Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοιχτά από αύριο τα ιατρεία του ΙΚΑ
  • [02] Επιστρέφει στους καθημερινούς ρυθμούς η ζωή στην Αίγυπτο
  • [03] Νέες απεργίες στις συγκοινωνίες
  • [04] Κρίσιμες αναμετρήσεις ο»Ώ

  • [01] Ανοιχτά από αύριο τα ιατρεία του ΙΚΑ

    Κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο, Δευτέρα, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΣΥΠ ΙΚΑ αποφάσισε να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις, αλλά ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος.

    Στόχος των γιατρών του ΙΚΑ σε συνεργασία και με άλλους ιατρικούς φορείς είναι να ακυρωθεί στην πράξη το νομοσχέδιο με προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά και άλλες μορφές κινητοποιήσεων οι οποίες θα αποφασιστούν τις προσεχείς ημέρες.

    Ωστόσο οι γιατροί του ΙΚΑ ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις 23 Φεβρουαρίου στην απεργία των ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ.

    Στην ίδια απεργιακή κινητοποίηση θα λάβουν μέρος και οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως αποφάσισε η ομοσπονδία τους (ΟΕΝΥΓΕ), ενόψει των συνελεύσεων που θα γίνουν σε όλα τα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιδράσουν με άλλους τρόπους στο νομοσχέδιο, όπως η κατάληψη σε ταμεία νοσοκομείων κατά την διάρκεια των εφημεριών, με στόχο οι πολίτες να μην καταβάλουν χρήματα προκειμένου να εξετάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

    Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΙΚΑ αναφέρουν ότι θα διεκδικήσουν δικαστικά την κατοχύρωση του 20λεπτου χρόνου εξέτασης του ασθενή, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασφαλισμένων και να μην υποβαθμίζεται ο ρόλος του γιατρού του ΙΚΑ, ο οποίος -όπως τονίζουν- συκοφαντείται ως απλός συνταγογράφος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Επιστρέφει στους καθημερινούς ρυθμούς η ζωή στην Αίγυπτο

    Η κυκλοφορία άρχισε ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαριότητάς της που άρχισαν χθες.

    Μόνο σε ένα σημείο της πλατείας παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κλήθηκαν από το στρατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Αιγύπτιοι στρατιώτες παρατάχθηκαν και προχώρησαν μέσα στην πλατεία, γύρω από τους διαδηλωτές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν "ειρηνικά, ειρηνικά" καθώς έβλεπαν το στρατό να εισέρχεται στην πλατεία, ενώ λίγοι μεταξύ αυτών προέβαλαν αντίσταση. Αρκετοί διαδηλωτές ορκίστηκαν να παραμείνουν στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. "Στην πλατεία, στην πλατεία, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στην πλατεία", φώναζαν.

    Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

    Σύμφωνα με διαδηλωτές, οι στρατιώτες έχουν απομακρύνει από την πλατεία σχεδόν 30 ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας, τους οποίους κρατούν σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ.

    Χθες, ο αιγυπτιακός στρατός δεσμεύτηκε σε μια "ειρηνική μετάβαση εξουσίας", η οποία "θα προετοιμάσει το έδαφος για μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία με στόχο την οικοδόμηση ενός ελεύθερου δημοκρατικού κράτους" και διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.

    Το ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων στο υπ' αριθμόν 4 ανακοινωθέν του τονίζει ότι η κυβέρνηση που διόρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή του, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, ως το σχηματισμό νέας.

    Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική αδελφότητα, που η Ουάσινγκτον τρέφει υποψίες έναντί της, τόνισε, με ανακοίνωσή της, ότι "δεν επιζητεί την εξουσία", ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου. Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει δικός της υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, όποτε γίνουν, ούτε θα επιδώξει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. "Είμαστε οι υπηρέτες του αξιοπρεπούς λαού".

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου θα λειτουργήσει ξανά την Τετάρτη. Το Χρηματιστήριο του Καΐρου είχε κλείσει την 27η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία είχε σημειώσει πτώση 10% χάνοντας σε αξία 70 δις λίρες Αιγύπτου (12 δις δολάρια, κάτι λιγότερο από 9 δις ευρώ) μέσα σε 48 ώρες.

    Κλειστές παρέμεναν προσωρινά και πολλές τράπεζες, υπό το φόβο ότι οι καταθέτες θα έσπευδαν να αναλάβουν τα χρήματά τους, αν και οι περισσότερες άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα.

    Αντιδράσεις από τον αραβικό κόσμο

    Ο αραβικός κόσμος υποστήριξε σήμερα την προοπτική μιας ειρηνικής μετάβασης στην Αίγυπτο, μόλις την επομένη ημέρα αφότου κατά το 18ο 24ωρο των λαϊκών κινητοποιήσεων ο πρόεδρος Μουμπάρακ εγκατέλειψε την προεδρία.

    Ο Αραβικός σύνδεσμος εξήρε το έργο του αιγυπτιακού ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου "που μέσα σε λεπτές αντικειμενικές συνθήκες προχωρεί προς την εκπλήρωση της δημοκρατίας, της μεταρρύθμισης, της κοινωνικής δικαιοσύνης".

    Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ισλαμικής διάσκεψης επισήμανε ότι "ο ισλαμικός κόσμος βρίσκεται ενώπιος με ιστορικούς μετασχηματισμούς, που απαιτούν ακριβή οράματα και υψηλό βαθμό σοφίας".

    Ο γγ του Οργανισμού, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου "συνεχάρη τον αιγυπτιακό λαό για τον θρίαμβο της βούλησής του, ευχόμενός του πρόοδο κι ευημερία".

    Τέλος, στη Δαμασκό, όπου έγιναν σήμερα επίσημες ιρακινοσυριακές συνομιλίες, τονίστηκε στο περιθώριό τους ότι "ο αιγυπτιακός λαός θα τα καταφέρει να βελτιώσει τις συνθήκες στη χώρα του, να εδραιώσει τον ρόλο της στον αραβικό κόσμο και στη διεθνή κοινότητα", ενώ επισημάνθηκε ότι "θα πρέπει ο αιγυπτιακός λαός ελεύθερα να μπορέσει να εκφράσει τη βούλησή του και να βρεθεί αντιμέτωπος με μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας". Το Ιράκ εκπροσώπησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του, Οσάμα αλ Νουτζαΐφι, ενώ τη Συρία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Νέες απεργίες στις συγκοινωνίες

    Νέα ταλαιπωρία αναμένει και την εβδομάδα που αρχίζει αύριο το επιβατικό κοινό της Αττικής, καθώς οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έχουν εξαγγείλει νέα σειρά κινητοποιήσεων, συνεχίζοντας τις αντιδράσεις τους στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, το οποίο αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση.

    Συγκεκριμένα, όλοι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, που προγραμματίζεται για την προσεχή Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς δεν θα κινηθεί. Την ίδια μέρα προγραμματίζεται μεγάλη πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

    Αλλά και αύριο θα ταλαιπωρηθεί το επιβατικό κοινό, καθώς οι εργαζόμενοι στα δύο δημοφιλή Μέσα σταθερής τροχιάς, το Μετρό και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, με τον οποίο μετακινούνται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, θα πραγματοποιήσουν 5ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

  • ** Στο μεταξύ, από αύριο θα ισχύσουν οι νέες αυξημένες τιμές στα εισιτήρια του προαστιακού. Σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, που ανακοίνωσε η εταιρεία, οι αυξήσεις θα φτάσουν έως και 50%. Οσον αφορά τα τοπικά δρομολόγια του Προαστιακού, τα εισιτήρια να εξισώνονται με αυτά των αστικών συγκοινωνιών, δηλαδή από 1 ευρώ σε 1,40 (αύξηση 40%).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Κρίσιμες αναμετρήσεις

    Κρίσιμο είναι για τους διεκδικητές του τίτλου το πρόγραμμα της 22ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

    Ακάθεκτος προχωρά ο Ολυμπιακός, καθώς χθες πέτυχε την ανατροπή και νίκησε 2-1 τον Άρη μέσα στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Νέτο στο 17', αλλά οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν με τον Τζιμπούρ στο 39' και πήραν τη σπουδαία νίκη με τον Φουστέρ στο 75'. Ετσι θα υποδεχθούν το ερχόμενο Σάββατο στο μεγάλο ντέρμπι τον Παναθηναϊκό, ο οποίος σήμερα αντιμετωπίζει την ΑΕΚ, με διαφορά ασφαλείας επτά έως δέκα βαθμών.

    Πολύτιμη νίκη, στην προσπάθεια που καταβάλλει για παραμονή στην κατηγορία, πανηγύρισε ο Πανιώνιος. Χάρη σε πέναλτι του Μπάλαμπαν στο 73΄, οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν 1-0 του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη. Ο «Δικέφαλος του Βορρά», που την Πέμπτη υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ, τελείωσε το ματς με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Τσιρίλο στο 87΄

    Στο Παγκρήτιο, ο Εργοτέλης, παρά το ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατάφερε να «γυρίσει» το ματς και να νικήσει 2-1 την Καβάλα. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Ονουάτσι στο 21' και οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη με γκολ του Μπέτο στο 44' και πέναλτι του Λεάλ στο 72'. Στις καθυστερήσεις ο ΑΟΚ έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Τόμασιτς.

    Απόψε, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο Ολυμπιακό στάδιο και στο αθηναϊκό ντέρμπι, την ΑΕΚ και θέλει μόνο τη νίκη για να διατηρήσει τη διαφορά, των επτά βαθμών, από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Από εκεί και πέρα, μεγάλης σημασίας είναι και το θεσσαλικό ντέρμπι στη Λάρισα με την ΑΕΛ να υποδέχεται τον Ολυμπιακό Βόλου. Η ομάδα της Λάρισας θέλει αποκλειστικά τους τρεις βαθμούς για να ενισχύσει την προσπάθεια της για την παραμονή στην κατηγορία.

    Συνοπτικά το σημερινό πρόγραμμα:

    15:00 Κέρκυρα-Πανσερραϊκός (NOVA 4)

    15:00 Ηρακλής-Αστέρας Τρίπολης (NOVA 2)

    17:15 Λάρισα-Ολυμπιακός Βόλου (NOVA 2)

    17:15 Ξάνθη-Ατρόμητος (ΝΕΤ)

    19:30 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ (NOVA 1)

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 February 2011 - 9:30:19 UTC