Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρεμιέρα για την 62η "Μπερλινάλε"
  • [02] Νέα επιδείνωση του καιρού
  • [03] Ψυχολογική υποστήριξη υπερχρεωμένων πολιτών
  • [04] Δεν πρέπει να αφήσουμε τους Σύρους να σκοτώνονται, δηλώνει ο Νταβούτογλου
  • [05] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γ. Καρατζαφέρης
  • [06] Η Βουλγαρία διακόπτει εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος και προς Ελλάδα, λόγω ψύχους
  • [07] Γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά σκοτώθηκε στην Τουρκία
  • [08] Μετά τη Σιένα και η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας
  • [09] Μία καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης σε "Διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη"
  • [10] Όσοι οδηγούν υπό την επήρεια κάνναβης, κινδυνεύουν σε διπλάσιο βαθμό

  • [01] Πρεμιέρα για την 62η "Μπερλινάλε"

    «Δεν είμαι και πολύ των κριτικών επιτροπών, αλλά τελικά πείσθηκα να δεχτώ την προεδρία τής Κριτικής Επιτροπής της Μπερλινάλε, γιατί το θεώρησα ευκαιρία να δω μια μεγάλη γκάμα ταινιών», ανέφερε ο διάσημος, βραβευμένος στο παρελθόν για πολλές από τις ταινίες του, Βρετανός σκηνοθέτης, Μάικ Λι, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε την Πέμπτη, με αφορμή την έναρξη του 62ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου.

    Για να προσθέσει, πως «οι σκηνοθέτες των ταινιών γνωρίζουν πως είμαστε με το μέρος τους, γιατί αποτελούμε τμήμα της ίδιας κοινότητας και τελικά θα εμπιστευθούν τη συλλογική μας κρίση». Ενώ, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιο θα είναι το βασικό κριτήριο των ταινιών, ο κ. Λι τόνισε ότι «ζήτησα απ' όλα τα μέλη της επιτροπής να έχουν ανοιχτό μυαλό και να παραμερίσουν όλες τις προκαταλήψεις τους για να βρούμε μαζί τις καλύτερες ταινίες».

    Πράγμα που επιβεβαίωσαν όλα τα διάσημα μέλη της επιτροπής που ήταν παρόντα στη συνέντευξη: οι ηθοποιοί Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Μπάρμπαρα Σούκοβα και Τζέικ Γκίλενχαλ, οι σκηνοθέτες Φρανσουά Οζόν και Ασκγαρ Φαραντί (ο βραβευμένος δημιουργός τού εκπληκτικού «Ένας χωρισμός»), ο σεναριογράφος Μπουαλέμ Σανσάλ και ο φωτογράφος, σχεδιαστής και κινηματογραφιστής Άντον Κόρμπιν.

    Επίσημη έναρξη η φετινή Μπερλινάλε έκανε με την ταινία «Αντίο βασίλισσα» τού Γάλλου Μπενουά Ζακό, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα.

    Μπορεί φέτος η Ελλάδα να μη συμμετέχει επίσημα στη Μπερλινάλε, υπάρχουν, όμως, δύο ελληνικές παρουσίες σ' αυτήν: η γερμανικής, βασικά, παραγωγής ταινία «Μετέωρα» τού Σπύρου Σταθόπουλου, που ζει μόνιμα στην Κολομβία (συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα) και η Ιταλική ταινία «Διαμέρισμα στην Αθήνα» του Ρουτζέρο Ντιπαόλα (στο τμήμα της Αγοράς), στην οποία πρωταγωνιστεί και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

    [02] Νέα επιδείνωση του καιρού

    Νέα επιδείνωση του καιρού σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, αλλά και στη Θεσσαλία, με κύρια χαρακτηριστικά τη χιονόπτωση, τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Νεφώσεις έχει η Θράκη, όπου το κρύο είναι τσουχτερό.

    Από το πρωί χιονίζει στη Δυτική Μακεδονία, στους νομούς Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας της Κεντρικής Μακεδονίας, στην Καρδίτσα και στα ανατολικά της Λάρισας και της Μαγνησίας. Χιονοπτώσεις σημειώνονται και στο νομό Θεσσαλονίκης, ακόμη και μέσα στην πόλη, όπου μάλιστα σε ορισμένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος το έχει "στρώσει".

    Ο υδράργυρος στις 8 το πρωί έδειξε -8 στη Φλώρινα, -7 στην Ορεστιάδα, -5 στην Κοζάνη, -3 στην Αλεξανδρούπολη, τη Νάουσα και τη Δράμα. Στη Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία ήταν στους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

    Την ίδια ώρα, αποκλεισμένα παραμένουν έξι χωριά στον ορεινό όγκο του Δήμου Πύλης των Τρικάλων. Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και σταθερής τηλεφωνίας των τελευταίων ημερών παραμένουν σ' ολόκληρο το δήμο Αργιθέας της Καρδίτσας, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται σε αρκετά ορεινά χωριά του νομού Καρδίτσας. Επίσης, στα πεδινά του ίδιου νομού έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις.

    Στο μεταξύ, εξαιτίας χιονόπτωσης και παγετού, κλειστοί παραμένουν οι επαρχιακοί δρόμοι Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου στη Θεσσαλονίκη, Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, Καστοριάς - Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, και Δράκειας - Χανίων στο Πήλιο. Εξάλλου, η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στους εθνικούς δρόμους Τρικάλων - Άρτας, Μουζακίου - Άρτας, Μουζακίου - Ανατολικής Αργιθέας, Μουζακίου - Ανθοχωρίου - Κερασιάς και Μπελοκομήτη - Φράγματος Πλαστήρα.

    [03] Ψυχολογική υποστήριξη υπερχρεωμένων πολιτών

    Ξεκίνησε, στα γραφεία της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) στην Αθήνα, η τακτική λειτουργία των ομάδων συμβουλευτικής-ψυχολογικής υποστήριξης των υπερχρεωμένων πολιτών, με την βοήθεια των ψυχολόγων-ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών, που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της οργάνωσης για εθελοντική παροχή των υπηρεσιών τους.

    "Τόσο η δική τους ανταπόκριση, όσο και των μελών που δήλωσαν συμμετοχή, επιβεβαιώνει την μεγάλη κοινωνική ανάγκη δωρεάν παροχής τέτοιων υπηρεσιών και δικαιώνει την πρωτοβουλία της ΕΚΠΟΙΖΩ, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη, όπου την ευθύνη των ομάδων αναλαμβάνει το τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης των Γιατρών του Κόσμου ενώ σύντομα, η δράση αυτή θα επεκταθεί και στο παράρτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ στην Πάτρα'', όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ.

    Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο δίκτυο παροχής συμβουλευτικής-ψυχολογικής υποστήριξης με την συνδρομή όσων προθυμοποιούνται να βοηθήσουν, αντιλαμβανόμενοι τις αδιέξοδες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα και επιπλέον αυτές τις ομάδες να αποτελέσουν και ομάδες ανταλλαγής πληροφοριών χρήσιμων στην καθημερινή ζωή, ομάδες αλληλοϋποστήριξης, συμμετοχής σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και σημείο αναφοράς των μετεχόντων.

    Το περιεχόμενο των ομάδων δεν είναι αυστηρά προσδιορισμένο εκ των προτέρων, αλλά θα διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες, που θα διαπιστώνονται στην πορεία λειτουργίας τους.

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ κάθε Τετάρτη 3-5 μ.μ. στο τηλ. 210-3304444 πληκτρολογώντας τα εσωτ. 106-107 (υπεύθυνες κ. Μικαέλα Χριστοδούλου και Λίλα Λιναρδάτου).

    [04] Δεν πρέπει να αφήσουμε τους Σύρους να σκοτώνονται, δηλώνει ο Νταβούτογλου

    Η διεθνής κοινότητα δεν επιτρέπεται να παρακολουθεί την "σφαγή" στη Συρία χωρίς να αναλαμβάνει δράση. τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από την Ουάσινγκτον.

    "Δεν μπορούμε να βλέπουμε τους Σύρους να σκοτώνονται κάθε μέρα" και η διεθνής κοινότητα να μην αναλαμβάνει δράση, τόνισε ο Νταβούτογλου σε συνάντηση στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον με θέμα την διαξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία.

    Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Συρία, δήλωσαν ότι χθες, τουλάχιστον 126 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους σε περιοχές που ελέγχουν οι εξεγερμένοι.

    [05] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γ. Καρατζαφέρης

    Τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη θα δεχθεί στις 12:30 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης στη συνέχεια, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματος.

    Οπρόεδρος του ΛΑΟΣθα παρουσιάσει τις θέσεις του γύρω απο τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια της χώρας να αντινετωπίσει την οικονομική κρίση.

    [06] Η Βουλγαρία διακόπτει εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος και προς Ελλάδα, λόγω ψύχους

    Η Βουλγαρία διακόπτει από σήμερα τιςεξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η χώρα δεν μπορει να καλύψει ούτε και την εγχώρια ζήτηση, ένεκα του κύματος ψύχους που χειμάζει τη χώρα επί δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας στη Σόφια.

    «Εξαιτίας των επίμονων πολικών συνθηκών στη χώρα, πρόκειται να διακόψουμε τις εξαγωγές ηλεκτρισμού από τη 01.00 (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής. Η απόφαση είναι απαραίτητη λόγω της έλλειψης 400 μεγαβάτ/ώρα από την εγχώρια αγορά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Η Βουλγαρία εξάγει κατά μέσο όρο 1.000 μεγαβάτ/ώρα κυρίως προς τη Σερβία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

    «Οι εξαγωγές θα επαναληφθούν όταν θα έχουμε προμηθευθεί τα απαραίτητα αποθέματα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την τοπική τροφοδοσία», τόνισε το υπουργείο.

    Η Βουλγαρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ηλεκτρικού ρεύματος στα Βαλκάνια, έχοντας παραδώσει περίπου 10,5 δισ. κολοβάτ /ώρα το περασμένο έτος.

    [07] Γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά σκοτώθηκε στην Τουρκία

    Μια γυναίκα σκοτώθηκε χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη από την έκρηξη μηχανισμού που έφερε πάνω της και η αστυνομία υποπτεύεται ότι το θύμα ήταν μια καμικάζι των κούρδων ανταρτών, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε στη λαϊκή συνοικία Σαντζάκτεπέ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Το θύμα διαμελίσθηκε από τη σφοδρή έκρηξη που προκλήθηκε από εκρηκτικά που έφερε επάνω της, μετέδωσε το NTV.

    Η αστυνομία υποθέτει πως η γυναίκα, η ηλικία και η ταυτότητα της οποίας δεν αποκαλύφθηκαν, υπερασπιζόταν την υπόθεση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που μάχεται από το 1984 εναντίον της κεντρικής τουρκικής εξουσίας.

    [08] Μετά τη Σιένα και η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας

    Δεύτερη χρονικά «έγραψε» η Μπαρτσελόνα το όνομά της στη λίστα των ομάδων που θα είναι παρούσες στα φετινά πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

    Μετά την ιταλική Σιένα που έφτασε τις 4 νίκες σε ισάριθμους αγώνες στη φάση των «16» εξασφαλίζοντας και μαθηματικά το «εισιτήριο», απόψε το 4/4 έκαναν και οι Καταλανοί επικρατώντας, 67-58, της Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

    TηνΤετάρτηήταν η Ούνιξ Καζάν (από τον όμιλο του Παναθηναϊκού) που απώλεσε την ευκαιρία να εξασφαλίσει πρόωρα τη συμμετοχή στα προημιτελικά και σήμερα... ακολούθησε μία άλλη ρωσική ομάδα. Η αήττητη σε όλη τη διοργάνωση ΤΣΣΚΑ Μόσχας σκόνταψε για πρώτη φορά φέτος, στην Κωνσταντινούπολη, 68-64, από τη Γαλατασαράι, στον όμιλο του Ολυμπιακού.

    [09] Μία καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης σε "Διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη"

    Μια πρωτότυπη εκστρατεία ανάγνωσης, δημιουργικότητας και καινοτομίας, με τίτλο «Διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη», θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή 80 βιβλιοθηκών- δημόσιων και δημοτικών.

    Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Future Library: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων», και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Αυγούστου.

    Σε αυτούς τους δύο μήνες, η καλοκαιρινή εκστρατεία των βιβλιοθηκών θα διασχίσει όλη τη χώρα. Θα περάσει από μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Καβάλα αλλά και μικρότερες, καθώς και νησιά, μεταξύ των οποίων η Κρήτη, η Πάρος, η Χίος και άλλα, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει πολιτισμικές διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς.

    Σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου, επελέγησαν 100 άτομα από τις βιβλιοθήκες της χώρας, τα οποία θα συμμετάσχουν στις 14, 15 και 16 Μαρτίου σε ένα βιωματικό εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στη δημόσια βιβλιοθήκη της Βέροιας, η οποία είναι βραβευμένη από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

    «Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε γκρουπ των 14 ατόμων και θα παρακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα οδηγήσουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κάθε περιοχή της εκστρατείας» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της δημόσιας βιβλιοθήκης Βέροιας Ιωάννης Τροχόπουλος.

    [10] Όσοι οδηγούν υπό την επήρεια κάνναβης, κινδυνεύουν σε διπλάσιο βαθμό

    Οι οδηγοί που βρίσκονται υπό την επίδραση κάνναβης, κινδυνεύουν σε διπλάσιο βαθμό να εμπλακούν σε σοβαρό και πιθανώς θανατηφόρο ατύχημα, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αν η χρήση της κάνναβης έχει γίνει τις τελευταίες τρεις ώρες πριν από την οδήγηση.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Νταλουζί στη Νέα Σκωτία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Άσμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη "Γκάρντιαν", επισήμαναν ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι ακόμα μεγαλύτερος αν ο οδηγός είναι κάτω των 35 ετών.

    Οι επιστήμονες ανέλυσαν και αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) εννέα δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες πάνω στο θέμα, οι οποίες αφορούν περισσότερους από 49.000 ανθρώπους. Οι οδηγοί που είχαν εμπλακεί στα δυστυχήματα, είχαν δώσει δείγματα αίματος ή είχαν παραδεχτεί ότι είχαν καπνίσει προηγουμένως τη ναρκωτική ουσία.

    Οι ερευνητές, πάντως, δεν διευκρίνισαν πόση ποσότητα από την τετραϋδροκαναβιδόλη, το ενεργό συστατικό της κάνναβης, χρειάζεται να πάρει ένας οδηγός για να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη δική του ζωή και των άλλων. Η κάνναβη εξάλλου μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για λιγότερα σοβαρά αυτοκινητιστικά ατυχήματα, αν και η καναδική μελέτη εστίασε στα πιο σοβαρά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 February 2012 - 9:29:01 UTC