Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-17

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ακριβώς σαράντα μέρες μετά την άγρια δολοφονία τού πατέρα της από τους βάρβαρους Αττίλες, και ανήμερα τού Αγίου Αναστασίου, γεννήθηκε στις οκτώ και δέκα το πρωϊ, η Αναστασία, κόρη τού ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ.

Το βρέφος έχει βάρος δύο κιλα και επτακόσια είκοσι γραμμάρια, και τόσο αυτό, όσο και η μητέρα του χαίρουν άκρας υγείας.

Η γέννηση τής Αναστασίας προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σ'ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Τη νεογέννητη κόρη τού Ισαάκ, προσφέρθηκε να βαφτίσει ο πολιτικός κόσμος τής Ελλάδος.

Οπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός τύπου Δημήτρης Κώνστα, έπειτα απο τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας, της Πολιτικής 'Ανοιξης, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και του Συνασπισμού, συμφωνήθηκε, η κυβέρνηση που θα προκύψει απο τις εκλογές τής εικοστής δευτέρας Σεπτεμβρίου να είναι ανάδοχος τού βρέφους.

Ολα τα κόμματα απεδέχθησαν την <b r>πρόταση, αποδεικνύοντας την ανθρώπινη ομοψυχία τους, κίνηση που αποτελεί ταυτόχρονα, μήνυμα προς την Κύπρο.


Ο πρεσβευτής τής Ελλάδας στην Κύπρο, Αλέξανδρος Σάνδης, ήταν από τους πρώτους που ευχήθηκαν για το κοριτσάκι.

Ο κύριος Σάνδης τηλεφώνησε στον Δήμαρχο Παραλιμνίου, Νίκο Βλίττη και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τις ευχές του προς την μητέρα τής μικρής Αναστασίας.

Σε τηλεγράφημά του, εξ' άλλου προς τη μητέρα, Μαρία Ισαάκ, ο κύριος Σάνδης την συγχαίρει για την γέννηση τής μικρής Αναστασίας, μιάς γέννησης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, που γλυκαίνει τον πόνο όλων μας από την άνανδρη δολοφονία τού ήρωα πατέρα της.


Οι καλές προθέσεις τής πηγής, η οποία διοχέτευσε στην Κυβέρνηση την πληροφορία για ενδεχόμενη πρόκληση θερμού επεισοδίου, τέθηκαν υπό το "μικροσκόπιο" των αρμοδίων αρχών.

Πέραν από την σοβαρότητα τής πληροφορίας, το υπεύθυνο κράτος εξετάζει και την σοβαρότητα τής πηγής, αλλά και την αγαθότητα των προθέσεών της.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης ΚΑσουλίδης.

Εν τω μεταξύ, η φημολογία των τελευταίων ημερών προκάλεσε έντονη ανησυχία ανάμεσα στους πολίτες.

Παρατηρήθηκαν ακραίες μορφές εκδήλωσης φόβου και αναστάτωσης και αυτός, φαίνεται να ήταν ένας από τους στόχους των φημών και των πληροφοριών.

Στόχος των πληροφοριών αυτών, φαίνεται να είναι και το εξοπλιστικό πρόγραμμα τής Εθνικής Φρουράς, γεγονός που ενόχλησε ιδιαίτερα την Τουρκία, αλλά και κάποιους που επιθυμούν να καταστήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ευάλωτη, έτσι ώστε να αναγκαστεί ν α συρθεί σε συνομιλίες.

Την άποψη αυτή ενίσχυσε και ο Ελλαδίτης Υπηρεσιακός Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Κώνστας.

Η Τουρκία, είπε ο κύριος Κώνστας, αντιδρά στην αγορά ρωσσικών αρμάτων μάχης Τ-80 από την Εθνική Φρουρά, με κάποιου είδους πόλεμο νεύρων.


Σε έκθεσή του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, Μπούτρος Γκάλι, εξέφρασε ανησυχία για τους ρυθμούς ενίσχυσης των εξοπλισμών στην Κύπρο.

Ο κύριος Γκάλι επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της έντασης και των κινδύνων αντιπαράθεσης κατά μήκος της Γραμμής Αττίλα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αφού επισημαίνει την ανάγκη ύπαρξης προόδου, διαπιστώνει αδιέξοδο στην διαπραγματευτική διαδικασία αν και όπως αναφέρει έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για εξεύρεση λύσης.

Την ανησυχία του για τους ρυθμούς των εξοπλισμών εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς.


Ο πρόεδρος τού Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, για να διασφαλισθεί η επιτυχία τής υποψηφιότητάς του, στις Προεδρικές εκλογές.

Διευκρινίζοντας τις χθεσινές δηλώσεις τού Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου τού Δήκο, Τάσου Παπαδόπουλου, τού οποίου οι προθέσεις για υποβολή και δικής του υποψηφιότητας, δεν ξεκαθάριζαν πλήρως, ο κύριος Κυπριανού, δήλωσε ότι ο κύριος Παπαδόπουλος, τού κοινοποίησε, σε ιδιαίτερη συνάντησή τους, την υποστήριξή του στην υποψηφιότητά του.

Ο Πρόεδρος τού Δήκο, τόνισε ότι συμφωνεί με τη θέση τού κυρίου Παπαδόπουλλου ότι η υποψηφιότητά του, θα πρέπει να υποστηριχθεί και από άλλες πολιτικές δυνάμεις.


Την δέσμευση να θέσει το νομοσχέδιο για μονιμοποίηση των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων, ως θέμα προτεραιότητας, ανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος τής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού ανέλαβε τη δέσμευση αυτή, ύστερα από συνάντηση που είχε με την Επιτροπή των Εκτάκτων Δημοσίων Υπαλλήλων

Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε, κατόπιν παράκλησης τής επιτροπής, η οποία ανησυχούσε για πιθανές αναβολές τού θέματος ή παρεμβάσεως τρίτων.


"Ο ρόλος τής γυναίκας τής υπαίθρου στην ανάπτυξη τής γεωργίας στην Εγγύς Ανατολή", είναι το θέμα Περιφερειακού Σεμιναρίου, οι εργασίες τού οποίου άρχισαν το πρωί στη Λευκωσία.

Την έναρξη των εργασιών τού Σεμιναρίου, κήρυξε το πρωί ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης.

Σκοπός τού σεμιναρίου ανέφερε ο κύριος Πετρίδης, είναι η παρουσίαση, βάσει στοιχείων, της θέσης τής γυναίκας σε διάφορες χώρες τής Εγγύς Ανατολής, από την οποία προέρχονται οι συμμετέχουσες στο σεμινάριο.

Οι εργασίες τού Σεμιναρίου θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.

Συμμετέχουν αντιπροσωπείες από την Αίγυπτο, τον Λίβανο, τη Συρία, το Πακιστάν και την Κύπρο.


Δύσκολη αναμένεται να είναι η φετεινή χρονιά ως προς την ανοιξιάτικη εσοδεία πατατών, ενώ από φέτος τίθεται σε εφαρμογή ο προγραμματισμός παραγωγής για το 1996-97 καθώς και το σύστημα Quota.

Αυτό ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί, το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών.

Ο Πρόεδρος τού Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών Αντωνης Ανδρέου, απηύθυνε έκκληση προς τους πατατο-παραγωγούς να συνεργαστούν για την εφαρμογή του συστήματος Quota καθώς και για τον προγραμματισμό πατατο- καλλιέργειας για το 1996-97, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος.

Το Συμβούλιο, ανέφερε ο κύριος Ανδρεου, διαθέτει ικανοποιητικές ποσότητες πατατών για το καταναλωτικό κοινό.


Οι προβλέψεις αλλά και οι φόβοι των διεθνών παρατηρητών για επικράτηση στις -βοσνιακές εκλογές- των υπερεθνικιστικών δυνάμεων, φαίνεται ότι τελικά επαληθεύονται.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτέλεσματα, στην μουσουλμανική πλευρά προηγείται ο Αλία Ιζεντμπέκοβιτς με ποσοστό 81.1%, στην σερβική ο υπεθνικιστής Μοτσμίλο Κράϊσνικ με 78% και στην κροατική ο Κρέζεμιρ Ζιούμπακ με 85.8%.

Το υψηλό ποσοστό που λαμβάνουν και οι τρεις υποψήφιοι καθιστά αδύνατη την μεταβολή του αποτελέσματος.

Η καταμέτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρόςθα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη ως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, τα βόρεια και δυτικά παράλια και στους 18 στα ανατολικά και νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 28 στα βόρεια και τα δυτικά.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 32 βαθμοί και η πιό χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα, 28 με 17, στη Λεμεσό 28 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με

17 και στον Πρόδρομο 23 με 12.

Ο κίνδυνος έκρηξης δασικών πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 17 September 1996 - 11:05:19