Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την Τετάρτη 11 Μαιου.
  • [02] Τεταμένη η κατάσταση στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.
  • [03] Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου για την περιφερειακή ανάπτυξη.
  • [04] Σιούφας:"Η χώρα μετατρέπεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο".
  • [05] Εκδηλώσεις στη Μόσχα για την 60η επέτειο από τη λήξη του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • [06] Κριτική Παπανδρέου σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό
  • [07] Τιμητική εκδήλωση στη Μόσχα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια
  • [08] «Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει τόπος επενδύσεων»
  • [09] «Ο Ειρηναίος απεδέχθη την πρόσκληση να προσέλθει στο Φανάρι»
  • [10] Επιστολή Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πατριάρχη Ειρηναίο.

  • [01] Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την Τετάρτη 11 Μαιου.

    Η 11η Μαΐου δεν είναι αργία σημειώνει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει λέγοντας ότι για να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που έχουν ορίσει οι εργατικές ενώσεις και οι φορείς θα πρέπει να το δηλώσουν σήμερα Δευτέρα στις διευθύνσεις των σχολείων τους.

    Ετσι, αυτοί οι εκπαιδευτικοί θα πάνε στα σχολεία τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες και θα κάνουν μάθημα, εφόσον έχει προγραμματιστεί εκδήλωση σε ακτίνα 20 χλμ.από την περιοχή όπου υπηρετούν και στη συνέχεια θα διευκολυνθούν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Αυτοί θα πληρωθούν κανονικά.

    Οσοι εργάζονται στην απογευματινή βάρδια θα πρέπει να παρουσιαστούν κανονικά.

    Για όσους δεν υπάρχουν εκδηλώσεις σε ακτίνα 20 χλμ. από την περιοχή όπου υπηρετούν θα πρέπει να παρουσιαστούν κανονικά στη βάρδιά τους.

    Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, σεβαστό και απαραβίαστο, σημειώνεται στην ανακοίνωση και γιαυτό όσοι δεν παρουσιαστούν την 11η Μαΐου στα σχολεία τους, ανεξαρτήτως αν το δηλώσουν, θα εφαρμόζεται ο,τι γίνεται στις περιπτώσεις απεργίας.

    Και η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας οτι οι διευθύνσεις των σχολείων θα πρέπει να ενημερώσουν τους γονείς για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν.

    [02] Τεταμένη η κατάσταση στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

    Σήμερα αναμένονται οι αντιδράσεις του Ισραήλ και της Ιορδανίας για το αν θα επικυρώσουν τη Συνοδική πράξη αποκήρυξης του Πατριάρχη Ειρηναίου, ενώ ήδη η Παλαιστινιακή πλευρά τάχθηκε υπέρ των Αγιοταφιτών.

    Στο μεταξύ τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων ύστερα από τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ αρχιερέων της Συνόδου που επιχείρησαν να αποτρέψουν την απομάκρυνση από την οικονομική υπηρεσία του Πατριαρχείου, χρηματικού ποσού, της σφραγίδας της οικονομικής υπηρεσίας, καθώς επίσης και όλων των πληρεξουσίων που έχει υπογράψει ο πατριάρχης στο παρελθόν. Η ισραηλινή αστυνομία αποφάσισε μόνο παρουσία μελών της θα μπορεί στο εξής να εισέρχεται οποιοσδήποτε στην οικονομική υπηρεσία .

    Σε δηλώσεις του ,σε τηλεοπτικό σταθμό ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος υποστήριξε ότι τα χρήματα που επιχείρησαν να αποσπάσουν συνεργάτες του από την οικονομική υπηρεσία προορίζονταν για επισκευές στην κουζίνα του Πατριαρχείου.

    Επίσης επανέλαβε ότι είναι και θα παραμείνει ισόβιος Πατριάρχης των Ιεροσολύμων . Στο μεταξύ , στους 75 ανέρχεται συνολικά ο αριθμός των αρχιερέων και κληρικών οι οποίοι υπέγραψαν το κείμενο αποκήρυξης του κ. Ειρηναίου.

    Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των Συνοδικών οι οποίοι το υπογράφουν, σε σύνολο δεκαοκτώ. Ο συνολικός αριθμός των μελών της Αγιοταφικής Αδελφότητας ανέρχεται περίπου σε εκατό άτομα.

    [03] Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου για την περιφερειακή ανάπτυξη.

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδριάζει το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη.

    Χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του για τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης τονίζει ότι η επέτειος αυτή μάς γεμίζει περηφάνια για όσα τα κράτη και οι λαοί της Ευρώπης έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, παράλληλα όμως μας ωθεί και σε σκέψεις για όσα μένουν να γίνουν, καθώς οι προκλήσεις δεν σταματούν ποτέ.

    Στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, προσθέτει ο κ. Καραμανλής, τα ζητήματα της βαθύτερης νομιμοποίησης, της περιφερειακής σύγκλισης και της οικονομικής ανάπτυξης, είναι τα ερωτήματα εκείνα που ανάγουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης σβ ένα τόπο κοινωνικής και πολιτικής ανάδρασης.

    Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η 9η Μαΐου έχει έναν ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι ημέρα γιορτής και υπερηφάνειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα κράτη μέλη και, κυρίως, για τους πολίτες της, είναι η ημέρα που υπενθυμίζει σε όλους ότι η Ευρώπη έχει αφήσει οριστικά στο παρελθόν τις συγκρούσεις και τους πολέμους και πλέον είναι η ήπειρος της ειρήνης, της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της ευημερίας.

    Ο κ. Καραμανλής, αφού υπενθυμίζει ότι τον προηγούμενο χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη διεύρυνση στη μέχρι τώρα ιστορία της, "επισφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την επανένωση της ευρωπαϊκής ηπείρου", προσθέτει ότι φέτος η ΕΕ καλείται να αποφασίσει για μία ακόμα μεγάλη πρόκληση, την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης.

    "Πρόκειται -αναφέρει- για ένα εγχείρημα σπουδαίας και ουσιαστικής σημασίας, καθώς δρομολογεί την περαιτέρω πολιτική της ολοκλήρωση, ενσωματώνοντας και κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα, σβ ένα ενιαίο κείμενο, τα θεμελιώδη ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Ένα κείμενο που αναδεικνύει τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομείται η Ένωση, οριοθετώντας παράλληλα τις εξουσίες, τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητές της".

    Ο πρωθυπουργός τονίζει επίσης ότι στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά. "Στηρίζει τις προσπάθειες εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης που εγγυώνται τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, ευημερίας, με βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους πολίτες της. Στηρίζει τις δράσεις που ενισχύουν τη διαμόρφωση όρων ισότητας, δικαιοσύνης, κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης αλλά και οικονομικής προόδου για όλα τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    " Όραμά μας -καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Καραμανλής- είναι μία Ευρώπη ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον, που σέβεται την ταυτότητα, τη γλώσσα, την πίστη κάθε εθνικής οντότητας, που ενώνεται μέσα από την διαφορετικότητα. Όραμά μας είναι μία Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο ισχυρή, περισσότερο ασφαλής, περισσότερο ενωμένη".

    [04] Σιούφας:"Η χώρα μετατρέπεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκκρεμότητα που υπήρχε εδώ και έξι χρόνια με την υπογραφή των κωδίκων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι είναι μία πράξη που υλοποιεί τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος της νέας διακυβέρνησης και εναρμονίζεται πλήρως η χώρα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι αυξάνονται οι επιλογές αρχικά για τους μεγάλους πελάτες και για τους καταναλωτές για την ηλεκτρική ενέργεια.

    Μίλησε για σήμα της κυβέρνησης προς την εγχώρια και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που θα αποφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει θετικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

    Ο κ. Σιούφας που ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και τις νέες συμφωνίες που προωθούνται για τη συνδεση Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας- Ιταλίας στο φυσικό αέριο καθώς και με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης η χώρα μετατρέπεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο.

    Ευχαρίστησε δημοσίως τον υφυπουργό Γιώργο Σαλαγκούδη, το γενικό γραμματέα Νίκο Στεφάνου , τον νυν και τον προηγούμενο πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Μιχάλη Καραμανή και Παντελή Κάπρο για τη συμβολή τους στην κατάρτιση των κωδίκων.

    [05] Εκδηλώσεις στη Μόσχα για την 60η επέτειο από τη λήξη του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που ολοκληρώθηκε -παρουσία 60 ξένων ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας - το μεσημέρι στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 60 χρόνων από τη λήξη του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας από τις δυνάμεις των Συμμάχων.

    Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις μετέσχον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν , ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνισίρο Κοϊζούμι, ενώ το βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ εκπροσώπησε ο υπουργός Τζον Πρέσκοτ. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προσφωνώντας τους ξένους ηγέτες, πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρελάσεως επεσήμανε πως δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί η επανάληψη του Ψυχρού ή Θερμού Πολέμου και χαρακτήρισε τη ρωσο-γερμανική συμφιλίωση ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην μεταπολεμική Ευρώπη. Ακόμη επεσήμανε πως η Ρωσία θα θυμάται πάντα τη βοήθεια που προσέφεραν στη Σοβιετική Ένωση οι Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία και άλλες χώρας καθώς και οι Γερμανοί και Ιταλοί αντιφασίστες για να νικήσει τους Ναζί.

    «Αντιμετωπίζοντας σήμερα τις απειλές της τρομοκρατίας, πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στις μνήμες των πατέρων μας. Πρέπει να υπερασπίσουμε την παγκόσμια τάξη ,στηριγμένη στην ασφάλεια και τη δικαιοσύνη ,σε έναν νέο πολιτισμό αμοιβαίων σχέσεων που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη Ψυχρών ή θερμών πολέμων», τόνισε.

    Ακόμη επεσήμανε πως η Ρωσία στηρίζει την πολιτική της στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και επιδιώκει τον διάλογο και τη διεθνή συνεργασία. Αναφέρθηκε στον ιδιαιτερο ρόλο του Κόκκινου Στρατού στη Συμμαχική νίκη, λέγοντας πως ο σοβιετικός στρατός κατ` αρχήν σταμάτησε τους Ναζί έξω από τη Μόσχα και στη συνέχεια, μέσα σε τρία χρόνια,όχι μόνο αντιμετώπισε την πίεση του εχθρού, αλλά και τον απώθησε φθάνοντάς τον μέχρι το κρησφύγετό του. Με την απελευθέρωση της Ευρώπης και τη μάχη του Βερολίνου,ο Κόκκινος Στρατός συνέβαλε στο νικηφόρο τέλος του πολέμου, συμπλήρωσε.

    Για τη Ρωσία η σημερινή ημέρα, η 9η Μαϊου είναι μιά ξεχωριστή ημέρα. Η αναφορά και μόνον στην «Ημέρα της Νίκης» κατά του ναζισμού προκαλεί συγκίνηση σε κάθε ρώσσο πολίτη. Και, όπως έχει τονίσει τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος στα 15 χρόνια του ήταν στην αντισταση κατά των Ναζί , ο κόσμος οφείλει ένα μεγάλο τμήμα της ελευθερίας του στους σοβιετικούς, οι οποίοι, άλλωστε, «έδωσαν» 27 εκατομμύρια νεκρούς στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όπως τον αποκαλούν.

    Και αυτός ο αριθμός των νεκρών, όπως λένε οι Ρώσοι, είναι η καλύτερη απάντηση σβ όσους επιχειρούν για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους να αναθεωρήσουν την ιστορία του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια είχε ήδη τις «επιπτώσεις» της αφού η Λιθουανία και η Εσθονία προτίμησαν να μην παραστούν στις εκδηλώσεις, τονίζοντας πως το τέλος του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η αρχή της σοβιετικής «κατοχής» στις Βαλτικές χώρες.

    Ο καιρός ήταν βροχερός και μουντός στη Μόσχα.

    Τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια. Ήταν αδύνατον να πλησιάσεις στην Κόκκινη Πλατεία που ήταν κλεισμένη για τους πολίτες, πλην φυσικά των ξένων ηγετών και των προσκεκλημμένων της ρωσικής κυβερνήσεως.

    Οι σημερινές εκδηλώσεις, ξεκίνησαν με την άφιξη των ξένων ηγετών στο Κρεμλίνο και την υποδοχή τους από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ στη συνέχεια μετά την ομιλία του ρώσσου Προέδρου και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου της Ρωσίας (που σβ ότι αφορά στη μουσική του είναι ο ίδιος με το σοβιετικό ύμνο του Μ. Αλεξαντρώφ) ρίχθηκαν κανονιοβολισμοί.

    Ο Πρόεδρος Πουτιν και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων παρακολούθησαν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση από ειδική εξέδρα μπροστά στο τοίχο του Κρεμλίνου και το Μαυσωλείο του Λένιν ( όχι, πάντως, από το ίδιο σημείο απβ όπου επι ΕΣΣΔ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ και τα μέλη του Ανωτάτου Σοβιετ παρακολουθούσαν τις μεγάλες παρελάσεις στην Κόκκινη Πλατεία...) και χειροκρότησαν θερμά, όχι μόνο τα στρατιωτικά αγήματα που παρήλασαν αλλά και τους βετεράνους (που κρατούσαν στα χέρια κόκκινα γαρύφαλα) από όλα τα μέτωπα του πολέμου. Στην παρέλαση μετέσχον 7.000 ρώσοι στρατιώτες και 2.500 βετεράνοι του πολέμου.

    Ανδρες του σημερινού ρωσσικού στρατού παρήλασαν με τα λάβαρα του Κόκκινου Στρατού που έφεραν φωτογραφίες του Λένιν, αλλά και το σφυροδρέπανο και το αστέρι της παλαιάς σοβιετικής σημαίας.

    Ο κ. Πούτιν, στην πρώτη σειρά της εξέδρας, είχε εξ αριστερών του τον Πρόεδρο Μπους και εκ δεξιών του τον Πρόεδρο Σιράκ, ενώ στην πρώτη σειρά ήταν και ο Καγκελάριος Σρέντερ.

    Μετά την ολοκλήρωση της παρελάσεως ο Πρόεδρος Πουτιν και οι ξένοι ηγετες μετέβησαν πεζή στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κατέθεσαν γαρύφαλα.

    Μετά την κατάθεση και πριν την «οικογενιακή φωτογραφία» μπροστά στον τοίχο του Κρεμλίνου, από σημειολογικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι χειραψίες και τα ... χαμόγελα των Προέδρων Μπους και Πούτιν με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζάν Κλώντ Γιούνκερ, αλλά και εκείνα με του ρώσσου και του αμερικανού Πρόεδρου με τον Καγγελάριο Σρέντερ και τον ιάπωνα πρωθυπουργό Κοϊζούμι

    [06] Κριτική Παπανδρέου σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό

    Οξεία κριτική στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για τους 14 μήνες διακυβέρνησης από τη ΝΔ ασκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή το σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Ο κ.Παπανδρέου αναφέρει ότι το μεγάλο λάθος του κ.Καραμανλή είναι ότι υποσχέθηκε άκριτα τα πάντα χωρίς να έχει προηγηθεί σχεδιασμός. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης από το κόμμα του και σημειώνει ότι στόχος του είναι μια ριζική ανατροπή νοοτροπιών και αντιλήψεων. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σουηδικό μοντέλο και επισημαίνει ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με αντιλήψεις που θέλουν όλα να μείνουν ίδια, γιατί όπως τονίζει κάποιοι βολεύονται. Στο μεταξύ, συνεδριάζει το μεσημέρι υπό την προεδρία του κ.Παπανδρέου, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο θα συζητήσει δέσμη προτάσεων για διάλογο με τους αγρότες

    [07] Τιμητική εκδήλωση στη Μόσχα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια

    Ημέρα μεγάλης συγκινήσεως η σημερινή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τιμήθηκε σε ειδική τελετή στο Κρεμλίνο από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την αντιστασιακή δράση του κατά τη διάρκεια του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εκδηλώσεις στη Μόσχα για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, μετά το πέρας τους στην Κόκκινη Πλατεία και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη μετέβη στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου, όπου ο Πρόεδρος Πούτιν παρέθεσε το επίσημο γεύμα προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που παρέστησαν στις εκδηλώσεις.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που στα 15 χρόνια του, πολέμησε τους ναζί στην Ελλάδα, τιμήθηκε με το ειδικό μετάλλιο της Νίκης για τη δράση του αυτή από τον κ. Πούτιν.

    «Ήταν μια μεγάλη ημέρα η σημερινή, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, για όλους αυτούς που αντιστάθηκαν ενάντια στην τυραννία και τη βαρβαρότητα των ναζιστών και των φασιστών. Η τιμή που μου έγινε είναι τιμή για όλη την αντίσταση στην Ελλάδα, για όλους αυτούς που αντιστάθηκαν στα βουνά και τις πόλεις, για τον ηρωικό λαό της Αθήνας, για τους αντάρτες αδιαφόρως πολιτικού χρώματος. Για την καθολική ελληνική αντίσταση μια από τις ηρωικότερες στην Ευρώπη. Γιαυτό ως πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνομαι περηφάνια και συγκίνηση», τόνισε ο κ.Παπούλιας μιλώντας για τη σημερινή ημέρα και για τη βράβευσή του.

    Μαζί με τον Κάρολο Παπούλια τιμήθηκαν για την αντιστασιακή δράση τους οι Πρόεδροι της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου και της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, οι πρώην Πρόεδροι της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και της Πολωνίας στρατηγός Βόϊτσεχ Γιαρουζέλσκι και ο πρώην βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ Χοεντζέλερν.

    Οι τιμηθέντες από τον Πρόεδρο Πούτιν καταχειροκροτήθηκαν από τους παριστάμενους στο επίσημο γεύμα στο Κρεμλίνο αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τους βετεράνους του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Συναντήσεις Παπούλια

    Ολιγόλεπτες συνομιλίες είχε σήμερα στο Κρεμλίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οι «επαφές» αυτές παρόντος και του υφυπουργού των Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκη έγιναν στο πλαίσιο του επισήμου γεύματος που παρέθεσε στο Κρεμλίνο ο Πρόεδρος Πουτιν προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που παρέστησαν στις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από το τέλος του Ββ Παγκοσμίου Πολέμου.

    «Όπως συμβαίνει σβ αυτές τις διεθνείς συναντήσεις είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με πολλούς ξένους ηγέτες. Ήταν ενδιαφέρουσες αυτές οι συναντήσεις. Χρέος μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας είναι, όπου μου δίνεται η ευκαιρία, να προωθώ το συμφέρον της χώρας για το καλό της πατρίδας μας», δήλωσε ο κ. Παπούλιας.

    [08] «Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει τόπος επενδύσεων»

    Η διαμόρφωση θεσμικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί έργα υποδομής στην περιφέρεια, δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα και σε παθογένειες της δημόσιας διοίκησης που εμπόδιζαν την επιχειρηματική δράση. Αναπτύσσει νέα οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική με σκοπό τη διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, τη μείωση των ανισοτήτων. Δημιουργεί πλαίσιο για επενδυτικές πρωτοβουλίες και στέλνει μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει τόπος επενδύσεων. Προωθεί την ανάπτυξη παντού και σε όλους τους τομείς.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις αντιδράσεις που συναντά η προσπάθεια της κυβέρνησης. Αντιδρούν, είπε, όσοι δεν θέλουν τις αλλαγές, γιατί είναι βολεμένοι με τα κακώς κείμενα, οι αντιδράσεις δεν αναχαιτίζουν τις προσπάθειές μας, μας κάνουν πιο δυνατούς και δείχνουν στον κόσμο ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα, υπενθυμίζοντας ότι το σύνθημα για πολιτική αλλαγή σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει διακρίσεις και διαχωρισμούς, σκύβει καθημερινά στα προβλήματα των πολιτών. Οι πολίτες παίρνουν θάρρος όταν βλέπουν ότι λύνονται κάποια προβλήματά τους και εμπιστεύονται την κυβέρνηση, ανέφερε.

    Ο κ. Κ.Καραμανλής είπε ακόμη ότι η αποτελεσματικότητα του καθενός κρίνεται από τη δουλειά του, από την ικανότητά του να παίρνει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, από την επίδειξη πνεύματος συνεργασίας, συντονισμού δράσεων και συλλογικότητας. Υπηρετούμε, είπε χαρακτηριστικά, τη διαφάνεια και την έντιμη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο να μην είμαστε αρεστοί στα συμφέροντα και τα παντός είδους μικρά και μεγάλα συμφέροντα μάς το ανταποδίδουν με τον δικό τους τρόπο. Εμείς αταλάντευτα κάνουμε τη δουλειά μας, γιατί αυτό είναι το χρέος μας.

    Έστειλε επίσης το μήνυμα λέγοντας λίγα λόγια, πολλή δουλειά, πολύ έργο, αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο κρινόμαστε όλοι.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις φήμες περί ανασχηματισμού, λέγοντας "ακούω για αλλαγές, αυτά είναι δική μου δουλειά, δική μου ευθύνη και έχω πει επανειλημμένα ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, η προτεραιότητα είναι να προωθήσουμε το κυβερνητικό έργο και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Από αυτά κρίνεται ο καθένας, δεν υπάρχει λόγος να συμμετέχουμε σε κουβέντες που δεν βοηθούν σε τίποτα. Τόνισε ακόμη την ανάγκη για ενίσχυση της συλλογικής προσπάθειας, της στροφής προς την περιφέρεια, τη διαμόρφωση δυναμικής ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια χωριστά, στη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού περιβάλλοντος. Επιμένουμε, δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, στην πλήρη εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και έχουμε συλλογικές και ατομικές υποχρεώσεις. Αναπτύσσουμε συντονισμένη προσπάθεια για να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα που εμπόδιζαν μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

    Εκτεταμένη αναφορά έκανε στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Οι αγρότες στήριξαν τους αγώνες μας και οφείλουμε να στηρίξουμε και εμείς τους δικούς τους αγώνες. Είναι ο κόσμος που δίνει ζωή στην Περιφέρεια. Είναι υποχρέωσή μας να βελτιώσουμε την ζωή παντού στην Ελλάδα. Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά ακούμε την φωνή των αγροτών, θέλουμε διάλογο, συνεννόηση, σύνθεση προσπαθειών. Ο δρόμος της ανάπτυξης, κατέληξε, περνά από την Περιφέρεια.

    Ο κ.Καραμανλής ανακοίνωσε ότι στο εξής το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα και επίσης έκανε λόγο για τις επισκέψεις του στα υπουργεία που θα συνεχιστούν και στις οποίες θα ελέγχει την επίτευξη των στόχων, που από κοινού έχει βάλει με τους υπουργούς του.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί κεντρική επιλογή και στρατηγική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι "η προσοχή, οι προτεραιότητές μας παραμένουν διαρκώς στραμμένες στην ελληνική περιφέρεια"

    Ο κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι ήδη υλοποιούνται μεγάλα έργα υποδομής στην περιφέρεια και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2005 θα δημοπρατηθούν μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ μεγάλα αναπτυξιακά έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι πρωτόγνωρο για την ελληνική περιφέρεια και τις υποδομές της". Επίσης ανέφερε ότι προωθούνται με συμβάσεις παραχώρησης έξι μεγάλοι οδικοί άξονες, ενώ η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού και τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ζήτησε από όλους τους υπουργός να ασχοληθούν με μεγαλύτερη επιμέλεια για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του Γ` ΚΠΣ και την όσο το δυνατόν πληρέστερη προετοιμασία του Δ` ΚΠΣ. "Διαχειριστικές αδυναμίες του παρελθόντος δεν επιτρέπονται", τόνισε ο κ. Καραμανλής, αναφέροντας ότι ο χρόνος που χάθηκε από την ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Υπογράμμισε ακόμη πως μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση έχει απορροφήσει από το Γ` ΚΠΣ περισσότερα από όσα την προηγούμενη τετραετία.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται ταχύτερη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις δουλειάς στην περιφέρεια και υπενθύμισε ότι ήδη έχουν ψηφιστεί ο νέος φορολογικός, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το νέο σύστημα αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, το νέο πλαίσιο για την πάταξη της γραφειοκρατίας, το νέο διαφανές σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών στα δημόσια έργα, το θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες δημόσιων έργων και οι διευρυμένες δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος "ανταγωνιστικότητα".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι πολίτες γνωρίζουν τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος, τα οποία κληρονόμησε η κυβέρνηση το Μάρτιο του 2004 και κυρίως τα τεράστια χρέη και τα ελλείμματα που συσσωρεύτηκαν από ανεύθυνες πολιτικές επιλογές του χθες. Αυτό, όμως, που τους ενδιαφέρει, πρόσθεσε, είναι το σήμερα και το αύριο και η κυβέρνησή μας εκεί επικεντρώνει τη δράση της, στο παρόν και το μέλλον του τόπου.

    Ο κ. Καραμανλής δίνοντας το τόνο των στόχων του τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου τομών και μεταρρυθμίσεων που θα νοικοκυρέψουν την οικονομία και θα βελτιώσουν μέσα σε δυο χρόνια την οικονομική πραγματικότητα για κάθε πολίτη και κάθε οικογένεια.

    "Εχουμε αναλάβει μια βαριά ευθύνη, το έργο είναι δύσκολο, αλλά είναι εφικτό, στην προσπάθειά μας θεωρούμε υποβοηθητική κάθε καλόπιστη κριτική, προσβλέπουμε στην κριτική ακόμη και όταν αυτή είναι αυστηρή, ακούμε κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και τους πολίτες, σεβόμαστε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, ακολουθούμε την εντολή των πολιτών", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε, τέλος, ότι οι πολίτες πριν 14 μήνες ψήφισαν συγκεκριμένο πρόγραμμα και ξεκάθαρες πολιτικές, αξίωσαν σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και στη νομιμότητα, καθώς και διαφάνεια και ισότητα ευκαιριών για τους πολλούς και όχι προνομιακές σχέσεις με τους λίγους και τους οικονομικά ισχυρούς.

    [09] «Ο Ειρηναίος απεδέχθη την πρόσκληση να προσέλθει στο Φανάρι»

    "Ο Πατριάρχης Ειρηναίος απεδέχθη την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και υπεσχέθη ότι εντός των προσεχών ημερών θα προσέλθει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο", αναφέρει η ανακοίνωση της αρχιγραμματείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνοψίζει τις σημερινές εξελίξεις επί του εκκλησιαστικού θέματος των Ιεροσολύμων.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε γραπτή έκκληση προς τον Πατριάρχη Ειρηναίο για να μην συγκαλέσει Σύνοδο μειοψηφίας, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επέβαλε κυρώσεις και θα εξέλεγε νέους αρχιερείς, και δεύτερον ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πατριάρχη Ειρηναίο και τον προσκάλεσε στο Φανάρι για να συζητήσουν την κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    "Παρόντος και του ήδη αφιχθέντος στην Κωνσταντινούπολη Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κ. Θεοδώρου", "ο Πατριάρχης Ειρηναίος απεδέχθη την πρόσκληση και υπεσχέθη ότι εντός των προσεχών ημερών θα προσέλθει εις το πατριαρχικό πατριαρχείο", προσθέτει η ανακοίνωση και συνεχίζει "πάσα άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των γεγονότων δεν ανταποκρίνεται εις την πραγματικότητα".

    Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα παραμείνει στα Ιεροσόλυμα "συνεχίζουσα τας επαφάς της κατά τρόπον αντικειμενικόν και με γνώμονα τους ιερούς κανόνες και τα ιερά συμφέροντα της Εκκλησίας και του γένους".

    "Στόχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου παραμένει η το ταχύτερον δυνατόν διευθέτηση της κρίσεως και η επάνοδος της ειρήνης και της τάξεως εις το πρεσβηγενές Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα πανάγια προσκυνήματα".

    Στην επιστολή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνεται στον κ. Ειρηναίο με τον τρόπο που το Οικουμενικό Πατριαρχείο απευθύνεται σε προκαθημένους που έχουν στερηθεί των διοικητικών τους δικαιωμάτων.

    Με τον τρόπο αυτό ο Πατριάρχης έμμεσα αποδέχεται την ανάληψη όλων των δικαιοδοσιών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από την τριμελή επιτροπή που όρισε νωρίτερα η Αγιοταφική Αδελφότης.

    [10] Επιστολή Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πατριάρχη Ειρηναίο.

    Έκκληση προς τον Πατριάρχη Ειρηναίο να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα οξύνουν περισσότερο την τρέχουσα κρίση απηύθυνε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Με επιστολή που απεδόθη τηλεομοιοτυπικώς στον Πατριάρχη Ειρηναίο, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος του ζητά να μην προχωρήσει στη σύγκληση Συνόδου όπως είχε αναγγείλει νωρίτερα επισημαίνοντάς του ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα και θα καθιστούσε βαθύτερη την κρίση που μαστίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Στην επιστολή αυτή ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνεται στον κ. Ειρηναίο με τον τρόπο που το Οικουμενικό Πατριαρχείο απευθύνεται σε προκαθημένους που έχουν στερηθεί των διοικητικών τους δικαιωμάτων.

    Με τον τρόπο αυτό ο Πατριάρχης έμμεσα αποδέχεται την ανάληψη όλων των δικαιοδοσιών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από την τριμελή επιτροπή που όρισε νωρίτερα η Αγιοταφική Αδελφότης.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την τριμελή αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 May 2005 - 20:24:07 UTC