Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στις 23 Ιουνίου θα συνεδριάσει τελικά το Εθνικό Συμβούλιο, σε μια "εξαντλητική σύνοδο", όπως την χαρακτήρισε εκ των προτέρων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, η οποία θα απαντήσει σε όλα τα συναφή ερωτήματα που πηγάζουν μέσα από την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τις απευθείας συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, μελετά την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, ενώ οι υηηρεσίες της Δημοκρατίας εργάζονται πυρετωδώς, ετοιμάζοντας τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης στις απευθείας συνομιλίες.

Τον Πρόεδρο θα περιβάλλουν, κατά τις διαπραγματεύσεις, δύο σύμβουλοι, τα ονόματα των οποίων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν αποκάλυψε.

Ο καθορισμός του αριθμού των συμβούλων σε δύο, έγινε από τον ίδιο τον Κόφι Ανάν στην πρόσκληση που απηύθυνε στον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης, μετά από δεξίωση στην ρωσσική πρεσβεία, στην οποία παρευρέθηκε, απέφυγε να αποκαλύψει τα ονόματα των συμβούλων του.


"Η μη ύπαρξη συγκεκριμένης αναφοράς για τις ιδέες Γκάλι στην πρόσκληση Κόφι Ανάν για τις απευθείας συνομιλίες, αποτελεί θετικό στοιχείο".

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη και ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της επιστολής -πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Κυπριανού διατύπωσε, επίσης την άποψη ότι η εικόνα των συνομιλιών θα ξεκαθαρίσει μετά τη δεύτερη συνάντηση Κληρίδη- Ντενκτάς, αφού, όπως είπε, η πρώτη συνάντηση της 9ης Ιουλίου θα είναι διαδικαστική.

Συναφώς, ο κύριος Κυπριανού επεσήμανε ότι το περιεχόμενο της επιστολής δίνεται η εντύπωση για μια συνεχή και ατέρμονη διαδικασία που θα συμπέσει με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και διακυβερνητική είναι τα θέματα που κυριαρχούν στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας η οποία συνέρχεται από το πρωί στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για τους στόχους και τα κίνητρα της Αμερικανικής παρέμβασης για το κυπριακό, ύστερα από τον διορισμό του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ ως προεδρικού απεσταλμένου στο Κυπριακό.

"Καλά θα κάνουμε να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί δεν υπάρχουν απτά δείγματα γραφής ότι κρατούνται σωστές αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος", τόνισε ο κύριος Καραμανλής.


Θέματα ουσίας που άπτονται της στενής συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και Δημοκρατικού Συναγερμού απασχόλησαν σημερινή συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι στη νέα ηγεσία του κόμματος υπάρχει πλήρης ταυτότητα αντίληψης ως προς το ποιές θα πρέπει να είναι οι σχέσεις μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης.

Αναφερόμενος, επίσης στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες, ο κύριος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι ενδεχομένες πιέσεις πρέπει να ασκηθούν προς την πλευρά που είναι αδιάλλακτη.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν αντιμετωπίζει αρνητικά το ενδεχόμενο οι αρχηγοί να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Νέα Υόρκη.


"Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος και Δημοκρατικού Συναγερμού στο Εθνικό θέμα".

Αυτό διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο την πιθανότηττα συνεργασίας των δύο κομμάτων στις προεδρικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο κύριος Αναστασιάδης εξέφρασε την επιθυμία του Κόμματός του να συνεχιστεί η συνεργασία και αν είναι δυνατό να διευρυνθεί με την συμμετοχή και άλλων κομμάτων, εφόσον κοινή βάση αποτελέσει το Εθνικό θέμα.

Τέλος, ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κληρίδη εάν αυτή εξαγγελθεί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν να αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.


Στην παρούσα φάση, των διεργασιών ενόψει των προεδρικών εκλογών, προέχει το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Συναφώς ο κύριος Κυπριανού, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο αναφορικά με την υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη προτού η αντιπολίτευση συμφωνήσει οριστικά, εξέφρασε ωστόσο, επιφυλάξεις κατά πόσο τα τρία κόμματα θα καταλήξουν στην συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Επιφυλάξεις κατά πόσον η υποψηφιότητα Ηλιάδη για την αντιπολίτευση θα είναι οριστική, εξέφρασε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης μετά από τη συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος με τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία, υποβλήθηκε σε επιτυχή μικροεπέμβαση στις φωνητικές του χορδές και εξήλθε του νοσοκομείου σήμερα το μεσημέρι.

Οι θεράποντες ιατροί του, δήλωσαν πλήρως ικανοποιημένοι και ότι ο Μακαριότατος είναι πολύ καλά στην υγεία του.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επικοινώνησε χθες με το Μακαριότατο και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επικοινώνησε εξάλλου χθες με το Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος Κύριο Βαρνάβα στον οποίον ευχήθηκε για την ονομαστική του εορτή.


"Εντός του έτους, αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται σε δοκιμαστική βάση η επάνδρωση φυλακίων της Γραμμής Αντιπαράταξης από έφεδρους".

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, Τάκης Χατζηδημητρίου, έπειτα από συνεδρία της Επιτροπής στο ΓΕΕΦ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα.

Σύμφωνα με τον κύριο Χατζηδημητρίου, σκοπός της συνεδρίας, ήταν η ενημέρωση της Επιτροπής από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, τον Υπουργό Αμύνης και Επιτελάρχες της Εθνικής Φρουράς, για τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των εφέδρων και αντιμετώπισης των προβλημάτων τους.

Κατά τη συνεδρία συζητήθηκαν επίσης και τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται για τυχόν δολιοφθορές σε εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας της Εθνικής Φρουράς.


"Οι εργοδοτική πλευρά εκμεταλλευόμενη την ύφεση που επικρατεί, προσπάθησε να πολεμήσει βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα".

Στην κατηγορηματική αυτή εκτίμηση προέβη σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε η εργοδοσία στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Μιλώντας στο τριακοστό-τέταρτο συνέδριο της οργάνωσης, τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Νίκος Παναγιώτου προειδοποίησαν ότι δεν θα δεκτούν φαλκίδευση των δικαιωμάτων των υπαλλήλων και κάλεσαν την κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα για την εμπέδωση της χρηστής διοίκησης, την ενίσχυση της αξιοκρατίας και την εξάλειψη της ευθυνοφοβίας.

Το ετήσιο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ άρχισε στις εννέα το πρωί και θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα.

Οι τριακόσιοι-ογδόντα-έξι σύνεδροι που μετέχουν σε αυτό αναμένεται να παρούν σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις για τις εργασιακές σχέσεις στη δημόσια υπηρεσία.


Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στη μία και είκοσι το μεσημέρι στο κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα, κατέστρεψε ολοσχερώς τον κύριο τηλεθάλαμο του σταθμού, καθώς και σκηνικά που χρησιμοποιούνται για ενημερωτικές εκπομπές.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις άρχισε από υπερθέρμανση προβολέα μεγάλης ισχύος, και για την κατάσβεσή της χρησιμοποιήθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα.

Η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής περιόρισε τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς και σε άλλους χώρους του σταθμού.

Τον Αντέννα επισκέφθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ο οποίος έδωσε οδηγίες για διελεύκανση των αιτίων που προκάλεσαν την πυρκαγιά.


Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας προς την Κυβέρνηση έδωσε το κόμμα του Ορθού Δρόμου, για την μεταβίβαση της πρωθυπουργίας στην ηγέτιδά του Τανσού Τσιλέρ.

Η απόφαση του κόμματος του Ορθού Δρόμου ανακοινώθηκε λίγη ώρα μετά την νέα προειδοποίηση που απηύθυνε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, προς τους φανατικούς ισλαμιστές, για τερματισμό της υπόθαλψης του κοσμικού χαρακτήρα του Τουρκικού κράτους.

Ο Τουρκικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην χθεσινή διάσκεψη Τύπου που έδωσαν Τούρκοι στρατιωτικοί και στην οποία εκτιμάται ότι απευθύνθηκε η τελευταία προειδοποίηση του στρατού προς την Κυβέρνηση Ερμπακάν.

Πολιτικοί αναλυτές, εξάλλου, εκτιμούν πως η Κυβερνηση του Συνασπισμού, τελεί πλέον υπό την απειλή ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος.


Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραηλινών στρατευμάτων και εκατοντάδων Παλαιστινίων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την κατάσχεση της γής τους από το Ισραήλ.

Στην προσπάθειά τους, να ανακόψουν τους διαδηλωτές, οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα και έριξαν δακρυγόνα, παρεμποδίζοντας έτσι είσοδό τους στο αμφισβητούμενο έδαφος, που βρίσκεται έξω από την Μοράγκ, μια μικρή Ισραηλινή κοινότητα.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η περιοχή είναι ολοκληρωτικά υπό την επικράτειά του, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπεγράφη με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Επίσης, προγραμματίζει την περίφραξή της, ως ένα ακόμη μέτρο ασφαλείας για την Ισραηλινή Κοινότητα.

Εν τω μεταξύ, αναχώρησε σήμερα για την Ιερουσαλήμ, ο Αιγύπτιος ειδικός μεσολαβητής για το Μεσανατολικό Οσάμα Ελ Μπάζ, με στόχο την πραγματοποίηση ενός δεύτερου γύρου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών.

Ο Μπάζ, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός το πρωί θα είναι κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αυξηθούν οι νεφώσεις και τοπικά αναμένεται να πέσουν βροχές, και πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες, ιδιαίτερα στο εσωτερικό και στα ορεινά.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους, 4 Μποφόρ, και τοπικά το απόγευμα σε δυνατούς 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα στα νότια παράλια ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια παράλια, και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 28 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 17, στη Λεμεσό 28 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 18, και τέλος στον Πρόδρομο 19 με 12.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 12 June 1997 - 16:27:21 UTC