Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε νέα πρόκληση προέβη ο κατοχικός στρατός το απόγευμα, στην περιοχή της Δένειας, παρά τη γραμμή αντιπαρατάξεως, δυτικά της Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες, πέρασαν την γραμμή αντιπαράταξης και έδιωξαν γεωργούς οι οποίοι ασχολούνταν με την σπορά των χωραφιών τους, με την απειλή των όπλων.

Στη συνέχεια, αφού έφθασαν κι άλλες ενισχύσεις στην περιοχή, προχώρησαν μέχρι τις παρυφές του χωριού, ενεργώντας περιπολία με εμφανή σκοπό να παρεμποδίσουν τους γεωργούς να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους.


Τουλάχιστον εκατόν πενήντα άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, όταν Ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος - τύπου Αντόνωφ 124, συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα της Σιβηρίας.

Το γιγαντιαίο στρατιωτικό αεροσκάφος που έπεσε οκτώ λεπτά μετά την απογείωσή του, σε συγκρότημα εργατικών κατοικιών, μετέφερε δύο μαχητικά αεροπλάνου Σουχόϊ, στο Βιετνάμ, με ενδιάμεσο σταθμό το Βλαδιβοστόκ.

Προτού συντριβεί στους δρόμους του Ιρκούτσκ - 2, πόλης, στην οποία διαμένουν κυρίως εργάτες, παρέσυρε δύο ορόφους μίας πολυκατοικίας και αμέσως μετά, τυλίχτηκε στις φλόγες.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μεταξύ των νεκρών είναι οι 46 επιβαίνοντες στο Αντόνωφ και περί τους εκατόν κατοίκους της περιοχής όπου συνετρίβη το μεταγωγικό, ενώ άλλοι εκατόν έχουν τραυματιστεί.

Ωστόσο ουδείς επίσημος απολογισμός δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα αίτια της τραγωδίας οφείλονται σε βλάβη, που σημειώθηκε σε δύο από τους τέσσερις κινητήρες του Ρωσικού μεταγωγικού.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν αμέσως μετά την αεροπορική καταστροφή, συγκάλεσε επείγουσα σύνοδο στο Κρεμλίνο.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επέστρεψε πριν από λίγο από τη βρετανική πρωτεύουσα, όπου προσφώνησε το σεμινάριο που διοργάνωσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και τη Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων.

Σε ομιλία του, εξάλλου, σε ομογενειακή συγκέντρωση χθες βράδυ στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι το Κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται μπροστά σε φοβερά αδιέξοδα, όπως είπε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην τουρκική πλευρά.

Αναφερόμενος στις διαφωνίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού στους χειρισμούς του για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ότι, όταν δεν συμφώνησαν ποιός θα είναι ο υποψήφιος για επόμενος πρόεδρος, θυμήθηκε τις διαφωνίες στο εθνικό θέμα.


Εισερχόμαστε σε μιά μεγάλη και δύσκολη περιπέτεια στο Κυπριακό, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί το μέλλον της Κύπρου.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το διεθνές ενδιαφέρον καθώς και άλλες ενδείξεις φανερώνουν ότι κατευθυνόμαστε προς λανθασμένη κατεύθυνση και οδηγούμαστε προς κλείσιμο και όχι λύση του κυπριακού.

Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί ασυμβίβαστου του αξιώματος του Γενικού Εισαγγελέα και του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας, ο κύριος Κυπριανού παρέπεμψε στον ίδιο τον Αλέκο Μαρκίδη.

Επικαλέστηκε ωστόσο, δηλώσεις του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου, θέση την οποία, όπως είπε ο κύριος Κυπριανού, ασπάζεται και ο ίδιος.

Κληθείς επίσης να σχολιάσει την δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν ζητήθηκε η υποστήριξη του ΔΗΚΟ για την επανεκλογή του προέδρου, ο κύριος Κυπριανού τη χαρακτήρισε "ανέκδοτο".

Παράλληλα, ο κύριος Κυπριανού επέκρινε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, καλώντας τον να μην προκαλεί όπως είπε, ενώ αντέστρεψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ χρησιμοποιεί μεσαιωνικές μεθόδους.


Το Κυπριακό και οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονταν στην ατζέντα της τακτικής εξάμηνης ανασκόπησης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό το πρίσμα της επίλυσης του Κυπριακού.

Συναφώς, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ επεσήμανε το ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου για επίλυση του Κυπριακού και για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει οι διαφορές να παραπεμφούν προς επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Παράλληλα, ζητείται από την Τουρκία να μην παρακωλύει την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, και από την Ελλάδα την άρση του βέτο έναντι των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία.


Εκστρατεία προώθησης της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναλαμβάνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, με επισκέψεις στο Λονδίνο και το Λουξεμβούργο.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ μεταβαίνει στις δύο Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη αντιστοίχως, ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Λουξεμβούργο, η οποία πρόκειται να λάβει αποφάσεις για την ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνυ Μπλαίρ, ενώ στο Λουξεμβούργο, θα παραστεί σε δείπνο με τον Πρωθυπουργό Ζαν Κλώντ Ζιγκέρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επίκεντρο των συζητήσεων του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, θα είναι η συμπερίληψη της χώρας στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκυρίακο στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η εκδήλωση διαφώτισης των ξένων τουριστών που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

Την σημερινή εκδήλωση, εκτός από τα μέλη και στελέχη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, ενίσχυσαν και μαθητές από τη Λεμεσό.

Εξάλλου στον χώρο του Οδοφράγματος, θα διανυκτερεύσουν απόψε μέλη του προσφυγικού σωματείου 'Αγιος Αμβρόσιος, με αφορμή την αυριανή γιορτή του πολιούχου Αγίου τους, διαδηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους για αγώνα μέχρι την επιστροφή.

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΚ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την προσπάθεια που καταβάλλεται από ξένους κύκλους για εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος του λαού μας, προωθώντας την διοργάνωση επισκέψεων σε κατεχόμενα Ιερά Προσκυνήματα και καλεί παράλληλα, σε εγρήγορση.


Επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου, το Πολεμικό Ναυτικό τίμησε σήμερα με κάθε λαμπρότητα τον προστάτη άγιό του, σε εκδήλωση στη ναυτική βάση στο παλαιό λιμάνι Λεμεσού.

Στην τελετή, η οποία άρχισε με δοξολογία την οποίαν τέλεσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος, παρέστησαν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο Υπουργός Αμύνης Γιώργος χαραλαμπίδης, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Γεώργιος Μπαρμπούνης και άλλοι επίσημοι.

Τιμώντας τον Αγιο Νικόλαο, το πολεμικό ναυτικό, έδωσε τη διαβεβαίωση στην ημερήσια διαταγή, για προάσπιση των δικαίων και της ελευθερίας της Κύπρου.

Στη συνέχεια ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας έριξε δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα, στη μνήμη των πεσόντων υπέρ της ελευθερίας, ενώ τιμές απέδιδε άγημα του πολεμικού ναυτικού και η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς.


Η ανάγκη λήψης κοινών αποφάσεων για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παιδεία μας, τονίστηκε σήμερα από όλους τους ομιλητές στην εικοστή-δεύτερη Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων επεσήμαναν τη σημασία που έχει ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης, στην ημικατεχόμενη Κύπρο και ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Εξάλλου, σε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου που διαβάστηκε στη συνέλευση, τονίστηκε η ανάγκη αγαστής συνεργασίας γονιών και σχολείου για το καλό των μαθητών.

Ο αποχωρών πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Νίκος Ταλιώτης, αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν την παιδεία, όπως το στεγαστικό, η παραπαιδεία και η νεανική παραβατικότητα και κάλεσε τους γονείς να συνεργαστούν με την Συνομοσπονδία για επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής μαθητών τονίστηκε η ανάγκη για συμμετοχή και των μαθητών στις αποφάσεις που παίρνει το Υπουργείο Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης.


Νέες επιχειρήσεις εναντίον θέσεων ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος στο Βόρειο Ιράκ εξαπέλυσαν οι Τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις, σε συνεργασία με Ιρακινούς Κούρδους αντάρτες.

Στη νέα επέμβαση της 'Αγκυρας στο Βόρειο Ιράκ, μετέχουν είκοσι χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες.

Μετά τις αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων δύο ημερών στην ορεινή περιοχή Χακούρ, μονάδες των ειδικών δυνάμεων του Τουρκικού στρατού, με την κάλυψη βαρέων όπλων, αναπτύσσονται από νωρίς το πρωί στη περιοχή, προερχόμενοι από την Τουρκική επαρχία Χάκαρι.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα είναι Βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες γύρω στους 12 βαθμούς.

Αύριο αρχικά ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν με πιθανότητα αργά το απόγευμα λίγων ελαφρών βροχών στα βορειοδυτικά παράλια.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νότιους μέχρι νοτιοανατολικούς μέτριους 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 22 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 21 με 11, στη Λεμεσό 22 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 6. βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 6 December 1997 - 16:27:16 UTC