Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακρίνονται οι ύποπτοι
  • [02] Ο 10ος πλανήτης;
  • [03] Απόδραση προς πάσα κατεύθυνση
  • [04] Συνετρίβη αμερικανικό μαχητικό
  • [05] Επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής
  • [06] "Διπλό μπαμ" από Ρεάλ
  • [07] Ο Καλαφατάκης για Μακεδονικό
  • [08] Φουλ για τελικό ο Γρηγορίαδης
  • [09] "Βασιλιάς" ο Πίρσον
  • [10] "Χρυσές" οι Ουγγαρέζες στο πόλο
  • [11] Αυτός είναι τυχερός!
  • [12] Έβδομη η Νιαγκουάρα
  • [13] Πέμπτη θέση οι κοπέλλες

    [01] Κόσμος

    Κηδεύτηκε ο Βραζιλιάνος

    Ανακρίνονται οι ύποπτοι

    30/7/2005 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - BBC

    Τους τέσσερις συλληφθέντες που φέρεται ότι εμπλέκονται στις αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του συγκοινωνιακού συστήματος της βρετανικής πρωτεύουσας την 21η Ιουλίου, ανακρίνει η Σκότλαντ Γιάρντ. Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν την Παρασκευή, έπειτα από ένοπλη επιχείρηση της αστυνομίας στο Λονδίνο, ένας τρίτος στο Μπέρμιγχαμ την Τετάρτη, καθώς και ένας τέταρτος την Παρασκευή στη Ρώμη, όπου και κρατείται. Σήμερα, μάλιστα, το Εφετείο της Ρώμης εξετάζει την πιθανή έκδοση στη Βρετανία του 27χρονου Αιθίοπα, Οσμάν Χουσεΐν, φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στο σταθμό του Μετρό Σέπερντς Μπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος δεν δέχεται να εκδοθεί. Επιπλέον, δύο άνδρες συνελήφθησαν το Σάββατο στο Λέστερ, βόρεια του Λονδίνου, στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου.

    Οι συλληφθέντες

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την επιχείρηση του Σαββάτου, στο βόρειο Κένσιγκτον, συνελήφθησαν ο Μουχτάρ Σαϊντ Ιμπραχίμ, 27 ετών, από την Ερυθραία, και ο Ράμσι Μοχάμεντ.

    Στη συνέχεια, η αστυνομία ανακοίνωσε πως στο Νότινγκ Χιλ συνελήφθη ένας τρίτος άνδρας, ο 23χρονος Γουάμπι Μοχάμεντ, αδερφός του Ράμσι, ο οποίος θεωρείται ότι μετέφερε τη βόμβα που βρέθηκε κοντά στο σταθμό του Νότιλ Χιλ Γκεϊτ.

    Την Τετάρτη, στο Μπέρμιγχαμ, είχε συλληφθεί ο 24χρονος Γιασίν Χασάν Ομάρ.

    Θλίψη και οργή

    Χιλιάδες Βραζιλιάνοι έδωσαν το παρόν στην κηδεία του συμπατριώτη τους, Ζαν Τσαρλς Μενέσες, τον οποίο σκότωσαν στο Λονδίνο από τραγικό λάθος Βρετανοί αστυνομικοί.

    Ο θάνατος του 27χρονου Μενέσες έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας και Βρετανίας, καθώς η οικογένεια του και η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ζητούν να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες πυροβολήθηκε ο άτυχος νέος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συλλήψεις σε Λονδίνο-Ρώμη

    Τον σκότωσαν ...κατά λάθος!

    [02] Τεχνολογία

    Ανακάλυψη - σταθμός

    Ο 10ος πλανήτης;

    30/7/2005 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - BBC

    Ένα νέο πλανήτη, μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα, ανακάλυψαν οι αστρονόμοι. Πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο ουράνιο σώμα από τον Ήλιο μας και πιστεύεται πως είναι ο 10ος πλανήτης του συστήματός μας. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε απόσταση 14 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, πολύ πιο μακριά από ότι ο Πλούτωνας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αντικείμενο του ηλιακού μας συστήματος που έχει εντοπιστεί από το 1846, όταν ανακαλύφθηκε ο Ποσειδώνας. Το σώμα αυτό ανακαλύφθηκε το 2003, όμως, μόλις τώρα ανακηρύχθηκε πλανήτης. Την ανακάλυψη έκαναν οι Μάικλ Μπράουν του Caltech, Τσαντ Τρουχίλο του Παρατηρητηρίου Gemini στην Χαβάι και Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτζ του Πανεπιστημίου Yale.

    Μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα

    Ο 2003 UB313, η προσωρινή ονομασία του πλανήτη, έχει διάμετρο περίπου 3.000 χλμ., και αποτελείται από πάγο και πέτρα.

    Βρίσκεται τρεις φορές πιο μακριά από τον Πλούτωνα, με τροχιά σε γωνία σε σχέση με αυτές των άλλων πλανητών.

    Ο πλανήτης απέχει αυτή την εποχή 97 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου , περισσότερες από δύο φορές την απόσταση του Πλούτωνα από τον Ήλιο.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μεγάλη ανακάλυψη, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα πλανήτη μεγαλύτερο του Πλούτωνα. Μάλιστα, εάν βρισκόταν στην ίδια απόσταση που έχει ο Πλούτωνας από τον Ήλιο, θα ήταν πιο λαμπερός .

    [03] Κοινωνία

    Απόδραση προς πάσα κατεύθυνση

    30/7/2005 1:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 FM

    Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου.

    Αυξημένη αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι αυτή την ώρα η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, ενώ ομαλά διεξάγεται η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

    Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια στο λιμάνι του Πειραιά, όπου για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 36 δρομολόγια.

    Τα συμβατικά πλοία και τα ταχύπλοα που αναχωρούν από τον Πειραιά, εκτός από ένα δρομολόγιο, δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των ισχυρών ανέμων.

    Εκτιμάται ότι σήμερα θα αναχωρήσουν από το κεντρικό λιμάνι της χώρας περισσότεροι από 40.000 ταξιδιώτες.

    Όσο για τα πλοία που χθες παρουσίασαν μηχανικές βλάβες, στο "Ρομίλντα" η βλάβη αποκαταστάθηκε και πραγματοποίησε κανονικά το πρωινό του δρομολόγιο.

    Με το εν λόγω πλοίο αναχώρησαν σήμερα το πρωί και αρκετοί επιβάτες του "Παναγία Πάρου", αλλά και οι επιβάτες του πλοίου "Ροδάνθη" με προορισμό τη Σίκινο και τη Φολέγανδρο.

    Από τη Ραφήνα όπου έχουν προγραμματιστεί 18 δρομολόγια για σήμερα, δεν εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια του Ση Τζετ.

    Όλα τα υπόλοιπα προγραμματισμένα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

    Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 537 πτήσεις από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", με πληρότητα πάνω από 80%, ενώ τα ΚΤΕΛ έχουν προγραμματίσει για σήμερα 350 δρομολόγια.

    [04] Κόσμος

    Στο Αφγανιστάν

    Συνετρίβη αμερικανικό μαχητικό

    30/7/2005 12:55:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα αμερικανικό μαχητικό ελικόπτερο τύπου AH-64 Apache που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση σε πεδίο βολής ελικοπτέρων κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ του Αφγανιστάν συνετρίβη την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τα δύο μέλη του πληρώματός του.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων η πτώση του αποδίδεται ενδεχομένως σε εχθρικά πυρά, οπότε σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικές έρευνες.

    Τα δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στη βάση Μπαγκραμ, όπου και νοσηλεύονται, χωρίς όμως να έχει γνωστοποιηθεί η κατάσταση της υγείας τους.

    Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό του είδους από την 28η Ιουνίου. Το πλέον πολύνεκρο σημειώθηκε στα τέλη Ιουνίου, όταν οι Ταλιμπάν κατέρριψαν μεταγωγικό ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 16 επιβαίνοντες.

    [05] Ιράκ

    Απαγωγή αξιωματούχου του υπ. Υγείας

    Επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής

    30/7/2005 3:22:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Δύο Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο, στη Βασόρα, από επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής του βρετανικού προξενείου. Τα θύματα εργάζονταν για ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, ενώ, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν από την έκρηξη υπάρχουν τραυματίες. Την ίδια ώρα, κοινοποιήθηκε ότι άγνωστοι απήγαγαν τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας της χώρας, από το σπίτι της στη Βαγδάτη.

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Διπλό μπαμ" από Ρεάλ

    30/7/2005 6:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2005 7:22:59 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Η Ρεάλ μετά την απόκτηση του Ζούλιο Μπαπτίστα από τη Σεβίλλη, το Σάββατο ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι, ήρθε σε συμφωνία με την Σάντος για τη μεταγραφή του Ρομπίνιο, θέτοντας, αν δεν προκύψει πάλι κάτι έκτακτο, τέλος στο εφετινό σίριαλ του καλοκαιριού. "Βασίλισσα" και παίκτης θα πορευτούν μαζί για τα επόμενα πέντε χρόνια. "Η Ρεάλ Μαδρίτης και η διοίκηση της Σάντος υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία, η οποία καθορίζει ότι ο Ρόμπσον ντε Σόουζα (το πλήρες όνομα του Ρομπίνιο) θα είναι παίκτης των "μερένγκες", αρχής γενομένης από τις 25 Αυγούστου" αναφέρει η ανακοίνωση της "βασίλισσας" και συμπληρώνει: "Ο παίκτης θα υπογράψει ένα συμβόλαιο, το οποίο θα τον "δέσει" στη Ρεάλ Μαδρίτης για τα επόμενα πέντε χρόνια."

    Καμία ανακοίνωση για το οικονομικό

    Αυτό όμως που δεν έγινε γνωστό, καθώς αποτελούσε και το "μεγάλο αγκάθι" για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή, ήταν τελικά το ποσό που δαπανήθηκε για τη μετακίνηση του νέου αστεριού του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

    Η Σάντος, όπως ήταν γνωστό για να αποδεσμεύσει τον παίκτη ζητούσε τα χρήματα της ρήτρας πώλησης που υπήρχε στο συμβόλαιο του νεαρού παίκτη και έφταναν τα 41.200.000 ευρώ.

    Η τελευταία πρόταση της ομάδας της Μαδρίτης, έφτανε στα 24.700.000 ευρώ. Με αυτό το ποσό η Ρεάλ εξοφλούσε το 60% της ρήτρας, ποσοστό που αφορούσε τα δικαιώματα που είχε η Σάντος. Το υπόλοιπο 40% των δικαιωμάτων άνηκε στον ίδιο τον παίκτη, ο οποίος χάριζε τα χρήματα για να μείνει ελεύθερος.

    Ωστόσο η διοίκηση της βραζιλιάνικης ομάδας δεν έκανε πίσω, αντιτείνοντας ότι με βάση τους όρους του συμβολαίου, κάτι τέτοιο θα ίσχυε μόνο στην περίπτωση που παίκτης και ομάδα θα είχαν συμφωνήσει για την μετακίνηση. Τέτοια περίπτωση όμως δεν υπήρχε, αφού μόνο η πλευρά του παίκτη ήθελε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή υπό αυτούς τους όρους, ενώ η διοίκηση ζητούσε ολόκληρο το ποσό των σαράντα εκατομμυρίων ευρώ.

    Η διαφορά μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης ήταν αγεφύρωτη. Το τι έγινε τελικά κανείς δεν το ξέρει, καθώς από καμία πλευρά δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, για το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

    Η συμφωνία πάντως θα πρέπει να θεωρείται ολοκληρωμένη αυτή τη φορά.

    Και αυτό το λέμε με βεβαιότητα, γιατί απλά το παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομάδας Μαρσέλο Τεϊξέιρα με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ομάδας.

    "Είναι το τέλος μιας ιστορίας που τράβηξε καιρό και κατάντησε κουραστική τόσο για τον σύλλογο όσο και για τον παίκτη. Η συμφωνία που επιτεύχθει ήταν ιδιαίτερα συμφέρουσα για τον σύλλογο".

    Πήρε και Μπαπτίστα

    Η μεταγραφή του Ρομπίνιο, έγινε γνωστή μία ημέρα μετά τη συμφωνία της Ρεάλ, με την Σεβίλλη για την απόκτηση του Ζούλιο Μπαπτίστα, έναντι 20.000.000 ευρώ. Ο παίκτης αναμένεται να υπογράψει πενταετές συμβόλαιο με τη "βασίλισσα", καθώς οι δύο πλευρές τα έχουν ήδη βρει στους όρους του συμβολαίου.

    " Ήταν ευκαιρία ζωής. Δεν μπορούσα να την αφήσω να ξεφύγει" δήλωσε στην ιστοσελίδα της Σεβίλλης ο παίκτης για να συμπληρώσει: " Αφήνω ένα μεγάλο σύλλογο, οποίος θα παραμείνει μεγάλος και μετά την αποχώρησή μου. Στη Σεβίλλη έγινα πραγματικός σκόρερ και έκανα όνομα".

    Τον 23χρονο μεσοεπιθετικό διεκδικούσε επίσης η Άρσεναλ και η Τότεναμ. Όμως ο παίκτης αντέδρασε, λέγοντας ότι θέλει να παραμείνει τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο στην Ισπανία, προκειμένου να αποκτήσει την υπηκοότητα και να λογίζεται στη συνέχεια ως κοινοτικός.

    [07] Μπάσκετ

    Ο Καλαφατάκης για Μακεδονικό

    30/7/2005 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά από αρκετό... παίδεμα, σε ότι αφορά στην επαναδραστηριοποίηση τους για την ομάδα, οι διοικούντες τον Μακεδονικό αρχίζουν να κινούνται. Πρώτο τους βήμα, όπως αναμένονταν, αποτελεί η επιλογή του ανθρώπου που θα έχει την ευθύνη της καθοδήγησης του συλλόγου από τον πάγκο για τη νέα περίοδο. Ο "εκλεκτός" τους είναι ο Γιώργος Καλαφατάκης, τη συνεργασία με τον οποίο αναμένεται ν ανακοινώσουν μέχρι τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας. Σειρά, από εκεί και πέρα, θα πάρουν οι επαφές με τους παίκτες που επιθυμούν να στελεχώσουν το ρόστερ τους για τη νέα περίοδο. Πρόθεση τους είναι να ξεκινήσουν με τον Κώστα Χαραλαμπίδη, ενώ έχουν κατά νου να προσεγγίσουν για εκ νέου συνεργασία και τον Αλέξανδρο Πέτρουλα. Βέβαιη θεωρούν την παρουσία στην ομάδα των Αργύρη Δαλιάρη και Σωκράτη Γκιζογιάννη, ενώ υπάρχει η διάθεση επικοινωνίας και με τον Δημήτρη Δέσπο.

    [08] Φουλ για τελικό ο Γρηγορίαδης

    30/7/2005 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με τον τέταρτο καλύτερο χρόνο των προκριματικών προκρίθηκε στα ημιτελικά των 50μ. ύπτιου ο Άρης Γρηγοριάδης. Ο έκτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής των 100μ. τερμάτισε 2ος στην 9η σειρά με χρόνο 25 δεύτερα 59 εκατοστά. "Ελπίζω σε μία ακόμα καλύτερη κούρσα στον ημιτελικό, για να καταφέρω να πάρω την πρόκριση για τον τελικό. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, να κάνω κάτι καλό στα 50 μ. ύπτιο", αρκέστηκε να πει μετά την πρόκρισή του στον ημιτελικό του αγωνίσματος όπου κατέχει φέτος την καλύτερη επίδοση στον κόσμο με 25.09. Εκτός του αθλητή του Άρη Θεσσαλονίκης, ακόμα τέσσερις αθλητές κατάφεραν να "κατέβουν" κάτω από τα 26 δευτερόλεπτα.Την καλύτερη επίδοση σημείωσε ο Γερμανός Τόμας Ρούπραθ με 25.44. Στα ημιτελικά των 50 μέτρων ελεύθερο γυναικών, προκρίθηκε και η Νέρι Νιαγκουάρα. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια, ήταν 5η στην 11η προκριματική σειρά με 25 δεύτερα 91 εκατοστά, επίδοση που ήταν η 16η από τις 76 αθλήτριες που πήραν μέρος στο αγώνισμα.

    Εκτός Εξάρχου και Γιαννιώτης

    Αντίθετα εκτός ημιτελικών έμεινε η Αγγελική Εξάρχου που δεν μπόρεσε να προκριθεί στα ημιτελικά των 50μ. πρόσθιου γυναικών τερματίζοντας 8η στην 7η προκριματική σειρά με 33 δεύτερα 59 εκατοστά.

    Η Ελληνίδα κολυμβήτρια κατετάγη 27η μεταξύ 48 αθλήτριων που πήραν μέρος στα προκριματικά. Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών σημείωσε η Τζέιντ Έντμιστον (Αυστραλία) με 30.79.

    Εκτός ημιτελικού έμεινε και ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 1.500μ. ελεύθερο ανδρών. Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού, ήταν 6ος στην 4η προκριματική σειρά με 15 λεπτά 30 δεύτερα 97 εκατοστά, επίδοση που του στέρησε την παρουσία από τον τελικό (18ος μεταξύ 33 αθλητών).

    Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών πέτυχε ο Βρετανός Ντέιβιντ Ντέιβις με 14:59.33, ενώ ο Αυστραλός κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Γκραντ Χάκετ, είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση με 15:00.18.

    [09] "Βασιλιάς" ο Πίρσον

    30/7/2005 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Απόλυτος κυρίαρχος του ύπτιου ο Ααρον Πίρσολ, που μετά τα δυο χρυσά στα 100μ. και 200μ., στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, κατάφερε και στο Μόντρεαλ να επαναλάβει το κατόρθωμά του. Ο Αμερικανός κολυμβητής, το Σάββατο τα ξημερώματα "δίπλωσε" τα μετάλλιά του κατακτώντας μετά τα 100μ και στα 200μ την πρώτη θέση, κάνοντας παράλληλα παγκόσμιο ρεκόρ με 1:54.66. Το προηγούμενο ρεκόρ με 1:54.74, το είχε πετύχει ο ίδιος στις 12 Ιουλίου 2004 στο Λονγκ Μπιτς. Ο Πίρσολ άφησε στις δύο επόμενες θέσεις τον Μάρκους Ρόγκαν και τον Ράιαν Λόχτε. Τον απόλυτο συνδυασμό πέτυχε και η Αυστραλέζα Λέιζελ Τζόουνς. Η 20χρονη αθλήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. πρόσθιο, σημειώνοντας και αυτή παγκόσμιο ρεκόρ με 2:21.72. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ είχε σημειώσει η Αμερικανίδα Αμάντα Μπέαρντ στις 12 Ιουλίου 2004 στο Λονγκ Μπιτς με 2:22.44. Στο βάθρο των νικητών ανέβηκαν ακόμη η Ανε Πολέσκα και η Μίρνα Γιούκιτς. Τέλος ο Μπρένταν Χάνσεν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. πρόσθιο. Ο 24χρονος Αμερικανός πήρε την πρώτη θέση, αφού κάλυψε την απόσταση σε 2:09.85, και άφησε στις δύο επόμενες τους Μάικ Μπράουν και Γκένκι Ιμαμούρα.

    Τελικά αποτελέσματα

    200μ. ύπτιο ανδρών:

    1. Ααρον Πίρσολ (ΗΠΑ) 1:54.66 - Παγκόσμιο ρεκόρ

    2. Μάρκους Ρόγκαν (Αυστρία) 1:56.63

    3. Ράιαν Λόχτε (ΗΠΑ) 1:57.00

    4. Ράζβαν Φλορέα (Ρουμανία) 1:57.03

    5. Τακάσι Νακάνο (Ιαπωνία) 1:58.03

    6. Γκόρνταν Κοζούλι (Κροατία) 1:58.28

    7. Αρκάντι Βιατσάνιν (Ρωσία) 1:59.02

    8. Τομόμι Μορίτα (Ιαπωνία) 1:59.34

    200μ. πρόσθιο των γυναικών:

    1. Λέιζελ Τζόουνς (Αυστραλία) 2:21.72 - Παγκόσμιο ρεκόρ

    2. Ανε Πολέσκα (Γερμανία) 2:25.84

    3. Μίρνα Γιούκιτς (Αυστρία) 2:27.11

    4. Μεγκούμι Τανέντα (Ιαπωνία) 2:27.65

    5. Καταρζίνα Ντούλιαν (Πολωνία) 2:27.85

    6= Τάρα Κερκ (ΗΠΑ) 2:28.60

    6= Κρίστεν Κάβερλι (ΗΠΑ) 2:28.60

    8. Σούζαν Βαν Μπίλτζον (Νότια Αφρική) 2:29.44

    200μ. πρόσθιο ανδρών:

    1. Μπρένταν Χάνσεν (ΗΠΑ) 2:09.85

    2. Μάικ Μπράουν (Καναδάς) 2:11.22

    3. Γκένκι Ιμαμούρα (Ιαπωνία) 2:11.54

    4. Τζιμ Πάιπερ (Αυστραλία) 2:12.42

    5. Σλάβομιρ Κούζκο (Πολωνία) 2:12.44

    6. Γκριγκόρι Φάλκο (Ρωσία) 2:12.51

    7. Λόρις Φάτσι (Ιταλία) 2:12.62

    8. Βλάντισλαβ Πολιάκοφ (Καζακστάν) 2:12.72

    [10] "Χρυσές" οι Ουγγαρέζες στο πόλο

    30/7/2005 4:36:00 μμ

    Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση, η εθνική ομάδα της Ουγγαρίας των γυναικών, επικρατώντας απέναντι στις ΗΠΑ με 10-7 (7-7 ο κανονικός αγώνας) και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, που διεξάγεται στο Μόντρεαλ. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Καναδάς, που στον "μικρό" τελικό επιβλήθηκε άνετα 8-3 της Ρωσίας.

    Η τελική κατάταξη

    ΤΕΛΙΚΟΣ : Ουγγαρία-ΗΠΑ 10-7 (παρ.)

    Θέσεις 3-4: Καναδάς-Ρωσία 8-3

    Θέσεις 5-6: Ελλάδα-Αυστραλία 10-8 (παρ.)

    Θέσεις 7-8: Γερμανία-Ιταλία 8-12

    Η τελική κατάταξη:

    1. Ουγγαρία

    2. Η.Π.Α.

    3. Καναδάς

    4. Ρωσία

    5. ΕΛΛΑΔΑ

    6. Αυστραλία

    7. Ιταλία

    8. Γερμανία

    9. Κούβα

    10. Ολλανδία

    11. Ισπανία

    12. Νέα Ζηλανδία

    13. Βραζιλία

    14. Βενεζουέλα

    15. Ουζμπεκιστάν

    16. Κίνα

    [11] Παράξενα

    Αυτός είναι τυχερός!

    30/7/2005 2:34:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Περιούσια 112 εκατομμυρίων ευρώ απέκτησε μέσα σε μία νύχτα κάποιος από τους Ιρλανδούς πολίτες που συμμετείχαν στο πολυεθνικό ευρωπαϊκό λότο Euromillions, που παίζεται ταυτόχρονα σε οκτώ χώρες - Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ισπανία. Την ανακοίνωση ότι το νικηφόρο δελτίο είναι ένα και μοναδικό και πωλήθηκε στην ιρλανδική επικράτεια έκανε χθες η εταιρεία διαχείρισης του λότο και πλέον όλοι αναρωτιούνται για την ταυτότητα του υπερτυχερού. Ο κάτοχος του "χρυσού" δελτίου -ο οποίος σίγουρα πρέπει να παραμιλά μετά το εκτυφλωτικό χαμόγελο που του χάρισε η θεά τύχη- δεν έχει ακόμα εμφανιστεί να διεκδικήσει το ποσό, το οποίο είναι μεγαλύτερο που έχει διατεθεί ποτέ στην Ευρώπη από τυχερό λαχείο. Σημειωτέον ότι το ποσό της κλήρωσης σκαρφάλωσε σε αυτό το δυσθεώρητο ύψος μετά από εννέα συνεχόμενα τζακ ποτ. Πάντως την πρωτιά για το μεγαλύτερο ατομικό τζακ ποτ παγκοσμίως κρατά -και θα συνεχίσει απ ό,τι φαίνεται να το κρατά για καιρό ακόμα- ο Αμερικανός Αντριου Γουίτακερ ο οποίος κέρδισε το 2002 στο λαχείο Powerball 314,9 εκατομμύρια δολάρια!

    [12] Έβδομη η Νιαγκουάρα

    30/7/2005 4:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2005 7:46:51 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Άτυχη στάθηκε στον τελικό των 100μ. ελεύθερο η Νέρι Νιαγκουάρα. Η ελληνίδα αθλήτρια, κατέκτησε την έβδομη θέση, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στο Μόντρεαλ, χάνοντας το βάθρο για μια χεριά. Μαχητική όπως σε κάθε αγώνα και χωρίς να έχει κάνει καλή προετοιμασία για αυτόν τον αγώνα, αφού η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν ήταν μέσα στους στόχους της, η "μαύρη καλλονή", μπήκε δυνατά και ήταν μέσα στην πρώτη τριάδα μέχρι δέκα μέτρα πριν τον τερματισμό. Παρά την υπερπροσπάθεια της, η Νιαγκούαρα, έχασε το μετάλλιο και η έβδομη θέση που κατέκτησε θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη αν άντεχε στο τέλος. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κάλυψε την απόσταση σε 54.93. Λίγο αργότερα, η ομάδα των 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών αποτελούμενη από τον Ανδρέα Ζήσιμο, Απόστολο Αντωνόπουλο, Δημήτρη Μαγγανά και Νίκο Ξυλούρη κατακτούσε την όγδοη θέση με χρόνο 7:20.04. Το χρυσό κατέκτησε η ομάδα των ΗΠΑ με επίδοση 7:06.58. Δεύτερος ο Καναδάς Τρίτη η Αυστραλία.

    [13] Πέμπτη θέση οι κοπέλλες

    30/7/2005 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την πέμπτη θέση κατέλαβε τελικά η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου του Μόντρεαλ που επικράτησε της Αυστραλίας με 10-8 στην παράταση (σκορ κανονικής διάρκειας 8-8), χάρη σε δύο γκολ της Εύης Μωραϊτίδου και της Βασιλείας Μαυρέλου. Την ίδια θέση είχε καταλάβει και στο Παγκόσμιο του Περθ του 1998.

    Με δυο πρόσωπα

    Νωρίτερα, η ελληνική ομάδα, δείχνοντας και πάλι δύο πρόσωπα, είχε καταφέρει να προηγηθεί με 4-1 μέχρι τα μέσα της δεύτερης περιόδου, αλλά οι Αυστραλές κατάφεραν αρχικά να πλησιάσουν και στη συνέχεια να ισοφαρίσουν με την Ελίζ Νόργουντ, η οποία ευστόχησε σε πέναλτι που είχε χρεωθεί η Ευτυχία Καραγιάννη.

    Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο, όταν η Ρεμπέκα Ρίπον έφερε την ομάδα της μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά στον αγώνα (7-6), πέντε λεπτά πριν τη λήξη της κανονικής περιόδου.

    Η Κική Λιόση έβγαλε την ελληνική ομάδα από τη δύσκολη θέση κλέβοντας και βγάζοντας στην κόντρα την πρώτη σκόρερ του αγώνα (τέσσερα τέρματα) Αντιγόνη Ρουμπέση, η οποία δεν έχασε την ευκαιρία (7-7).

    Στη συνέχεια, η Κατερίνα Οικονομοπούλου πέτυχε ένα ωραίο γκολ, κάνοντας το 8-7, 1΄27΄΄ πριν το τέλος, αλλά οι Αυστραλές ισοφάρισαν και πάλι σχεδόν στην εκπνοή (τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος) και πήγαν το ματς στην παράταση, όπου όμως δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από το να δεχτούν άλλα δύο γκολ και να αρκεστούν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

    Τα επτάλεπτα: 3-1, 1-2, 2-2, 2-3 (1-0, 1-0)

    Ελλάδα: Ρουμπέση 4, Οικονομοπούλου 2, Μωραϊτίδου 2, Κοζομπόλη 1, Μαυρέλου 1.

    Αυστραλία: Νόργουντ 2, Γκόφερς 2, Γκίνθερ 2, Ρ. Ρίπον 1, Ντάγκλας 1.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 30 July 2005 - 16:54:52 UTC