Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αυστραλία ο Πρόεδρος της Βουλής
  • [02] Στήριξη Κυβέρνησης προς ΔΕΑ
  • [03] Προγράμματα ΕΕ για έρευνα και καινοτομία
  • [04] Αλλαγές σε πτήσεις των ΚΑ λόγω κακοκαιρίας στο Χίθροου

  • [01] Στην Αυστραλία ο Πρόεδρος της Βουλής

    Τις σημερινές εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, θα θέσει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου στις επαφές που θα έχει στην Αυστραλία και θα ζητήσει τη στήριξη της Κυβέρνησης της χώρας στις προσπάθειες για επίτευξη βιώσιμης, λειτουργικής και δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αυστραλία, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας, ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται «ύστερα από πρόσκληση των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων της χώρας, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στην Αυστραλία θα έχουμε συναντήσεις με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Σωμάτων τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πολιτειών».

    Η αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και με την Επιτροπή Φιλίας Αυστραλίας - Κύπρου, καθώς και επαφές με την ομογένεια τόσο στη Μελβούρνη όσο και στο Σίδνεϊ και με τον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό.

    «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας ασφαλώς ως πρωταρχικό στόχο θα έχουμε να προβάλουμε τις σημερινές εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και να ζητήσουμε τη στήριξη της αυστραλιανής Κυβέρνησης, των κοινοβουλευτικών σωμάτων στις προσπάθειες να υπάρξει μια λύση, βιώσιμη, λειτουργική και δημοκρατική που να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξουν συναντήσεις και με πολιτειακούς αξιωματούχους, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα είναι μεγάλο, μια ολόκληρη εβδομάδα, και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε παραγωγικές και καρποφόρες συνομιλίες».

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι επισκέπτεται τη χώρα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν «υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο, δεδομένου ότι ο κ. Ντάουνερ είναι υπό προσωπική ιδιότητα που έχει διοριστεί ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (για το Κυπριακό) και όχι εκπροσωπώντας καθοιονδήποτε τρόπο είτε την αυστραλιανή Κυβέρνηση είτε τα κοινοβουλευτικά σώματα της χώρας».

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι βουλευτές Κωστάκης Κωνσταντίνου (ΔΗΣΥ), Στέλλα Μισιαούλη (ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις), Νεόφυτος Κωνσταντίνου (ΔΗΚΟ), Γιώργος Βαρνάβα (ΕΔΕΚ), Δημήτρης Συλλούρης (ΕΥΡΩΚΟ) και Γιώργος Περδίκης (Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών).

    [02] Στήριξη Κυβέρνησης προς ΔΕΑ

    Ελάχιστο χρέος και οφειλόμενη τιμή προς τους ηρωικούς νεκρούς κατά το προδοτικό πραξικόπημα και την παράνομη, από κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, τουρκική εισβολή, καθώς και τους αγνοούμενους της κοινότητας της Ασσιας, χαρακτήρισε τη δημιουργία του Πάρκου Πεσόντων και Αγνοουμένων Ασσιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, καταθέτοντας το θεμέλιο λίθο του Πάρκου. Διαβεβαίωσε παράλληλα τους συγγενείς των αγνοουμένων ότι η Κυβέρνηση στέκεται και θα στέκεται δίπλα τους και πως θα στηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπή΄ς για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τον απέραντο σεβασμό της πολιτείας στους συγγενείς των πεσόντων που στάθηκαν ακλόνητοι, αλλά και προς τους συγγενείς των αγνοουμένων που, ακόμη και 37 χρόνια μετά, εμμένουν με την ίδια αποφασιστικότητα στον αγώνα για να διακριβωθεί η τύχη των δικών τους προσώπων. Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους «και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιταχυνθεί ο ρυθμός της όλης διαδικασίας, έτσι που να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των συγγενών των αγνοουμένων στην Κύπρο, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Αναφέρθηκε ακολούθως στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού, μια λύσης, όπως είπε, που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων» όπως πρόσθεσε.

    [03] Προγράμματα ΕΕ για έρευνα και καινοτομία

    Συζητήθηκε, στο πλαίσιο του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας (για θέματα έρευνας) που συγκάλεσε η Δανική Προεδρία στην Κοπεγχάγη στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2012, το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ ``Ορίζοντας 2020``, πρόγραμμα που θα καλύπτει την περίοδο 2014 - 2020 και θα εκφράζει ουσιαστικά τη στρατηγική της ΕΕ στα θέματα της έρευνας και της καινοτομίας.

    ``Το νέο πρόγραμμα, με προτεινόμενο προϋπολογισμό 80 δισεκατομμυρίων ευρώ``, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ``θα χρηματοδοτεί ευρωπαϊκές δραστηριότητες στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, και αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012 και το 2013``. Στο Ατυπο Συμβούλιο συμμετείχε και ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος θα προεδρεύει του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας για θέματα έρευνας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όταν η Κύπρος θα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Ατυπο Συμβούλιο, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ``Ορίζοντας 2020``, δηλώνοντας ότι ``θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στην ενδυνάμωση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε οι δράσεις που θα χρηματοδοτούνται να καταλήγουν σε πραγματικά αποτελέσματα, με άμεση εφαρμογή και όφελος για την ευρωπαϊκή οικονομία``. Ο κ. Μαλάς υποστήριξε επίσης τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απλοποίηση των διαδικασιών στο νέο πρόγραμμα, κάτι που θα προσφέρει πολλά οφέλη και στους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, αλλά και στους ίδιους τους ερευνητές.

    [04] Αλλαγές σε πτήσεις των ΚΑ λόγω κακοκαιρίας στο Χίθροου

    Σε αλλαγές του πτητικού τους προγράμματος οδήγησαν τις Κυπριακές Αερογραμμές οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στο αεροδρόμιου Χίθροου του Λονδίνου.

    Ηδη έχουν ακυρωθεί δύο πτήσεις από και προς το Χίθροου λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατεί στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΚΑ Κυριάκος Κυριάκου εξήγησε ότι οι ΚΑ ανταποκρίθηκαν σε αίτημα που υπέβαλαν προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες οι Αρχές του αεροδρομίου του Χίθροου, όπως μειώσουν τις πτήσεις τους από και προς το αεροδρόμιο λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατεί.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου, έγιναν διευθετήσεις για να ταξιδέψουν οι επιβάτες που επηρεάζονται με άλλες πτήσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 5 February 2012 - 14:29:12 UTC