Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-10-21

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
  • [02] ΕΘΝΙΚΟ ΤΕΛΟΣ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΟΤΟ
  • [04] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΣΧΕΔΙΟ
  • [05] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΣΧΕΔΙΟ
  • [06] ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [07] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΧΛΩΡΑΚΙΩΤΗΣ
  • [08] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [09] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

    Υποτροπή φαίνεται να σημειώνει η κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος στις επτά Οκτωβρίου υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και έκτοτε νοσηλεύεται στην Πρεσβυτεριανή Κλινική του Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, χθες ο κατοχικός ηγέτης υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση διαρκείας δύο ωρών, λόγω διάνοιξης στο σημείο συρραφής στο στέρνο. Την επέμβαση διενήργησε ο Τούρκος καρδιολόγος Μεχμέτ Οζ. Ο στενός συνεργάτης του Ντενκτάς, Εργκιούν Ολγκιούν, δήλωσε ότι δοκιμάστηκε νέα μέθοδος συρραφής του στέρνου, προκειμένου να μην επαναληφθεί το πρόβλημα. Κατά τον Ολγκιούν, η επέμβαση ήταν επιτυχής και ο Ραούφ Ντενκτάς δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Θα παραμείνει, όμως, στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης για δύο με τρεις ημέρες.

    [02] ΕΘΝΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Ο πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Αθήνα και τις αποφάσεις που λήφθηκαν με την Ελληνικη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα υποβάλει σχέδιο λύσης, προσθέτοντας ότι πολλά εξαρτώνται από την εξέλιξη της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΟΤΟ

    Σαφέστερη εικόνα ως προς την πιθανότητα υποβολής σχεδίου λύσης του Κυπριακού αναμένεται να υπάρξει μετά τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο. Η συνάντηση θα γίνει στις έξι το απόγευμα. Αύριο ο κύριος ντε Σότο θα έχει στην Αθήνα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    [04] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΣΧΕΔΙΟ

    Στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας σχεδίου για το κυπριακό φαίνεται να βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Αυτό δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παραμένει ερωτηματικό κατα πόσο ο Γενικός Γραμματέας θα καταθέσει το σχέδιο αυτό. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Μαρκίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κύριος Ανάν αναμένει τις εκλογές στην Τουρκία προκειμένου να διαμορφώσει την τελική του απόφαση. Είπε επίσης ότι η σημερινή συνάντηση του Αλβαρο Ντε Σότο με τον πρόεδρο Κληρίδη σχετίζεται με την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη πληροφόρηση για το τί συμβαίνει καί τί πρόκειται να συμβεί. Ανέφερε ακόμα ότι η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Προέδρου και ότι μεταξύ άλλων θα ζητηθούν κάποιες εξηγήσεις για τις δηλώσεις Σοϋζάλ περί σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

    [05] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΣΧΕΔΙΟ

    Εξάλλου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Αλβαρο Ντε Σότο προβαίνει σε βολιδοσκοπήσεις για να διαπιστώσει κατα πόσον θα είχε πιθανότητες επιτυχίας ενδεχόμενη υποβολή σχεδίου από τον Κόφι Ανάν. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες για την υποβολή σχεδίου καί αναφέρθηκε ειδικά στις εκλογές στην Τουρκία και στην ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς. Είπε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να μελετήσει σοβαρα όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου το σχέδιο που θα καταθέσει να έχει πιθανότητες επιτυχίας.

    [06] ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Η προετοιμασία της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών την ερχόμενη Παρασκευή και των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν για τη διεύρυνση, θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνέρχονται σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα θα επιδιωχθεί η επίτευξη κοινής θέσης αναφορικά με τη γεωργία, τις χρηματοδοτήσεις και τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων, ενώ θα συζητηθούν οι εκθέσεις και η εισήγηση της Κομισιόν για τις υποψήφιες χώρες. Στη σύνοδο των Βρυξελλών, οι δεκαπέντε ηγέτες θα κατονομάσουν τις δέκα χώρες που εντάσσονται με το πρώτο κύμα της διεύρυνσης και θα καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το κείμενο για την Κύπρο θα κινείται στο πνεύμα της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία θεωρεί ότι η χώρα μας πληροί τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια. Για την Τουρκία φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν να μην δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ούτε στη Σύνοδο των Βρυξελλών, αλλά ούτε στην Κοπεγχάγη.

    [07] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΧΛΩΡΑΚΙΩΤΗΣ

    Δεν συντρέχουν στο παρόν στάδιο λόγοι να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο εφορος Συνεργατικής Ανάπτυξης Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, αναφορικά με τις παρατυπίες στο Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου. Αυτή είναι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη ο οποίος σε δηλώσεις στο Τρίτο ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν τεθεί ενώπιόν του δεν υπάρχει καμια αμφιβολία ότι δεν δικαιολογείται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο έφορος συνεργατικής ανάπτυξης. Ο κύριος Μαρκίδης ανέλαβε να εξετάσει το θέμα, ύστερα από αίτημα του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [08] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης κασουλίδης επιβεβαίωσε ότι είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν τό κόμμα. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Κασουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιωτική, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της συζήτησης δεν αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Διέψευσε εξάλλου πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κύριος Αναστασιάδης του εισηγήθηκε να παρατείνει την παραμονή του στην Τσεχία, ώστε να μην παραστεί στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος μεθαύριο. Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι διατηρεί τις απόψεις του όσον αφορά τις επιλογές του Δησύ καί πρόσθεσε ότι θα τις καταθέσει στο Ανώτατο Συμβούλιο. Απο κεί καί πέρα, πρόσθεσε, είναι θέμα των μελών να αποφασίσουν.

    [09] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ

    Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν νωρίς το πρωί κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Εκπρόσωπος των Ισραηλινών δυνάμεων δήλωσε ότι οι στρατιώτες απέτρεψαν με τη δράση τους επίθεση των Παλαιστινίων εναντίον του οικισμού.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων και τοπικά πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 28 βαθμοί στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, 26 στα δυτικά και 19 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια, στους 18 στα νότια και ανατολικά και στους 11 στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 21 October 2002 - 14:32:47 UTC