Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς ανάβαθμιση της Δημόσιας Διοίκησης
  • [02] Σύμπνοια Σημίτη-Παπανδρέου για ευρωστρατό
  • [03] Αλεξανδρούπολη: ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο
  • [04] Στην ώρα του ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος
  • [05] Αναγκαστική προσγείωση στην Κέρκυρα
  • [06] Πρόωθηση των ελληνο-κινεζικών σχέσεων
  • [07] Δεύτερη διάσκεψη Κοινοβουλίων Αδριατικής-Ιονίου
  • [08] Βελτίωση σχέσεων Κυβέρνησης-Εκκλησίας
  • [09] Διακοπές ειρήνης για τα παιδιά του πολέμου
  • [10] Στην Κέρκυρα για την επέτειο της Ενωσης ο Πρόεδρος.
  • [11] Καλύτερα στην υγεία του ο κ. Χρυσόστομος
  • [12] Ικανοποιημένοι οι Αμερικανοί για μέτρα Μπους
  • [13] Τουρκικές βολές κατά Ντενκτάς για την κυριαρχία
  • [14] Νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες
  • [15] Και τώρα ο λόγος στον Αθλητικό Δικαστή
  • [16] Τριβές για το σήμα Ολυμπιακής Παιδείας
  • [17] Ξανά στην ΑΕΚ ο Μπάγεβιτς
  • [18] Παραμένει ''κόκκινος'' ο Ζιοβάνι
  • [19] Ραδιοφωνική ενημέρωση σε 12 γλώσσες
  • [20] Κουμπάρος ο Μιλόσεβιτς

    [01] Προς ανάβαθμιση της Δημόσιας Διοίκησης

    20/5/2002 4:42:00 μμ

    Η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αποτελεσματικότητα και η γραφειοκρατία είναι ο κύριος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που πραγματοποιείται στο Ζάππειο. Αντίστοιχα, ο "εκσυγχρονισμός του κράτους" αποτελεί την κύρια παράμετρο της ευρωπαϊκής προοπτικής, της πραγματικής σύγκλισης.

    Διαφάνεια και αξιοκρατία

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με τη συμμετοχή και τη στήριξη των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη διοίκηση, προσανατολιζόμενο στην προάσπιση της διαφάνειας σε όλο το δημόσιο τομέα, την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και τη θέσπιση του "πόθεν έσχες" στους κρατικούς λειτουργούς. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι πόροι του έλληνα φορολογούμενου πρέπει να δαπανώνται με αυστηρούς όρους.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ψευδείς και ανυπόστατες τις πληροφορίες, που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει το ΑΣΕΠ και τόνισε ότι η κυβέρνηση εμμένει στον αξιοκρατικό τρόπο προσλήψεων και στην διαγωνιστική διαδικασία αρνούμενη το κομματικό κράτος.

    Επιπλέον, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών είναι η διπλή απάντηση της κυβέρνησης στο φαινόμενο της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας στο δημόσιο τομέα. Μάλιστα, ο κ. Σημίτης είπε ότι στο τέλος του προσεχούς Ιουλίου, θα λειτουργούν 200 νέα ΚΕΠ σε όλη τη χώρα και 300 διοικητικές διαδικασίες θα έχουν μετατραπεί σε ψηφιακή μορφή. Μέχρι το τέλος του χρόνου 500 Κέντρα θα εκτελούν ισάριθμες ψηφιακές διοικητικές διαδικασίες.

    [02] Σύμπνοια Σημίτη-Παπανδρέου για ευρωστρατό

    20/5/2002 7:35:00 μμ

    Για ανεδαφικά σενάρια περί διπλωματικής ασθενείας του και σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το θέμα του ευρωστρατού μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με δηλώσεις του από τη Δήλο και την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών του Ευρωμεσογειακού FORUM. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως η εξωτερική πολιτική χαράσσεται συλλογικά και υπάρχει απόλυτος συντονισμός με τον Πρωθυπουργό.

    Με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα η κυβερνητική πολιτική

    Μετά από επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Δήλου, ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στις αντιπροσωπείες των 11 χωρών της Μεσογείου που συμμετέχουν στο Μεσογειακό φόρουμ. Ο υπουργός σημείωσε το συμβολικό χαρακτήρα της επίσκεψης στη Δήλο, τονίζοντας την αρχή του σεβασμού των ανοιχτών κοινωνιών, της διαφορετικότητας και των πολυπολιτισμικών σχέσεων.

    ''Το μήνυμα για τη σημερινή εποχή είναι ότι η ανοιχτή κοινωνία , οι ανοιχτοί ορίζοντες είναι το πλοίο του πολιτισμού'' δήλωσε και σημείωσε ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι στη σωστή κατεύθυνση με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.

    Αδράνεια καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Κ. Καραμανλής

    Εν τω μεταξύ, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα του ευρωστρατού άσκησε μετά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της Ν.Δ ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, ωστόσο, είπε ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση την Παρασκευή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και λάθος χειρισμούς που οδηγούν σε επικίνδυνες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν είναι ακριβές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την συγκρότηση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου για την δημιουργία του έχει δοθεί για συζήτηση στα κόμματα.

    [03] Αλεξανδρούπολη: ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο

    20/5/2002 7:00:00 μμ

    Με τη μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών, ξεκίνησε σήμερα η πρώτη φάση μετεγκατάστασης από το παλαιό κτίριο στο νέο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που θα λειτουργήσει στις αρχές Ιουλίου. Το νέο νοσοκομείο που κατασκευάστηκε στη θέση Δραγάνα, θα λειτουργεί ως Πανεπιστημιακό, αλλά θα έχει αναπτυγμένα όλα τα τμήματα του ΕΣΥ. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Αν. Μακεδονίας-Θράκης Στράτος Χασάπης έως το τέλος καλοκαιριού θα λειτουργούν 400 κρεβάτια και σε πλήρη ανάπτυξη 630.

    Με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές

    ''Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, το οποίο καλύπτει επιφάνεια 200 στρεμμάτων. Διαθέτει τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, τόσο κατασκευαστικά όσο και από άποψη ιατρικού εξοπλισμού, ενώ είναι ένα νοσοκομείο προσδιορισμένο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ιατρικού τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης'', είπε ο κ. Χασάπης.

    Πρόσθεσε ότι από την πρώτη μέρα θα μπουν σε λειτουργία πρόσθετες υπηρεσίες που σήμερα δεν υπάρχουν στην περιοχή, όπως, μαγνητικού τομογράφου, στεφανιογράφου, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες. Καταλήγοντας, σημείωσε πως ''στόχος είναι σε μια πενταετία να μην υπάρχουν διακομιδές περιστατικών για καμιά ειδικότητα προς το κέντρο''.

    Οσον αφορά στο προσωπικό που θα στελεχώσει το νοσοκομείο, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 200 εργαζομένων ενώ από τον προϋπολογισμό του ΠΕΣΥ έχει δεσμευτεί ποσό για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

    [04] Στην ώρα του ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος

    20/5/2002 5:32:00 μμ

    Την Ανοιξη του 2004 θα είναι έτοιμος ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Αθήνας, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής μιλώντας στην παρουσίαση της προόδου των έργων. Ο κ. Βερελής ανέφερε ότι το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, θα ενωθεί με την Αθήνα με ηλεκτρικά τρένα και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να παραδοθούν εγκαίρως αυτά τα τρένα που κατασκευάζονται από κοινοπραξία μαζί με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Δέκα σταθμοί-120.000 επιβάτες καθημερινά

    Σε όλο το μήκος του προαστιακού έχουν σχεδιαστεί 10 σταθμοί. Ο σημαντικότερος είναι αυτός που θα γίνει στο Μενίδι και θα αποτελέσει σιδηροδρομικό κόμβο της χώρας.

    Εκτιμάται ότι ο προαστιακός σιδηρόδρομος το 2004 θα διακινεί 120.000 επιβάτες καθημερινά, ενώ το 2010 θα διακινεί 250.000 και το 2020, 340.000 επιβάτες.

    Την Ανοιξη του 2004 θα λειτουργοί ο προαστιακός στην γραμμή Πειραιάς - Αθήνα, Μενίδι-Αεροδρόμιο, Μενίδι-Κόρινθος-Κιάτο και Μενίδι-Οινόη-Θήβα-Χαλκίδα.

    [05] Αναγκαστική προσγείωση στην Κέρκυρα

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/5/2002 4:59:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι, ένα αεροπλάνο τύπου MD 80,της εταιρίας Τράνς Τζέτ με 100 επιβάτες, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Κέρκυρα - Μπρίστολ. Δέκα λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους, ο πιλότος διαπίστωσε ότι υπήρξε ένδειξη για πρόβλημα στη λειτουργία του ενός κινητήρα. Αμέσως επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, ζήτησε άδεια για αναγκαστική προσγείωση η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι επιβάτες, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, παρέμειναν στην αίθουσα αναχωρήσεων προκειμένου να γίνουν οι τεχνικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα στον κινητήρα ή απλώς ήταν πρόβλημα της λυχνίας ενδείξεων.

    [06] Πρόωθηση των ελληνο-κινεζικών σχέσεων

    20/5/2002 1:12:00 μμ

    Επιλεγμένος τουριστικός προορισμός αναδείχθηκε η Ελλάδα από την κυβέρνηση της Κίνας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κίνας που βρίσκεται στη χώρα μας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας Λι Λα Κινγκ. Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας νέας ευρείας επιτροπής για την οικονομική και πολιτισμική συνεργασία των δυο χωρών. Στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής εντάσσεται η συνεργασία για την ανάπτυξη του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της έρευνας, η συνεργασία για τους Ολυμπιακούς Αγωνες και παράλληλα για την ανάπτυξη δικτύων επικοινωνίας, τεχνολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Ο Κινέζος αντιπρόεδρος είχε επίσης συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου και Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του κ. Τσιν στη χώρα μας και υπενθύμισε το σημαντικό ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στην Κίνα το χρονικό διάστημα από 1-8 Ιουνίου.

    [07] Δεύτερη διάσκεψη Κοινοβουλίων Αδριατικής-Ιονίου

    20/5/2002 1:47:00 μμ

    Στον ισχυρό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε ποικίλα επίπεδα τα κοινοβούλια ως αυθεντικοί εκφραστές της λαϊκής βούλησης συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη δεύτερη διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων της Αδριατικής και Ιονίου Πρωτοβουλίας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό την προεδρία του προέδρου της ελληνικής Βουλής. Ο κ. Κακλαμάνης παραδίδοντας την προεδρία της Πρωτοβουλίας στην Ιταλία υπογράμμισε ότι τα κοινοβούλια πρέπει να υπερασπίζονται με σθένος, αρχές και αξίες όπως η προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς, ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [08] Βελτίωση σχέσεων Κυβέρνησης-Εκκλησίας

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/5/2002 12:55:00 μμ

    Ανοίγει ο δρόμος για συνάντηση πρωθυπουργού και Αρχιεπίσκοπου μετά τη δήλωση του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ότι είναι έτοιμος για εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον Κ. Σημίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί πολύ και ο δρόμος για τη συνάντηση είναι ανοιχτός. O κ. Χριστόδουλος συναντάται σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο με θέμα τον συντονισμό των ενεργειών της κυβέρνησης και της Εκκλησίας για την αναπτυξιακή βοήθεια που θα δοθεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Δηλώσεις Χριστόδουλου

    Στη χθεσινή συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και την προοπτική συνάντησής του με τον κ. Σημίτη, σημειώνει ότι "επί της ουσίας οι σχέσεις μας με την κυβέρνηση δεν είναι αρνητικές" και προσθέτει "και ασφαλώς δεν θα αρνηθούμε να συναντηθούμε με τον κ. πρωθυπουργό για μια συζήτηση εφ όλης της ύλης και χωρίς περιοριστικούς όρους. "Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για ένα θέμα που θα μπορούσαμε Εκκλησία και Πολιτεία, να έχουμε συνεργαστεί, χωρίς να τραυματίσουμε τον λαό μας", υποστηρίζει ο κ. Χριστόδουλος. Στο β΄ μέρος της συνέντευξής του σήμερα στην εφημερίδα ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στην αδελφότητα «Χρυσοπηγή» σημειώνει ότι οποιαδήποτε ομάδα, εντός ή εκτός Ιεραρχίας δεν μπορεί να επιδιώκει ποδηγέτηση του Αρχιεπισκόπου.

    [09] Διακοπές ειρήνης για τα παιδιά του πολέμου

    20/5/2002 2:07:00 μμ

    φωτο Αρχείου

    Παιδιά από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ θα φιλοξενηθούν σε κατασκηνώσεις στη χώρα μας με πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ και άλλων φορέων. Η ανθρωπιστική αυτή κίνηση έχει σαν στόχο την ανακούφιση των παιδιών τα οποία είναι τα τραγικά θύματα του πολέμου και των γεγονότων που οι Έλληνες βλέπουν ως απλοί τηλεθεατές στο σπίτι τους, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος.

    Συνεχίζεται η προσπάθεια της ΚΕΔΚΕ

    Προκειμένου να ξεφύγουν από τα δεινά του πολέμου εκατοντάδες παιδιά από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ θα φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων κεντρικών Δήμων της χώρας μας, μετά από σχετική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε σήμερα η ΚΕΔΚΕ. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν άμεσα τα παιδιά των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στην Ελλάδα, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, με στόχο να βρεθούν μακριά από τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή τους εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων.

    Πρόκειται για μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία που αφορά στο κάλεσμα και τη φιλοξενία παιδιών από την πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος και συνέχισε: "Καλούμε για φιλοξενία παιδιά τόσο από την Παλαιστίνη όσο και από το Ισραήλ σε πρώτη φάση σε κατασκηνώσεις κεντρικών Δήμων της χώρας μας. Είναι μια πρωτοβουλία που έχει επαναληφθεί από την Αυτοδιοίκηση, όταν καλέσαμε και φιλοξενήσαμε τα παιδιά του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας". Ο κ. Κουκουλόπουλος διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση θα φιλοξενηθούν εκατοντάδες παιδιά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αμέσως μετά το καλοκαίρι και τις δημοτικές εκλογές θα είναι εφικτή η συνέχιση αυτής της προσπάθειας, η οποία άλλωστε προϋποθέτει τη φιλοξενία των παιδιών μαζί με τους δασκάλους τους για μια ολόκληρη σχολική περίοδο.

    Να σημειωθεί ότι στην πρωτοβουλία συμμετέχουν επίσης η Αρχιεπισκοπή της Ελλάδος, η Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας της Unicef, το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, καθώς και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    [10] Στην Κέρκυρα για την επέτειο της Ενωσης ο Πρόεδρος.

    20/5/2002 1:23:00 μμ

    Το Μαθράκι, ένα από τα τρία νησάκια που βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας, επισκέφθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται την Κέρκυρα με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του μικρού νησιού και αμέσως μετά, σε μια σύντομη τελετή στο κοινοτικό κατάστημα, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης. Στην ομιλία του υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των νησιών και κυρίως την ανάγκη αυτά να κατοικούνται και προέτρεψε τους κατοίκους να αισθάνονται περήφανοι γιατί δεν είναι μόνο ακρίτες αλλά και ακραίοι φρουροί της Ελλάδας.

    [11] Καλύτερα στην υγεία του ο κ. Χρυσόστομος

    20/5/2002 7:11:00 μμ

    Την πιθανότητα να εξέλθει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος εξετάζουν οι θεράποντες ιατροί του. Στο σημερινό ιατρικό δελτίο αναφέρεται ότι η θεραπευτική αγωγή του Αρχιεπισκόπου αλλά και η νοσηλεία του συνεχίζονται χωρίς προβλήματα ή επιπλοκές. Σήμερα κλείνουν 10 ημέρες νοσηλείας του Αρχιεπισκόπου στην πανεπιστημιακή κλινική εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και οι γιατροί του αισιοδοξούν ότι αν συνεχιστεί η προοδευτική βελτίωση της κατάστασής του θα είναι ιδιαίτερα εύκολο να νοσηλευτεί εκτός μονάδος.

    [12] Ικανοποιημένοι οι Αμερικανοί για μέτρα Μπους

    20/5/2002 7:03:00 μμ

    Φωτο από την 11η Σεπτεμβρίου

    Η πλειοψηφία των Αμερικανών (ποσοστό 58%) είναι ικανοποιημένη από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μπους πριν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, με βάση τις πληροφορίες που διέθετε εκείνη την εποχή, προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ''Γουόλ Στριτ Τζέρναλ''. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τις αποκαλύψεις, ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε λάβει προειδοποιήσεις για πιθανές αεροπειρατείες ένα μήνα πριν τις επιθέσεις, το 58% των Αμερικανών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ελήφθησαν, ενώ το 31% δηλώνει ''μη ικανοποιημένο''.

    Το 41% πιστεύει ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα

    Φωτο από την 11η Σεπτεμβρίου

    Το 53% πιστεύει πως ''η κυβέρνηση Μπους έκανε ότι ήταν λογικό να κάνει, γιατί ήταν αδύνατον να προβλέψει κανείς ότι τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνταν ως όπλα''.

    Ομως το 41% θεωρεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να εμποδίσει τις αεροπειρατείες ή να ''σημάνει συναγερμό'', ακόμα και αν δεν ήξερε το πως θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα αεροπλάνα.

    Τέλος, το 54% των ερωτηθέντων κρίνει πως η κυβέρνηση Μπους ήταν ''έντιμη και ειλικρινής'' στις έρευνες που διεξήγαγε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ενώ το 37% πιστεύει ακριβώς το αντίθετο.

    Στη δημοσκόπηση που έγινε και για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC, συμμετείχαν 602 ενήλικοι, και το ποσοστό λάθους ήταν 4%.

    Αντίθετα, σε άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό ''Νιούζγουικ'' το 55% των Αμερικανών θεωρεί πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ειδοποιήσει τους πολίτες για πιθανές αεροπειρατείες.

    [13] Τουρκικές βολές κατά Ντενκτάς για την κυριαρχία

    20/5/2002 12:00:00 μμ

    Πυρά και από την τουρκική πλευρά δέχεται τελευταία ο Ραούφ Ντενκτάς για την επιμονή του ως προς την αναγνώριση κυριαρχίας του ψευδοκράτους ενώ και Τουρκοκύπριος πολιτικός τον προειδοποίησε ότι αν το Κυπριακό δεν επιλυθεί τον Ιούνιο τότε το Δεκέμβριο θα είναι πια πολύ αργά. Παράλληλα τονίζεται ότι ο πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε πολλά και ότι η Δύση θεωρεί υπεύθυνο τον Ραούφ Ντενκτάς για την έλλειψη προόδου.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς αναφορικά με τη δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού μέχρι και το Δεκέμβριο υποστήριξε ότι τότε θα είναι πολύ αργά, γιατί οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

    Ο κ. Τάλατ κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να καταβάλει προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας βασικών αρχών και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε πολλά λόγω πιέσεων που ασκήθηκαν σε αυτόν.

    Επίσης χαρακτηρίζει αδύνατη την αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος.

    Εξάλλου, ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλή Μπιράντ σε τελευταίο του άρθρο σημειώνει, ότι η Δύση κατηγορεί περισσότερο τον Ραούφ Ντενκτάς για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό και ότι το ψευδοκράτος θα πρέπει να προχωρήσει στα κατάλληλα βήματα.

    Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε και χθες με νέες δηλώσεις του την επιμονή του στην αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος, ώστε, όπως ανέφερε, να καταστεί δυνατή η συνεργασία για την ίδρυση κοινού κράτους. "Εχουμε αποδείξει", υποστήριξε ο Ντενκτάς, "ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούμε απο την κυριαρχία μας".

    [14] Νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/5/2002 6:16:00 μμ

    Τεκμήρια για τη μείωση δαπανών αγοράς περιουσιακών στοιχείων και διαβίωσης των αγροτών αποτελούν από το τρέχον έτος οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους αγρότες για την παραγωγή φυτικών ή ζωικών προϊόντων.

    Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, στις περιπτώσεις προσδιορισμού του γεωργικού εισοδήματος με την αντικειμενική μέθοδο, τα ποσά των επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων επί της παραγωγής θα θεωρούνται εισοδήματα που απαλλάσσονται από το φόρο και θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης των αγροτών.

    [15] Και τώρα ο λόγος στον Αθλητικό Δικαστή

    Πηγή: ΑΠΕ 20/5/2002 1:25:00 μμ

    Aγνωστη παραμένει η σύνθεση με την οποία θα παραταχθεί η ομάδα του Ολυμπιακού στον τελικό του πρωταθλήματος της Α1 στο Μπάσκετ κόντρα στην ΑΕΚ, καθώς τώρα το λόγο έχει η αθλητική δικαιοσύνη για τα όσα στιγμάτισαν το χθεσινό αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού (80-76) στο ΣΕΦ. Οι επτά παίκτες που αποβλήθηκαν λόγω των επεισοδίων αντιμετωπίζουν το φάσμα της τιμωρίας είτε με αποκλεισμό, είτε με πρόστιμο που θεωρείται και το πιθανότερο, λόγω όσων γράφτηκαν στο Φύλλο Αγώνα.

    Την Τρίτη η απόφαση

    Ο Αθλητικός Δικαστής του ΕΣΑΚΕ κ. Γιαρεμής έλαβε σήμερα το πρωί τόσο το Φύλλο Αγώνα όσο και τις εκθέσεις των διαιτητών Πιτσίλκα και Ζαβλανού αλλά και των τριών παρατηρητών της αναμέτρησης κ.κ. Δαβιδέλη, Μαραμή και Ορφανού. Σύμφωνα με πληροφορίες έως το απόγευμα οι δύο ομάδες αλλά και οι παίκτες που αναφέρονται στο Φ.Α. θα κληθούν σε απολογία για αύριο και αφού απολογηθούν, λογικά έως το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει εκδοθεί η απόφαση από τον Αθλητικό Δικαστή.

    [16] Τριβές για το σήμα Ολυμπιακής Παιδείας

    20/5/2002 7:36:00 μμ

    Ενοχλημένη εμφανίστηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου για την πρωτοβουλία της υφυπουργού Παιδείας Ελένης Κούρκουλα να παρουσιάσει το σήμα του Προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας, χωρίς να ενημερώσει την Οργανωτική Επιτροπή όπως όφειλε, σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ''Αθήνα 2004''. Οπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου της εταιρίας, ''ο Αθήνα 2004 εκ των συμβατικών του υποχρεώσεων, οφείλει να προστατεύει τα Ολυμπιακά σύμβολα και σήματα και να τηρεί ενιαία εικαστική και επικοινωνιακή ταυτότητα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    ''Αθήνα 2004'': το υπουργείο έπρεπε να είχε ενημερώσει

    Στο πλαίσιο αυτό-συνεχίζει η ανακοίνωση-όποιος φορέας συμμετέχει στην Ολυμπιακή προετοιμασία και επιθυμεί να δημιουργήσει σήμα ή λογότυπο σχετικό με κάποιο πρόγραμμα ή δράση οφείλει να ενημερώσει την Οργανωτική Επιτροπή και να λάβει τη σχετική έγκριση της ΔΟΕ. Γι αυτό, ο ''Αθήνα 2004'' απευθύνεται στο υπουργείο Παιδείας και προτείνει, έστω και τώρα, τη συνεργασία για την καλύτερη δυνατή εικαστική απεικόνιση και επικοινωνιακή προβολή του Προγράμματος της Ολυμπιακής Παιδείας''.

    Σύμφωνα με στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής, οι σχέσεις με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου είναι ''άριστες'', ενώ δεν έχει κανένα λόγο να ''αντιδικήσει'' με κανένα και πολύ περισσότερο με την κα Κούρκουλα.

    [17] Ξανά στην ΑΕΚ ο Μπάγεβιτς

    20/5/2002 5:54:00 μμ

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Χθες, μετά το τέλος της δεύτερης συνάντησης του Σερβοέλληνα τεχνικού με τον Μάκη Ψωμιάδη, που έγινε και αυτή στο σπίτι που διέμενε ο προκάτοχός του Φερνάντο Σάντος ανακοινώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών. Ο Μπάγεβιτς θα καθίσει στον πάγκο της ΑΕΚ για τα επόμενα τρία χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες ο μισθός του Μπάγεβιτς θα ανέρχεται στα 200 εκ. δρχ. για τον ίδιο και τα μισά για τους συνεργάτες του. Μαζί με τον Σερβοέλληνα τεχνικό στον πάγκο της ΑΕΚ θα καθίσουν και οι βοηθοί του, Τάκης Περσίας και Δημήτρης Μπουρουτζίκας.

    [18] Παραμένει ''κόκκινος'' ο Ζιοβάνι

    20/5/2002 2:00:00 μμ

    Για τρία ακόμα χρόνια θα φορά την φανέλα του Ολυμπιακού ο Βραζιλιάνος άσος Ζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα. Ο παίχτης των ερυθρολεύκων συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της ομάδας Σωκράτη Κόκκαλη και συμφώνησαν την ανανέωση της συνεργασίας τους μέχρι το καλοκαίρι του 2005. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιήθηκε η επιθυμία των φιλάθλων της ομάδας, που ζητούσαν μετ' επιτάσεως την παραμονή του Ζιοβάνι κατά την προχθεσινή φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του έκτου συνεχόμενου τίτλου.

    Ανακοίνωση του ΟΣΦΠ

    Η ανακοίνωση της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ αναφέρει: "Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης συναντήθηκε με τον ποδοσφαιριστή της ομάδας Ζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέϊρα και συμφωνήθηκε η ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών για τα επόμενα 3 χρόνια".

    [19] Ραδιοφωνική ενημέρωση σε 12 γλώσσες

    20/5/2002 5:34:00 μμ

    Ενα νέο ραδιόφωνο γεννήθηκε από την Ελληνική Ραδιοφωνία. Το νέο ραδιόφωνο, με το χαρακτηριστικό όνομα "Φιλία", απευθύνεται στο ένα εκατομμύριο μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και εκπέμπει στα μεσαία κύματα. Το πρόγραμμά του θα μεταδίδεται σε 12 γλώσσες. Ετσι, η ενημέρωση χωρίς σύνορα γίνεται πράξη.

    Ενημέρωση για τα δικαιώματα των μεταναστών

    Η "Φιλία" προσφέρει ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μεταναστών στη χώρα παραμονής, για τις πρωτοβουλίες των συλλόγων τους και φυσικά για τα νέα από την πατρίδα τους. Πάνω απ όλα, όμως, θα είναι ο υποστηρικτής τους σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης ή σε φαινόμενα ρατσισμού.

    Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια, απευθυνόμενος στους ακροατές της ΕΡΑ, μίλησε για την αναγκαιότητα του νέου ραδιοφώνου στη χώρα μας.

    Στα εγκαίνια του ραδιοφώνου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος.

    [20] Κουμπάρος ο Μιλόσεβιτς

    Πηγή: ΑΠΕ 20/5/2002 2:58:00 μμ

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παρέστη ως κουμπάρος, μέσα από τις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, στη γαμήλια τελετή του Σέρβου της Βοσνίας κατηγορούμενου Πρέντραγκ Μπάνοβιτς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ Τζιμ Λαντέιλ.

    Κατηγορίες Μιλόσεβιτς - Μπάνοβιτς

    Ο Μιλόσεβιτς που κρατείται στη Χάγη από τον περασμένο Ιούνιο υπερασπίζεται τον εαυτό του στη μεγαλύτερη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ευρώπη από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντιμετωπίζει κατηγορίες μεταξύ των οποίων γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Κόσοβο, τη Βοσνία και την Κροατία που διεπράχθησαν τη δεκαετία του 1990. Όσο για τον Μπάνοβιτς, κατηγορείται για ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου κρατουμένων στο περιβόητο υπό σερβική διοίκηση στρατόπεδο Κερατέρμ το 1992 και αναμένει τη δίκη του. Ο 32χρονος γαμπρός συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο στο Βελιγράδι μαζί με το δίδυμο αδελφό του Νέναντ, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος από το δικαστήριο τον Απρίλιο λόγω έλλειψης στοιχείων που θα αποδείκνυαν την ενοχή του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 May 2002 - 16:58:10 UTC