Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να δώσουμε δύναμη στον κόσμο"
  • [02] Βραβεία Περιφερειακών Εφημερίδων

  • [01] "Να δώσουμε δύναμη στον κόσμο"

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη για να αναδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του κόμματος, στη Μαδρίτη.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου η ατζέντα πλέον είναι κοινή τοπικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Γι'αυτό πρόσθεσε, ''πρέπει να δώσουμε δύναμη στις χώρες μας ώστε να δώσουμε δύναμη στον κόσμο''.

    Η προσπάθειά μας τόνισε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις αξίες. Πρώτον, στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων ώστε να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη εξέλιξη και τα προβλήματα που γεννά.

    Δεύτερον, η κοινωνική δικαιοσύνη με αύξηση των πόρων για την υγεία και την παιδεία, καθώς και αύξηση της μέριμνας για τους νέους και τις γυναίκες.

    Τρίτον, έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η αριστερή ατζέντα σήμερα είναι μια πράσινη ατζέντα.

    Τέταρτον, ο σημαντικός ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων παγκοσμίως αλλά και στις χώρες - μέλη όπως και στα ευρωπαϊκά όργανα.

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία όπως είπε, δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και να προωθηθεί η συνεργασία ΗΠΑ-Ευρώπης για την προώθηση της ειρήνης.

    Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συζητήσουν και θα δώσουν την τελική μορφή στο μανιφέστο για τις ευρωεκλογές 2009 με κεντρικό σύνθημα "μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη" το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγή της πλειοψηφίας στα ευρωπαϊκά όργανα. Μια τέτοια αλλαγή όπως αναφέρεται είναι απαραίτητη ώστε να προωθηθούν πολιτικές με κοινωνική ευαισθησία που θα κατοχυρώνουν τα κεκτημένα των εργαζομένων και θα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τις νέες προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Δεύτερο σύνθημα του μανιφέστου θα είναι το "πρώτα ο πολίτης " ώστε να υπογραμμιστεί η ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρώπης από "κάτω προς τα πάνω" χωρίς δημοκρατικό έλλειμμα, που να απαντά στις ανησυχίες των ευρωσκεπτικιστών.

    Ενεργό συμμετοχή στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα έχουν και ακτιβιστές από τη βάση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων που είναι παράλληλα και μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Επίσης, τις εργασίες θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 240 εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων καθώς και ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

    Δηλώσεις Γ.Παπανδρέου

    "Η παγκόσμια οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με οργανωμένο και σχεδιασμένο τρόπο και όχι με μπαλώματα. Αλλιώς θα έχουμε ανταγωνισμούς, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε βαρβαρότητα μέσα από τη δημιουργία πόλων και αξόνων".

    Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε συζήτηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις τράπεζες, τονίζοντας ότι: "Σήμερα, με τα μέτρα που παίρνουμε στηρίζουμε τις τράπεζες, αλλά πρέπει να τις βάλουμε σε ένα δρόμο αλλαγών για να λειτουργούν καλύτερα μεθαύριο" και πρόσθεσε ότι: "Η παρέμβαση αυτή δεν πρέπει να αντίκειται στις αλλαγές που έρχονται μακροπρόθεσμα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η σημερινή κρίση είναι μια ευκαιρία για τους σοσιαλιστές για να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές, να μην γίνουν μπαλώματα τα οποία θα έδιναν την ευκαιρία στις ιδιωτικές δυνάμεις να κρυφτούν πίσω από το πρόβλημα για να μην δώσουν τις σωστές λύσεις. Όλα αυτά, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, απαιτούν ένα άλλο είδος διακυβέρνησης σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα δίνει απάντηση στην τάση υπερσυγκέντρωσης οικονομικής, πολιτικής ή αλλού είδους εξουσίας.

    Η δημοκρατική εποπτεία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να συμβάλλει στην ουσιαστική αλλαγή και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. "Για αυτό και πρέπει να δημιουργήσουμε την κοινωνική Ευρώπη η οποία θα έχει ως πρώτη επιλογή την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την ουσιαστική υποστήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που είναι και τα πρώτα θύματα της κρίσης".

    Ο κ. Παπανδρέου προέβλεψε ότι το συμπέρασμα των διήμερων εργασιών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ότι η εθνική, η Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια ατζέντα είναι παράλληλες. Υπάρχουν, είπε, κοινές συνιστώσες και τα προβλήματα. Παγκόσμια ή εθνικά είναι περίπου ίδια.

    Τα όποια μέτρα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είτε αυτά είναι άμεσα, είτε βοηθητικά, πρέπει να συνδυάζουν το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο.

    Η επένδυση που θα γίνει για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, να αντιμετωπίζει και τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

    Ο ίδιος, όπως είπε, σκοπεύει να αναδείξει τόσο στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του, όσο και στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το πρόβλημα των Βαλκανίων. Όπως είπε, οι Βαλκανικές χώρες, είτε είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε υποψήφια μέλη, πρέπει να ενισχυθούν για να μην αποτελέσουν θρυαλλίδα για τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τον κόσμο και χρησιμοποίησε, για να δείξει τον τρόπο με τον οποίο, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα αυτά, τον όρο "αλληλεγγύη χωρίς σύνορα".

    Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο κ. Παπανδρέου και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το Μεσανατολικό, το πρόβλημα του Ιράν αλλά και ενέργειες όπως το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βομβάη. Για το θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου μίλησε χθες το πρωί με τον πρόεδρο του Πακιστάν Αλί Ζαρντάρι, ενώ αναμένεται επικοινωνία του με τη Σόνια Γκάντι.

    Στο δείπνο ο κ. Παπανδρέου έθεσε και το Κυπριακό, καθώς όπως πιστεύει μέσα από την παρούσα κρίση ανοίγει μια νέα φάση, στην οποία η Ευρώπη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και έτσι μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συναντήσεις με τους Πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ και Σλοβενίας Μπόρουτ Παχόρ, ενώ είχε και ολιγόλεπτη συνομιλία με την νέα Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας Μαρτίν Ομπρί.

    [02] Βραβεία Περιφερειακών Εφημερίδων

    Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε σήμερα η απονομή των ετήσιων βραβείων περιφερειακών εφημερίδων. Τα βραβεία έχουν θεσμοθετηθεί από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάδειξη του έργου των περιφερειακών εφημερίδων και των εργαζόμενων σ' αυτές, καθώς επίσης και για τη συμβολή τους στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία του περιφερειακού Τύπου για την επαρχία, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να στηριχθεί ο Τύπος της περιφέρειας, όχι μόνο για την ελεύθερη έκφραση και την ποιότητα της δημοκρατίας αλλά και γιατί ο περιφερειακός Τύπος αναδεικνύει την ιστορία των τοπικών κοινωνιών.

    Είπε ακόμη ότι μέσα από τον περιφερειακό Τύπο και την ανάδειξη των μικρότερων προβλημάτων βλέπουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ακόμη τη συμβολή του επαρχιακού Τύπου για τις τοπικές κοινωνίες και την ενημέρωση, ενώ τόνισε ότι τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου.

    Από την πλευρά τους η γενική γραμματέας Ενημέρωσης Μαργαρίτα Χειμώνα Παπαδά, είπε ότι στόχος του περιφερειακού Τύπου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Στη συνέχεια ακολούθησε η απονομή των βραβείων σε εφημερίδες και δημοσιογράφους της περιφέρειας. Αναλυτικότερα βραβείο για την περιφερειακή ημερήσια εφημερίδα της χρονιάς 2007 απονομέθηκαν εξ ημισείας στις εφημερίδες "Η πρωινή γνώμη των Πατρών" του νομού Αχαΐας με έδρα την Πάτρα και "Κρητική Επιθεώρηση" του νομού Ρεθύμνου. Το βραβείο για την "Πρωινή γνώμη των Πατρών" απένειμε ο υπουργός Εσωτερικών και παρέλαβε ο εκδότης της εφημερίδας Χρήστος Χριστόπουλος, ενώ για την "Κρητική Επιθεώρηση" το βραβείο παρέλαβε ο εκδότης Γιάννης Καλαϊτζάκης και το απένειμε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Στην ίδια κατηγορία επιδόθηκε τιμητικός έπαινος στην εφημερίδα "Θράκη" του νομού Ξάνθης. Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και παρέλαβε ο εκδότης της εφημερίδας Δημοσθένης Καμαρίδης.

    Για την περιφερειακή εφημερίδα της χρονιάς βραβεία πήραν οι εφημερίδες "Άποψη του Νότου" του νομού Ηρακλείου και "Εορδαϊκός Παλμός" του νομού Κοζάνης. Τα βραβεία απέδωσε στον εκδότη της εφημερίδας "Άποψη του Νότου" Ιωάννη Μαθιουδάκη ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Άγγελος Ασβεστάς, ενώ στον εκδότη του "Εορδαϊκού Παλμού" Κώστα Πουγαρίδη, επέδωσε το βραβείο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Παπαθανασόπουλος.

    Την ίδια κατηγορία τιμητικούς επαίνους πήραν οι εφημερίδες "Ευβοϊκή Γνώμη" του νομού Ευβοίας και "Πρώτη Σελίδα" του νομού Κιλκίς. Στον εκδότη της "Πρώτης Σελίδας" Παύλο Τονικίδη επέδωσε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος. Για το τρίτο βραβείο που αφορά την περιφερειακή δεκαπενθήμερη, μηνιαία και μικρότερης συχνότητας έκδοσης εφημερίδας της Χρονιάς 2007 απονεμήθηκε εξ ημισείας στις εφημερίδες "Γνώμη του Βορικού" του νομού Φλώρινας και "Φωνή των Καλαβρύτων" του νομού Αχαΐας.

    Για την εφημερίδα "Γνώμη του Βαρικού" το βραβείο παρέλαβε ο εκδότης Αναστάσιος Παπαγεωργίου απο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ για τη "Φωνή των Καλαβρύτων" το βραβείο παρέλαβε ο εκδότης Αθανάσιος Τσαπάρας από τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ Παύλο Γερακάρη.

    Στην τέταρτη κατηγορία το βραβείο για την περιφερειακή εφημερίδα που εκδίδεται σε ακριτική περιοχή το βραβείο απενεμήθηκε εξ ημισείας στις εφημερίδες "Θάρρος" του νομού Έβρου και "Πολιτικά" του νομού Λέσβου.

    Για τη εφημερίδα "Θάρρος" το βραβείο παρέλαβε η εκπρόσωπος του εκδότη Σταματούλα Γιαννακίδου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΟΜΜΕΧ κ. Ελ.Σκανδάλη, ενώ για την εφημερίδα "Πολιτικά" το βραβείο παρέλαβε η Βαρβάρα Γκιγκιλίνη από τον πρόεδρο του Ταμείου Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων Νίκο Δομένικο.

    Στην πέμπτη κατηγορία των βραβείων για το καλύτερο άρθρο ή ρεπορτάζ βραβεύθηκαν η δημοσιογράφος Ελένη Κοντιζά από την εφημερίδα "Μύκονος News" και η δημοσιογράφος Σοφία Πλουτινάκη από την εφημερίδα "Αντίλαλος" της Μεσαράς.

    Τα βραβεία απέδωσαν στην κυρία Κοντιζά ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Πάνος Λιβαδάς και στην κ. Πλουτινάκη η δεύτερη αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μένη Αννα Μαγιάση.

    Τέλος, το βραβείο "Παναγιώτης Δημητρακόπουλος" απονεμήθηκε στο δημοσιογράφο-εκδότη της εφημερίδας "Μαχητής" για το άρθρο του "ο απροστάτευτος Βας-Βας και η κοινωνία του δήθεν πολιτισμού", Νικόλαο Κανή. Το βραβείο απένειμε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 December 2008 - 13:30:27 UTC