Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Βουλή θα αποφασίσει για την άρση της ασυλίας των Άδ. Γεωργιάδη και Γ. Σταθάκη
  • [02] Λ. Ρακιντζής: Προτάσεις για αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ
  • [03] Αλλοδαπός μετέφερε σε Ι.Χ. 12 μη νόμιμους μετανάστες
  • [04] «Oι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες χώνουν τις μύτες τους παντού, για λόγο πολιτικό, οικονομικό ή επιχειρηματικό»
  • [05] Χ. Σταϊκούρας: Βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 400 εκατ. ευρώ
  • [06] Με μαντήλα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση γυναίκες βουλευτές
  • [07] «Papousza»: Μια ταινία για την άγνωστη ιστορία της Πολωνής τσιγγάνας ποιήτριας
  • [08] Στους «16» Καλλονή, Ηρακλής Ψαχνών, Παναιτωλικός και Αστέρας

  • [01] Η Βουλή θα αποφασίσει για την άρση της ασυλίας των Άδ. Γεωργιάδη και Γ. Σταθάκη

    Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή δύο δικογραφίες που αφορούν τους βουλευτές Άδωνι Γεωργιάδη (ΝΔ) και Γιώργο Σταθάκη (ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου να αποφανθεί για την άρση ή μη της ασυλίας τους.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Άδωνι Γεωργιάδη για συκοφαντική δυσφήμηση κατ΄ εξακολούθηση, η οποία διαπράχθηκε -σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά- από τον τότε βουλευτή και νυν υπουργό Υγείας σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές.

    Η δυσφήμηση αυτή διαπράχθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2013, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο.

    Η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για να κριθεί η άρση ή μη της ασυλίας τού κ. Γεωργιάδη.

    Η δεύτερη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή αφορά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστήμιου Κρήτης Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος παραπέμπεται με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για να δικαστεί σε βαθμό κακουργήματος, μαζί με άλλα μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, για το αδίκημα της κατ΄εξακολούθηση απιστίας, από την οποία προκλήθηκε ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ.

    Το επίμαχο βούλευμα αποδίδει στον κ. Σταθάκη ότι ενέκρινε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κονδύλια για υπερωριακή απασχόληση, για σύναψη ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής, κλπ.

    [02] Λ. Ρακιντζής: Προτάσεις για αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ

    Ένα πόρισμα χωρίς οσμές σκανδάλων στον ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι παρέδωσε σήμερα στον υπουργό Υγείας, ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζής, όπως τουλάχιστον εκτίμησε ο ίδιος μετά τη συνάντησή του με τον Ά. Γεωργιάδη.

    Ο κ. Ρακιντζής, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι στο πόρισμα δεν γίνονται αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και σκάνδαλα. «Τις διαδικασίες ελέγξαμε και προτείναμε λύσεις για την πλήρη αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ» περιορίστηκε να πει.

    Ο υπουργός Υγείας, εξάλλου, τόνισε ότι το πόρισμα θα συμβάλει στον εξορθολογισμό των δαπανών στον ΕΟΠΥΥ, ενώ εξήγγειλε ότι θα επεκταθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα αμαξίδια. Σε ερώτηση για τη χθεσινή του δήλωση ότι «το ιδιωτικό σύστημα υγείας είναι συμφερότερο από το δημόσιο», ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι αναφερόταν μόνο σε ορισμένες εξετάσεις που είναι συμφερότερο να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και υπεραμύνθηκε της ενίσχυσης του ΕΣΥ.

    [03] Αλλοδαπός μετέφερε σε Ι.Χ. 12 μη νόμιμους μετανάστες

    Δώδεκα παράνομους μετανάστες μετέφερε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο 27χρονος διακινητής από τη Γεωργία που συνελήφθη σε επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης.

    Αρχικά ο 27χρονος που κινούnταν σε επαρχιακό δρόμο της περιοχής δεν σταμάτησε σε σήμα των αστυνομικών για έλεγχο και επιχείρησε να διαφύγει μπαίνοντας στην Εγνατία Οδό. Τελικά, λόγω της ταχύτητας που ανέπτυξε και του υπέρβαρου, έσκασαν τα λάστιχα και το όχημα ακινητοποιήθηκε. Ο οδηγός προσπάθησε να διαφύγει πεζός, αλλά συνελήφθη λίγο αργότερα από αστυνομικούς.

    Προς μεγάλη έκπληξη των αστυνομικών, στο Ι.Χ. αυτοκίνητο υπήρχαν «στοιβαγμένοι» δώδεκα λαθρομετανάστες, 11 Σύριοι και ένας υπήκοος Μπαγκλαντές.

    [04] «Oι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες χώνουν τις μύτες τους παντού, για λόγο πολιτικό, οικονομικό ή επιχειρηματικό»

    «Oι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες χώνουν τις μύτες τους παντού, για οποιονδήποτε λόγο, πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό. Σε ο,τιδήποτε μπορεί να γίνει υποκλοπή, θέλουν να το υποκλέψουν. Είναι κλεπτομανείς» υποστηρίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βρετανός δημοσιογράφος - ερευνητής Ντάνκαν Κάμπελ, στις έρευνες του οποίου βασίστηκε το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για την ύπαρξη ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης στις εγκαταστάσεις αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.

    Κατά τον Βρετανό δημοσιογράφο «η πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Αθήνα, και το κτίριο ακριβώς δίπλα, βρίσκονταν στη λίστα του 2010 με τις πρεσβείες που συμμετέχουν σε παράνομες πράξεις κατασκοπείας, σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του γερμανικού περιοδικού».

    «Εδώ δέκα χρόνια γνωρίζω ότι είναι το ίδιο κτίριο που εμπλεκόταν και στις υποκλοπές στο ελληνικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών, όπου παρακολουθούνταν Έλληνες επιχειρηματίες και ηγέτες κομμάτων» σημειώνει ο Ντ. Κάμπελ.

    [05] Χ. Σταϊκούρας: Βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 400 εκατ. ευρώ

    Την εκτίμησή του για μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους, τουλάχιστον, 400 εκατ. ευρώ, με συντηρητικές εκτιμήσεις, επίδοση που σε όρους κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος είναι η υψηλότερη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης, διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας».

    Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε εκ νέου την εκτίμηση ότι η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται, καθώς ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ανέργων έχει μειωθεί σημαντικά από τα μέσα του 2012, από 42,8% που ήταν τον Ιούλιο του 2012 περιορίστηκε στο 10,1% τον Ιούλιο του 2013, υποδηλώνοντας ότι δύναται να σταθεροποιηθεί και υπό προϋποθέσεις να μειωθεί, ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η ύφεση επιβραδύνεται και διαψεύδει τις αρχικές εκτιμήσεις. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για ύφεση 4,5% εφέτος, ενώ σήμερα αυτές οι εκτιμήσεις έχουν αναθεωρηθεί επί τα βελτίω, καθώς η ύφεση υπολογίζεται να κλείσει στο 4%.

    [06] Με μαντήλα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση γυναίκες βουλευτές

    Τρεις γυναίκες βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης φορώντας μαντήλα.

    Οι τρεις γυναίκες δήλωσαν ότι η απόφασή τους στηρίζεται αποκλειστικά στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

    «Η Τουρκία σημειώνει πρόοδο στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών» ανέφερε η Νουρτζάν Νταλμπουντάκ. Η χώρα «έθεσε τέλος σε μια "τεράστια ντροπή"» υποστήριξε η ίδια.

    «Δεν θα αφήσουμε την Εθνοσυνέλευση να γίνει αποκλειστικός χώρος του κυβερνώντος κόμματος. Θα αντιταχθούμε στη νέα πρακτική με κάθε ευκαιρία» είπε αντίθετα ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP),Φαρούκ Λόγογλου.

    [07] «Papousza»: Μια ταινία για την άγνωστη ιστορία της Πολωνής τσιγγάνας ποιήτριας

    Όταν στα 1972, ο Μολδαβός Εμίλ Λοτιάνου προκαλούσε την ...ψυχροπολεμική ακόμα Ευρώπη «συστήνοντάς» της ουσιαστικά κι έναν ...άλλο κόσμο που «πεθαίνει από αγάπη», ο όρος Rom δεν είχε ακόμη εφευρεθεί και οι τσιγγάνικες ιστορίες ήταν ακόμα ...παραμύθια για μεγάλους. «Οι τσιγγάνοι είναι το τελευταίο δείγμα της παιδικής ηλικίας της ανθρωπότητας» έλεγε τότε ο Λοτιάνου.

    Η «Papousza» («Παπούσα» στη γλώσσα των τσιγγάνων σημαίνει «κούκλα») ήταν το όνομα, με το οποίο έγινε γνωστή η πρώτη γυναίκα Ρομά στον κόσμο: η πολωνικής καταγωγής Bronislawa Wajs που γεννήθηκε σε καταυλισμό τσιγγάνων, έμαθε μόνη της να γράφει και να διαβάζει (προκαλώντας τον ...αποτροπιασμό των ομοφύλων της), παντρεύτηκε με τον ...50χρονο αδελφό του πατριού της, όταν η ίδια ήταν μόλις 15 ετών, υπέστη διώξεις, έζησε σε δάση και περιπλανήθηκε σε πολωνικές τούνδρες, πέρασε από στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, υπέστη νέες διώξεις από το σοβιετικό καθεστώς που υπέβαλε στους τσιγγάνους αναγκαστική μόνιμη εγκατάσταση και ...καταγραφή, έγραψε όμως ποιήματα και τραγούδια, εξέδωσε ποιητική συλλογή, έγινε η μόνη στον κόσμο γυναίκα τσιγγάνα -μέλος της εθνικής ακαδημίας λογοτεχνών στη χώρα γέννησής της, αλλά ... λοιδορήθηκε, εξοστρακίστηκε από τους ίδιους τους τσιγγάνους -ομοφύλους της, περιθωριοποιήθηκε και πέθανε μόνη και διαταραγμένη ψυχικά.

    «Papousza» είναι και ο τίτλος της ήδη βραβευμένης ταινίας που φέρνουν στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το ζεύγος των Πολωνών κινηματογραφιστών Γιοάνα Κος Κράτσε και Κριστόφ Κράουτσε.

    [08] Στους «16» Καλλονή, Ηρακλής Ψαχνών, Παναιτωλικός και Αστέρας

    «Καρδιοχτύπησε» στο β` ημίχρονο, ωστόσο η Καλλονή επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και προκρίθηκε στη γ` φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη, μετά το 2-1 του α` αγώνα, αναδείχθηκε σήμερα ισόπαλη 2-2 με τον Πιερικό και εξασφάλισε την παρουσία της στις 16 καλύτερες ομάδες του θεσμού. Τα τέρματα της Καλλονής, που αγωνίστηκε για πρώτη φορά φέτος σε επίσημο ματς, στο Στάδιο «Κ. Κεντέρης», σημείωσαν οι Μανούσος (18` με πέναλτι) και Καζάκης (42`). Τα τέρματα των φιλοξενουμένων σημείωσε ο Μπρίτο (47`, 67`). Το πέναλτι στο πρώτο τέρμα του νησιωτικού συγκροτήματος, κέρδισε ο Σιλιγαρδάκης σε ανατροπή από τον Νικολίτση.

    Ο Ηρακλής Ψαχνών έγινε η τέταρτη ομάδα Β΄ εθνικής που παίρνει το εισιτήριο για τους «16». Η ομάδα της Εύβοιας ηττήθηκε σήμερα 2-1 από τη Βέροια, στον αγώνα ρεβάνς της β΄ φάσης, αλλά πήρε την πρόκριση για τον επόμενο γύρο χάρη στη νίκη της με 3-1 στο πρώτο παιχνίδι. Η «βασίλισσα του βορρά» προηγήθηκε στο 13΄ με τον Μρντάκοβιτς και έδειξε ικανή για την ανατροπή, όμως ο Ηρακλής Ψαχνών ισοφάρισε στο 33΄ με τον Νικολόπουλο. Στο φινάλε οι γηπεδούχοι πίεσαν, σκόραραν με τον Καλτσά στο 81΄ και είχαν την ευκαιρία να στείλουν το ματς στην παράταση, όμως το δοκάρι σταμάτησε την κεφαλιά του Σιόντη στις καθυστερήσεις.

    Χάρη σε γκολ του Μπελόν στο 88΄, ο Παναιτωλικός επικράτησε 1-0 στο Αγρίνιο της Κέρκυρας και προκρίθηκε. Η ομάδα του Μάκη Χάβου είχε νικήσει με το ίδιο σκορ και στο πρώτο ματς και σήμερα «σφράγισε» το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Στους «16» του Κυπέλλου και ο Αστέρας Τρίπολης. Οι Αρκάδες επικράτησαν στην Κρήτη των Χανίων με 1-0, στον αγώνα ρεβάνς για τη Β΄ φάση, και, σε συνδυασμό με τη «λευκή» ισοπαλία της πρώτης αναμέτρησης, πήραν το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Ντε Μπλάσις με κεφαλιά στο 80΄.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 October 2013 - 16:30:23 UTC