται να εξαγγείλει μέτρα για στήριξη αυτών των δύο τομέων, όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    "Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση μελετά πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, όχι τόσο από την πολεμική φιλολογία του ξένου Τύπου, όσον και από άλλες διεθνείς συγκυρίες που αφορούν, για παράδειγμα την ύφεση στην οικονομία της Ευρώπης", είπε.

    Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση θα προτείνει "νέα μέτρα, μόλις είναι έτοιμη, για στήριξη του τουρισμού και γενικότερα της οικονομίας".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε επίσης, ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες να παρουσιαστεί μια φιλοπολεμική εικόνα για την Κύπρο, με στόχο να πληγεί η οικονομία της, είναι λάθος. Απέφυγε όμως να πει σε ποιούς συγκεκριμένα αναφέρεται, τα ξένα μέσα ενημέρωσης ή ξένους αξιωματούχους, και περιορίστηκε να επισημάνει ότι "δεν απέκλεισε κανένα".

    Αφού σημείωσε ότι μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν "καθαρά αντιπαραγωγική", ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε ότι "ο κυπριακός λαός πέρασε δυσκολίες στο παρελθόν, πολύ χειρότερες και πολύ μεγαλύτερες, αλλά η εργατικότητα και επινοητικότητά του τού επέτρεψε να αντεπεξέλθει με ταχύτατο ρυθμό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [06] Κασουλίδης - πολυεθνική δύναμη

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μετά τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι συζητήθηκε με Βρετανούς αξιωματούχους το ενδεχόμενο ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο.

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι το θέμα έχει συζητηθεί "σε βάθος", δύο φορές με τον Εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ καθώς και με τον ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Είπε επίσης ότι μερικές πτυχές του θέματος τέθηκαν και κατά τη συνάντηση στην Κύπρο με τον Σκιώδη ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ρόμπιν Κούκ.

    Ωστόσο ανέφερε ότι "δεν έχουμε υπόψη μας αυτή τη στιγμή να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο, είτε για τις επί μέρους πτυχές είτε για το σύνολο."

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τις συζητήσεις αναφέρθηκε ότι ο αριθμός αυτής της πολυεθνικής δύναμης θα πρέπει να ανέρχεται περίπου στις πέντε χιλιάδες, όμως είπε ότι δε συζητήθηκε η βρετανική συμμετοχή.

    Οσον αφορά στη σύνθεση της πολυεθνικής, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι "πρέπει να είναι με όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας."

    Αφού σημείωσε ότι δεν έχει σημασία ποιές χώρες θα συμμετέχουν στη δύναμη ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση, για να διευκολύνει την απόφαση για σύσταση πολυεθνικής, είναι έτοιμη να δεχθεί συμμετοχή αποσπασμάτων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα του διοικητή της δύναμης, ο οποίος, τόνισε "πρέπει να είναι ένας στρατηγός ο οποίος να μην προέρχεται ούτε από το ελληνικό ούτε από το τουρκικό απόσπασμα, αλλά από τρίτη χώρα".

    Σε άλλη ερώτηση, σημείωσε ότι εξόσον γνωρίζει από σχετικά δημοσιεύματα, η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα αυτό είναι υπέρ της συμμετοχής και της Ρωσίας σε τέτοιες ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η έγκυρη βρετανική εφημερίδα "The Sunday Times" έγραψε πρώτη χθες ότι η Βρετανία προωθεί σχέδιο για αποστολή στην Κύπρο πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04 run on Monday, 17 February 1997 - 13:38:51 UTC