Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-25

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ενας νεκρός και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην Γάζα σήμερα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ Παλαστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών.

Οι Παλαιστίνιοι έκλεισαν σήμερα τα καταστήματά τους και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την διάνοιξη σύραγγας στην Ιερουσαλήμ από τους Ισραηλινούς, ενώ δηλώνουν ότι η πράξη αυτή αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί την ειρήνη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην δυτική οχθη της Γάζας μετα την απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να πραγματοποιήση σήμερα απεργία, με το κλείσιμο των καταστημάτων τους και με καθιστικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας,λόγω διάνοιξης από το Ισραήλ σύραγγας κάτω από την Ιερουσαλήμ. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν οτι η διάνοιξη εγινε για να διευκολίνονται οι προσκυνητές, ενώ οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν οτι το Ισραήλ με αυτή την πράξη αποδυκνύει οτι δεν επιθυμεί την ειρήνη.

Στις συγκρούσεις σκοτώθηκε ενα ατομα και τραυματίστηκαν 80 Παλαιστίνιοι μετα την ρίψη πυροβολισμών με πραγματικά πυρα απο τους Ισραηλινούς.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Βηθλεέμ.

Πάντως οι Παλαιστίνιοι υπάκουσαν πλήρως στις εντολες του Αραφατ για πραγματοποίηση της απεργίας, αφού σχολεία και καταστήματα παρέμειναν κιστά.

Οι σημερινές συγκρούσεις ηταν οι χειρότερες από το 1994.


Ενταση πυροδότησε στην Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα των εκλογών, και κατά συνέπεια η παραίτηση του Μιλτιάδη Εβερτ από την ηγεσία του κόμματος το ίδιο βράδυ.

Τα σενάρια περί διαδοχής αλλά και διάσπασης παίρνουν και δίνουν.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ

Ιδιαίτερα δύσκολη προμηνύεται η μετεκλογική περιοδος για την Νέα Δημοκρατία.

Οι γνώμες για την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα διχάζονται, με αποτέλεσμα οι ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις να φουντώνουν.

Απορρίφθηκε ήδη, έπειτα από σύσκεψη στο γραφείο του κυρίου Εβερτ , η πρόταση της Ντορας Μπακογιάννη η οποια έκανε λόγο για αναληψη της προεδριας απο μεταβατικό πρόεδρο, μεχρι το συνέδριο του κόμματος.

Η κυρία Μπακογιάννη η οποία υπογράμμισε ότι προέχει πάνω απο όλα η ενοτητα του κομματος υπεδειξε ως μεταβατικό πρόεδρο τον Τζανή Τζανετάκη.

Αλλη προταση η οποία τέθηκε συμφωνα με πληροφορίες απο τους κυ ρίους Βαρβιτσιώτη και Κεφαλογγίανη θέλει ως υποψήφιο κοινής αποδοχής τον Κωστα Καραμανλη, με την οποια διαφωνούν όμως οι Κυριοι Μάνος και Σουφλίας.

Ενδεικτικη της έντασης που επικρατει στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η δήλωση- βόμβα που εριξε σήμερα ο Στεφανος Μάνος.

ΔΗΛΩΣΗ

Εν τω μεταξύ οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Μιλτιάδη Εβερτ συγκεντρωνουν υπογραφές προκειμένου ο παραιτηθείς πρόεδρος της νέας Δημοκρατίας να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος.

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του Μιλτιάδη Εβερτ δυιστανται.

Ο ίδιος πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απαντηση για το τι προτίθεται να πράξει.


Οριστικά την πρώτη Οκτωβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης.

Την επίσκεψη Σημίτη ανακοίνωσε επίσημα σήμερα στην Αθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,Δημήτρης Ρέππας, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νεας Κυβέρνησης.

Την επίσημη επίσκεψη Σημίτη πρώτος είχε αναγγείλει ο Λόγος τον περασμένο Ιούλιο, είδηση που επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού λόγω των γεγονότων στη Δερύνεια.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο κύριος Σημίτης θα δεχθεί μαζί με τον Πρόεδρο Κληρίδη τον χαιρετισμό της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης.

Οι κύριοι Σημίτης και Κληρίδης θα έχουν σημαντικές συνομιλίες για την πορεία υλοποίησης της δεύτερης φάσης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, και για το Κυπριακό.


Διαβεβαίωση για την κανονική υλοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου έδωσαν σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο νέος Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Να διαφυλαχθεί το δόγμα ως κόρη οφθαλμού, τονίζει ο Γεράσιμος Αρσένης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Μαντλίν Ωλμπραϊτ και Πήτερ Ταρνώφ αναλαμβάνουν τις λεγόμενες "ελληνοτουρκικές διαφορές" στο Αιγαίο, ενώ το Κυπριακό πέφτει στους ώμους του Ρίτσιαρτ Μπίτι.

Τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων των στελεχών της Αμερικανικής διπλωματίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, μετά από την συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Ουώρεν Κρίστοφερ με τον Ελληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείεται προσπάθεια πακετοποίησης των δύο θεμάτων, δεδομένης της ανέκαθεν επιθυμίας των Ηνωμένων Πολιτειών, να συζητούνται ως σύνολο τα εν λόγω ζητήματα, με απώτερο στόχο τον εξαναγκασμό της Ελλάδας και της Κύπρου, σε εκπτώσεις στις βασικές αρχές τους.

Πάντως, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος προσπάθησε να κάνει, για μια ακόμα φορά, ξεκάθαρη την θέση της Ελλάδας, απευθυνόμενος προς τους μελλοντικούς μεσολαβητές.

Ο κ.Πάγκαλος είπε συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θέση που, όπως ο ίδιος είπε, είναι χιλιοειπωμένη.


Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης, επανέλαβε την πρόταση του για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου,  θέση που, φαίνεται, να απολαμβάνει διεθνούς απήχησης και προσφέρει διέξοδο στην πλευρά μας από την μεθοδευμένη προσπάθεια να μας καταλογιστεί απροθυμία για διάλογο.

Μιλώντας χθες στο Κάρνεγκι Χώλ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν επιδιώκει λύση, αποσκοπώντας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, το οποίο θέλει να μετατρέψει σε Ισλαμικό.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Κύπρο δεν θα εξελιχθεί σε πολέμο γιατί ο πόλεμος δέν είναι στα σχέδια της Τουρκίας.

Οποιοσδήποτε κίνδυνος για πόλεμο, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, δεν θα είναι προσχεδιασμένος, αλλά, πρόσθεσε, εάν γίνει θα γίνει κατά λάθος, δηλαδή θα υπάρξει πρώτα ένα επεισόδιο ώστε να αυξηθεί η ένταση.


Ιδιαίτερα δύσκολη προμηνύεται η μετεκλογική περίοδος για την Νέα Δημοκρατία.

Οι γνώμες για την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα διχάζονται, με αποτέλεσμα οι ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις να φουντώνουν.

Απορρίφθηκε ήδη, έπειτα από σύσκεψη στο γραφείο του κυρίου Εβερτ, η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία έκανε λόγο για ανάληψη της προεδρίας από μεταβατικό πρόεδρο, μέχρι το συνέδριο του κόμματος.

Η κυρία Μπακογιάννη η οποία υπογράμμισε ότι προέχει πάνω από όλα η ενότητα του κόμματος υπέδειξε ως μεταβατικό πρόεδρο τον Τζανή Τζανετάκη.

Αλλη πρόταση η οποία τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους κυρίους Βαρβιτσιώτη και Κεφαλογιάννη θέλει ως υποψήφιο κοινής αποδοχής τον Κώστα Καραμανλή, πρόταση με την οποία διαφωνούν όμως οι κύριοι Μάνος και Σουφλιάς.

Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η δήλωση- βόμβα που έριξε σήμερα ο Στέφανος Μάνος.

Εδώ και έξι χρόνια τονίζει ο κύριος Μάνος μαίνεται στη Νέα Δημοκρατία εμφύλιος πολεμος μεταξύ Εβερτ και Μητσοτακη και εξαιτίας αυτής της διαμάχης χάθηκαν οι εκλογές.

Ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποσυρθούν και οι δύο πλευρές από τη διεκδίκηση της ηγεσίας.


Τα νομοσχέδια για την Πολιτική Αμυνα και για τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, φαίνεται να παίρνουν τον δρόμο τους.

Σε σημερινή κλειστή συνεδρία της, η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στα δύο αυτά νομοσχέδια.

Για μελέτη των εκκρεμοτήτων αναφορικά με το θέμα της Πολιτικής Αμυνας, η Επιτροπή Εσωτερικών, θα παρακαθήσει σε κοινές συνεδρίες με την Επιτροπή Αμυνας, ενώ για τον ίδιο λόγο θα έχει κοινές συνεδρίες με την Επιτροπή Συγκοινωνιών, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα Ραδιοτηλεοπτικά μέσα.


Φίδια, ποντίκια, λύματα στους δρόμους και ετοιμόρροπα σπίτια, είναι η εικόνα που επικρατεί σε παραμελημένους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Το θέμα της καθαριότητας και συντήρησης των οικίσκων υπερηλίκων στους προσφυγικούς οικισμούς, η παροχή ανθρωπιστικής φροντίδας στους υπερήλικες και η αργοπορία στην διαδικασία προσφορών για την συντήρηση των προσφυγικών οικισμών, απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Προσφύγων.

Η έλλειψη μέτρων για την καθαριότητα των κενών κατοικιών και η κακή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος επεσώρευσαν πλήθος αδέσποτων ζώων, φιδιών και τρωκτικών, τα οποία αποτελούν εστία μικροβίων και κίνδυνο για την υγεία των προσφύγων.


Απεργία στα εμπορικά καταστήματα και τέρμα στις διαδηλώσεις για μια μέρα κήρυξε η Παλαιστινιακή Αρχή, σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία της παρουσία και του Γιάσερ Αραφατ.

Η απεργία πραγματοποιείται εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προβεί στη διάνοιξη σήραγγας κάτω από το έδαφος της Αραβικής Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά την διάνοιξη της σήραγγας απέστειλε τηλεγράφημα διαμαρτυρίας στον Μπίλ Κλίντον και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η πράξη των Ισραηλινών αποδεικνύει περίτρανα ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί την ειρήνη.


Απανθρακωμένο πτώμα το οποίο φέρεται να ανήκει στον Αυστριακό Χόρχαν Γκόντφρηντ, μόνιμο κάτοικο Λάρνακας, ηλικίας 48 ετών, βρέθηκε νωρίς σήμερα σε περιοχή κοντά στο Σταυροβούνι.

Το πτώμα εντοπίστηκε στις 3 και 30 την αυγή, σε αυτοκίνητο που έπεσε σε κρυμνό και το οποίο έγινε παρανάλωμα του πυρός, ενώ στον ίδιο χώρο βρέθηκε ταυτότητα η οποία πιστεύεται ότι ανήκε στον νεκρό.

Ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους ο οποίος μετέβη επί τόπου για διενέργεια αυτοψίας, δεν μπορούσε λόγω της κατάστασης της σωρού να αποφανθεί αν πρόκειται για αυτοκτονία, έγκλημα ή ατύχημα.


Την πεποίθηση ότι Ο ΛΟΓΟΣ από την πρώτη Οκτωβρίου θα είναι το κανάλι κάθε κυπριακού σπιτιού, αφού το ανανεωμένο τηλεοπτικό του πρόγραμμα θα απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, εξέφρασε χθές βράδυ ο Γενικός Διευθυντής του ΛΟΓΟΥ στους διαφημιστές και διαφημιζόμενους, παρουσιάζοντας το χειμερινό πρόγραμμα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση Αντώνη Χατζηπαύλου ότι θα επαναδιεκδικήσει την δημαρχία Λεμεσού, με την υποστήριξη ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, ενώ τα δύο κόμματα βρίσκονται ακόμη σε διαβουλεύσεις.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού Ρίκκος Ερωτοκρίτου τονίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει αποφάσεις του κόμματος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται αραιές, παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις δυτικές περιοχές. Η θερμοκρασία θα πεσει στους 18 περιπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι σύντομα θα καταστούν νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ και στα νότια παράλια 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμουύ στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια και στους 28 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 30 με 19, στην Λεμεσό 31 με 21, στην Πάφο και την Κερύνεια 27 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 26 με 16.

Ο κίνδυνος εκρήξεως πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Wednesday, 25 September 1996 - 14:05:24