Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξήντα χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
  • [02] Προβάδισμα στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση
  • [03] Τους βετεράνους ομογενείς στη Ρωσία τίμησε ο Κ.Παπούλιας
  • [04] Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος
  • [05] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Βαγδάτης

  • [01] Εξήντα χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

    Η σημερινή επέτειος είναι ημέρα τιμής για τους λαούς που τόλμησαν και όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού, αλλά και μνήμης για τα εκατομμύρια των ανδρών και γυναικών που θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Σήμερα, το σύνθημα «όχι πια πόλεμος» που το Μάιο του 1945 ακουγόταν από τα χείλη των λαών όλου του κόσμου αποδεικνύεται στην πράξη εφικτό, τονίζει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι σήμερα οι λαοί της Ευρώπης αποδεικνύουν ότι η συνεργασία είναι αποτελεσματικότερη της αντιπαράθεσης, ο αλληλοσεβασμός ωφελιμότερος της μισαλλοδοξίας, οι δεσμοί φιλίας και αμοιβαιότητας ανάμεσα σε έθνη και ανθρώπους ισχυρότεροι των όποιων διαφορών.

    Εξήντα χρόνια μετά τη κατάπαυση του πυρός, η πρόκληση της δικής μας γενιάς είναι το παράδειγμα της Ενωμένης Ευρώπης, παράδειγμα ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας, να χρησιμεύσει ως πηγή έμπνευσης για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αναφέρει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του και προσθέτει:

    "Στην κατεύθυνση αυτή, το πολύτιμο βήμα των Ηνωμένων Εθνών, του οργανισμού που συστάθηκε στο πνεύμα της μεταπολεμικής αισιοδοξίας για ένα καλύτερο, κοινό μέλλον των λαών του πλανήτη, ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί και να αναβαθμιστεί.

    Αυτούς τους στόχους προωθούμε με αποφασιστικότητα ως χώρα και ως λαός, τόσο με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με την ιδιότητα της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους Συμβουλίου Ασφαλείας για τα επόμενα δύο χρόνια. Και αυτή η δέσμευση, συνιστά αυτονόητη υποχρέωση για μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία πρωτοστάτησε στη συμμαχική προσπάθεια για τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού πληρώνοντας δυσανάλογα βαρύ φόρο αίματος".

    Μήνυμα προέδρου ΠΑΣΟΚ

    "Η σύμπτωση, ουσιαστικά, της επετείου της νίκης κατά του ναζισμού με την Ημέρα της Ευρώπης αναδεικνύει ένα δυναμικό συμβολισμό ότι ο αγώνας κατά των δυνάμεων του ολοκληρωτισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού, είναι ένας αγώνας διαρκής για όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις, για την Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, την Ευρώπη της ανάπτυξης και των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων".

    Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμα του, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της συμπλήρωσης 60 χρόνων από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, επέτειο την οποία χαρακτηρίζει ως ημέρα ιστορικής μνήμης και απόδοσης τιμής και σεβασμού στα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων που αγωνίσθηκαν ενάντια στις δυνάμεις του ναζισμού και του φασισμού.

    Παράλληλα αφού σημειώνει ότι στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα βρέθηκε η Ελλάδα και ο λαός μας, επισημαίνει την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη να κρατηθεί ζωντανή και για τις νεώτερες γενιές η μνήμη των Ελλήνων πατριωτών του πόλεμο της Αλβανίας και του απελευθερωτικού αγώνα της εθνικής αντίστασης -που συνέβαλαν καθοριστικά στη συλλογική συμμαχική προσπάθεια και στην τελική νίκη- και να μην την αμβλύνει ο χρόνος και οι πολιτικές σκοπιμότητες.

    "Το τέλος του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου και η αντιφασιστική νίκη οδήγησαν τους λαούς να διαμορφώσουν ένα νέο διεθνές σύστημα για την υπεράσπιση της ειρήνης, με τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την Ευρώπη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης", αναφέρει περαιτέρω, στο μήνυμα του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ..

    [02] Προβάδισμα στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση

    Με διαφορά 2,4% προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, 14 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής". Η ΝΔ συγκεντρώνει 37,5%, το ΠΑΣΟΚ 35,1%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΣΥΝ 3,1% και το ΛΑΟΣ 3,5%.

    Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 15 και 25 Απριλίου, ενώ τον περασμένο Μάρτιο σε έρευνα της ίδιας εταιρείας η διαφορά ήταν 4,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,2% και το ΠΑΣΟΚ 34,7%. Αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά του λευκού-άκυρου, καθώς και των αναποφάσιστων, με αποτέλεσμα η αδιευκρίνιστη ψήφος να φτάνει στο 14,3 έναντι 8,9%.

    Ο κ. Καραμανλής προηγείται του κ. Παπανδρέου 7,1% στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και συγκεντρώνει 43%, έναντι 35,9% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τον περασμένο Μάρτιο η διαφορά ήταν 7 μονάδες και οι δύο αρχηγοί συγκέντρωναν 43,3% και 36,3%, αντίστοιχα.

    Μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη λεγόμενη παράσταση νίκης, με το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος στο 51,1% και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 28,6%.

    Η ΝΔ στους τομείς διακυβέρνησης προηγείται στα θέματα οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων (ΝΔ 36%, ΠΑΣΟΚ 33,5%), στο θέμα της ανεργίας (ΝΔ 29,1%, ΠΑΣΟΚ 26%), στην υγεία (ΝΔ 37,7%, ΠΑΣΟΚ 28%), ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στην εξωτερική πολιτική (ΠΑΣΟΚ 42,4%, ΝΔ 32,1%) και στην προστασία του βιοτικού επιπέδου (ΠΑΣΟΚ 29,4%, ΝΔ 28,4%).

    Στο ερώτημα εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της 4ετίας, "ναι" και "μάλλον ναι" απαντά το 35% και "όχι" και "μάλλον όχι" το 65%. Το 13,7% δηλώνει ότι η γνώμη του για την κυβέρνηση γίνεται ολοένα και θετικότερη κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που πέρασαν, το 31,9% αναφέρει πως είναι νωρίς ακόμη για να κρίνει και το 52% ότι η γνώμη του γίνεται πιο αρνητική. Επίσης, το 30,9% δηλώνει "πολύ" και "μάλλον πολύ ικανοποιημένο" από την κυβέρνηση, ενώ "καθόλου" και "μάλλον καθόλου" δηλώνει το 67,6%. Το 45,8% εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική δεν θα αποδώσει ποτέ, το 15,7% πως θα αποδώσει σε 2-3 χρόνια και το 30,1% ότι θα αποδώσει αλλά πολύ αργότερα.

    Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση τόνιζαν ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις τάσεις της κοινής γνώμης σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή και πρόσθεταν ότι στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει μέτρα που συνεπάγονται βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος για να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του χθες και ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τομών και μεταρρυθμίσεων που θίγουν καθεστηκυίες αντιλήψεις και οργανωμένα συμφέροντα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν πως για τα προβλήματα αυτά δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση. Επίσης, όπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, οι πολίτες «εκτιμούν και επιβραβεύουν την επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μιλήσουν με τη γλώσσα της αλήθειας. Εμπιστεύονται την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εκείνων που οι ίδιοι αξιολογούν ως μειζόνων. Για αυτό ακριβώς και στην παρούσα δημοσκόπηση η κυβέρνηση της ΝΔ προηγείται σταθερά. Με την κοινωνία στο πλευρό της, με τους πολίτες μόνον συμμάχους της, η κυβέρνηση θέτει ισχυρές βάσεις για ένα καλύτερο αύριο». Ακόμη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για μία Ελλάδα με κύρος στην Ευρώπη και στον κόσμο, για μία οικονομία πραγματικά ισχυρή και ανταγωνιστική, για ανάπτυξη παντού και για ευημερία για όλους, για νέες θέσεις δουλειάς, για ένα κράτος τίμιο, διαφανές και αποτελεσματικό και για μία κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.

    [03] Τους βετεράνους ομογενείς στη Ρωσία τίμησε ο Κ.Παπούλιας

    Φόρο τιμής σβ όσους αγωνίστηκαν στο Ββ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της ναζιστικής και της φασιστικής λαίλαπας απέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο πρόσωπο παλαιμάχων ελληνικής καταγωγής που είχαν υπηρετήσει στον Κόκκινο Στρατό, προς τους οποίους επέδωσε τιμητικές διακρίσεις.

    Στην κατάμεστη από Έλληνες ομογενείς αίθουσα της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα ο Κάρολος Παπούλιας έχοντας ενώπιόν του τους παλαίμαχους του Κόκκινου Στρατού, σεβάσμιους γέροντες και γερόντισσες, τόνισε πως το μετάλλιο που τους δίδει το ελληνικό κράτος «είναι το λιγότερο που μπορεί να αντιγυρίσει για τη δική τους προσφορά ζωής και αγώνα».

    «Στέκομαι μπροστά σας με δέος, όχι μόνο γιατί η προσωπική ιστορία καθενός είναι γραμμένη με ηρωισμό και αυταπάρνηση, όχι μόνο γιατί η Ελλάδα, ο κόσμος, σάς χρωστούν - σε όσους αγωνιστήκατε κατά του φασισμού και του ναζισμού - ένα κομμάτι της ελευθερίας τους, αλλά γιατί αντιπροσωπεύετε την πιο υψηλή έκφραση του Ελληνισμού», τόνισε απευθυνόμενος στους βετεράνους του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Και πρόσθεσε ότι αυτός ο Ελληνισμός άντεξε, διατηρώντας την υπόστασή του, ενώ σημείωσε πως «ίσως η απόσταση, σας φέρνει κοντά στα χαρακτηριστικά του Έλληνα και τα αναδεικνύει σε προτερήματα με πιο σημαντικό το να επιβιώνει στον τόπο που ζει, το να κάνει πατρίδα του την πατρίδα που τον δέχεται».

    Ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ακόμη ότι η παρουσία των βετεράνων, Ελλήνων ομογενών, του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρωσία, «μας υπενθυμίζει να μην ξεχνάμε εσάς και τους νεκρούς σας. Ο δύσκολος δρόμος από τον οποίο φτάσατε εδώ είναι ο λόγος που σας χρωστάμε πολλά».

    «Τιμούμε αυτούς που χάθηκαν και είμαστε περήφανοι για τη δύναμή σας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στην ειδική εκδήλωση στη ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, για να τιμηθούν οι βετεράνοι Έλληνες ομογενείς του Μεγάλου Πολέμου, παρέστησαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τσιζόφ, ο πρέσβης της Κύπρου στη ρωσική πρωτεύουσα Λεωνίδας Παντελίδης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. Παρόντες ήταν επίσης, εκτός των ομογενών και οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ του «Παναθηναϊκού» - που αύριο θα αγωνιστούν στο μικρό τελικό του final four - με τον προπονητή τους κ. Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και τον Πρόεδρο της ΚΑΕ κ. Π. Γιαννακόπουλο. Ο κ. Παπούλιας που θα παρακολουθήσει τον αυριανό αγώνα, ευχήθηκε στους παίκτες καλή επιτυχία.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εκδηλώσεις για την 60ή επέτειο από τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά του ναζισμού, θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση στο Κρεμλίνο από την πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την αντιστασιακή του δράση την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

    [04] Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος Αβ

    Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται σύμφωνα αρχιερείς του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων ο Πατριάρχης Ειρηναίος Αβ, αντικείμενο των οποίων είναι αποκλειστικά και μόνο το πώς διαμορφώνεται για τον ίδιο το σκηνικό της επόμενης ημέρας, καθώς ο αριθμός των συνοδικών αρχιερέων που υπέγραψαν το κείμενο της αποκήρυξης του Πατριάρχη ανέρχεται στους 13 και με βάση το Καταστατικό του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, κηρύσσεται αυτομάτως έκπτωτος, με τελική έγκριση της κυβερνήσεως της Ιορδανίας.

    Το μεσημέρι του Σαββάτου τον επισκέφθηκε στενός του συνεργάτης - των οικονομικών υπηρεσιών - και τον ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εισηγούμενος την παραίτησή του.

    Μετά από συζήτηση η οποία κράτησε τουλάχιστον μια ώρα, ο κ. Ειρηναίος απάντησε πως δεν παραιτείται και αμέσως μετά τον επισκέφθηκαν ο αστυνομικός διοικητής της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ μαζί με έναν ακόμα αξιωματούχο, κατόπιν πρόσκλησης του ιδίου. Απαντώντας σε αίτημα του πατριάρχη ο αστυνομικός διοικητής της παλιάς πόλης, τόνισε πως εφόσον του ζητηθεί να τον συνοδεύσουν σε μετακινήσεις του και δημόσιες εμφανίσεις του στην παλιά πόλη, τότε θα του το διασφαλίσουν. Του πρότεινε όμως ότι θα ήταν λογικότερη η αποφυγή των δημόσιων εμφανίσεων, υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Κατά τα λοιπά η τριμελής αντιπροσωπεία η οποία τον επισκέφθηκε από το Φανάρι συναντήθηκε μαζί του για περίπου πέντε λεπτά και στο διάστημα αυτό τη συζήτηση μονοπώλησε ο ίδιος ο Πατριάρχης, ενώ σύμφωνα με έγκυρη πηγή τα μέλη της αντιπροσωπείας απέφυγαν να αναφερθούν σε ζητήματα ουσίας.

    Μεγαλύτερη σε διάρκεια ήταν η συνάντηση της ίδιας αντιπροσωπείας με την τριμελή ομάδα διαχείρισης των ζητημάτων του Πατριαρχείου. Εξετάστηκε η κατάσταση όπως αυτή έχει αποτυπωθεί μέχρι στιγμής, ενώ οι επαφές θα επαναληφθούν πιθανότατα στη διάρκεια και της αυριανής ημέρας.

    Τέλος σήμερα αναμένεται να συναντηθούν με στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής, οι τρεις επικεφαλής της Συνόδου (Κορνήλιος, Τιμόθεος, Ησύχιος) και να ενημερώσουν για τα νέα δεδομένα, ενώ για αύριο Δευτέρα πιθανολογούνται οι αντιδράσεις της Ιορδανίας - δηλαδή η επικύρωση της Συνοδικής πράξης αποκήρυξης του Πατριάρχου Ειρηναίου.

    [05] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Βαγδάτης

    Η οργάνωση του ιορδανού Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, αρχηγού της αλ Κάιντα στο Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της Βαγδάτης, το Σάββατο, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης που εμφανίστηκε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα.

    "Οι αδελφοί μας της οργάνωσης αλ Κάιντα στη Μεσοποταμία τοποθέτησαν το παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πλατεία Ταχρίρ και προκάλεσαν έκρηξη τη στιγμή που περνούσαν αυτοκίνητα της CIA με αποτέλεσμα να καταστραφούν τρία και να σκοτωθούν οι επιβαίνοντες σε αυτά", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει επαληθευτεί.

    Δύο αμερικανοί φρουροί ασφαλείας και είκοσι ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών και την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, μια άγνωστη σουνιτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην πόλη Σουέιρα που κατοικείται κυρίως από σιίτες, 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν 52. "Οι μουτζαχεντίν της οργάνωσης Τζαμαάτ Τζουντ αλ Σάχαμπα (Στρατιώτες των Συντρόφων του Προφήτη) εξαπέλυσαν επίθεση εναντίων των αποστατών της Σουέιρα", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία επίσης εμφανίστηκε στο Ιντερνετ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 May 2005 - 22:50:48 UTC