Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο ρυθμό των πανελλαδικών από σήμερα
  • [02] Απεργία πανεπιστημιακών από σήμερα
  • [03] Ευρωμεσογειακό Φόρουμ στη Μύκονο
  • [04] Συσκέψεις για τα εθνικά
  • [05] Ριφιφί σε υποκατάστημα της ΑΒΝ-ΑΜRO
  • [06] Εισβολή Ισραηλινών στην Τουλκαρέμ
  • [07] Σφοδρότατες συγκρούσεις στο Κασμίρ
  • [08] Συνομιλίες ΟΗΕ-Ιράκ για πυρηνικό οπλοστάσιο
  • [09] Παραμένει στο νοσοκομείο ο Ετσεβίτ
  • [10] Δεν άρει το εμπάργκο στην Κούβα ο Μπους
  • [11] Επικρίσεις Ολμπράιτ της πολιτικής Μπους
  • [12] Στο προσκήνιο και πάλι το ασφαλιστικό
  • [13] Συνέδριο για οικονομική ανασυγκρότηση Βαλκανίων

    [01] Στο ρυθμό των πανελλαδικών από σήμερα

    20/5/2002 9:53:00 πμ

    Πρεμιέρα σήμερα των πανελλαδικών εξετάσεων από τα Εσπερινά Λύκεια, όπου οι μαθητές της Γ' Λυκείου να δοκιμάζονται στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και Γραμματεία Ελληνικής Γλώσσας και της Δ' Λυκείου στα Μαθηματικά -Στοιχεία Στατιστικής. Αύριο ξεκινά η εξεταστική περίοδος και για τους μαθητές των Ενιαίων Λυκείων, όπου η Β' Λυκείου διαγωνίζεται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και η Γ' Λυκείου στην Ιστορία.

    Τα τεχνικά θέματα για τη μετάδοση των θεμάτων έχουν ήδη δοκιμαστεί και οι κεντρικές επιτροπές των εξετάσεων από αύριο θα είναι στις θέσεις τους, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Θανάσης Τσουρουπλής.

    Οι βαθμοί των υποψηφίων θα ανακοινωθούν στα τέλη του ίδιου μήνα.

    Η ΕΡΤonline, για τρίτη συνεχή χρονιά βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους για εισαγωγή στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Στο ειδικό site για τις Εξετάσεις 2002, www.ert.gr/exams2002 θα μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Ενιαία και Τεχνολογικά Λύκεια και, οδηγίες προς τους υποψηφίους, ενώ θα είστε οι πρώτοι που θα μάθετε τα θέματα των εξετάσεων απ' ευθείας από το ΥΠΕΠΘ και τις απαντήσεις τους, σε συνεργασία με το φροντιστήριο "Σύνολο".

    Επίσης, η ΝΕΤ 105,8 κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο από τη 1.30 έως τις 2.00 θα παρουσιάζει τα θέματα, τις απαντήσεις και τις λύσεις όλων των μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

    [02] Απεργία πανεπιστημιακών από σήμερα

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/5/2002 9:04:00 πμ

    Να χάσουν την εξεταστική τους περίοδο κινδυνεύουν οι φοιτητές, καθώς οι πανεπιστημιακοί αποφάσισαν να προχωρήσουν από σήμερα σε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες. Αιχμή, τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά τους αιτήματα. Με κινητοποιήσεις όμως απειλεί και το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ΤΕΙ, ζητώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους που σχετίζονται με τους όρους αναβάθμισης των σχολών. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους εάν θα προχωρήσουν ή όχι σε κινητοποιήσεις οι αναπληρωτές καθηγητές.

    [03] Ευρωμεσογειακό Φόρουμ στη Μύκονο

    20/5/2002 10:51:00 πμ

    Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, η τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, το ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος και οι εμπορικές συναλλαγές αποτελούν τους κύριους άξονες της 9ης τακτικής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Μεσογείου, στη Μύκονο. Στο Φόρουμ θα παραστούν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και ομόλογοί του από άλλες 10 χώρες, ενώ θα συμμετάσχουν και διεθνείς προσωπικότητες.

    Ο πρώτος θεματικός κύκλος αφορά την αποτίμηση των εργασιών της Βαλένθια, την ενίσχυση της συνεργασίας των ευρωμεσογειακών χωρών και τρόπους καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών και του ξεπλύματος "βρώμικου" χρήματος.

    Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορά το στόχο των ευρωμεσογειακών χωρών να θεσπιστεί έως το 2010 μία ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στα κράτη -μέλη, όπως και τις δυσμενείς επιπτώσεις στις οικονομίες των μεσογειακών χωρών από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η τρίτη θεματική ενότητα αφορά το διάλογο μεταξύ πολιτισμών, στην αποκατάσταση μνημείων, όπως -μετά από εισήγηση της ελληνικής πλευράς- και την πολιτιστική Ολυμπιάδα. Στις εργασίες της τρίτης θεματικής αυτής ενότητας θα συμμετάσχουν εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο πρώην γ.γ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι και ο Πορτογάλος ποιητής Ζοζέ Σαραμάνγκου.

    [04] Συσκέψεις για τα εθνικά

    20/5/2002 10:31:00 πμ

    Συνεδριάζει στη μία μετά το μεσημέρι του Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο κ. Σημίτης θα ενημερώσει την ερχόμενη Παρασκευή τους πολιτικούς αρχηγούς με κατ' ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και κυρίως για το Κυπριακό και τον ευρωστρατό.

    Μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

    Τα εθνικά θέματα θα απασχολήσουν και τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ υπό τον Κώστα Καραμανλή.

    [05] Ριφιφί σε υποκατάστημα της ΑΒΝ-ΑΜRO

    Πηγή: ΑΠΕ 20/5/2002 11:03:00 πμ

    Με άδεια χέρια έφυγαν άγνωστοι διαρρήκτες, που μπήκαν με τη μέθοδο του ριφιφί στο υποκατάστημα της Τράπεζας ABN-AMRO, στη λεωφόρο Κηφισίας 202, στο Νέο Ψυχικό. Οι δράστες άνοιξαν μια τρύπα στο πίσω μέρος της Τράπεζας, από την οποία μπήκαν μέσα και κατευθύνθηκαν στο αυτόματο μηχάνημα ανάληψης (ΑΤΜ) που προσπάθησαν να το διαρρήξουν. Η προσπάθειά τους δεν είχε αποτέλεσμα και έφυγαν άπρακτοι. Το ριφιφί έγινε αντιληπτό σήμερα το πρωί από τους υπαλλήλους της Τράπεζας και ενημερώθηκε η αστυνομία.

    [06] Εισβολή Ισραηλινών στην Τουλκαρέμ

    20/5/2002 8:41:00 πμ

    Στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ της Δ. Οχθης, εισέβαλαν τα ξημερώματα ισραηλινές δυνάμεις ως απάντηση στη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στη Νετάνια, όπου σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί και ο Παλαιστίνιος δράστης και τραυματίστηκαν 56. Η επιχείρηση της ισραηλινής μονάδας εστιάζεται στον ανατολικό τομέα της πόλης, όπου χθες μία άλλη μονάδα πραγματοποίησε σύντομη εισβολή. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση, ενώ το Ισραήλ κατηγορεί και πάλι τον Αραφάτ ότι δεν κάνει τίποτα για την εξουδετέρωση των εξτρεμιστών.

    Επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου καμικάζι

    Νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος καμικάζι σκοτώθηκε κοντά σε οδόφραγμα της αστυνομίας στο βόρειο Ισραήλ, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του, χωρίς όμως να κατορθώσει να προκαλέσει τραυματισμούς, όπως ανακοινώθηκε από την ισραηλινή αστυνομία.

    Ο Παλαιστίνιος, που προφανώς προερχόταν από την περιοχή κοντά στη Τζενίν, στα βόρεια της Δυτικής Οχθης, είχε συλληφθεί ενώ κατευθυνόταν προς την πόλη Αφούλα, όπου, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, σκόπευε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά. Η έκρηξη προκλήθηκε τη στιγμή που τον πλησίαζαν για έλεγχο ισραηλινοί στρατιώτες.

    [07] Σφοδρότατες συγκρούσεις στο Κασμίρ

    20/5/2002 10:44:00 πμ

    Τουλάχιστον δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, τις τελευταίες τέσσερις μέρες, από την ινδική πλευρά των συνόρων του Κασμίρ, εξαιτίας της ανταλλαγής πυρών βαρέων όπλων μεταξύ ινδικών και πακιστανικών στρατευμάτων. Η σημαντικότερη μετακίνηση πληθυσμού παρατηρήθηκε στις περιοχές Σάμπχα και Χίρα Ναγκάρ της περιοχής του Τζαμού, κοντά στα διεθνή σύνορα. Τα άτομα αυτά εγκαταστάθηκαν σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια. Στο μεταξύ δεκατέσσερις νεκροί και δεκαεφτά τραυματίες ήταν ο απολογισμός των χθεσινών συγκρούσεων των στρατιωτικών δυνάμεων της Ινδίας με τις αποσχιστικές παραστρατιωτικές δυνάμεις του Κασμίρ.

    Κλιμακώνεται η ένταση

    Η χθεσινή σφοδρότατη επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον στρατοπέδου στο Τζαμού κατά την οποία σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οι δράστες, που πιστεύεται ότι ήταν μουσουλμάνοι αυτονομιστές από το Πακιστάν.

    Η επίθεση κλιμάκωσε την ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, οι στρατοί των οποίων διέκοψαν και τυπικά χθες τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχαν σεβαστεί για ένα πεντάμηνο.

    Προχθές εξάλλου η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση του διπλωματικού εκπροσώπου του Πακιστάν στο Νέο Δελχί ως αντίδραση στην αποτυχία του Πακιστάν να αντιμετωπίσει τη δράση των μουσουλμάνων αυτονομιστών στο Κασμίρ.

    [08] Συνομιλίες ΟΗΕ-Ιράκ για πυρηνικό οπλοστάσιο

    20/5/2002 8:58:00 πμ

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάχα Γιασίν Ραμαντάν δήλωσε χθες πως η χώρα του και ο ΟΗΕ έχουν συμφωνήσει να επαναληφθούν τον Ιούλιο οι συνομιλίες τους, που αφορούν την επάνοδο των επιθεωρητών του Οργανισμού για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βαγδάτης.

    Σε συνέντευξη του στο ιρακινό δορυφορικό δίκτυο, ο Ραμαντάν καταδίκασε την απόφαση 1049 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τη ''χειρότερη κι από το μνημόνιο του πετρελαίου αντί τροφίμων''. Ο Ραμαντάν υποστήριξε πως το Ιράκ ''θα βγει νικητής'' από οποιαδήποτε νέα στρατιωτική σύγκρουσή του με τις ΗΠΑ.

    Παράλληλα εγκρίνει την παράταση για άλλους έξι μήνες του προγράμματος "πετρέλαιο αντί τροφίμων".

    ''Το Ιράκ προχωρεί στον διάλογό του με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, με την προοπτική να επιτευχθεί ένας μηχανισμός για να αρθεί η άδικη πολιορκία και να σταματήσουν τα δεινά του ιρακινού λαού. Αμφότερες οι πλευρές συμφωνήσαμε για ένα νέο γύρο συνομιλιών τον Ιούλιο'', πρόσθεσε.

    [09] Παραμένει στο νοσοκομείο ο Ετσεβίτ

    20/5/2002 11:44:00 πμ

    Από το νοσοκομείο εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, του οποίου η ασταθής υγεία θεωρείται απειλή για τη σταθερότητα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς ο Ετσεβίτ εργάζεται καθήμενος σε μία πολυθρόνα, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

    Ο 76χρονος Τούρκος πρωθυπουργός εισήχθη την Παρασκευή στο νοσοκομείο για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην αγορά, καθώς οι επενδυτές φοβούνται πρόωρες εκλογές, που θα απειλούσαν το πρόγραμμα δανειοδότησης της Τουρκίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Οι θεράποντες ιατροί ανακοίνωσαν ότι ο Ετσεβίτ, που πάσχει από θρομβοφλεβίτιδα και υποφέρει από πόνους στην πλάτη εξαιτίας ενός σπασμένου πλευρού, ανταποκρίνεται στη θεραπεία, που του χορηγείται.

    Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του Ετσεβίτ στην κυβέρνηση θα τον επισκεφθούν αύριο, στο νοσοκομείο, για να συζητήσουν την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [10] Δεν άρει το εμπάργκο στην Κούβα ο Μπους

    20/5/2002 11:28:00 πμ

    Ο Κάρτερ στην Κούβα

    Καμία θετική εξέλιξη δεν επιφύλασσε τελικά η επίσημη επίσκεψη του πρώην αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ, την περασμένη εβδομάδα στην Κούβα. Ο πρόεδρος Μπους, αναμένεται σήμερα στο Μαιάμι, όπου και θα ανακοινώσει σκληρότερα μέτρα εναντίον της Αβάνας, θα ταχθεί υπέρ της συνέχισης του εμπάργκο, παρά την έκκληση Κάρτερ για τερματισμό του, ενώ θα επαναλάβει την υποστήριξη του Λευκού Οίκου στους Κουβανούς αντιφρονούντες που ζουν στη Φλόριντα

    Σκληρότερα οικονομικά αντίμετρα

    Σε ομιλία του αναμένεται να επιμείνει πως το εμπάργκο πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει εκτός εάν διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στην Κούβα, τον επόμενο χρόνο, απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, επιτραπεί η ελεύθερη λειτουργία κομμάτων της αντιπολίτευσης και γίνουν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

    Μάλιστα ο Μπους θα προτείνει να γίνει πιο αυστηρό το εμπάργκο, περιλαμβάνοντας στον κατάλογο με τα αγαθά που απαγορεύεται να πωλούνται στην Κούβα, περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

    Επιπλέον θα προτείνει την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης από την πλευρά των ΗΠΑ, των Κουβανών που ζουν στην Αμερική, αλλά και των αντιφρονούντων στην Κούβα.

    [11] Επικρίσεις Ολμπράιτ της πολιτικής Μπους

    20/5/2002 11:00:00 πμ

    Βολές κατά της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπους εξαπέλυσε η πρώην σιδηρά κυρία της αμερικανικής διπλωματίας Μαντλίν Ωλμπράιτ, καταλογίζοντας τους "έλλειψη συνοχής".

    "Στα σημαντικά ζητήματα η ομάδα του προέδρου Μπους που είναι αρμόδια για την εξωτερική πολιτική φαίνεται να πάσχει από μια διπολική ταραχή", υποστήριξε η Ολμπράιτ σε ομιλία της στο Μέντφορντ της Μασαχουσέτης.

    Σπάζοντας την αμερικανική παράδοση που θέλει ουδέτερους τους πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Ολμπράιτ τόνισε ότι "πολλά μέλη της κυβέρνησης Μπους μιλούν μεν για τη σημασία των συμμάχων στην Ευρώπη και την Ασία,αλλά στη συνέχεια ξεχνούν να χρησιμοποιήσουν τις συμμαχίες αυτές για τα προβλήματα αμοιβαίας ασφάλειας''.

    Τα μέλη της κυβέρνησης Μπους τάσσονται "υπέρ ενός πιό ανοικτού συστήματος στο παγκόσμιο εμπόριο,αλλά επιβάλουν προστατευτικά μέτρα στον χάλυβα και χορηγούν μεγάλες επιδοτήσεις στους αμερικανούς αγρότες", τόνισε η Ολμπράιτ.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ολμπράιτ τόνισε ότι η πρώην υπουργός, όπως και όλοι οι αμερικανοί πολίτες ,έχει "το δικαίωμα να εκφράζεται, καθώς αυτό αποτελεί την ουσία της δημοκρατίας".

    [12] Στο προσκήνιο και πάλι το ασφαλιστικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/5/2002 10:05:00 πμ

    Ετοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία για το ασφαλιστικό εντός των ημερών εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, επικαλούμενος τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, ότι κάθε πέντε χρόνια θα επανεξετάζονται οι ανάγκες της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος κάλεσε όλες τις παρατάξεις να καταθέσουν κοινό πλαίσιο συμφωνίας. Αντιθέτως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και στελέχη της ΠΑΣΚΕ ζητούν να συγκληθεί η ολομέλεια της ΓΣΕΕ και να αποφασιστεί απεργία για τις 29 Μαΐου, ημέρα που έχει εξαγγείλλει απεργία η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό.

    [13] Συνέδριο για οικονομική ανασυγκρότηση Βαλκανίων

    20/5/2002 9:26:00 πμ

    Η υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) αλλά και οι επιπτώσεις της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε το α' εξάμηνο του 2003 θα αποτελέσουν τα κεντρικά θέματα του 9ου Φόρουμ Θεσσαλονίκης, οι διήμερες εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα. Στo Φόρουμ που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αναμένεται να αποτελέσει και το βήμα ανακοίνωσης από τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδο, ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση του ΕΣΟΑΒ και του καθορισμού του περιεχομένου των διμερών συμφωνιών με τις έξι λήπτριες χώρες.

    Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν με χαιρετισμό τους, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα αναφερθεί στη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πρώτη ενότητα του Συνεδρίου αναφέρεται στις τάσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών της ΝΑ Ευρώπης, στην οποία θα τοποθετηθούν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας, Μίλεν Κερεμέντσιεφ (Milen Keremedchiev) και οι Πρέσβεις της FYROM Λιούμπτσο Αρσόφσκι (Ljubco Arsovski), της Ρουμανίας Τράιαν Ντραγκόμιρ (Traian Dragomir), της Αλβανίας Καστριοτ Ρόμπο(Kastriot Robo), της Γιουγκοσλαβίας Ντούσαν Μπατάκοβιτς (Dusan Batakovic) και της Ρωσίας Μίκαελ Μποτορνίκοφ (Mikhail Botchrnikov. Στο γεύμα της πρώτης ημέρας επίσημος ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει για το ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή. Στην πολιτική περιφερειακή συνεργασία ως προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των επενδύσεων στη ΝΑ Ευρώπη, θα αναφερθούν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Κάζουλε(Slobodan Casule) και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ (Thomas Miller). Στην τελευταία θεματική ενότητα της πρώτης ημέρας θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις χρηματαγορές στη ΝΑ Ευρώπη. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με επίσημο δείπνο, στο οποίο θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Τη δεύτερη ημέρα θα αναπτυχθούν τέσσερα εργαστήρια (workshop) για τη βιομηχανία, τις νέες τεχνολογίες, τα επικοινωνιακά δίκτυα, το εμπόριο και τις μεταφορές, τις κατασκευές και την ενέργεια. Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται οι Υπουργοί: Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής, ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σπύρος Βούγιας και οι ομόλογοί τους από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης καθώς και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και τη Βαλκανική. Στο γεύμα της δεύτερης ημέρας, επίσημος ομιλητής θα είναι ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του ΕΣΟΑΒ. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την ενότητα για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, το Σύμφωνο Σταθερότητας και τους Μηχανισμούς Υποστήριξης της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας. Κεντρικός ομιλητής του πάνελ θα είναι ο Ειδικός Συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας, Ερχαρντ Μπούσεκ (Erhard Busek), ενώ θα συμμετέχουν επίσης οι κ.κ. Αλέξανδρος Ρόντος, Ειδικός Σύμβουλος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ιντιρα Κονίχοτζικ (Indira Konjhodzic) επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) στην Κροατία, η Ελένη Καβαδία (Helen Kavvadia) αρμόδια επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank) στο Λουξεμβούργο, ο Μουσταφά Γκούρτιν (Mustafa Gurtin) Πρόεδρος της Τράπεζας Μαύρης Θάλασσας γαι το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (Black Sea Trade &amp; Development Bank) και Ρίτσαρντ Σίφτερ (Richard Schifter) Πρέσβης των ΗΠΑ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 May 2002 - 9:12:16 UTC