Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-10-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΩΣΙΑ ΟΜΗΡΟΙ
  • [02] ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
  • [03] ΟΜΗΡΟΥ ΔΗΣΥ
  • [04] ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • [05] ΦΛΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΦΕΥΓΕΙ
  • [06] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΡΩΣΙΑ ΟΜΗΡΟΙ

    Δραματικές ώρες περνούν εκατοντάδες όμηροι που κρατούνται απο Τσετσένους αντάρτες σε θέατρο της Μόσχας. Οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ οι αντάρτες έχουν δώσει διορία επτά ημερών για να αποχωρήσει ο ρωσικός στρατός από την Τσετσενία. Ο αρχηγός των ανταρτών προειδοποίησε ότι οι άνδρες του βρίσκονται σε αποστολή αυτοκτονίας και αξίωσε απο τις ρωσικές αρχές να τερματίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Τσετσενία. Δήλωσε επίσης ότι το θέατρο είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά. Ο αριθμός των ομήρων παραμένει αδιευκρίνιστος. Ωστόσο υπολογίζεται ότι σε αυτό βρίσκονται περίπου επτακόσιοι άνθρωποι. Την παράσταση παρακολουθούσαν σχεδόν χίλια τριακόσια άτομα. Οι Τσετσένοι αντάρτες εισέβαλαν στο θέατρο χθες βράδυ πυροβολώντας την ώρα της παράστασης. Στην αρχή επέτρεψαν σε παιδιά και ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν το θέατρο, ενώ αργότερα άφησαν ελεύθερους άλλους τριακόσιους ομήρους. Οι ένοπλοι απειλούν ότι για κάθε έναν από την ομάδα που θα τραυματίζεται, θα δολοφονούν δέκα ομήρους. Ομηροι, που επικοινώνησαν με τα κινητά τους τηλέφωνα με ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι οι ένοπλοι έχουν τοποθετήσει εκρηκτικά και νάρκες σε διάφορα σημεία του κτιρίου. Μεταξύ των ομηρων είναι και εξήντα περίπου αλλοδαποί μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Αυστριακοί, Αυστραλοί, Γερμανοί και Ολλανδοί. Στο μεταξύ σε χειροβομβίδα που έριξαν οι Τσετσένοι αυτονομιστές οφείλεται η έκρηξη που ακούστηκε το πρωί στο θέατρο. Συμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα των αυτονομιστών στο διαδίκτυο, η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος και δεν υπήρξαν θύματα.

    [02] ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

    Αφέθηκε το πρωί ελεύθερος ο επιχειρηματίας Λυκούργος Κυπριανού, ο οποίος εκρατείτο από την αστυνομία ως ύποπτος σε σχέση με υποθέσεις συνωμοσίας για καταδολίευση και εξασφάλισης άδειας εξαγωγής συναλλάγματος με ψευδείς παραστάσεις. Συμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ δεν απαγγέλθηκαν οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον του Λυκούργου Κυπριανού, αλλά ο φάκελος της υπόθεσης, θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες.

    [03] ΟΜΗΡΟΥ ΔΗΣΥ

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, πρόεδρος του Κισός, Γιαννάκης Ομήρου χαιρέτισε την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού για στήριξη της υποψηφιότητάς του και ευχαρίστησε τα μέλη του Σώματος για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν. Σε γραπτή δήλωση ο κύριος Ομήρου αναφέρει ότι η απόφαση συνιστά πολύ σημαντική εξέλιξη στο προεκλογικό σκηνικό και δημιουργεί νέες προοπτικές στην προσπάθεια για ενότητα, συναίνεση και συμπόρευση δυνάμεων. Η συστράτευση της ηγεσίας των στελεχών, των μελών και των ψηφοφόρων μιας μεγάλης παράταξης, προσθέτει, προσδίδει μια νέα δυναμική στο στόχο για τη νέα ευρωπαϊκή Κύπρο του εικοστού πρώτου αιώνα.

    ΑΝΩΤΑΤΟ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ Η απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δησύ για στήριξη της υποψηφιότητας Ομήρου ελήφθη χθες βράδυ με συντριπτική πλειοψηφία. Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν 299 μέλη του Σώματος και εναντίον 13. Ο πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δίνει μια απάντηση σε όσους αμφέβαλλαν είτε για τη συνέπεια είτε για την αξιοπιστία είτε για το κύρος της παράταξης. Δριμεία κριτική κατά της επιλογής Ομήρου άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος τάχθηκε εναντίον της απόφασης. Σε παρέμβαση ο κύριος Κασουλίδης μίλησε για ενδεχόμενη ήττα και πρόσθεσε ότι στο τέλος δεν θα έχει μόνο πρόβλημα ο Δησύ, αλλά και ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας

    [04] ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Εντονη διαφωνία και βαθιά ανησυχία για τη συνεργασία Δησύ -Κισός στις προσεχείς προεδρικές εκλογές εξέφρασε ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ιστορικό στέλεχος της ΕΔΕΚ. Σε δηλώσεις και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κύριος Χατζηδημητρίου επεσήμανε τις συνέπειες που θα έχει η σύμπραξη αυτή για το μέλλον ενός πολιτικού και ιδεολογικού ρεύματος το οποίο θεμελιώθηκε ύστερα απο σκληρούς και πολύχρονους αγώνες του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ. Ο κύριος Χατζηδημητρίου υποστήριξε ότι η δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε πολιτικές δυνάμεις της συντήρησης που εμπερικλείουν ακροδεξιά στοιχεία. Υποστήριξε επίσης ότι στόχος της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού με τη συνεργασία με το Κισός είναι η διατήρηση της εξουσίας με άλλες μεθοδεύσεις και η δημιουργία άλλοθι για ευθύνες και ενοχές που βαραίνουν τον Δησύ στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου.

    [05] ΦΛΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΦΕΥΓΕΙ

    Την αποχώρησή του από το Κισός ανακοίνωσε ο Ευθύμιος Φλουρέντζου μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Σε γραπτή δήλωση ο κύριος Φλουρέντζου αναφέρει ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από το Κισός μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας Κισός-Δησύ, γιατί, όπως υποστηρίζει, το Κίνημα βαδίζει έξω από τα ιδεολογικά και πολιτικά του πλαίσια και σε μια πορεία που δεν λαμβάνει ή και δεν έλαβε υπόψη τα μηνύματα που του δόθηκαν.

    [06] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Βρετανία πιστεύει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού η οποία θα αλλάξει την κατάσταση στην περιοχή. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και ότι τώρα πρέπει να εργασθούμε πολύ σκληρά, όπως είπε, για τη λύση του Κυπριακού. Χαρακτήρισε την πρόοδο ενθαρρυντική και ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθεί η κινητικότητα που υπάρχει. Η Βρετανίδα εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη ότι η περίοδος αυτή είναι η κατάλληλη για να καταγραφούν οι υφιστάμενες διαφορές και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Η εκπρόσωπος έκαμε τις δηλώσεις αυτές ενόψει της άφιξης το απόγευμα στην Κύπρο του ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδου Χάνεη. Η επίσκεψη, πρόσθεσε, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για επίλυση του Κυπριακού. Ο Λόρδος Χάνεη θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Κληρίδη και συναντήσεις με ηγέτες ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Αναμένεται να συναντηθεί επίσης με το σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς Μουμτάζ Σοϊζάλ και τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [07] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 26 στα δυτικά και στους 20 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 24 October 2002 - 14:04:36 UTC