Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Λευκωσία,Κύπρος,12/04/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες στους κόλπους της αντιπολίτευσης για εξεύρεση κοινού προεδρικού υποψηφίου, οι δηλώσεις Κρανιδιώτη - Κασουλίδη για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το Κυπριακό, καθώς και οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπρόσωπου του ΓΓ, Γκούσταβ Φεϊσέλ για τις εκ του σύνεγγυς δεσπόζουν της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό.

"Ο Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κλίντον διαβεβαίωσε ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ και προσωπικά ο ίδιος θα συνεχίσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις προσπάθειες του στο Κυπριακό το 1997. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, κατέστησε σαφές κατά την πρώτη του ομιλία, ότι στους στόχους του είναι η πρόληψη, η καταστολή του εγκλήματος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού προς την Αστυνομία.

Η "Αλήθεια" προβάλλει τις δηλώσεις του ΥΦΕΞ της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη, ότι, στο προσεχές διάστημα και εφόσον ο πολιτικός διάλογος σημειώνει προόδο, προέχει η ανάληψη παράλληλων πρωτοβουλιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για το μορατόριουμ πτήσεων, τις επαφές με κοινωνικούς, οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς της Τ/κ πλευράς. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, Μάλκολμ Ρίφκιντ, στο LGR ότι η σύντομη έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων θα ήταν υποβοηθητική, επαναλαμβάνοντας την ευαισθησία της χώρας του στην ανάγκη επίτευξης προόδου στο Κυπριακό.

"Η Επιλογή" αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ προτείνει τον Γιώργο Ιακώβου, πρώην ΥΠΕΞ, ως υποψήφιο πρόεδρο των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, θέση που διαβιβάστηκε στην ΕΔΕΚ σε χθεσινή συνάντηση των δύο κομμάτων. Γράφει ότι δεύτερη επιλογή είναι ο Βάσος Λυσσαρίδης και τρίτη ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου. Γράφει ότι κεφάλαια από την Τουρκία επενδύονται στη Ρωσία μέσω εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο, σύμφωνα με έκθεση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο επικαλείται η "Ε".

"Η Μάχη" προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η πλευρά μας έχει υποβάλει στα ΗΕ πακέτο μέτρων καλής θέλησης που αφορούν βασικά τη διακίνηση και τα οποία δεν είναι σπασμωδικά και πρόσκαιρα, αλλά θα οδηγήσουν με θετικά βήματα στην επαναπροσέγγιση. Γράφει ακόμη, ότι ο πρώην ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης φαίνεται ότι θα διεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ χωρίς ανθυποψήφιο, ενώ το Προεδρικό τηρεί ίσες αποστάσεις απέναντι στους Αναστασιάδη - Συλλούρη, που είναι υποψήφιοι για την προεδρία.

"Η Σημερινή" γράφει ότι επιδεινώνεται η σύγχυση γύρω από τους χειρισμούς στο Κυπριακό, ενόψει των τοποθετήσεων του Ελληνα ΥΦΕΞ χθές στην εκδήλωση του Κυπριακού Τμήματος της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, μέσω των οποίων φαίνεται ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν απομαρκυνθεί από τις βασικές προϋποθέσεις που έθεταν για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών. Γράφει ότι 24 τουρκικά μαχητικά παραβίασαν χθές και προχθές τον εναέριο χώρο της Κύπρου και το FIR Λευκωσίας.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του γράφει ότι μετά από την χθεσινή δίωρη συνάντηση ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ διαπιστώθηκε η καλή και θετική διάθεση των δύο μερών για συνεργασία χωρίς ωστόσο να σημειωθεί οποιαδήποτε προσέγγιση θέσεων. Αναφέρει ότι στην συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Ραούφ Ντενκτάς την περασμένη Τετάρτη στην Γενεύη, συζήτησαν και το θέμα του χώρου διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών, και ότι ο Ντενκτάς δεν αντίθεται στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης τους στην έδρα των ΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Χαν Σουνγκ Τζιού, θα εγκαταλείψει τη θέση του και θα αντικατασταθεί απο τον Βρετανό διπλωμάτη Μάρακ Γκούλτινγκ, μέχρι πρόσφατα βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ.

"Η Χαραυγή" γράφει ότι η κοινή απόφαση ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ στην χθεσινή συνάντηση των δύο κομμάτων είναι να φύγει η παρούσα κυβέρνηση από την εξουσία και ότι από αυτή την πυξίδα θα καθοδηγηθούν οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων μέχρι το πέρας των διαβουλεύσεων και την κατάληξη σε κοινές θέσεις και απόψεις. Η "Χ" αναφέρει επίσης ότι η αυστραλιανή εταιρία "Ντανάε" φιλοδοξεί σύντομα να κάνει σημαντικές εξορύξεις χρυσού στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η εταιρία θα κάνει εξορύξεις κυρίως στην περιοχή Κλήρου, όπου πιστεύει ότι υπάρχει και χρυσός.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα, "Cyprus Mail" γράφει ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μάριος Ματσάκης, άρχισε χθές μια "επιθετική", εκστρατεία διαφώτισης των ξένων στο Λήδρα Πάλας που θα διεξάγεται καθημερινά, ώστε να είναι πιό αποτελεσματική. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κύπρος κινδυνεύει να εκδιωχθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, εάν η κυβέρνηση δεν καταβάλει προσπάθειες να αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία μέχρι το τέλος Απριλίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΚΚ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 12 April 1997 - 13:35:26 UTC