Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέα τροπή λαμβάνουν οι διεργασίες των κομμάτων της αντι-πολίτευσης, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Ενωμένων Δημοκρατών, για εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις Προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αντιπροσωπείες του Ακέλ και της Εδέκ, οι οποίες είχαν συνάντηση χθες βράδυ, κατέληξαν σε κατ'αρχήν συμφωνία, στο όνομα του Μάριου Ηλιάδη.

Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, οι οποίοι ήσαν επικεφαλής των αντιπροσωπειών, δεσμεύθηκαν να θέσουν τον όνομα του κυρίου Ηλιάδη ενώπιον των αρμοδίων οργάνων των κομμάτων τους, για επικύρωση της συμφωνίας.

Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν εξάλλου, ότι την συγκεκριμένη πρόταση, έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ακέλ.

Το θέμα, όπως πληροφορούμαστε απασχόλησε σήμερα την ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Ακέλ, η οποία θα συνεχίσει τις εργασίες της καί αύριο.

Σε λίγο εξάλλου συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία των Ενωμένων Δημοκρατών, ενώ αύριο θα συνέλθει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος για να ασχοληθεί με το θέμα.

Η υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη, θα απασχολήσει και την αυριανή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της Εδέκ.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις για τις Προεδρικές προέβη και ο Πρόεδρος του Δημοκρτικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επεσήμανε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η αντι-πολίτευση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το γεγονός αυτό δίνει χρόνο και ευχέρεια για ορθότερους χειρισμούς.


Ανέλαβε σήμερα επίσημα τα καθήκοντά του το νέο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού ενώ σε δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης επι- βεβαίωσε χθεσινό ρεπορτάζ του ΛΟΓΟΥ σύμφωνα με το οποίο χρέη Κοινο- βουλευτικού Εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Δημητρίου.

Της συνεδρίας του νέου Πολιτικού Γραφείου προηγήθηκε τελετή κατά την οποία ο απελθών Πρόεδρος Γιαννάκης Μάτσης υποδέχθηκε τον Νίκο Αναστασιάδη παραδίδοντάς του όπως είπε τα ηνία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ακολούθως ο κύριος Μάτσης παρα-κάθησε στην πρώτη συνεδρία του νέου Πολιτικού Γραφείου ενώπιον του οποίου ο κύριος Αναστασιάδης προέβη στην πρώτη του πολιτική πράξη υπό τη νέα ιδιότητά του δια-γράφοντας κάθε διαδικασία πειθαρχικής δίωξης μελών του ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις του ο νέος Πρόεδρος επέμεινε στο τρίπτυχο "ενότητα, ανασυγκρότηση και λήθη" στα λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος.


Εν πλω συνομιλίες είχε σήμερα στο ιδιωτικό σκάφος του ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϋ.

Οι συνομιλίες αυτές εντάσσονται στις προγραμμα-τισμένες επαφές που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Βρετανός αντιπρόσωπος, παρά τη χθεσινή προσπάθεια πυρο-δότησης που κατέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς, μετά την άρνηση του Ντέηβιντ Χάνεϋ να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ψευδο-βουλής.

Το σκάφος απέ-πλευσε με αρχική κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Νάπας αλλά στην συνέχεια άλλαξε πορεία με προορισμό τη Λεμεσό και γύρω στις δύο επέστρεψε στην Λάρνακα, ολοκληρώνοντας την τετρά-ωρη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Βρετανό αξιωματούχο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υπατο αρμοστή της Βρετανίας στη Λευκωσία Ντέιβιντ Μάτεν.

Το απόγευμα ο Ντειβιντ Χάνει συναντάται στην Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, των χωρών Ευρωπαϊκής Ενωσης, με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και της ΕΔΕΚ.

Για τις επαφές του στην Κύπρο, ο Βρετανός απεσταλμένος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Λήδρα Πάλας, ενώ το βράδυ αναμένεται να παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας που παραθέτει ο Ραούφ Ντενκτάς.


Συνάντηση με το πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, την πρώτη Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δύο κυβερνήσεων εν όψει της έναρξης των απευθείας συνομιλίων.

Στην ανακοίνωση της συνάντησης προέβη σήμερα ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 30 το πρωί και θα συνεχιστεί σε γεύμα εργασίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Η συνέντευξη του Αμερικανού ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για το κυπριακό, Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ στο BBC, καθιστά πρόδηλη την ανάγκη για επίλυση του προβλήματος.

Tην εκτίμηση αυτή εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Αμερικανού διπλωμάτη στο κυπριακό ως ένα πρόβλημα που μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία.

Ο κύριος Χριστοφίδης διατύπωσε επίσης τη διαφωνία του με την εκτίμηση του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ ότι η λύση του κυπριακού μπορεί να πάρει χρόνια για να λυθεί.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, άλλο σημείο της συνέντευξης του κυρίου Χόλμπρουκ, με το οποίο χαρακτήριζε τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες ως ένα μίνι Ντέϊτον, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το κάθε πρόβλημα έχει τις ιδιαιτερότητές του και εναπόκειται στους διαπραγματευτές να εξεύρουν την κατάλληλη μεθοδολογία, για να λυθεί το πρόβλημα.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης αναχώρησε πριν από λίγο για επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, όπου θα μεταβεί μέσω Γερμανίας.

Στην Ιαπωνική πρωτεύουσα, ο κύριος Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του και με οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Στις 14 Ιουνίου, ο κύριος Κασουλίδης θα μεταβεί στη Μόσχα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.


Μήνυμα αισιοδοξίας στους λαούς των Βαλκανίων έστειλε από το βήμα της Δια- βαλκανικής Διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ο κύριος Πάγκαλος τόνισε ότι το μέλλον των Βαλκανίων βρίσκεται στη συνεργασία, την ειρήνη και τη δημοκρατική συμβίωση των λαών.

Το μέλλον της περιοχής πρόσθεσε, έγκειται στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Εν τω μεταξύ, Ελλάδα και Ρωσία ανέλαβαν νέα πρωτοβουλία για τη συνεργασία και την ανάπτυξη των χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, σε συνεργασία με τις χώρες-μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Αισιόδοξος για τις προοπτικές του φετινού τουριστικού έτους εμφανίστηκε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή, ο οποίος στηρίχθηκε σε στοιχεία από σχετικές εκθέσεις του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Ο κύριος Χριστοφή προειδοποίησε παράλληλα ότι οι αισιόδοξες προοπτικές δυνατόν να αντι-στραφούν σε περίπτωση κατά την οποία θα συμβούν γεγονότα τα οποία θα μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς το κλίμα.

Απαντώντας εξάλλου για την αποτελεσμα-τικότητα των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για την τουριστική βιομηχανία ο Υπουργός διαπίστωσε ότι ο κόσμος άρχισε να αναγνωρίζει την ωφελιμότητά της ενώ χαιρέτησε το ενδιαφέρον το οποίο επιδεικνύουν οι ξενοδόχοι.

Οι δηλώσεις Χριστοφή έγιναν στο περιθώριο της δεκάτης πέμπτης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκυπρίου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων με τίτλο, η πρόκληση της νέας χιλιετηρίδας, υπάρχουν πολλά να γίνουν σε πολύ λίγο χρόνο.


Ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα των επαφών της, επέστρεψε η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας η οποία μετέβη στο Λουξεμβούργο για να παραστεί στην έναρξη του διαρ-θρωμένου διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της Υγείας.

Σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής δήλωσε ότι τόσο η Ολλανδική Προεδρία, όσο και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν εκφράσει την πλήρη ικανοποίηση τους για το επίπεδο των επαφών και την άρτια προετοιμασία της κυπριακής αντιπροσωπείας, καθώς και για την ετοιμότητα της Κύπρου για πλήρη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εξάλλου, ερωτηθείς για τα κρούσματα φυματίωσης που παρουσιάστηκαν στην επαρχία Λεμεσού, ο κύριος Σολωμής ανέφερε ότι είναι μεμονωμένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.


Η μετα-βίβαση του Χονγκ Χονγκ στην Κίνα από την πρώτη Ιουλίου, έχει θέσει σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τις κινεζικές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο λαθρο-μεταναστών στο Χονγκ Κόνγκ.

Για τον σκοπό αυτό έχουν κινητοποιηθεί 40 χιλιάδες αστυνομικοί πραγματοποιώντας τακτικές περιπολίες κατά μήκος των συνόρων, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης ομαλότητας κατά την αλλαγή εξουσίας στην βρετανική αποικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κινεζική κυβέρνηση προ-σανα-τολίζεται να κλείσει την τριακοστή Ιουνίου όλες τις οδικές προσβάσεις προς τη μεθόριο με το Χονγκ Κόνγκ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Σε μερικές περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 18 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα έιναι στην αρχή κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Γύρω στο μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και σε μερικές περιοχές αναμένεται να πέσουν βροχές, ενώ στο εσωτερικό και τα ορεινά δυνατό να σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα νότιοι έως νοτιοδυτικοί 3 ως 4 Μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί, 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 18, στη Λεμεσό 28 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 18, και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 12.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 10 June 1997 - 15:27:18 UTC