Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσοχατζόπουλος - Αναχώρηση
  • [02] Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στη Λεμεσό
  • [03] Αναχώρηση Τσοχατζόπουλου
  • [04] Ντενκτάς κατά Ταλάτ, Ακιντζί
  • [05] Nτενκτάς - καρδιακές αρρυθμίες
  • [06] Σερντάρ - Ταλάτ - Αεροπορική βάση Πάφου
  • [07] Κληρίδης - Μάντεν
  • [08] Βρετανικές Βάσεις - πτήσεις
  • [09] Εκθέσεις Ιδανικό Σπίτι και Ανάπτυξη Γης
  • [10] Αγνοούμενοι - συνάντηση
  • [11] Εκπρόσωπος - Βρετανικές βάσεις
  • [12] Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Υπουργών - Πολεδομία - Χωροταξία
  • [13] Τεχνολογία - αντισύλληψη

  • [01] Τσοχατζόπουλος - Αναχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος αναχωρεί σήμερα από την Κύπρο ύστερα από τριήμερη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας παρακολούθησε την τελευταία φάση της άσκησης "Νικηφόρος '97" και είχε επαφές με την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Υστερα από τη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Κύπριο ομόλογό του, Κώστα Ηλιάδη, χθες το απόγευμα, ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη και τον Πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου.

    Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν το Κυπριακό καθώς και συνεργασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ κοινή διαπίστωση της συνάντησης Χριστόφια - Τσοχατζόπουλου ήταν η ανάγκη για κοινό και συντονισμένο αγώνα στο διεθνές πεδίο για την προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τσοχατζόπουλο για την πολύπλευρη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στη Λεμεσό

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με την συμμετοχή όλων σχεδόν των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης αρχίζει σήμερα στη Λεμεσό διήμερη ευρωπαϊκή διάσκεψη των Υπουργών αρμοδίων για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας.

    Την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης θα κηρύξουν, ο Βοηθός ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Χανς Κρίστιαν Κρούγκερ και ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος και θα προεδρεύσει της διάσκεψης.

    Στο πλαίσιο της διάσκεψης θα συζητηθεί και το ζήτημα της προστασίας των υδατίνων πόρων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Αναχώρηση Τσοχατζόπουλου

    Λάρνακα,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος αναχώρησε σήμερα το πρωί επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

    Κατά την αναχώρησή του από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν προέβη σε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Ντενκτάς κατά Ταλάτ, Ακιντζί

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δριμύ κατηγορώ εναντίον των ηγετών της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα εξαπέλυσε ο Ραούφ Ντενκτάς.

    "Ισως να μην μ'αγαπάτε, αλλά θα πρέπει να μ'ακούτε, να μην λέτε ψέμματα στο λαό. Εστω και αργά ελάτε να ανοίξουμε τα μάτια μας. Καλύτερα να αφυπνηστούμε αργά, παρά καθόλου", δήλωσε ο Ντενκτάς απευθυνόμενος στους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντζί.

    Ο Ντενκτάς προέβη στις δηλώσεις αυτές, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμή Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος αποχωρεί από την λεγόμενη "πρεσβεία" της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

    Αιτία της διένεξης και των επικρίσεων ήταν η μη αντίδραση των Ταλάτ και Ακιντζί στη δήλωση της Πολίν Γκριν ότι οι θέσεις τους εκφράζουν την Τ/κ κοινότητα.

    Στην ομιλία του, ο Ντενκτάς είπε ακόμη ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να παραδώσει τα κατεχόμενα εδάφη στην Ελλάδα και ότι έστω και ασθενής θα βρίσκεται στις επάλξεις.

    Ισχυρίστηκε ότι η πλευρά του επιθυμεί την ειρήνη και την ομοσπονδία, αλλά ταυτόχρονα επιμένει και στις εγγυήσεις της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στην άσκηση "Νικηφόρος '97" δήλωσε ότι "οι Ε/Κ οραματίζονται την κατάληψη της Κερύνειας και της Καρπασίας" και ότι κάνουν λάθη όσοι πιστεύουν ότι στην τουρκική πλευρά υπάρχει πανικός.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ντενκτάς είπε ότι ο δρόμος προς εγκαθίδρυση της ομοσπονδίας περνά από την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Οι επικρίσεις Ντενκτάς κατά της αντιπολίτευσης ανάγκασαν τον αρχηγό του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παρίστατο στο δείπνο να απαντήσει, σημειώνοντας ότι έχει ήδη απαντήσει στις δηλώσεις της Πολίν Γκριν.

    Ο Ντενκτάς δήλωσε στη συνέχεια ότι αναμένει το ίδιο και από τον Ταλάτ. Τόσο ο Ακιντζί όσο και ο Ταλάτ δήλωσαν ότι ο κατοχικός ηγέτης έχει πλέον καθιερώσει την επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και επιδίδεται σε αυτό του το χόμπι από βήματα στα οποία δεν έχουν και οι ίδιοι πρόσβαση.

    Ο Ταλάτ διεκρίνισε ίσως να μην συνεχίσει να συμμετέχει σε εκδηλώσεις το βήμα των οποίων χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό.

    Επέκρινε και τον παράνομο "Μπαϊράκ" που θεωρεί υποχρέωσή του να προβάλλει συνεχώς δηλώσεις που στρέφονται κατά τις αντιπολίτευσης.

    Με τις αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις, κατέληξε ο Ταλάτ, ο Ντενκτάς προσπαθεί να καλύψει το ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Τ/κ κοινότητα οδηγείται στο χείλος του γκρεμού.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Ντενκτάς - καρδιακές αρρυθμίες

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε τη Δευτέρα στα κατεχόμενα ο Τούρκος καρδιολόγος Ντερβίς Οράλ για να εξετάσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μετά την αδιαθεσία που αισθάνθηκε, λόγω γρίππης.

    Υστερα από καρδιογράφημα στο οποίο υπεβλήθη ο Τ/Κ ηγέτης διεγνώσθη, όπως γράφει σήμερα ο Τ/κ Τύπος, κάποια αρρυθμία και θα απαιτηθεί νέο αγγειογράφημα. Ο Οράλ συνέστησε στον Ντενκτάς ανάπαυση.

    Η κατάσταση της υγείας του Τ/Κ ηγέτη, ανάγκασε το λεγόμενο πρόεδρο της ψευδοβουλής Χακκί Ατούν να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα, έκτακτη συνεδρία της ψευδοβουλής κατά την οποία θα συζητούνταν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Σερντάρ - Ταλάτ - Αεροπορική βάση Πάφου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Σερτάρ Ντενκτάς, αρχηγός του Τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος και ο αρχηγός του Τ/κ Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αντέδρασαν στη λειτουργία της αεροπορικής βάσης στην Πάφο.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Σερτάρ ισχυρίστηκε ότι η λειτουργία της αντιβαίνει των προνοιών των συμφωνιών του 1960 και κλιμακώνει την κρίση στο νησί.

    Δήλωσε ακόμη ότι θα επανεκτιμήσουν με την Τουρκία, τη διαμορφούμενη κατάσταση και θα πάρουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

    Ο Ταλάτ δήλωσε ότι η λειτουργία της βάσης, έστω και αν χαρακτηρίζεται ως "πολιτικό σώου", δεν παύει από του να συμβάλλει στην αύξηση της έντασης στο νησί.

    Το Κυπριακό, είπε, δεν έχει ανάγκη από στρατιωτικές σκήσεις, βάσεις και εξοπλισμούς. Εχει ανάγκη λύσης, που θα επιτευχθεί μέσω συνομιλιών, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Κληρίδης - Μάντεν

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση της Βρετανίας υπέρ της ετοιμασίας νομικών εγγράφων, από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, επανέλαβε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της χώρας στη Λευκωσία, Ντέιβιντ Μάντεν, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Μάντεν απάντησε αρνητικά όταν κλήθηκε να πει αν έχει ενδείξεις από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μετά και τη δήλωση του Εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ότι θα ετοιμάσουν νομικά κείμενα.

    Πρόσθεσε πάντως, ότι η ετοιμασία νομικών εγγράφων αποτελεί ιδέα του ΓΓ του ΟΗΕ και του Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    "Εξαρτάται από αυτούς (Αναν - Κόρντοβεζ) να προωθήσουν τη διαδικασία και όχι από τη Βρετανία", παρατήρησε ο κ. Μάντεν.

    Εξέφρασε όμως την υποστήριξη της χώρας του στην ετοιμασία νομικών εγγράφων, χαρακτηρίζοντας την, "ως ευκαιρία για επίτευξη προόδου. Ισως όχι επικεντρώνοντας τόσο πολύ στις γενικές αρχές, αλλά στην εφαρμογή τους", διευκρίνισε ο Βρετανός διπλωμάτης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε άγνοια για το χρόνο άφιξης στην Κύπρο του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σημείωσε ωστόσο, ότι ο Εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, "θέλει να έρθει όταν μία επίσκεψη από μέρους του θα είναι χρήσιμη και παραγωγική... Θα έρθει όταν θα μπορεί να παίξει ένα χρήσιμο ρόλο", συμπλήρωσε.

    Για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ, για την ένταξη στη Ενωση, ο κ. Μάντεν ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις, στην προσπάθεια να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να συμμετάσχει η Τ/κ κοινότητα στην ενταξιακή διαδικασία.

    "Αναμένουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής του Λουξεμβούργου θα δώσει κάποια ένδειξη για τις απόψεις της πάνω στο θέμα", ανέφερε.

    Κατά τη βρετανική προεδρία της ΕΕ, που ακολουθεί, όπως είπε ο κ. Μάντεν, η χώρα του "θα είναι σε σημαντική θέση και πόστο", κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν περισσότερες συνομιλίες (για τη συμμετοχή των Τ/Κ), εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθούν απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα.

    Σε ερώτηση, αν αναμένει ότι θα γίνουν νέες συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Μάντεν είπε ότι δεν το συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Εμείς," είπε, "είμαστε υπέρ των συνομιλιών που γίνονται, όχι για να γίνονται συναντήσεις", είπε ο κ. Μάντεν, "αλλά όταν θα μπορούν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα και να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος".

    Είπε ότι δεν βλέπει να πραγματοποιούνται οποιεσδήποτε συναντήσεις στο άμεσο μέλλον καθώς ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Εδιμβούργου για τη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας ενώ ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρου Γκούσταβ Φεϊσέλ είναι στο εξωτερικό.

    Ανέφερε επίσης, ότι με τον Πρόεδρο Κληρίδη δεν συζήτησε θέμα μείωσης της έντασης. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι δεν βλέπει "κανένα συγκεκριμένο λόγο" για συναγερμό, εξαιτίας των επικείμενων (τουρκικών στρατιωτικών) ασκήσεων.

    Τέλος, διέψευσε κατηγορηματικά και σήμερα ως "φανταστικές", πληροφορίες ιδιωτικού καναλιού, περί μετακίνησης Βρετανών πολιτών των Βάσεων, λόγω της άσκησης "Νικηφόρος '97". (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΚ/ )

    [08] Βρετανικές Βάσεις - πτήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων προβληματίζονται κατά πόσο θα προβούν σε οποιοδήποτε διάβημα σχετικά με τις προχθεσινές πτήσεις δύο ελληνικών μαχητικών F - 16 πάνω από τη Βάση Ακρωτηρίου και την Επιστάθμια Επισκοπής.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος των Βάσεων Μέρβιν Τζόουνς, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι Βάσεις προτίθενται να προβούν σε διάβημα προς την ελληνική κυβέρνηση.

    "Δύο ελληνικά F - 16 πέταξαν την Τρίτη σε ύψος 2.000 μέτρων με κατεύθυνση προς ανατολάς γύρω στο μεσημέρι," είπε στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι "προς το παρόν μελετούμε το συμβάν με σκοπό να αποφασίσουμε εάν θα πρέπει να προβούμε σε κάποια ενέργεια ή όχι και εάν ναι, ποιά ενέργεια."

    Ο κ. Τζόουνς υπέδειξε ότι αεροσκάφη οποιασδήποτε χώρας πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές των Βάσεων για πτήσεις πάνω από τις Βάσεις για λόγους ασφάλειας αλλά και γιατί χρειάζεται άδεια από το Υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας, έστω και εάν υπάρχει άδεια από το FIR Λευκωσίας.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Τζόουνς είπε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τις Βάσεις τις τελευταίες μέρες.

    Είπε επίσης ότι η προηγούμενη περίπτωση κατά την οποία ελληνικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τις Βάσεις ήταν την άνοιξη του 1996 και γι'αυτό έγιναν επίσημα διαβήματα προς τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Εκθέσεις Ιδανικό Σπίτι και Ανάπτυξη Γης

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκθέσεις, που αποτελούν την απάντηση στην ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να ενημερώνεται συνεχώς, για το τι υπάρχει στην αγορά, με στόχο την εξασφάλιση μιας πιο άνετης ζωής, διοργανώνει η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Δημήτρης Ιωάννου, ανέφερε ότι η Αρχή διοργανώνει από τις 25 Οκτωβρίου, μέχρι την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, τις Εκθέσεις Ιδανικό Σπίτι και Ανάπτυξη Γης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, η έκθεση Ιδανικό Σπίτι περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές εκθέσεις, που είναι οι εκθέσεις επίπλου, κλιματισμού, οικοδομικών υλικών και οικιακών συσκευών. Ταυτόχρονα διοργανώνεται και η έκθεση Ανάπτυξη Γης.

    Τα εκθέματα περιλαμβάνουν οτιδήποτε έχει σχέση με το σπίτι, από την αγορά του οικοπέδου μέχρις ότου το σπίτι κατοικηθεί. Η έκθεση αυτή είναιο η πιο μεγάλη εξειδικευμένη έκθεση που οργανώνεται στην Κύπρο και αναμφίβολα είναι η πιο πλούσια σε προϊόντα για το σπίτι. Πέραν από τα κυπριακά προϊόντα, στην έκθεση παρουσιάζονται είδη από 25 χώρες.

    Αναφερόμενος, αναλυτικά στην έκθεση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι θα εκτεθούν έπιπλα εσωτερικού χώρου, φωτιστικά, χαλιά, κ.ά. Στην έκθεση κλιματισμού θα παρουσιαστούν συσκευές και συστήματα θέρμανσης και ψύξης, ηλιακοί συλλέκτες, ενώ στην έκθεση οικοδομικών υλικών θα εκτεθούν είδη υγιεινής, μάρμαρα, μωσαϊκά και άλλα.

    Η έκθεση οικιακών συσκευών, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει έπιπλα κουζίνας, επιτραπέζια σκεύη, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές. Στην έκθεση Ανάπτυξης Γης θα λάβουν μέρος οργανισμοί και επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, οικιστικών συγκροτημάτων και εξοχικών σπιτιών.

    Στις εκθέσεις λαμβάνουν μέρος 157 εταιρείες και καλύπτεται εκθεσιακός χώρος 11.773 τετραγωνικών μέτρων.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, οι εκθέσεις, οι οποίες απευθύνονται τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στο ευρύ κοινό, αναμένεται να προσελκύσουν 40 χιλιάδες επισκέπτες και θα στεγάζονται σε επτά μεγάλα περίπτερα στο χώρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων.

    Επισημαίνοντας την επιτυχία, που παρουσιάζουν οι εκθέσεις, ο κ. Ιωάννου είπε ότι για την επόμενη διοργάνωση προγραμματίζεται η πραγματοποίηση συνεδρίων και σεμιναρίων, πάνω σε σχετικά θέματα, αφού μέχρι τότε θα είναι έτοιμο και το υπό διαμόρφωση σήμερα, Κέντρο Συνεδρίων της Αρχής.

    Οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές τις καθημερινές από τις 6μ.μ. μέχρι τις 10.30μ.μ. και το Σαββατοκυρίακο από τις 5μ.μ. μέχρι τις 10.30μ.μ., ενώ η τιμή εισόδου θα είναι δύο λίρες και για μαθητές και σπουδαστές μία λίρα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] Αγνοούμενοι - συνάντηση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Παρόλη την καλή διάθεση και ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς να ανταλλάξει πληροφορίες με την Τ/κ πλευρά για το θέμα των αγνοουμένων δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών, Τάκη Χριστόπουλου και Ρουστέμ Τατάρ, για το σκοπό αυτό.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις 26 Οκτωβρίου, όταν θα επιστρέψει στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    "Χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία για την επιτυχία αυτής της συνάντησης και οι ενδιαφερόμενες πλευρές αντιλαμβάνονται τη σημασία της επιτυχίας της," δήλωσαν χαρακτηριστικά έγκυρες πηγές στο ΚΥΠΕ.

    Η Ε/κ πλευρά, με δεδηλωμένη την ετοιμότητά της για ανταλλαγή των πληροροφιών για 200 Τ/Κ και 15 Ε/Κ, παρουσιάζεται έτοιμη να περιμένει μέχρις ότου και η άλλη πλευρά προετοιμαστεί κατάλληλα πριν συναντηθούν επίσημα οι δύο εκπρόσωποι. Η πραγματοποίηση της συνάντησης θα ανακοινωθεί δεόντως από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Σημειώνεται ότι ο διορισμός του κ. Τατάρ ως εκπροσώπου της Τ/κ πλευράς για ανταλλαγή πληροφοριών (όπως καθορίζει η συμφωνία της 31 Ιουλίου) έγινε την τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου και ο ίδιος ενημερώθηκε για το διορισμό του όταν επέστρεψε από ταξίδι στο εξωτερικό στις 6 Οκτωβρίου.

    Στο μεταξύ, στην επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον κ. Φεϊσέλ γίνεται σαφές ότι η Ε/κ πλευρά αναμένει να της δοθούν πληροφορίες "για ανάλογο αριθμό αγνοουμένων", με την έννοια ότι η θέση αυτή αποτελεί "λογική" προσδοκία, αφού η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να παραδώσει πληροφορίες για περίπου το ένα τρίτο του αριθμού των Τ/Κ αγνοουμένων.

    "Η συμφωνία του Ιουλίου για τους αγνοούμενους δεν καθορίζει χρονοδιάγραμμα για την ανταλλαγή πληροφοριών," δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι είχε "κάποια επικοινωνία με τον κ. Τατάρ".

    Πιστεύω, είπε, ότι υπάρχει καλή διάθεση για συνεργασία για το θέμα αυτό.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι πέντε Αμερικανοί υπηκόοι, που βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, δεν περιλαμβάνονται στους 15 Ε/Κ για τους οποίους η πλευρά μας είναι έτοιμη να δώσει πληροφορίες στην Τ/κ πλευρά. Η αμερικανική πλευρά χειρίζεται αποκλειστικά τις περιπτώσεις αυτές.

    Αναφορικά με τους Ελλαδίτες αγνοούμενους, είπε ότι ο κατάλογος των 15 Ε/Κ δεν περιλαμβάνει Ελλαδίτες, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό το χειρίζεται η δική μας πλευρά σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Χριστόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητα της πλευράς μας να προβεί σε επιστημονικές εξετάσεις των λειψάνων Τ/Κ, εάν οι συγγενείς τους το επιθυμούν.

    Είπε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, συμφώνησε να διορίσει σύντομα το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) και εξήγησε ότι το έργο της ΔΕΑ δεν έχει καμία σχέση με την συμφωνία του Ιουλίου.

    Οπως εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος όταν συλλέξουμε όλα τα στοιχεία, τα τεκμήρια θα δοθούν στη ΔΕΑ η οποία θα αποφασίσει, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, εάν κάποιος αγνοούμενος θα θεωρηθεί νεκρός και μετά να γίνουν περαιτέρω ενέργειες για εκταφή και επιστημονική διαπίστωση της ταυτότητας. Οι αποφάσεις στη ΔΕΑ λαμβάνονται κοινή συναινέση.

    Αναφορικά με τη μετάβαση στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου, ο κ. Χριστόπουλος είπε ότι μέχρι την Τρίτη είχαν υποβληθεί 4.000 αιτήσεις. Θα γίνει επιλογή 600 ατόμων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - Βρετανικές βάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης δεν έχει μέχρι στιγμής ενώπιον του οποιοδήποτε διάβημα των Βρετανών σχετικά με τις προχθεσινές πτήσεις δύο ελληνικών μαχητικών F - 16 πάνω από τη Βάση Ακρωτηρίου και την Επιστάθμια Επισκοπής.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ερωτηθείς κατά πόσο ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη προέβη σε καταγγελία για το συμβάν.

    Πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα αυτό από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει καταγγελίες.

    Αναφορικά με την πρωινή επίσκεψη του κ. Μάντεν, ο Εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε "συνήθη" και πρόσθεσε ότι ο Βρετανός διπλωμάτης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντάλλαξαν διάφορες πληροφορίες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [12] Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Υπουργών - Πολεδομία - Χωροταξία

    Λεμεσός,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε σήμερα το πρωί στη Λεμεσό η 11η διήμερη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Υπουργών αρμοδίων για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Κύριο θέμα της Διάσκεψης είναι ο Αειφόρος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Προγραμματισμός στον Ευρωπαϊκό Χώρο.

    Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης κήρυξαν, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Χανς Κρίστιαν Κρούκερ και ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος προεδρεύει της διάσκεψης κατά την προσφώνησή του επεσήμανε ότι οι αρμόδιοι για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό έχουν την υποχρέωση να μετατρέψουν τον πλούτο των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών διαφορών και εμπειριών τους σε μια δημιουργό δύναμη και μια παρατεταμένη, ισομερώς κατανεμημένη, αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία σ'ολόκληρη Ευρώπη.

    Εξάλλου σε δηλώσεις του ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι για την Κύπρο έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι φιλοξενεί αυτή τη σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν όλες σχεδόν οι χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι η συνεχής κακή χρήση των υδάτινων πόρων καθώς και η άσκοπη κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή χωρίς να το αντιληφθούμε.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης θα εξεταστεί το μείζον θέμα της προστασίας των υδάτινων πόρων, το οποίο αποτελεί εξειδικευμένο θέμα της Διάσκεψης.

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΜΚ/ΜΧ)

    [13] Τεχνολογία - αντισύλληψη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι τελευταίες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της αντισύλληψης και η μελλοντική τους εξέλιξη, ήταν το θέμα σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

    Κύρια ομιλήτρια ήταν η Δρ. Νταϊάνα Αστον Μανσούρ, Λέκτορας και Σύμβουλος σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, στο Μάργκαρετ Πάϊκ Σέντερ του Λονδίνου, η οποία αναφέρθηκε στις 12 μεθόδους αντισύλληψεις που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη.

    Οπως σημείωσε, το σύνθετο αντισυλληπτικό χάπι, το σπείραμα (κόιλ) και το ανδρικό προφυλακτικό θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς μεθόδοι αντισύλληψεις.

    Επιστημονικές ενδείξεις αποδεικνύουν εξάλλου ότι το αντισυλληπτικό χάπι είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους, για τις γυναίκες που έχουν το κατάλληλο ιατρικό προφίλ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η κατεπείγουσα αντισύλληψη, ή αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης, που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις, που πραγματοποιείται σεξουαλική επαφή με αποτυχία της μεθόδου αντισύλληψης.

    Η αντισύλληψη αυτή αφορά τη χορήγηση ορμονικών χαπιών, το αργότερο μέχρι 72 ώρες μετά την σεξουαλική επαφή και την τοποθέτηση σπειράματος (κόιλ), μέχρι και 5 μέρες μετά τη σεξουαλική επαφή.

    Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, σημειώνονται καινοτομίες στον τομέα της γυναικείας αντισύλληψης, που δε βρίσκονται ακόμα στην κυπριακή αγορά.

    Αυτές είναι η μέθοδος persona, για πρόσωπα που προτιμούν τις φυσικές μεθόδους αντισύλληψης. Με τη βοήθεια ενός μικρού ηλεκτρονικού υπολογιστή, που ελέγχει τις γόνιμες μέρες βάσει των ούρων, η γυναίκα μπορεί να γνωρίζει τις γόνιμες, τις ακίνδυνες και τις αμφισβητούμενες μέρες. Η μέθοδος αυτή προσφέρει γύρω στα 90% ασφάλεια.

    Δεύτερη μέθοδος είναι το gyno - fix, το οποίο είναι ενδομήτριο σπείραμα με προγεστερόνη και διαρκεί 5 χρόνια ενώ συγχρόνως θεραπεύει προβλήματα αιμορραγιών στη μήτρα.

    Αλλη μέθοδος είναι ο κολπικός δακτύλιος μηνιαίας χρήσεως, εμπλουτισμένος με ορμόνες, έχοντας παρόμοια δράση με το αντισυλληπτικό χάπι.

    Τέταρτη μέθοδος είναι ένα νέο είδος τραχηλικού διαφράγματος σε σχήμα ναυτικού καπέλου, που στον περίγυρο τοποθετείται η σπερματοκτόνος κρέμα.

    Επίσης άλλη αντισυλληπτική μέθοδος, είναι οι προγενεστεριούχες καψούλες, που τοποθετούνται υποδερμικά από εκπαιδευμένο γυναικολόγο και έχουν διάρκεια 3 ετών.

    Ο τομέας της αντισύλληψης για τους άνδρες δεν παρουσιάζεται τόσο ενεργός, λόγω των πολύ ψηλών κόστων για τις ανάλογες έρευνες, ενώ τα αντιανδρογόνα χάπια έχουν παρατηρηθεί να προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 16 October 1997 - 12:12:43 UTC