Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακό μπαράζ
  • [02] Μόνο προς τα πάνω...
  • [03] Νέο γκάλοπ: ΝΔ 37,5%, ΠΑΣΟΚ 31%
  • [04] ΗΠΑ: Κέρδισε και στο Μισσισίπι ο Ομπάμα
  • [05] Αφγανιστάν: επίθεση σε Καναδούς στρατιώτες
  • [06] Μεξικό: εννέα παιδιά νεκρά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα
  • [07] Ισπανία: Εκ νέου υποψήφιος παρά την ήττα ο Ραχόι
  • [08] Κολομβιανοί αντάρτες σε νοσοκομείο της Βενεζουέλας
  • [09] Φονικός κυκλώνας "χτύπησε" τη Μοζαμβίκη
  • [10] Ναμίμπια: Ξέσπασμα χολέρας μ' ένα νεκρό

    [01] Οικονομία

    Για το ασφαλιστικό

    Απεργιακό μπαράζ

    12/3/2008 8:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/3/2008 11:27:43 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με σειρά κινητοποιήσεων αντιδρούν τα συνδικάτα στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στη 1μμ, πραγματοποιούν σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και στο ΕΚΑΒ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και των δημοσιογράφων, με συνέπεια να υπάρξουν τροποποιήσεις στα αεροπορικά δρομολόγια και του ΟΣΕ. Συγκέντρωση στις 12.30, στην Ομόνοια, διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Σήμερα και αύριο, απεργούν γιατροί και υγειονομικό προσωπικό, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί, ενώ κλειστά θα είναι σήμερα τα φαρμακεία. Αύριο Πέμπτη δεν θα κινηθούν το Μετρό και ο ηλεκτρικός όπου οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, διεκδικώντας την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ αύριο και την Παρασκευή απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι. Υπέρ των κινητοποιήσεων, αλλά υπό προϋποθέσεις, τάχθηκε η ΔΑΚΕ. Για την Τετάρτη 19 Μαρτίου, έχει προκηρυχθεί 24ωρη Πανελλαδική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Η απεργία στη ΔΕΗ και στους Δήμους

    Σήμερα αποφασίζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την περαιτέρω στάση της, με τον οργανωτικό της γραμματέα Ρίζο Ρίζο, πάντως, να δηλώνει χθες στη ΝΕΤ 105,8 πως η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις, ενώ επέρριψε την ευθύνη για τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος στη διοίκηση της επιχείρησης. Μηνυτήρια αναφορά προτίθεται να καταθέσει η Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, μόλις εκδοθεί το πόρισμα της δικαστικής έρευνας, σχετικά με τις ευθύνες για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν όμως και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους οποίους η κυβέρνηση καταλόγισε συντεχνιακές επιδιώξεις. Τη στήριξή του στην απεργία, εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα των διακοπών ρεύματος σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχει αναρτηθεί την ηλεκτρονική διεύθυνση www.dei.gr

    Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, καθώς διογκώνονται τα προβλήματα από τη συσσώρευση των σκουπιδιών, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα αποφασίσει σήμερα εαν θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Η απεργία θα συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Σε υψηλούς τόνους εξ άλλου, ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σήμερα έχουν κληθεί στην επιτροπή εκπρόσωποι 11 συνδικαλιστικών φορέων για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Η ΝΔ μίλησε για την πρώτη μεγάλη σοβαρή μεταρρύθμιση της κυβέρνησης η οποία θα πετύχει διότι συνδυάζει τη συμμετοχή των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Το ΚΚΕ ζήτησε την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί στην ιδιωτική ασφάλιση. Για άκρως σκληρές διατάξεις έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ.

    [02] Οικονομία

    Κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

    Μόνο προς τα πάνω...

    12/3/2008 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι τίποτα δεν είναι ικανό να σταματήσει την ανοδική του πορεία. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου ήταν το πρωί αυξημένη κατά 5 σεντς στα 108,80 δολάρια το βαρέλι, από τα 108,75 που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε μια ανάσα από τα 110 δολάρια. Αυξημένη κατά ένα σεντ στα 105,26 δολάρια το βαρέλι ήταν και η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας . "Προς το παρόν, τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει αυτή την πορεία", τόνισε ο αναλυτής Τζέραρντ Μπεργκ της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας. Οι αναλυτές αποδίδουν την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου στην μείωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων, την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του και στην εξασθένηση του δολαρίου, καθώς η ισοτιμία με το ευρώ έφτασε στο 1,55. Στα καθ ημάς, ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο καταγράφηκε στο 4,4%, -ο υψηλότερος των τελευταίων έξι ετών.

    [03] Πολιτική

    Διαφορά 6,5 μονάδες

    Νέο γκάλοπ: ΝΔ 37,5%, ΠΑΣΟΚ 31%

    12/3/2008 10:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/3/2008 10:58:13 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Άλλη μια επιβεβαίωση των αλλαγών της τελευταίας περιόδου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αποτελούν τα στοιχεία της έρευνας της Public Issue, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Καθημερινή". Παραμένει πρώτη η Νέα Δημοκρατία με 37,5%, ακολουθεί με 6,5 μονάδες διαφορά το ΠΑΣΟΚ με 31%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5% και ο ΛΑΟΣ 4%. Το 57% των πολιτών, αναφερόμενο στα δύο μεγάλα κόμματα, απαντάει ότι "κανένας από τους δύο δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα". Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Κώστας Καραμανλής, ενώ στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, το 24% των ψηφοφόρων προέρχεται από τις ηλικίες 35-54. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι εντείνουν τον εσωκομματικό προβληματισμό.

    [04] Κόσμος

    Κατέγραψε την 29η νίκη του

    ΗΠΑ: Κέρδισε και στο Μισσισίπι ο Ομπάμα

    12/3/2008 10:22:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την 29η νίκη του στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών απέσπασε στην Πολιτεία του Μισσισίπι ο γερουσιαστής του Ιλλινόι Μπαράκ Ομπάμα, λαμβάνοντας το 54% των ψήφων έναντι 44% της Χίλαρι Κλίντον, με καταμετρημένο το 50% των ψήφων. Οι 33 εκλέκτορες της Πολιτείας μοιράζονται αναλογικά στους δύο μονομάχους. Μετά τη νίκη του αυτή, ο Ομπάμα διαθέτει 1606 εκλέκτορες για το συνέδριο των Δημοκρατικών και η Χίλαρι Κλίντον 1484. Για την εξασφάλιση του χρίσματος απαιτούνται 2.025 εκλέκτορες. Ο 46χρονος Ομπάμα, ο μοναδικός μαύρος γερουσιαστής στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέσπασε μάλιστα το 91% των ψήφων των μαύρων, σύμφωνα με το CNN. Αντίθετα, το 69% των λευκών ανδρών ψηφοφόρων της Πολιτείας και το 74% των λευκών γυναικών ψήφισαν την Χίλαρι Κλίντον, όπως επίσης και το 56% των εκλογέων άνω των 65%. Ενδεικτικό της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα είναι ότι οι οπαδοί της Κλίντον σε ποσοστό 72% δηλώνουν ότι "δεν θα είναι ικανοποιημένοι" αν ο Ομπάμα εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ το 55% των ψηφοφόρων του Ομπάμα δηλώνουν το ίδιο για την Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με το CNN.

    "Θέλω να πω ότι αν η κ. Κλίντον εξασφάλιζε το χρίσμα θα την υποστήριζα, αλλά δεν νομίζω ότι το επιτελείο της κ. Κλίντον θα είχε την ίδια προσέγγιση", τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στο CNN μετά τη νίκη του.

    Η αναμέτρηση ωστόσο σημαδεύτηκε από μία έντονη πολεμική των δύο στρατοπέδων στο θέμα του ρατσισμού. H συνεργάτρια της Χίλαρι Κλίντον και πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, Τζέραλντιν Φεράρο άφησε να εννοηθεί μιλώντας σε εφημερίδα της Καλιφόρνιας ότι ο Ομπάμα προηγείται επειδή είναι μαύρος. "Αν ο Ομπάμα ήταν λευκός δεν θα ήταν εκεί που είναι σήμερα, όπως επίσης αν ήταν γυναίκα. Είναι σε αυτή τη θέση επειδή είναι αυτός που είναι", τόνισε η Φεράρο.

    Η Χίλαρι Κλίντον τόνισε πάντως ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις της Φεράρο, η οποία ανήκει στο οικονομικό επιτελείο της.

    Από την πλευρά του, ο Ομπάμα τόνισε ότι οι απόψεις της Φεράρο "δεν συνάδουν με το Δημοκρατικό κόμμα". "Οποιος γνωρίζει την ιστορία αυτής της χώρας ξέρει ότι τέτοιες απόψεις είναι γελοίες" σημείωσε ο γερουσιαστής του Ιλλινόι. Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα ,Ντέιβιντ Αξελροντ ζήτησε πάντως να απομακρυνθεί η Φεράρο από το επιτελείο της Χίλαρι. Η επόμενη μεγάλη αναμέτρηση των δύο μονομάχων είναι στις 22 Απριλίου στην Πενσιλβάνια όπου θα κριθούν 158 εκλέκτορες.

    Τα ρατσιστικά σχόλια

    Το φύλο και η φυλή αναδύονται συχνά στην επιφάνεια της σκληρής σύγκρουσης για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις εφετινές προεδρικές εκλογές -- κάτι που συνέβη ξανά χθες Τρίτη, όταν στέλεχος της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο αντίπαλός της έχει ως ένα βαθμό πλεονέκτημα διότι "είναι μαύρος".

    Ο 46χρονος Μπαράκ Ομπάμα υποβάθμισε το σχόλιο, κρίνοντάς το "παράλογο" σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα The Morning Call, η οποία εκδίδεται στην Άλλενταουν της Πενσιλβάνια. Το σχόλιο, το οποίο χαρακτηρίσθηκε ως εμπρηστικό, έγινε από την 73χρονη Τζεραλντίν Φεράρο, υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος για τη θέση του αντιπροέδρου το 1984 κι ιστορικό στέλεχος των Δημοκρατικών, η οποία είναι κορυφαία σύμβουλος της 60χρονης Χίλαρι Κλίντον και εκ των αρμοδίων για την χρηματοδότηση της εκστρατείας της.

    Η Φεράρο είπε στην εφημερίδα Daily Breeze (Τόρανς, Καλιφόρνια) ότι "εάν ο Ομπάμα ήταν λευκός άνδρας, δε θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση" -- δηλαδή δε θα ηγείτο της κούρσας για το χρίσμα του κόμματος.

    "Ούτε αν ήταν γυναίκα, οποιασδήποτε φυλής, θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Τυχαίνει να είναι πολύ τυχερός που είναι αυτό που είναι. Κι η χώρα παρασύρεται απ αυτό". Στελέχη της εκστρατείας του Ομπάμα ζήτησαν από την Κλίντον να διακόψει κάθε σχέση με τη Φεράρο, παρ ότι θεωρείται ισχυρό στέλεχος του κόμματος.

    Η Κλίντον είπε ότι δε "συμφωνεί" με τα σχόλια της Φεράρο, σε δήλωσή της η οποία δημοσιοποιήθηκε μέσω του site της εκστρατείας της. "Είναι λυπηρό οποιοσδήποτε από τους υποστηρικτές μας και στις δύο πλευρές να λέει πράγματα που εκτρέπονται στη σφαίρα του προσωπικού", σημείωσε η Κλίντον. "Οφείλουμε να διατηρήσουμε το επίκεντρο (της αντιπαράθεσης) στα (πολιτικά) ζητήματα", πρόσθεσε. Ο Ομπάμα είπε στην εφημερίδα The Morning Call ότι τα σχόλια της Φεράρο "δεν έχουν θέση στις πολιτικές μας και στο Δημοκρατικό κόμμα". "Νομίζω ότι είναι διχαστικά", πρόσθεσε. "Νομίζω ότι όποιος γνωρίζει την ιστορία αυτής της χώρας αντιλαμβάνεται ότι είναι παράλογα".

    Ο Ρόλαντ Μάρτιν, σχολιαστής του CNN, συνέκρινε τα σχόλια της Φεράρο με τα άκρως ρατσιστικά σχόλια της εποχής που προσλαμβάνονταν σε θέσεις εργασίας μαύροι με ποσόστωση - όταν μια από τις πιο ισοπεδωτικές κατηγορίες που εκτοξεύονταν ήταν "πήρε τη δουλειά γιατί ήταν μαύρος".

    Ο Ομπάμα, ο οποίος προηγείται της Κλίντον σε αριθμό εκλεκτόρων, προηγείται στην εν εξελίξει εσωκομματική ψηφοφορία στο Μισισιπή με ευρύ ποσοστό, γεγονός που αποδίδεται στο υψηλό ποσοστό μαύρων στην Πολιτεία, όμως έχει επίσης κερδίσει σε πολιτείες όπου στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ψηφοφόροι είναι λευκοί.

    [05] Κόσμος

    Από βομβιστές

    Αφγανιστάν: επίθεση σε Καναδούς στρατιώτες

    12/3/2008 9:48:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ, Γερμανικό

    Βομβιστική επίθεση σε βάρος εναντίον καναδικών δυνάμεων της Isaf στην Κανταχάρ, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα των συνεπειών της επίθεσης, ενώ αρκετοί τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αφγανιστάν διανύει την πιο αιματηρή περίοδο μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001, με εντυπωσιακή αύξηση των βομβιστικών επιθέσεων. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε στρατιωτικό όχημα και πυρκαγιά σε σπίτι που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της επίθεσης. Χθες Τρίτη ένας Καναδός στρατιώτης βρέθηκε νεκρός στην Κανταχάρ, με τους εκπροσώπους του καναδικού στρατού να αποκλείουν το ενδεχόμενο ο θάνατός του να οφείλεται σε εχθρική ενέργεια. Ήταν ο 80ος νεκρός των ενόπλων δυνάμεων του Καναδά στο Αφγανιστάν από το 2002. Αύριο Πέμπτη το κοινοβούλιο του Καναδά, αναμένεται να εγκρίνει την παράταση της παραμονής των 2.500 στρατιωτών έως τα μέσα του 2011, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη επιστροφή της το Φεβρουάριο του 2009.

    [06] Κόσμος

    Μεξικό: εννέα παιδιά νεκρά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα

    12/3/2008 9:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εννέα παιδιά, μεταξύ τριών και επτά ετών, σκοτώθηκαν στο Μεξικό όταν το όχημα που οδηγούσε η δασκάλα τους έπεσε σε κανάλι άρδευσης ενώ επέστρεφαν από μια εκδρομή, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ χθες Τρίτη. Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας κοντά στην πόλη Σαλαμάνκα, στην κεντρική επαρχία Γκουαναχουάτο. Η 19χρονη δασκάλα επέζησε και συνελήφθη. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, έχασε τον έλεγχο του οχήματος όταν ένα από τα παιδιά έστριψε το τιμόνι. Τα παιδιά και η δασκάλα είχαν επισκεφθεί μια αγροτική κοινότητα κοντά στην πόλη Κάρδενας, όπου ζούσαν.

    [07] Κόσμος

    Ισπανία: Εκ νέου υποψήφιος παρά την ήττα ο Ραχόι

    12/3/2008 9:36:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    θα συνεχίσει να αγωνίζεται παρά τη δεύτερη συνεχόμενη εκλογική ήττα του από τους σοσιαλιστές, ο Μαριάνο Ραχόι, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της ισπανικής αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε ο ίδιος αργά χθες Τρίτη. Μετά από δύο ημέρες φημολογιών για το μέλλον του ο Ραχόι, δήλωσε ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος στο επόμενο συνέδριο του Ιουνίου. "Θα θέσω υποψηφιότητα γιατί με την υποψηφιότητα μου βελτιώθηκαν τα ποσοστά του κόμματος στις εκλογές και κάτι τέτοιο είναι το καλύτερο για το Λαϊκό Κόμμα και πάνω απ όλα για την Ισπανία", δήλωσε ο Ραχόι μετά από τη συνάντηση που είχε με μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος. Την Κυριακή το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κέρδισε τις γενικές εκλογές στην Ισπανία με σχετική πλειοψηφία.

    [08] Κόσμος

    Νοσηλεύονται φρουρούμενοι

    Κολομβιανοί αντάρτες σε νοσοκομείο της Βενεζουέλας

    12/3/2008 9:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/3/2008 11:48:21 πμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό

    Διαψεύδει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι δύο τραυματισμένοι αντάρτες που νοσηλεύονται σε κρατικό νοσοκομείο, είναι μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές της Βενεζουέλας, δεν είναι ακόμα γνωστή η ταυτότητα των δύο τραυματιών, που πάντως είναι Κολομβιανοί, ενώ διεξάγεται έρευνα για να διακριβωθεί πλήρως. Παράλληλα κατηγορήθηκαν ΜΜΕ προσκείμενα στην αντιπολίτευση, ότι μεταδίδουν ανεξακρίβωτες πληροφορίες, δημιουργώντας το έδαφος για νέα ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας. Η εφημερίδα El Nacional, αναφέρει ότι οι δύο αντάρτες τραυματίστηκαν στη μεθόριο, ενώ ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των ΜΜΕ στο νοσοκομείο, καθώς και το ότι οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται φρουρούμενοι. Αρχικά είχε μεταδοθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό Globovision (για να διαψευσθεί από κρατικές πηγές) ότι ο ένας τραυματίας είναι ο Χοακίν Γκόμες, ηγετικό στέλεχος του FARC και μάλιστα αντικαταστάτης του Ραούλ Ρέγιες, που σκοτώθηκε σε επιχείρηση των κολομβιανών δυνάμεων στο έδαφος του Ισημερινού την 1η Μαρτίου. Μετά το θάνατο του Ρέγιες κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας, με την πρώτη να τονίζει ότι δεν θα ανεχτεί παρόμοια επιχείρηση στο έδαφός της και προσωρινά να κλείνει τα σύνορα, να διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις και να συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα, θεωρώντας, ότι οι ενέργειες της Κολομβίας εκπορεύονται από τις ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν τη στήριξή τους στις κινήσεις της κολομβιανής κυβέρνησης.

    [09] Κόσμος

    16 νεκροί, 100άδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι

    Φονικός κυκλώνας "χτύπησε" τη Μοζαμβίκη

    12/3/2008 9:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κυκλώνας σάρωσε χθες Τρίτη τις παράκτιες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Μοζαμβίκης, στοιχίζοντας τις ζωές τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τους τραυματισμούς εκατοντάδων άλλων, σύμφωνα με ανακοινώσεις αξιωματούχων των σωστικών υπηρεσιών. Ο Ζουάου Ριμπέιρου, υποδιευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Καταστροφών (INGC), είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έξι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους εξαιτίας του κυκλώνα Τζόκουε μεταξύ του Σαββάτου και της Κυριακής στις παράκτιες περιοχές της επαρχίας Ζαμπέζια. Το κρατικό ραδιόφωνο, επικαλούμενο τον κυβερνήτη της επαρχίας Ναμπούλα, Φελισμίνου Τουκόλι, ανέφερε ότι άλλοι 10 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στη βόρεια αυτή διοικητική περιφέρεια. Μιλώντας τηλεφωνικά από την πόλη Κάια, ο Ριμπέιρου είπε ότι πάνω από 10.000 σπίτια καταστράφηκαν από τον τροπικό κυκλώνα στην επαρχία Ζαμπέζια.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κυκλώνας αναμένεται να πλήξει τις παράκτιες περιοχές της επαρχίας Ινιαμπάνε, 800 χλμ. από το Μαπούτο, νωρίς σήμερα Τετάρτη. Ο Ριμπέιρου είπε ότι οι Αρχές έθεσαν τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα Γοβούρου και Βιλανκούλου σε κατάσταση κίτρινου συναγερμού και το INGC έστειλε επιπλέον προσωπικό για να βοηθήσει. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση να εκκενωθούν τα νησιά.

    Το 2007, 10 άνθρωποι είχαν χάσει τις ζωές τους όταν ο κυκλώνας Φάβιου είχε πλήξει την Μοζαμβίκη, καταστρέφοντας τουριστικά θέρετρα που ανοικοδομούνταν έως τον Αύγουστο.

    Ο Εμίντιο Ματσιάνα, εκπρόσωπος της UNICEF, δήλωσε ότι η Οργάνωση έστειλε ομάδες για να εκτιμήσουν την κατάσταση των παιδιών στις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα. Κατά τον ίδιο, 9.162 κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς στην επαρχία Ναμπούλα, ενώ άλλες 2.620 υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

    [10] Κόσμος

    Ναμίμπια: Ξέσπασμα χολέρας μ' ένα νεκρό

    12/3/2008 9:54:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας άνθρωπος βρήκε το θάνατο από ξέσπασμα χολέρας στην επαρχία Ένγκελα της Ναμίμπιας, επιβεβαίωσε χθες Τρίτη το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Ο Νόρμπερτ Φόρστερ, Υφυπουργός Υγείας, δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε στις πέντε από τις 80 περιπτώσεις ασθενών για τους οποίους υπάρχουν φόβοι ότι προσβλήθηκαν από χολέρα ότι πρόκειται πράγματι για την μολυσματική αυτή ασθένεια. Το ξέσπασμα της ασθένειας πιστεύεται ότι οφείλεται σε υπερχείλιση δεξαμενών με λύματα. Τα λύματα κατέληξαν στα νερά των πλημμυρών που ήπιαν ανύποπτοι κάτοικοι της περιοχής, που πλήττεται από σφοδρές βροχοπτώσεις τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες άφησαν πάνω από 2.000 ανθρώπους άστεγους ενώ οι υπηρεσίες υγείας διακόπηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές. "Πληροφορούμε τον κόσμο μέσω ραδιοφώνου, και δύο ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων έχουν μετακινηθεί και παραμένουν στην Ένγκελα για να βοηθήσουν το τοπικό νοσοκομείο να αντιμετωπίσει καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης λόγω των πλημμυρών", είπε ο Φόρστερ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 March 2008 - 10:05:25 UTC