Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1997 (ΚΥΠΕ) Η οριστική απόφαση Μάτση να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ στις εκλογές της 8ης Ιουνίου, η εξαγγελία της υποψηφιότητας Συλλούρη για την προεδρία του ΔΗΣΥ και οι έντονες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το απόγευμα, περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης σήμερα, είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στη σημερινή επικαιρότητα, αλλά και τα πρωτοσέλιδα θέματα του κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με βασικό τίτλο "Σκληρή γλώσσα Γιαννάκη Μάτση" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του αποχωρούντα Πρόεδρου του ΔΗΣΥ με τις οποίες δημοσιοποίησε την οριστική απόφασή του, μιλώντας ωστόσο, με σκληρή γλώσσα εναντίον του Προεδρικού. Ο "Α" αναφέρει ότι κ. Μάτσης δεν απέκλεισε την προοπτική να διεκδικήσει στο μέλλον και πάλιν την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Γράφει επίσης ότι Υπουργική Επιτροπή αποφάσισε τον τερματισμό της έκδοσης αδειών απασχόλησης ξένων εργατών σε βασικούς τομείς της οικονομίας, μέχρι τον Ιούνιο του 1997.

Η "Αλήθεια" έχει βασικό τίτλο "Επίθεση σε Κληρίδη από Μάτση που αποχωρεί οριστικά", ενώ στον επίτιτλο σημειώνει ότι ο αποχωρών Πρόεδρος του ΔΗΣΥ "κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υποβάθμιζε την ηγεσία και το ρόλο του κόμματος". Σημειώνει επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν απάντησε, ενώ προβάλλει τη δήλωση Αναστασιάδη για "ηγετικό ανάστημα από Μάτση". Αλλού γράφει, ότι παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Γ. Μάτσης: Τέλος", γράφει ότι με επίθεση κατά του Προεδρικού, έκλεισε την περίοδο της προεδρίας του στο ΔΗΣΥ ο Γιαννάκης Μάτσης και προσθέτει ότι ο Δημήτρης Συλλούρης "αυτοπαρουσιάσθηκε σαν ο διάδοχός του", μετά την εξαγγελία της δικής του υποψηφιότητας για την προεδρία του ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι τα έργα για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που θα στοιχίσει 37 εκατομμύρια λίρες, θα αρχίσουν στις 5 Μαίου.

"Η Σημερινή" μιλά για "Σκληρή αναμέτρηση Αναστασιάδη - Συλλούρη", προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο, την υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του ΔΗΣΥ για την προεδρία του κόμματος, ενώ προβάλλει και τις δηλώσεις και καταγγελίες Μάτση, εναντίον του Προεδρικού, για διαρχία. Η "Σ" γράφει επίσης ότι σε κρίση οδηγείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία, μετά την εξαγγελία χθες των συντεχνιών να προχωρήσουν σε απεργίες σε ξενοδοχεία της Λεμεσού.

"Ο Φιλελεύθερος" με βασικό τίτλο "Πρόεδρος: Επισπεύδει τον ανασχηματισμό" αναφέρει ότι θα επηρεάσει μόνο Υπουργούς του ΔΗΣΥ, ενώ από το ΔΗΚΟ θα μετακινηθεί ένας Υπουργός σε άλλο Υπουργείο. Επισημαίνει ότι η απόφαση για ανασχηματισμό τώρα, αντί του Ιουνίου, λήφθηκε μετά τις χθεσινές δηλώσεις Μάτση και προσθέτει ότι νέα αναδόμηση του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει σε έξη μήνες "σε συνάρτηση με τις προεδρικές εκλογές". Σε άλλο θέμα, γράφει ότι το ΑΚΕΛ πρότεινε τον πρώην ΥΠΕΞ Γιώργο Ιακώβου στην ΕΔΕΚ, ως υποψήφιο της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές.

Η "Χαραυγή" με βασικό τίτλο "Δριμύ κατηγορώ Μάτση" αναφέρεται στις χθεσινές εξελίξεις στο ΔΗΣΥ τις οποίες χαρακτηρίζει "δραματικές" και προβάλλει τη δήλωση Μάτση, ότι ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση είναι γιατί "δεν αποδέχεται το ρόλο θεατή και απολογητή". Γράφει επίσης ότι εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής 56 νέες θέσεις νοσηλευτών.

Η "Cyprus Mail" φιλοξενεί τις δηλώσεις Μάτση να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ, κάτω από τον τίτλο "Χωρίς επιστροφή", τονίζοντας τη δήλωσή του ότι "δεν μπορώ να αποδεχθώ ο ΔΗΣΥ να είναι υποδεέστερο κέντρο στη λήψη των αποφάσεων". Γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, ύστερα από παράπονα εθνοφύλακα, ότι κτυπήθηκε τόσο άσχημα από αξιωματικούς, ώστε τώρα, να βρίσκεται κάτω από ψυχιατρική βοήθεια.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 8 April 1997 - 6:24:47 UTC