Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-10-16

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΣΥ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [02] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [03] ΟΜΗΡΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [04] ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [05] ΡΟΤΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [06] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΑΛΒΑΡΟ ΑΓΚΥΡΑ
  • [08] ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [09] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΑΦΟΣ ΝΕΟ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΔΗΣΥ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Το διευρυμένο πολιτικό γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ύστερα από μαραθώνια συνεδρία, αποφάσισε ψες, με μόνο μία αρνητική ψήφο και μία αποχή, να μεταφέρει στο Ανώτατο Συμβούλιο την πρόταση για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιαννάκη Ομήρου για τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με την απόφαση, η υποψηφιότητα Ομήρου ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και τις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών, που θέλει ο νέος πρόεδρος να είναι συνενωτικός, φορέας και εκφραστής νέας νοοτροπίας και σύγχρονων αντιλήψεων, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έντιμος και αδιάφθορος, ικανός να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και έτοιμος να συνεργαστεί μέσα σε πνεύμα ομαδικότητας και συναίνεσης με όλο τα φάσμα του λαού και των πολιτικών δυνάμεων. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, το πολιτικό γραφείο, από κοινού με τον Γιαννάκη Ομήρου, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κυπριακό και την ενταξιακή πορεία και θα διαβουλεύεται με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ώστε σε περίπτωση δραματικών εξελίξεων να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις που θα εξυπηρετούν όσο το δυνατό καλύτερα τους δύο κορυφαίους εθνικούς στόχους. Εναντίον της απόφασης τάχθηκε η Ελένη Βραχίμη, ενώ αποχή τήρησε ο Χρίστος Ρότσας.

    [02] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι το κόμμα απέδειξε ότι μπορεί να παίρνει σημαντικές αποφάσεις. Γνωρίζει επίσης να τις υλοποιεί και να επιτυγχάνει στους στόχους του. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στη χθεσινή συνεδρία υπήρξε ενας υγιής προβληματισμός και διεξήχθη διάλογος μεσα από τον οποίο τα μέλη του πολιτικού γραφείου, δείχνοντας πνεύμα ωριμότητας και υπευθυνότητας, κατέληξαν στη συγκεκριμένη απόφαση. Ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπάρχει απόφαση για δράση καί ενεργοποίηση όλων των στελεχών καί πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει πιο έντονο μετα τη συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου στις 23 Οκτωβρίου.

    [03] ΟΜΗΡΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Ο υποψήφιος για την προεδρία και Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε ικανοποίηση καί χαιρέτησε την απόφαση του πολιτικού γραφείου του Δησύ. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική πολιτική εξέλιξη, που ενισχύει την προοπτική της συναίνεσης και ενότητας. Είπε επίσης ότι μετα την εξέλιξη αυτή διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για συμπόρευση και άλλων πολιτικών δυνάμεων και συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών και λαικών δυνάμεων στη νέα πορεία του τόπου.

    [04] ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Ο βουλευτής του Δησύ Χρίστος Πουργουρίδης, ο οποίος είχε προτείνει αναβολή της απόφασης από το Ανώτατο Συμβούλιο, διευκρίνισε ότι πρώτη προτεραιότητα του κόμματος έως τις δεκαπέντε Δεκεμβρίου θα είναι το εθνικό θέμα. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Πουργουρίδης ανέφερε ότι η προεκλογική εκστρατεία θα ενταθεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου και όλα τα στελέχη θα εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Γιαννάκη Ομήρου.

    [05] ΡΟΤΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Χρίστος Ρότσας ο οποίος στη χθεσινή ψηφοφορία τήρησε αποχή, διευκρίνισε ότι η απόφαση του πολιτικού γραφείου είναι σεβαστή και ότι όλα τα στελέχη του κόμματος θα εργαστούν ομόθυμα για στήριξή της. Μιλώντας επίσης στο τρίτο ο κύριος Ρότσας ανέφερε ότι η αποχή του δεν ήταν επί της ουσίας αλλά επί της λειτουργίας της δημοκρατίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε μια δημοκρατία δεν μπορεί το τριανταπέντε τοις εκατό να στηρίζει το πέντε ή έξι τοις εκατό. Τήρησα απόχή, είπε, γιατί αυτό επέβαλε η συνείδησή μου.

    [06] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η δεκάτη τετάρτη Δεκεμβρίου και το Συμβούλιο της Κοπεγχάγης αποτελούν χρονικό ορόσημο για το Κυπριακό εκτιμά ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης. Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση του Κεντρικού Φορέα Ισης Κατανομής Βαρών ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι τότε θα γνωρίζουμε κατά πόσο θα έχει λυθεί το Κυπριακό ή αν θα παραμείνει εκκρεμές αναμένοντας το αποτέλεσμα κάποιας άλλης προσπάθειας που θα αρχίσει στο μέλλον και αφού η Κύπρος γίνει, όπως ελπίζουμε, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι εντός των επόμενων εβδομάδων τα Ηνωμένα Εθνη ενδέχεται να καταθέσουν ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    [07] ΑΛΒΑΡΟ ΑΓΚΥΡΑ

    Στην Αγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο Ντε Σότο, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης. Η επίσκεψη Ντε Σότο στην Αγκυρα, σχετίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου με την καθυστέρηση εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος για τη σύσταση των τεχνικών επιτροπών όπως είχε συμφωνηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο Αλβαρο Ντε Σότο θα επιστρέψει στην Κύπρο από την τουρκική πρωτεύουσα μέσω Αθήνας αύριο το απόγευμα.

    [08] ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα κατεχόμενα η βίαιη εκδίωξη των Ισπανών δημοσιογράφων που είχαν επισκεφθεί Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους. Ακόμη και η εθνικιστική εφημερίδα "Κιπρισλί" προβάλλει το θέμα με τίτλο: "Παρατηθείτε" και επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή θα βλάψει το ψευδοκράτος καθώς προκλήθηκαν αντιδράσεις διεθνώς. Εφημερίδες επισημαίνουν ότι την ώρα που οι δημοσιογράφοι της "Κίπρις" έλεγαν ότι υπάρχει ελευθεροτυπία στα κατεχόμενα, ψευδοαστυνομικοί εισέβαλαν στην αίθουσα και ανακοίνωσαν στους Ισπανούς δημοσιογράφους ότι εκδιώκονται.

    [09] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΑΦΟΣ ΝΕΟ

    Δεκαεπτάχρονος μαθητής από την Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, ο Σωκράτης Χριστοφή, σκοτώθηκε σε οδικό δυστύχημα που έγινε χθες βράδυ στο δρόμο του χωριού του προς τη Γιαλιά. Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίστηκε σοβαρά ο δεκατριάχρονος μαθητής Φίλιππος Χατζηφιλίππου, και αυτός από την Αγία Μαρίνα. Οι δύο νεαροί, μαθητές της Τεχνικής Σχολής και του Γυμνασίου Πόλεως αντιστοίχως, επέβαιναν σε δύο μοτοσυκλέτες, οι οποίες, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, συγκρούστηκαν με διπλοκάμινο το οποίο ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση. Ο Χατζηφιλίππου μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Πάφου, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του διακομίσθηκε στο Γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο δεκατριάχρονος επέβαινε μοτοσυκλέτας την οποία οδηγούσε δεκαπεντάχρονος.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα θα αναπτύσσονται τοπικές νεφώσεις που θα δώσουν μεμονωμένες βροχές και πιθανόν καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειανατολικοί, ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Θερμοκρασία : 27 βαθμοί στο εσωτερικό και τα παράλια και 17 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειανατολικοί, ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους δέκα στα ψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 16 October 2002 - 9:38:43 UTC