Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κλοιό απεργιών
  • [02] Καλπάζουν πετρέλαιο και ευρώ
  • [03] Νέο μήνυμα στα Σκόπια
  • [04] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [05] Προσάραξη πλοίου στον Πόρο
  • [06] Καταδίκασαν αρκούδα για κλοπή μελιού!
  • [07] Συνάντηση υπό όρους
  • [08] Λήψη μέτρων για τη "γρίπη των πτηνών"
  • [09] Συνέντευξη Παπαρήγα
  • [10] Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
  • [11] Θωράκιση της ιδιωτικότητας
  • [12] Διαμαρτυρία Δημάρχων για τα οικονομικά των Δήμων
  • [13] Βραβεία τουρισμού σε γυναίκες
  • [14] Συνάντηση Ιερώνυμου - Χατζηγάκη
  • [15] Χωρίς κρέας και γάλα τα επόμενα χρόνια
  • [16] Σκόπια: Σήμερα η απόφαση του κόμματος του Θάτσι
  • [17] Εκλογές στη Σερβία στις 11 Μαΐου
  • [18] Νικολαίδης, Δεβετζή oι λαμπαδηδρόμοι
  • [19] Άλλαξε η ημερομηνία του τελικού
  • [20] Μόνο με θαύμα περνά ο Άρης
  • [21] Ανυπότακτος κρίθηκε ο Κ. Αϊβαλιώτης
  • [22] Σοβαρά επεισόδια μετά από αγώνα
  • [23] Κλειστά τα σχολεία στο Χονγκ Κονγκ
  • [24] Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
  • [25] Παραιτήθηκε στενή συνεργάτιδα της Κλίντον
  • [26] Και πάλι στο προσκήνιο το σκίτσο του Μωάμεθ
  • [27] Αιματηρή επίθεση στην Καμπούλ
  • [28] Νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου

    [01] Οικονομία

    Για το Ασφαλιστικό

    Σε κλοιό απεργιών

    13/3/2008 11:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 7:42:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νέο κύκλο κινητοποιήσεων προγραμματίζουν τα συνδικάτα ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στην ολομέλεια της Βουλής. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε Μετρό και Ηλεκτρικό, ενώ για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η απεργία των δικηγόρων, των δικαστικών υπαλλήλων και των μηχανικών του Δημοσίου. Ως την Κυριακή παρατείνεται η απεργία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ενώ με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως την ερχόμενη Τετάρτη συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, η οποία αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου έως και την Τρίτη. Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησε αργά το απόγευμα το ΠΑΜΕ.

    "Βουνά" τα σκουπίδια- Συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από τη Βουλή οι μηχανικοί.

    Το πρωί, οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα συγκεντρώθηκαν στην οδό Αιόλου - έξω από τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος- καθώς σήμερα ξεκίνησε η 48ωρη απεργία που κήρυξε ΟΤΟΕ

    Συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστούν και οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.

    Δείτε τους πίνακες προγραμματισμένων περικοπών ηλεκτρικού ρεύματος .

    Αυστηρό μήνυμα προς τους εργαζομένους της ΔΕΗ απηύθυνε ο ΥΠΑΝ Χρήστος Φώλιας.

    "Δε θα πρέπει να ξεχνάνε οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ότι εκεί που τελειώνουν τα δικαιώματα τους, αρχίζουν τα δικαιώματα της υπόλοιπης κοινωνίας. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται χωρίς καμία διακοπή στους καταναλωτές.", τόνισε.

    Εν τω μεταξύ, με τις καταθέσεις συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ συνεχίστηκε σήμερα η εισαγγελική έρευνα, μετά την παραγγελία του Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου για τις διακοπές ρεύματος.

    Στους εισαγγελείς κατέθεσαν ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Ρίζος Ριζος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γιώργος Γκαραβέλας και ο Μάκης Αποστολίδης, μέλος του Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ.

    Σε δηλώσεις τους κατηγόρησαν τη διοίκηση της ΔΕΗ για εσκεμμένες πολύωρες διακοπές ρεύματος παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι οι περικοπές στάσης θα αφορούσαν τους μεγάλους καταναλωτές.

    Όσον αφορά τις επικρίσεις που δέχονται από καταναλωτές, απάντησαν ότι συμβόλαιο έχουν κάνει με τη ΔΕΗ και όχι με τους απεργούς, και πρόσθεσαν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί στρέφονται εις βάρος τους.

    Αφόρητη είναι την ίδια ώρα, η κατάσταση σε όλη τη χώρα, κυρίως στο λεκανοπέδιο, εξαιτίας των δεκάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί λόγω της συνεχιζόμενης για έβδομη ημέρα- απεργίας των εργαζόμενων στην καθαριότητα.

    Τα σκουπίδια αποτελούν εστίες μόλυνσης στις γειτονιές, ενώ αποκομιδή γίνεται από προσωπικό ασφαλείας μόνο στα νοσοκομεία.

    Σε ορισμένες περιοχές, όπως στο δήμο Αμαρουσίου, η τοπική αυτοδιοίκηση φροντίζει για την αποκομιδή των σκουπιδιών με δικά της μέσα γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των εκπροσώπων της ΠΟΕ ΟΤΑ.

    Παρά το γεγονός ότι η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας εντάσσει την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, τα μέλη της ομοσπονδίας αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία την Πέμπτη και Παρασκευή και αποχή από τις εργασίες τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    Δεν τίθεται θέμα επιστράτευσης

    Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τη συνέχιση της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, τονίζοντας ότι με την τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση και με την οποία οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων χαρακτηρίζονται ως εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δίδεται οριστική απάντηση στο βασικότερο αίτημά τους.

    Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα επιστράτευσης των εργαζομένων στην καθαριότητα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει από τους εργαζόμενους να ανταποκριθούν στο καθήκον τους και να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

    Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά δεν συνεπάγεται και μείωση του ορίου συνταξιοδότησής τους, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, ο κ. Αντώναρος είπε ότι το νομοσχέδιο που συζητείται αυτή την ώρα στη Βουλή δεν αναφέρεται καν στη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων. Και συνεπώς όσοι μιλούν περί του αντιθέτου οδηγούν τους σκεπτόμενους λογικά πολίτες στο συμπέρασμα ότι η απεργία είναι πολιτική.

    Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την απεργία και ο υπουργός Εσωτερικών, Πρόκοπης Παυλόπουλος

    "Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες εικόνες- τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στις εικόνες των συσσωρευμένων σκουπιδιών στους δρόμους- και να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις τη στιγμή που λύνονται τα προβλήματα", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    "Η κατάθεση της τροπολογίας, για την ένταξη των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων στα βαρέα δεν αποτελεί αιφνιδιασμό, αλλά υλοποίηση παλαιότερης υπόσχεσης.", τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης.

    Συνάντηση Παπούλια με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Συνάντηση με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τα οποία του παρουσίασαν τις θέσεις τους για το ασφαλιστικό, πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος αμέσως μετά είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλο.

    Μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης, μετά την ολοκλήρωσή της, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μεγάλη σημασία στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και δήλωσε οπαδός του κοινωνικού κράτους, που θα αντιμετωπίζει τα κοινωνικά προβλήματα και θα εξισορροπεί τις αντιθέσεις.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ.Παναγόπουλος, ο κ.Παπούλιας εξέφρασε την ανησυχία του μήπως η κοινωνική σύγκρουση οδηγήσει σε ελάττωση της κοινωνικής συνοχής.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος τόνισε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο "διαλύει την κοινωνική ασφάλιση", υπογραμμίζοντας ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και μετά την περίοδο που το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στη Βουλή.

    Σε διάλογο που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπροστά στις κάμερες, με τα προεδρεία των συνδικαλιστών, ανέφερε ότι προσβλέπει την επίλυση των προβλημάτων.

    Νέες κινητοποιήσεις

    Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και την ερχόμενη εβδομάδα με συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη, αποφάσισαν νομικοί, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, δικαστικοί επιμελητές και δημοσιογράφοι. Δώδεκα επιστημονικοί φορείς, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αντίδρασή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών κλάδων δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να σταματήσουν τον αγώνα κατά του νομοσχεδίου, που, όπως είπαν, "προοιωνίζεται δυσμενείς συνέπειες για το σύνολο των επιστημόνων της χώρας".

    Για κατ αρχήν αποδοχή από την κυβέρνηση του αιτήματος των εργαζομένων στον Τύπο περί συγχώνευσης ομοειδών κλάδων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα προβλήματα λύθηκαν, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, ανακοινώνοντας συμμετοχή των δημοσιογράφων και παρεμφερών επαγγελμάτων στα ΜΜΕ, στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης, 19 Μαρτίου.

    "Ξεκινήσαμε έναν αγώνα με τους κλάδους των επιστημόνων κι επειδή εξαιρεθήκαμε, δεν έπεται ότι εγκαταλείπουμε. Τα αρνητικά του νομοσχεδίου είναι πολλά, κι εμείς, εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα", ανέφερε ο κ. Σόμπολος.

    Σε πενθήμερη πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα τους κατεβαίνουν οι δικηγόροι όλης της χώρας από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 21 του μηνός.

    Νέα σαρανταοκτάωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη αποφάσισε η ΟΤΟΕ, καθώς και συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη, 19/3. Η ΟΤΟΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει πανελλαδική δημοσκόπηση με θέμα "Πώς βλέπει η κοινωνία συνολικά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο". Τα αποτελέσματα της έρευνας που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, θα παρουσιασθούν σε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη 18 Μαρτίου.

    Την Δευτέρα στην ολομέλεια της Βουλής

    Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συζήτησης, , δεκατρείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή, υπέβαλαν εκπρόθεσμη τροπολογία, με την οποία πρότειναν την παράταση μέχρι το 2013, της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, για τους υπαλλήλους των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, των οποίων η θέση καταργείται λόγω υπαγωγής των συνεταιρισμών σε προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης.

    Η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τόνισε ότι διατίθεται να δεχθεί παράταση της δυνατότητας αυτής μέχρι το 2010, εφόσον συμφωνούν με την πρόταση όλα τα κόμματα - αλλά όχι μέχρι και το 2013.

    Η κ. Πετραλιά, διευκρίνισε επίσης, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία πρόταση που να ανατρέπει τον οικονομικό σχεδιασμό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης - και στο πλαίσιο αυτό, απέρριψε και πρόταση του προκατόχου της, Βασίλη Μαγγίνα, να διατηρηθεί η δυνατότητα συνταξιοδότησης μετά τη συμπλήρωση 37ετίας, χωρίς το θεσπιζόμενο όριο ηλικίας των 58 ετών.

    Την αναστολή για ένα μήνα, της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προκειμένου να διεξαχθεί στο μεταξύ διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, πρότεινε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

    Την Δευτέρα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το απόγευμα.

    Σύμφωνα με τον κ. Αντώναρο η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

    Την πρόβλεψη ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή έκανε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το Ευρωσύνταγμα.

    Πρόσθεσε, όμως ότι μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαλέψουν και να σαμποτάρουν το νομοσχέδιο ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη.

    "Η Κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο σε δυο ημέρες να ψηφιστεί δηλαδή Τρίτη πρωί να τελειώνει και μετά Τετάρτη-Πέμπτη να περάσει σε κατ άρθρο ψηφοφορία πιστεύοντας έτσι ότι μπορεί να σπάσει την απεργία" δήλωσε αργότερα το απόγευμα η γγ του ΚΚΕ, που εκτίμησε ότι το απεργιακό κύμα θα είναι ακόμα πιο μεγάλο μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

    Η κ. Παπαρήγα, τη Δευτέρα θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    "Νομίζω ότι γι αυτήν την κατάσταση που υπάρχει και στον ηλεκτρισμό και στην συγκέντρωση των σκουπιδιών υπάρχει ένας υπεύθυνος και αυτός είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. Και υπάρχει ένας απλός τρόπος να αντιμετωπιστεί, δηλαδή να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.", δήλωσε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

    [02] Οικονομία

    Ξεπέρασε για λίγο τα 110 δολ. το βαρέλι

    Καλπάζουν πετρέλαιο και ευρώ

    13/3/2008 9:05:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας καθώς στις πρωινές ηλεκτρονικές συναλλαγές ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι, λόγω της συνεχιζόμενης εξασθένησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Στην αγορά τις Σιγκαπούρης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου άγγιξε για λίγο το πρωί τα 110,12 δολάρια για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 109,85 δολάρια. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε πάντως στο Λονδίνο κατά 22 σεντς στα 106,05 δολάρια το βαρέλι. Λίγες ώρες νωρίτερα, το ελαφρό αργό έκλεινε στη Νέα Υόρκη στα 109,92. Εδώ και αρκετές ημέρες ,τα συμβολικά "φράγματα" στις τιμές του μαύρου χρυσού πέφτουν το ένα μετά το άλλο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την ανοδική του πορεία. Από την αρχή του χρόνου, η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 15% λόγω της εξασθένησης του δολαρίου, της διατήρησης της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ αλλά και της αύξησης της ζήτησης στο βόρειο ημισφαίριο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Εξάλλου το νέο ιστορικό ρεκόρ στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου σημειώθηκε το πρωί στις ασιατικές αγορές. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έφθασε σήμερα Πέμπτη σε ισοτιμία 1,5590 δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει τη χαμηλότερη ισοτιμία του τα τελευταία 12 χρόνια. Εξάλλου, με πτώση του δείκτη Νικέι κατά 3,33% έκλεισε πριν λίγη ώρα το χρηματιστήριο του Τόκυο.

    [03] Πολιτική

    Νέο μήνυμα στα Σκόπια

    13/3/2008 6:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 7:41:31 μμ)

    Μήνυμα και προς τα Σκόπια έστειλε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., δηλώνοντας πως η σταθερότητα των Βαλκανίων εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς απαιτείται από όλες τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή οικογένεια. Συνάντηση, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την οποία, αντάλλαξαν απόψεις για την προετοιμασία του επόμενου γύρου συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας. Η 40λεπτη συνάντηση έγινε μετά από πρόταση της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαν.

    Δηλώσεις Μπακογιάννη - Γκρούεφσκι

    Σε δηλώσεις της, η Ντόρα Μπακογιάννη, ανακοίνωσε ότι η νέα συνάντηση για το θέμα της ονομασίας του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου στη Βιέννη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την παρουσία της Αμερικανίδας αξιωματούχου στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων, ανέφερε ότι ήταν με το σκεπτικό ότι πολλοί από τους εταίρους μας και τις φίλες χώρες, παίρνουν πρωτοβουλίες ως χειρονομίες καλής θέλησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ.

    Η κ. Μπακογιάννη απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση της Βιέννης, να υπάρξουν και νέες συναντήσεις πριν τη σύνοδο του Βουκουρεστίου. "Για μας δεν υπάρχουν τελεσίγραφα, σκοπός και στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Επιθυμούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που να σέβεται τις ευαισθησίες των δύο λαών και να απαντά στον αλυτρωτισμό", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε κι αυτός από την πλευρά του πως η συνάντησή του με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ έγινε παρουσία της Αμερικανίδας αξιωματούχου. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπήρξε κάποια πρόοδος από αυτή τη συνάντηση, προφανώς επειδή η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί αποδεκτή τη θέση των Σκοπίων.

    Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας μέχρι τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ανέφερε ότι δεν βλέπει αυτή τη στιγμή κάποια εξέλιξη όμως θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιου είδους συναντήσεις.

    Κορυφώνεται η πολιτική κρίση

    Εν τω μεταξύ, κορυφώνεται η πολιτική κρίση στη ΠΓΔΜ, καθώς απόψε αποφασίζει η Κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος των Αλβανών, εάν θα αποχωρήσει από τον Κυβερνητικό Συνασπισμό.

    Την ανησυχία του για την κρίση στη χώρα του και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή στις επιδιώξεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς αν η πολιτική κρίση που ξέσπασε στην ΠΓΔΜ θα σημάνει και το άδοξο τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο μερών τόνισε ότι δεν σχολιάζει επ ουδενί εσωτερικές εξελίξεις σε μια άλλη χώρα. Η Ελλάδα παραμένει πιστή στη θέση της για αμοιβαία εξεύρεση λύσης για τη μία και μοναδική διαφορά που έχει με την ΠΓΔΜ, επεσήμανε ο κ. Αντώναρος, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλλει αποφασιστικά και η άλλη πλευρά.

    [04] Πολιτική

    Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    13/3/2008 5:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 7:14:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ξεκινούν στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, οι εργασίες του 8ου συνεδρίου του κόμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του, αναμένεται να δώσει το στίγμα μιας νέας αρχής και να απευθύνει μήνυμα ενότητας και ανανέωσης Κορυφαία στελέχη χαρακτηρίζουν κρίσιμες τις διαδικασίες, σε μια δύσκολη περίοδο για το κόμμα. Κάθε νέο προϊόν πρέπει να μπει στη βιτρίνα σχολίασε η Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στην παρουσία Τσίπρα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Δεν υφίσταται καμία δυνατότητα γενικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ διότι στα μεγάλα ζητήματα είμαστε σε διαφορετική όχθη επανέλαβε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

    [05] Κοινωνία

    Με 278 επιβάτες

    Προσάραξη πλοίου στον Πόρο

    13/3/2008 4:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 7:10:45 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης του επιβατηγού-τουριστικού πλοίου "Γεωργής", με 278 αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, προσάραξε με την πλώρη στη νησίδα βόρεια του Πόρου, όπου και πήρε μικρή κλίση, χωρίς όμως να κινδυνεύει. Οι επιβάτες του πλοίου μετεπιβιβάστηκαν σε παραπλέοντα σκάφη. Το τουριστικό πλοίο πραγματοποιούσε ημερήσια κρουαζιέρα στα νησιά του Αργοσαρωνικού και είχε αποπλεύσει το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό τα νησιά Αίγινα, Υδρα, και Πόρο, ενώ αργά το βράδυ θα επέστρεφε στον Πειραιά. Στην περιοχή έχουν σπεύσει σκάφη του Λιμενικού Σώματος, παραπλέοντα σκάφη, τέσσερα ναρκαλιευτικά, ένα αεροσκάφος C-130, τρία ελικόπτερα "Σικόρσκι", τέσσερα "Super Puma" και μία τορπιλάκατος, προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια αν χρειασθεί. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται το νησί του Πόρου.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με την ολοκλήρωση της μετεπιβίβασης οι επιβάτες -όλοι αλλοδαποί- μερίμνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας "Υδραϊκή Ναυτική Εταιρία" του Παναγιώτη Δρακόπουλου θα μεταφερθούν με τα πλοία της γραμμής στον Πειραιά.

    Σε ετοιμότητα έχει τεθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο, για να υποδεχθεί επιβάτες. Το τουριστικό επιβατηγό πλοίο είχε σε ισχύ όλα τα ναυτιλιακά του έγγραφα, καθώς επίσης και το Πιστοποιητικό Ασφάλειας, το οποίο και του δίνει το δικαίωμα πλόων.

    Ανάμεσα στους επιβάτες, είναι, σύμφωνα με τον κατάλογο επιβατών, 56 Ρώσοι, 163 Ιάπωνες και 58 Αμερικανοί.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Σπύρος Ευσταθόπουλος, από την πρώτη στιγμή της προσάραξης του επιβατηγού- τουριστικού πλοίου, επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Ιωάννη Τζωάννο προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των επιχειρήσεων εκκένωσης του πλοίου.

    Ο κ. Τζωάννος διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι όλα τα πλωτά και εναέρια μέσα έχουν τεθεί στην υπηρεσία της εκκένωσης του πλοίου. Ταυτόχρονα ο κ. Ευσταθόπουλος, έπειτα από σχετική συνεννόηση με τον ΕΟΤ και την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, ανακοίνωσε την παραχώρηση του ελικοπτέρου που διαθέτει ο Οργανισμός, για την ενίσχυση των προσπαθειών της επιχείρησης εκκένωσης.

    Ήδη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Σπύρος Ευσταθόπουλος μετέβη στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [06] Παράξενα

    Σκόπια, ΠΓΔΜ

    Καταδίκασαν αρκούδα για κλοπή μελιού!

    13/3/2008 7:17:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Πρόστιμο 140.000 δηνάρια (3.500 δολάρια) θα πληρώσει το κράτος της ΠΓΔΜ ως πρόστιμο, βάσει απόφασης δικαστηρίου της χώρας, που καταδίκασε μια αρκούδα για κλοπή μελιού από ένα μελισσοκόμο. Το δικαστήριο της πόλης Μπίτολα, κατέληξε στην απόφαση ότι η αρκούδα είναι ένοχη και από τη στιγμή που, βέβαια, δεν έχει ιδιοκτήτη και ανήκει στα προστατευόμενα είδη, διέταξε το κράτος να πληρώσει για την καταστροφή που προκάλεσε στα μελίσσια. Όπως δήλωσε ο μελισσοκόμος Ζόραν Κισελόσκι, "προσπάθησα να αποτρέψω την αρκούδα χρησιμοποιώντας φώτα και μουσική, καθώς είχα ακούσει ότι οι αρκούδες τα φοβούνται". "αγόρασα μια γεννήτρια, φώτισα την περιοχή και έβαλα τραγούδια της Ceca. Η αρκούδα έμεινε μακριά για μερικές εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε και ξαναεπιτέθηκε στα μελίσσια, όταν σταμάτησε η λειτουργία της γεννήτριας, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει και η μουσική".

    [07] Κόσμος

    Άγκυρα, Τουρκία

    Συνάντηση υπό όρους

    13/3/2008 6:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 7:35:15 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες φιλοκουρδικού κόμματος DTP, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, αν δεχθούν να χαρακτηρίσουν τρομοκράτες τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Όπως ξεκαθάρισε ο Ερντογάν, "ως πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν μπορώ να συναντήσω το DTP, το οποίο βρίσκεται κάτω από τη στέγη του κοινοβουλίου, για όσο χρονικό διάστημα δεν αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση το αυτονομιστικό PKK". Το φιλοκουρδικό Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), ο οποίο έχει 20 μέλη στο τουρκικό κοινοβούλιο και αγωνίζεται για περισσότερες ελευθερίες και αυτονομία της μεγάλης κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας, πιστεύεται ότι έχει στενούς δεσμούς με τους ενόπλους του PKK, οι οποίοι μάχονται με τα τουρκικά στρατεύματα για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Το DTP, αρνείται να καταδικάσει το PKK, ωστόσο δηλώνει ότι επιθυμεί μια ειρηνική, δημοκρατική λύση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία. Τις τελευταίες ημέρες οι ηγέτες του DTP είχαν διαδοχικές συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κοκσάλ Τοπτάν. Αυτοί κάλεσαν τον Γκιούλ να παίξει έναν ενεργό ρόλο στο κουρδικό ζήτημα. Η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Πάντως σε χθεσινές δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επενδύσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια στη νοτιοανατολική Τουρκία σε περίοδο πέντε ετών, στο πλαίσιο προσπαθειών για να εξουδετερωθεί η υποστήριξη προς τους κούρδους αντάρτες του PKK. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει και ένα κρατικό τηλεοπτικό κανάλι για εκπομπές στην κουρδική γλώσσα, ένα μέτρο που ζητεί από καιρό η μεγάλη εθνική κουρδική μειονότητα της Τουρκίας.

    Δέκα μέλη του ΡΚΚ εξόντωσε ο τουρκικός στρατός

    Τούρκοι στρατιώτες εξόντωσαν εντός της εβδομάδας 10 μέλη του παράνομου "Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν" (ΡΚΚ) στη διάρκεια επιχειρήσεων κοντά στα σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου στρατού στο διαδίκτυο, οι στρατιώτες κατέσχεσαν από τους αντάρτες του ΡΚΚ χειροβομβίδες, εκρηκτικά και τρόφιμα στα σύνορα με την επαρχία Σιρνάκ. Ο τουρκικός στρατός πρόσφατα πραγματοποίησε επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, που στόχο είχε την καταστολή των ανταρτών που χρησιμοποιούν το ιρακινό έδαφος ως βάση για τις επιθέσεις τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν240 μέλη του ΡΚΚ και 27 τούρκοι στρατιώτες.

    [08] Υγεία

    Λήψη μέτρων για τη "γρίπη των πτηνών"

    13/3/2008 6:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 6:11:44 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη λήψη των καθιερωμένων προληπτικών μέτρων για τη "γρίπη των πτηνών" ανακοίνωσε η Κτηνιατρική Διεύθυνση Έβρου. Σύμφωνα με τα μέτρα, απαγορεύεται στους κατοίκους των παρέβριων χωριών Πόρου, Γεμιστής, Κήπων, Λαγυνών, Λυκόφης, Κορνοφωλιάς, Μάνδρας και Λαβάρων, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από τον ποταμό Έβρο, να διατηρούν οικόσιτα πουλερικά σε ανοιχτούς χώρους, αλλά υποχρεούνται να τα περιορίσουν σε στεγασμένους και περιφραγμένους ορνιθώνες. Για τους κατοίκους των άλλων οικισμών και χωριών, προβλέπεται ο περιορισμός των εκτροφών τους εντός περιφραγμένων χώρων. Τα μέτρα έχουν σκοπό την προστασία των πουλερικών από ενδεχόμενη επαφή τους με άγρια πτηνά, ενώ τονίζεται ότι ο χαρακτήρας τους είναι καθαρά προληπτικός, καθώς δεν έχει σημειωθεί κανένα πρόβλημα με τα πτηνά στο νομό Έβρου. Συγχρόνως, η Κτηνιατρική Διεύθυνση υπενθυμίζει επίσης και τη συνέχιση ισχύος της απαγόρευσης που αφορά τις πωλήσεις πτηνών, οποιασδήποτε ηλικίας και είδους, στις λαϊκές αγορές. Οι παραβάτες θα διώκονται και θα τιμωρούνται ποινικά.

    [09] Πολιτική

    Συνέντευξη Παπαρήγα

    13/3/2008 4:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 4:49:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την έντονη αντίθεση του ΚΚΕ στο νέο Ευρωσύνταγμα το οποίο επιταχύνει τα αντιλαϊκά μέτρα διατύπωσε η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη ύπου με θέμα " Η νέα ευρωσυνθήκη και οι εξελίξεις στην Ε.Ε". Η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος έκανε λόγο για ανασύνθεση του πολίτικου σκηνικού ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική στον Συνασπισμό εκτιμώντας ότι είναι διαθέσιμος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ .

    Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

    Τις θέσεις του ΚΚΕ για το ευρωσύνταγμα παρουσίασε την Πέμπτη στο η γ.γ. του κόμματος.

    Ταυτόχρονα, η κ. Παπαρήγα άσκησε έντονη κριτική στα άλλα κόμματα, για την ευρωπαϊκή τους πολιτική, κάνοντας σαφές πως η στάση που έχουν τα πολιτικά κόμματα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής πολιτική συμμαχία με το ΚΚΕ.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ είπε ότι το να διατυπώνει κάποιος την ιδέα του ευρωσκεπτικισμού, δεν φτάνει και διευκρίνισε ότι το πλαίσιο συμμαχίας στο οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει το ΚΚΕ, στηρίζεται στην εναντίωση στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, καθώς και στο στόχο της λαϊκής εξουσίας.

    Στο πνεύμα αυτό, κάλεσε όσα κόμματα δεν κοροϊδεύουν, όπως είπε, τον λαό, να αποκηρύξουν ανοιχτά, ως πρώτο βήμα, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η εγχώρια αστική τάξη προτιμά τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αν δεν "περπατήσει" το σενάριο αυτό, θα προτιμούσε το σχηματισμό κυβέρνησης από ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού,

    "Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει υπερπροβολή του Συνασπισμού", υποστήριξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε προϊόν για να πωληθεί, πρέπει να μπει στη βιτρίνα.

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε το πρόγραμμα του Συνασπισμού σοσιαλδημοκρατικό που γίνεται πιο δεξιό, ενώ έκανε λόγο για καθαρή και συνειδητή προβοκάτσια από ορισμένα κανάλια τον ισχυρισμό, όπως είπε, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, λέγοντας ότι για να μην φανεί ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος πήρε αποστάσεις από τον αγώνα τους, προσπαθούν να βάλουν μέσα και το ΚΚΕ.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ άσκησε κριτική και στην ευρωπαϊκή πολιτική του Συνασπισμού, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός της ότι η ΕΕ δεν αλλάζει και κατά συνέπεια δεν μπορεί κάποιος να μιλάει για αλλαγή της ΕΕ, τασσόμενη υπέρ της ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η κ. Παπαρήγα ήταν έντονα επικριτική και κατά της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ και της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της βίζας για τους Έλληνες που θέλουν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μίλησε για νέο τρομονόμο, ενώ κατηγόρησε την ΕΕ ότι επειδή η ίδια δεν θέλει να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ βάζει τα κράτη-μέλη να υπογράψουν διμερή συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία "κατάπτυστη".

    [10] Πολιτική

    Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

    13/3/2008 4:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ξεκινά την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η πρώτη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα πείραμα συνάντησης ανένταχτων πολιτών χωρίς διορισμένους συνέδρους ούτε εξ οφίτσιο θέσεις και αξιωματούχους τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Οι εργασίες της σύσκεψης θα αρχίσουν αύριο στις 7 το βράδυ, με χαιρετισμούς του Αλέκου Αλαβάνου και του Μανώλη Γλέζου, ενώ ο κ.Τσίπρας θα μιλήσει το Σάββατο το βράδυ. Όπως τόνισε την Πέμπτη το μέλος της γραμματείας του κόμματος Ρούντι Ρινάλντι υπάρχει ζήτηση για συμμετοχή στη συνάντηση και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΚΚΕ.

    Υψηλή συμμετοχή

    Μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ρούντι Ρινάλντι στάθηκε στην ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις 200 γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, τονίζοντας ότι "υπάρχει μια τεράστια ζήτηση, για συμμετοχή σε αγώνες, κινητοποιήσεις και προτάσεις".

    Ανέφερε ότι στις συνελεύσεις αυτές συμμετείχε και κόσμος οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ και αυτό που προέκυψε σαν αίτημα είναι ότι "η Αριστερά αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα".

    Ακόμα ανέφερε ότι το αίτημα που παρουσιάζεται από πολλούς ανένταχτους πολίτες για τη συμμετοχή τους στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, θα διευθετηθεί μέσα από τοπικές συνελεύσεις σε όλους τους νομούς, τις γειτονιές και τους επαγγελματικούς κλάδους, μέσα από τις οποίες θα προκύψουν συντονιστικές επιτροπές, που θα βρίσκονται σε συντονισμό με τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Δήλωσε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό δοκιμή και το στοίχημα είναι "να περάσουμε τις εξετάσεις για να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων η Αριστερά και να μην είναι τσόντα άλλων πολιτικών σχηματισμών".

    Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΝ, χαρακτήρισε τη σύσκεψη που ξεκινά αύριο "σημαντικό σταθμό σε ένα ενδιαφέρον πείραμα, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, συνάντησης πολιτικών συλλογικοτήτων της Αριστεράς, καθώς και ανένταχτων πολιτών που επιθυμούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αλλάξει η σημερινή κατάσταση".

    "Κινούμαστε σε μία λογική αυτοοργάνωσης της κοινωνίας", δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στην πρώτη πανελλαδική σύσκεψη θα συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και θα δοθεί νέα πνοή στο όλο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Εμείς δεν έχουμε καλέσει τον Αμερικανό πρέσβη στη σύσκεψή μας, αλλά όλους όσους δίνουν τη μάχη για μια άλλη προοπτική, για το μεγάλο ταξίδι που τώρα αρχίζει και την ελπίδα που ανατέλλει, βασισμένη στις δυνάμεις των συνιστωσών της Αριστεράς".

    [11] Πολιτική

    Θωράκιση της ιδιωτικότητας

    13/3/2008 4:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 5:06:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τέσσερα νέα νομοσχέδια, που αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, τη θωράκιση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών και της ιδιωτικής ζωής και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος παρουσίασε την Πέμπτη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης. Στις διατάξεις των νομοσχεδίων μεταξύ άλλων προβλέπεται, η μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος της δωροδοκίας αλλά και της υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών, η άρση του απορρήτου για εγκλήματα σε βαθμό κακουργήματος που διαπράττονται μέσω διαδικτύου και η αλλαγή τρόπου εκδίκασης ομαδικών προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια.

    Τι προβλέπεται

    Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς, τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας υπαλλήλων, βουλευτών, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων μετατρέπονται από πλημμελήματα σε κακουργήματα στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες τα "δώρα" και ωφελήματα ή κάθε είδους ανταλλάγματα υπερβαίνουν το ποσό των 73.000 ευρώ.

    Με το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης αυξάνονται τα παράβολα των δικών, ώστε να αποτρέπεται κάποιος να καταθέτει στα δικαστήρια αβάσιμα και αστήριχτα ένδικα βοηθήματα. Ακόμα, καθιερώνεται η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των δικαστών και μεταφέρονται κατηγορίες υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας στα διοικητικά δικαστήρια.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο επιτάχυνσης απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνέρχεται σε διάσκεψη με κατώτερο αριθμό 29 αρεοπαγιτών, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δικαστών που ήταν στην έδρα κατά τη συνεδρίαση μιας υπόθεσης.

    Με το νομοσχέδιο για το απόρρητο των επικοινωνιών προβλέπεται ότι δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθούν πουθενά, παράνομα αποδεικτικά μέσα όπως είναι DVD, βιντεοκασέτες, κλπ. Διευκρινίζεται ότι οι δικαστικές και ανακριτικές αρχές θα λαμβάνουν υπόψη τέτοια μέσα μόνο εφόσον αυτά προκύπτουν ύστερα από την τήρηση των προβλεπομένων από το νόμο διαδικασιών. Με τα υπό επεξεργασία νομοσχέδια θα ιδρυθούν και δύο με τρία νέα Πρωτοδικεία στην Αττική, αφού προηγουμένως ζητηθεί η άποψη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ακόμα, συντομεύεται ο χρόνος έκδοσης του αυτόματου διαζυγίου και διευκολύνονται οι υιοθεσίες.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στο Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, είπε ότι κάνει ένα βήμα στην υπευθυνότητα και καθιστά τους πολίτες υπεύθυνους, αλλά δεν θίγει την οικογένεια ούτε την Εκκλησία.

    Ο κ. Χατζηγάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο το Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ετερόφυλων προσώπων να επεκταθεί και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

    [12] Κοινωνία

    Διαμαρτυρία Δημάρχων για τα οικονομικά των Δήμων

    13/3/2008 4:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 6:41:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι, με απόφαση της ΚΕΔΚΕ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας. Ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση επιρρίπτει το ΠΑΣΟΚ.

    Συνάντηση με Παυλόπουλο

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος οι Δήμαρχοι της χώρας, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη διεκδικώντας την πλήρη απόδοση στην Αυτοδιοίκηση των οφειλομένων και κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα και τους νόμους πόρων της.

    Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ με επικεφαλής τον κ. Κακλαμάνη, συναντήθηκε με τον υπουργό εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίον επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους τα οποία στην πλειονότητά τους αφορούν οικονομικά θέματα και ιδιαίτερα την εξοικονόμηση πόρων προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των προνοιακών δομών και το κόστος των εργαζόμενων συμβασιούχων στους Δήμους.

    Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε από τον Υπουργό να υλοποιήσει τα αιτήματα της ΚΕΔΚΕ που άλλωστε -όπως είπε- δεν είναι νέα αλλά διαχρονικά αιτήματα ετών.

    Στη συνέχεια οι Δήμαρχοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα και στον κ. Αλογοσκούφη , όμως ο υπουργός έλλειπε στο εξωτερικό και έτσι θα συγκεντρωθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθούν μαζί του.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση επέρριψε ο υπεύθυνος του Τομέα Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας:

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα των Δήμων. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον μαρασμό και την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί τα χρήματα των Δήμων για να κλείσει «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού. Η σιωπή των αρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού είναι ομολογία ενοχής.", δήλωσε.

    [13] Κοινωνία

    Βραβεία τουρισμού σε γυναίκες

    13/3/2008 4:13:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Τις γυναίκες που έχουν προσφέρει στον τουρισμό τίμησε σε ειδική εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης βράβευσε τέσσερις Ελληνίδες για την σημαντική προσφορά τους στον τουρισμό. Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στην Ειρήνη Μαντζαβελάκη-Βασιλοπούλου, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό, στην Μαρίκα Ζαγορησίου, αρχιτέκτονα που εργαζόταν στον ΕΟΤ, στην Αικατερίνη Βήτου, απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών Παρισίου και εργαζόμενη στον ΕΟΤ και στην Γεωργία Μπάρτζου, Γενική Γραμματέα του Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό. Από την πλευρά του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε στην σύγχρονη Ελληνίδα που έχει πάθος και ωριμότητα, είναι ανοιχτή στο διάλογο και την κριτική και έχει την ικανότητα να συσπειρώνει και να δραστηριοποιεί τους ανθρώπους γύρω της, τόσο σε οικογενειακό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, προς την υλοποίηση ενός κοινού οράματος και στόχου.

    [14] Πολιτική

    Συνάντηση Ιερώνυμου - Χατζηγάκη

    13/3/2008 3:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 4:39:10 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε ότι αφορά την ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συμβίωση των ζευγαριών. Ο κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη προκειμένου να ενημερωθεί για την σχετική ρύθμιση. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατ εξοχήν κοινωνικό χαρακτήρισε το προσχέδιο νόμου για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, τονιζοντας οτι δεν θίγει την οικογένεια ή την Εκκλησία, αντιθέτως προστατεύει τη γυναίκα και τα παιδιά εκτος γάμου. Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι αφορά μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια. Ο κ. Χατζηγάκης προανήγγειλε ότι θα περιληφθούν διατάξεις που θα μειώνει κατά το ήμισυ το χρόνο έκδοσης του αυτόματου διαζυγίου, ενώ θα διευκολύνουν την υιοθεσία.

    [15] Υγεία

    Χωρίς κρέας και γάλα τα επόμενα χρόνια

    13/3/2008 2:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 3:23:56 μμ)

    Σημαντικές ελλείψεις σε κρέας και γάλα αναμένονται να υπάρξουν τα επόμενα χρόνια τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό εκτιμούν οι ειδικοί κτηνίατροι που προβλέπουν δραματικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ζωικής προέλευσης και στη χώρα μας, λόγω της μεγάλης έλλειψης ζωοτροφών, εξαιτίας των δυσμενών κλιματολογικών αλλαγών που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στη Γη. Το γεγονός αυτό θα έχει άμεσα σοβαρές συνέπειες και θα επηρεάσει αρνητικά το σύνολο του πληθυσμού, καθώς οι τιμές αγοράς των προϊόντων ζωικής προέλευσης -κρέας, γάλα και τα παράγωγα τους- θα είναι απλησίαστες, για την πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη μας. Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, στο πλαίσιο του "1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής- Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή". "Οι κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες στον πλανήτη Γη είναι δραματικές και έπληξαν άμεσα την γεωργική παραγωγή και ειδικά την παραγωγή ζωοτροφών", ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας καθηγητής της κτηνιατρική ς του Α.Π.Θ και Αντ. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Κυριάκης. "Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή", όπως ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Ιωάννης Μενεγάτος, αν καθηγητής Γ.Π.Α θα πραγματοποιηθεί 14 με 16 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Hilton. Στο Συνέδριο, την έναρξη των εργασιών του οποίου θα κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, θα ανακοινωθούν 100 περίπου πρωτότυπες εργασίες, 30 εισηγήσεις και έχουν συγκροτηθεί 7 Στρογγυλές Τράπεζες. Οι ομιλίες θα γίνουν από Έλληνες και ξένους διακεκριμένους επιστήμονες όλων των σχετικών ειδικοτήτων που θα αφορούν την παραγωγή υγιεινών τροφίμων ζωικής προέλευσης με τελικό σκοπό τη υγιεινή και σωστή διατροφή του ανθρώπου.

    Αιτία η ξηρασία

    "Βασική αιτία στη μεγάλη μείωση της παραγωγής ζωοτροφών, συνέχισε ο κ. Κυριάκης, είναι οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας, που επηρέασαν αρνητικά τόσο την γεωργική παραγωγή όσο και την παραγωγικότητα των βοσκοτόπων. Με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των παραγωγικών ζώων, να ξεπερνά σήμερα κάθε προηγούμενο στην ιστορική διαδρομή της ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας τα τελευταία 50 χρόνια".

    Στην εκτίναξη της τιμής των ζωοτροφών συνέβαλε το γεγονός της χρήσης τους ως βιοκαύσιμα, αλλά και η συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    Επίσης στη διόγκωση του κόστους στην κτηνοτροφία "βοηθάει" η αυστηρή επιβολή των υποχρεωτικών Κτηνιατρικών Κανόνων Βιοασφάλειας (από το στάβλο στο πιάτο) ειδικά στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αντίστοιχων για την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος.

    Η έλλειψη στον τομέα των ζωοτροφών, που αναμένεται να διογκωθεί τα επόμενα χρόνια, οφείλεται και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα καταναλώνουν απίστευτες ποσότητες για την εκτροφή των παραγωγικών ζώων τους.

    Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθούν πρόσθετα δεδομένα όπως: η μεγάλη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που "απαιτεί" και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης.

    Η Κίνα που καταναλώνει σήμερα το 25% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος και είναι "υπεύθυνη" για τη μεγάλη καταστροφή τεράστιων εκτάσεων του δάσους του Αμαζονίου, όπου σήμερα παράγουν σόγια και καλαμπόκι για τις κινέζικες εκτροφές χοίρων και πτηνών .Ακόμα η Κίνα αύξησε δραματικά την εγχώρια κατανάλωση γάλακτος προκαλώντας παγκόσμια κρίση στον τομέα της επάρκειας του.

    Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια (2006-07) «σάρωσε» κυριολεκτικά όλες τις γαλακτοπαραγωγικές μοσχίδες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα η τιμή τους έχει διπλασιαστεί, με τάση παραπέρα αύξησης και με την προοπτική ακόμη και την έλλειψής γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων στην Ευρώπη!

    Δεν είναι λίγοι πια οι ειδικοί, στον τομέα της παραγωγής των τροφίμων ζωικής προέλευσης που προβλέπουν άμεση μεγάλη αύξηση της τιμής διάθεσή τους για τον καταναλωτή και για πρώτη φορά αναφέρονται ακόμη και σε μια ελλειμματική Ευρωπαϊκή Ένωση, στους τομείς παραγωγής γάλακτος και κρέατος(τα βουνά βουτύρου και οι λίμνες γάλακτος έχουν ξαφνικά τελειώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση )!!!

    Επικίνδυνα παθογόνα μικρόβια

    Επιπρόσθετοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης είναι επίσης: H ανάπτυξη επικίνδυνων παθογόνων μικροβίων (υπεύθυνα για λοιμώξεις του ανθρώπου), ανθεκτικών σε πολύτιμα ιατρικά αντιβιοτικά που "παράγονται" όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά κυρίως στους βιομηχανικούς στάβλους των παραγωγικών ζώων.

    H ρύπανση, από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες των υπόγειων αποθεμάτων νερού, που επηρεάζει άμεσα την κτηνοτροφική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας), θέτοντας στο άμεσο μέλλον μεγάλες κτηνοτροφικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανά και εκτός παραγωγής. (Λόγω έλλειψης ασφαλούς υγειονομικά πόσιμου νερού για τα παραγωγικά ζώα).

    Η συνεχής αύξηση των λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων που μεταδίδονται από τα παραγωγικά ζώα στον άνθρωπο (ζωονόσοι) και των τροφιμογενών νοσημάτων του ανθρώπου εξαιτίας της κατανάλωσης μη ασφαλών τροφίμων ζωικής προέλευσης.

    Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για την Κτηνοτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ίσως τη χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη της Νέας Ελληνικής Κτηνοτροφίας και τη μεγαλύτερη πρόκληση των Ελλήνων γεωτεχνικών- κτηνιάτρων και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχουν δείξει μεγάλη ευαισθησία για την άλλη Γεωργία, για την άλλη Κτηνοτροφία.

    Ελπίζουμε ότι το Συνέδριο θα δώσει τη μοναδική ευκαιρία να συζητηθούν τα σύγχρονα προβλήματα στον τομέα της Παραγωγής και Ασφάλειας των τροφίμων ζωικής προέλευσης και να προταθούν εφικτές και πρακτικές λύσεις, προς όφελος της Κτηνοτροφίας μας, του Έλληνα Κτηνοτρόφου και του Καταναλωτή.

    Ασφάλεια τροφίμων

    Σήμερα η βιομηχανία τροφίμων πρακτικά χρησιμοποιεί πρώτες ύλες που μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και τα τελικά προϊόντα της να διακινούνται, προς οποιοδήποτε σημείο της γης, με ταχύτητα πρωτόγνωρη" τόνισε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ κ Απόστολος Ράντσιος.

    Νέες τεχνολογίες και νέα πρόσθετα τροφίμων, νέες μορφές επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων εμφανίζονται συνεχώς, νέα τρόφιμα παρασκευάζονται και προωθούνται στην αγορά. Η αλυσίδα παραγωγής, επεξεργασίας, διακίνησης τροφίμων επιμηκύνεται σε χρόνο και χώρο. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν την εμφάνιση νέων παραγόντων κινδύνου άγνωστων μέχρι σήμερα ή την επανεμφάνιση άλλων από τους οποίους πιστεύαμε ότι είχαμε απαλλαγεί.

    Αρκεί να αναφερθεί ότι από το 1967 ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας έχει καταγράψει όχι λιγότερους από 39 τέτοιους παθογόνους παράγοντες.

    Οι αρμόδιες εθνικές αρχές, υπεύθυνες για την προστασία του καταναλωτή, αδυνατούν να προσαρμοστούν έγκαιρα στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο τεχνολογικό και κανονιστικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην είναι υπεύθυνα πληροφορημένος.

    Καταλυτικός ο ρόλος του Κτηνιάτρου

    Με την ασφάλεια των τροφίμων ασχολούνται πολλά επαγγέλματα και υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός. Το κτηνιατρικό επάγγελμα έχει καταρχήν την κατάλληλη υποδομή γνώσης για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, όμως χρειάζεται να γίνει πιο ανταγωνιστικό στον τομέα αυτό. Σημαντικές είναι οι ευθύνες των αρμόδιων αρχών για τη διάθεση στον καταναλωτή ασφαλών τροφίμων. Τα μέτρα, στην πρωτογενή παραγωγή, για την προστασία των καταναλωτών από τους παράγοντες κινδύνου, είναι εξαιρετικής σημασίας και ο ρόλος του κτηνιάτρου σ αυτό το επίπεδο πολύ σημαντικός, αναντικατάστατος, αποφασιστικός.

    Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάγκη ενεργειών στο επίπεδο της βιομηχανίας μεταποίησης-διακίνησης τροφίμων για τη διατήρηση της ασφάλειας και περαιτέρω προστασίας των τροφίμων, ώστε αυτά να παραμένουν ασφαλή.

    Τονίζεται, όμως, ιδιαίτερα και ο ρόλος του καταναλωτή, για το χειρισμό των τροφίμων, από τη στιγμή της αγοράς τους, ώστε να είναι ασφαλή κατά την ώρα της κατανάλωσή τους.

    Σε ένα ολοκληρωμένο κόσμο, όπως είναι ο σημερινός, απαιτείται ολοκληρωμένη προληπτική προσέγγιση και στα θέματα ασφάλειας τροφίμων, από το "στάβλο στο πιάτο" του καταναλωτή, με μία "ψηλαφητή" συνέχεια. Η απαίτηση αυτή ικανοποιείται από τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ), που για την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιούνται κανονιστικά, από το 2006, με την εφαρμογή του λεγόμενου "πακέτου υγιεινής" που αποτελείται από πέντε Κανονισμούς και μία Οδηγία του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου και τέσσερις Κανονισμούς της Επιτροπής.

    [16] Κόσμος

    Πολιτική κρίση

    Σκόπια: Σήμερα η απόφαση του κόμματος του Θάτσι

    13/3/2008 12:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 7:08:38 μμ)

    Το προεδρείο του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA), το οποίο συνήλθε εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Τέτοβο, αποφάσισε να υποστηρίξει τη θέση του προέδρου του κόμματος, κ. Μέντουχ Θάτσι, για την αποχώρηση του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο, η οριστική σχετική απόφαση, όπως δήλωσε ο κ. Θάτσι, θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή του DPA, η οποία θα συνέλθει το βράδυ της Πέμπτης σε προάστιο των Σκοπίων. Ο κ. Θάτσι, μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος του, η οποία διήρκησε περίπου 2,5 ώρες, εξέφρασε την "απόλυτη βεβαιότητά του" ότι η Κεντρική Επιτροπή του DPA θα εγκρίνει την αποχώρηση του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό. "Η Μακεδονία βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά πολιτική κρίση. Όλοι όσοι νόμιζαν ότι μπορούν να εξέλθουν από αυτήν αλώβητοι, ξεγελιούνται. Η κρίση είναι μεγάλη", συμπλήρωσε ο κ. Θάτσι. Στην περίπτωση που το DPA αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι θα απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

    [17] Κόσμος

    Εξαιτίας της κυβερνητικής κρίσης

    Εκλογές στη Σερβία στις 11 Μαΐου

    13/3/2008 12:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη διάλυση του σερβικού κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών στις 11 Μαΐου προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς, εξαιτίας της σοβαρής κυβερνητικής κρίσης που συνδέεται με την εξέλιξη των σχέσεων του Βελιγραδίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Tanjung. Ο πρόεδρος της Σερβίας έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα από την αποχώρηση του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα από τον κυβερνητικό συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπορίς Τάντιτς, εξαιτίας διάστασης απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    "Οι εκλογές είναι το δημοκρατικό μέσο που θα επιτρέψει στους πολίτες να εκφρασθούν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η Σερβία τα επόμενα χρόνια", είπε ο Μπορίς Τάντιτς.

    Οι εκλογές αποτελούν "μια νέα ευκαιρία για την ενίσχυση των ικανοτήτων μας στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, καθώς και της οικονομικής μας προοπτικής μέσω της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", αναφέρεται στην ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας.

    Οι εκλογές της 11ης Μαΐου θεωρούνται δημοψήφισμα υπέρ η κατά της προσέγγισης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και τις ΗΠΑ, υποκινητές της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, θεωρεί ότι η Σερβία δεν μπορεί να καταλήξει σε καμία συμφωνία με την ΕΕ, όσο αυτή επιμένει στην αποστολή ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο Κόσοβο για την επιτήρηση της διαδικασίας της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εκφράσει την ελπίδα για τη νίκη των φιλο-ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων στη Σερβία.

    [18] Αλλα σπορ

    Νικολαίδης, Δεβετζή oι λαμπαδηδρόμοι

    13/3/2008 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε εκδήλωση, που έγινε σήμερα στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Μίνωας Κυριακού, ανακοίνωσε το όνομα του πρώτου και του τελευταίου λαμπαδηδρόμου. Συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου, στην Αρχαία Ολυμπία, από τα χέρια της Πρωθιέρειας, Μαρίας Ναυπλιώτου, η φλόγα θα παραδοθεί στον ασημένιο Ολυμπιονίκη του Τάε Κβον Ντο, Αλέξανδρο Νικολαίδη, ενώ στις 30 του μηνός τελευταία λαμπαδηδρόμος, στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου η φλόγα θα παραδοθεί στους Κινέζους διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων του 2008 στο Πεκίνο, θα είναι η ασημένια Ολυμπιονίκης του τριπλούν, Πηγή Δεβετζή.

    Ακόμη, στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο της ΕΟΕ παραβρέθηκαν, η κ Ναυπλιώτου που θα είναι για πρώτη φορά Πρωθιέρεια σε τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης και η Πηγή Δεβετζή.

    «Ακριβώς 4 χρόνια μετά την αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στις 25 Μαρτίου 2004 ήρθε άλλη μία μεγάλη στιγμή για τη χώρα μας. Θα γεννηθεί στην Αρχαία Ολυμπία η Ολυμπιακή Φλόγα και θα παραδοθεί στη διοργανώτρια πόλη των Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο. Η ΕΟΕ εξασφάλισε όλες τις προϋποθέσεις για μία άρτια αλλά και λιτή τελετή, όπως ακριβώς επιβάλουν η παράδοση και η ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας. Εξασφάλισε κυρίως, διάρκεια 7 ημερών για την λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, διάστημα το οποίο μόνο για το 2004 λόγω των αγώνων της Αθήνας είχε επιτευχθεί. Η Ολυμπιακή Φλόγα μετά την αφή της θα διανύσει 1528 χιλιόμετρα στα χέρια 605 λαμπαδηδρόμων και θα περάσει από 16 νομούς της χώρας, 43 Δήμους, 12 Δημοτικά Διαμερίσματα, 4 κοινότητες, ενώ θα πραγματοποιηθούν 29 τελετές και 5 επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Μίνως Κυριακού.

    Ακολούθως αποκάλυψε ότι στην τελετή αφής της Φλόγας αλλά και την παράδοσή της στους Κινέζους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ θα παραστεί στην τελετή Αφής.

    Ο κ Κυριακού παρουσίασε αμέσως μετά την κ Ναυπλιώτου, από τα χέρια της οποίας θα παραδοθεί η Φλόγα στον 1ο λαμπαδηδρόμο για να συνεχίσει την πορεία της μέχρι τις 8 Αυγούστου που θα φθάσει στο Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου. Ακολούθησε η παρουσίαση του Αλέξανδρου Νικολαϊδη και της Πηγής Δεβετζή.

    Από τα χέρια του Νικολαϊδη, ως δεύτερη λαμπαδηδρόμος από την Αρχαία Ολυμπία θα πάρει την Φλόγα η Κινέζα Ολυμπιονίκης της κολύμβησης στην Αθήνα, Λούο Ζούο Γεν (100μ πρόσθιο). Η Φλόγα θα φθάσει στην Αθήνα την 29η Μαρτίου και το βράδυ θα διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη. Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών είναι αυτή που θα την μεταφέρει στον Ιερό Βράχο και η ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών θα είναι αυτή που θα κάνει την αφή στο βωμό. Από την Ακρόπολη θα κατέβει η Φλόγα στα χέρια του διεθνή μπασκετμπολίστα Δημήτρη Διαμαντίδη και εν συνεχεία θα προχωρήσει προς το Παναθηναϊκό στάδιο. Προτελευταίος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Γιάννης Δρυμωνάκος που θα παραδώσει την Φλόγα στην τελευταία λαμπαδηδρόμο στο Στάδιο, την Πηγή Δεβετζή.

    «Εύχομαι στον Αλέξανδρο και στην Πηγή αλλά και στους υπόλοιπους αθλητές μας που θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα, το πνεύμα των Αγώνων να μεταλαμπαδευτεί σε αυτούς και να μας χαρίσουν χρυσά μετάλλια στο Πεκίνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ Κυριακού.

    Ο κ. Νικολάου είπε από την πλευρά του: «Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ Χορς η οποία για 50 χρόνια έκανε όλο αυτό το έργο αφιλοκερδώς, όπως και όλες οι ιέρειες. Η ομάδα των ιερειών θα είναι πλέον ηλικιακά ανανεωμένη. Είναι μεγάλη η χαρά και τιμή μας που δέχθηκε η κ Ναυπλιώτου να είναι Πρωθιέρεια. Η εκπροσώπηση της ΔΟΕ στην τελετή θα είναι υψηλή, αφού εκτός του κ Ρογκ θα παραστούν και ο επίτιμος πρόεδρος Χουάν Αντόνιο Σάμαρνακ και πλειάδα μελών της ΔΟΕ που θα λάβουν μέρος και στη Λαμπαδηδρομία. Πιστεύω ότι η εικόνα που θα περνάει στο εξωτερικό θα είναι αντάξια της χώρας μας και της ομορφιάς της».

    Η κ Ναυπλιώτου επεσήμανε: Είναι που δύσκολο να μιλάω από αυτή τη θέση. Νιώθω πολύ ευτυχισμένη και υπερήφανη. Η τελετή έναρξης, γνωρίζω ως Ελληνίδα, ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό αλλά και προσωπικά με συγκινεί λόγω παιδικών βιωμάτων. Ελπίζω και με την νέα χορογράφο την κ Αρτεμις Ιγνατίου να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες, να έχουμε μια ηλιόλουστη ημέρα και να ανάψει η Φλόγα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ΕΟΕ και τον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ για την επιλογή μου».

    Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης έδειξε αρκετά συγκινημένος για την τιμή που του έγινε: «Όπως όλοι οι αθλητές έτσι κι εγώ στην αρχή της αθλητικής μου καριέρας έκανα κάποια όνειρα. Αυτή η τιμή όμως που μου γίνεται ομολογώ ότι έχει ξεπεράσει οποιοδήποτε όνειρα και οποιαδήποτε προσδοκία. Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσω αυτά που νιώθω μέσα μου. Η αξία που έχει μέσα μου η αφή της Φλόγας είναι κάτι εκπληκτικό. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, ευχαριστώ την ΕΟΕ για την τιμή που μου κάνει και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος».

    Η Πηγή Δεβετζή τόνισε: «Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματά που νιώθω. Ευχαριστώ την ΕΟΕ που μου δίνει την ευκαιρία να πάρω μέρος σε αυτή την γιορτή. Εύχομαι η Φλόγα να δώσει σε εμένα και σε όλους τους αθλητές που θα πάρουμε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τη δύναμη να κάνουμε μία ακόμη φορά την πατρίδα μας υπερήφανη. Εύχομαι ακόμη, η Φλόγα να φωτίσει όλους αυτούς που κυβερνούν τον πλανήτη και επιτέλους να ζήσουμε στιγμής χαράς, αγάπης και ευημερίας».

    [19] Μπάσκετ

    Άλλαξε η ημερομηνία του τελικού

    13/3/2008 3:02:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οριστικά στις 26 Μαρτίου θα διεξαχθεί στο κλειστό του Ελληνικού ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ των ανδρών Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Εκτός από τα 1200 εισιτήρια (600 σε κάθε ΚΑΕ), η ΕΟΚ θα μοιράσει και 700 συνολικά προσκλήσεις. Αυτό σημαίνει πως ο τελικός ανάμεσα στους δύο «αιωνίους» θα διεξαχθεί μπροστά σε 1900 φιλάθλους, σ ένα γήπεδο χωρητικότητας 6.000 θεατών. Η ΕΟΚ είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα τη μετάθεση της διεξαγωγής του τελικού από τις 23 στις 26 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη. Η ομοσπονδία ειδοποιήθηκε επειγόντως σήμερα από την αστυνομική διεύθυνση Αττικής για τη μετάθεση της ημερομηνίας, η οποία ζητήθηκε λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών της την Κυριακή 23 Μαρτίου για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Μετά από διαβουλεύσεις με τον ΕΣΑΚΕ, καθώς αρχικά η 21η αγωνιστική της Α1 ανδρών ήταν προγραμματισμένη για της 26 Μαρτίου, οι όποιες δυσκολίες ξεπεράστηκαν και ο τελικός θα διεξαχθεί οριστικά την Τετάρτη 26 Μαρτίου.

    Το Σαββατοκύριακο 22-23 Μαρτίου θα υπάρχει πλήρης αγωνιστική δράση στην Α1 με τη διεξαγωγή της 21ης αγωνιστικής.

    [20] Μπάσκετ

    Μόνο με θαύμα περνά ο Άρης

    13/3/2008 2:06:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αποκλείστηκε οριστικά από την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα ο Άρης, μετά την ήττα του 90-74 στη Βιτόρια από την πρωτοπόρο και αήττητη στον 5ο όμιλο Ταού, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής στην φάση των «16». Η ομάδα της Θεσσαλονίκης μετρά μόλις μία νίκη και ο τελευταίος αγώνας, την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη με τη Λιέτουβος Ρίτας, αποκτά διαδικαστικό χαρακτήρα για το σύνολο του Γκόρντον Χέρμπερτ. Ο Άρης έχασε μεγάλη ευκαιρία απόψε, αφού η Λιέτουβος Ρίτας επικράτησε της Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ, ενώ στην αντίθετη περίπτωση η ελληνική ομάδα θα αποκλειόταν ακόμη και σε περίπτωση νίκης απέναντι στους Βάσκους. Πάντως, σ ένα απίθανο σενάριο, ο Άρης με βάση τα μαθηματικά μπορεί να ελπίζει στην κατάληψη της δεύτερης θέσης του 5ου ομίλου αν στην 6η και τελευταία αγωνιστική στην φάση των «16», η Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ ηττηθεί από την αδιάφορη Ταού μέσα στην Κωνσταντινούπολη και παράλληλα η ομάδα της Θεσσαλονίκης επιβληθεί με +31 πόντους επί της Λιέτουβος Ρίτας στο Αλεξάνδρειο.

    Τα δεκάλεπτα: 22-24, 43-37, 63-55, 90-74

    Την μεγάλη θέληση για την κατάκτηση του θετικού αποτελέσματος φρόντισε το σύνολο του Γκόρντον Χέρμπερτ να τη φανερώσει εξ αρχής στο παρκέ. Η Ταού προηγήθηκε στο 5 με έξι πόντους (13-7), οι «κίτρινοι», όμως, με αποτελεσματικό περιορισμό των αντιπάλων τους στην άμυνα και επιθετική αιχμή τον Τζερεμάια Μάσεϊ με ένα επιμέρους σκορ 9-22 πήραν τα ηνία στα χέρια τους στο 11 (22-29). Λάθη (σ.σ. του Ντάριους Ουάσιγκτον, αλλά και μια τεχνική ποινή στον πάγκο), σε συνδυασμό με το «ανέβασμα» του Πάμπλο Πριτζιόνι, έφεραν εκ νέου σε θέση ισχύος τους Ισπανούς. Στο 19 το σκορ ήταν στο 40-35 και με την ολοκλήρωση του ημιχρόνου στο 43-37.

    Η εξέλιξη της τρίτης περιόδου χειροτέρεψε την κατάσταση για τους Θεσσαλονικείς. Γεγονός στο οποίο συνέβαλαν τόσο δικές τους βεβιασμένες επιλογές, όσο και ο... Ιγκόρ Ρακότσεβιτς. Με τρίποντο του τελευταίου στο 21 η διαφορά για την Ταού άγγιξε τους οκτώ πόντους (45-37) και στο 24 με τρίποντο-φάουλ του ίδιου ανέβηκε στους δεκατρείς (53-40). Ένα λεπτό αργότερα οι Ισπανοί ξέφυγαν με δεκαπέντε (57-42), για να πλησιάσουν οι «κίτρινοι» στους έξι (59-53) στο 28. Με τους Σπλίτερ, Πριτζιόνι να βάζουν το... χέρι τους η Ταού προηγήθηκε ξανά με οκτώ, με την ολοκλήρωση του δεκαλέπτου (63-55), απόσταση που «άνοιξε» ακόμη περισσότερο στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Με ένα σερί 9-0 οι γηπεδούχοι απέκτησαν εκ νέου «αέρα» δεκαπέντε πόντους (70-55), διαφορά που στο 35 έφτασε στους δεκαοκτώ (78-60) και κάπου εκεί φάνηκε να τελειώνουν όλα. Ενάμισι λεπτό πριν το ύστατο διαιτητικό σφύριγμα η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή, τους δεκαεννιά πόντους (86-67), για να ολοκληρωθεί ο αγώνας στο 90-74.

    Οι συνθέσεις:

    ΤΑΟΥ: Πριτζιόνι 16 (2), Ρακόσεβιτς 11 (2), Βιντάλ 7 (1), Πλάνινιτς 2, Τελέτοβιτς 7 (1), Γιασάιτις 7 (1), Σπλίτερ 18, Μονέκε 10, Μάικλ 5 (1), Μακντόναλντ 7

    ΑΡΗΣ: Τέρι 8 (2), Ράιτ 7 (1), Καλαϊτζής 2, Μπόισα 5 (1),Μότολα 12 (2), Μάσει 26 (1), Αγαδάκος 4, Τσαλδάρης 3 (1), Ουάσιγκτον 7

    [21] Πολιτική

    Ανυπότακτος κρίθηκε ο Κ. Αϊβαλιώτης

    13/3/2008 8:13:00 πμ

    Πηγή: NET 105.8

    Στο Στρατολογικό Γραφείο Αθηνών, όπου θα ζητήσει να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, θα μεταβεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, ο οποίος κρίθηκε ανυπότακτος.

    [22] Κοινωνία

    Μεταξύ οπαδών του Αχαρναϊκού και της Ηλιούπολης

    Σοβαρά επεισόδια μετά από αγώνα

    12/3/2008 11:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών του Αχαρναϊκού και της Ηλιούπολης σημειώθηκαν απόψε στο Μενίδι, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι οπαδοί βγήκαν μαζί από το γήπεδο, με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή κατά τη διάρκεια της οποίας προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα, ακόμα και στο δημαρχείο. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε από μαχαίρι ένας 17χρονος ο οποίος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Ελπίς. Όταν ηρέμησε η κατάσταση και αποχώρησαν οι οπαδοί της Ηλιούπολης, φίλαθλοι του Αχαρναϊκού είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο όπου μετέβη ένα περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Αχαρνών. Κάποιοι από τους συγκεντρωθέντες επιτέθηκαν στο αστυνομικό όχημα το οποίο έκαψαν με φωτοβολίδα, ενώ τραυματίστηκε από πέτρα ένας ειδικός φρουρός. Από την Αστυνομία γίνεται προανάκριση ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    [23] Κόσμος

    Κλειστά τα σχολεία στο Χονγκ Κονγκ

    13/3/2008 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πάνω από μισό εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες παραμένουν στα σπίτια τους καθώς οι αρχές του Χόνγκ Κόνγκ ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν προληπτικά κλειστά όλα τα νηπιαγωγεία και τα πρωτοβάθμια σχολεία επί δύο εβδομάδες, ώστε να περιορισθεί η καταγραφόμενη επιδημία γρίπης. Ομάδα ειδικών επιδημιολόγων -διορισμένη από τις ιατρικές αρχές- ερευνούν τους θανάτους τριών παιδιών, 2, 3 και 7 ετών, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα αποθανόντα παιδιά εμφάνιζαν συμπτώματα γρίπης.

    Σύμφωνα με τις αρχές, η εξέλιξη δεν σχετίζεται με τη γρίπη των πτηνών. Στην πρώην βρετανική αποικία καταγράφηκε μόλυνση 21 πτηνών από τον H5N1 το 2007.

    Πάντως, η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ανακίνησε μνήμες του 2003, όταν είχε σημειωθεί ξέσπασμα της ασθένειας SARS.

    Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού.

    [24] Μ. Ανατολή

    Μετά από εκτόξευση ρουκετών στη Σντερότ

    Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

    13/3/2008 10:04:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η μικρή ανάσχεση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τερματίσθηκε εκκωφαντικά το πρωί, σήμερα Πέμπτη, όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μετά την εκτόξευση περίπου 12 αυτοσχέδιων ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι παλαιστινιακές ρουκέτες έπληξαν την πόλη Σντερότ. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες. Απώλειες δεν αναφέρθηκαν, μέχρι στιγμής, ούτε από τους βομβαρδισμούς της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ. Την Τετάρτη, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν πέντε Παλαιστίνιους σε επιχειρήσεις για τη σύλληψη μελών ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη βόρεια και τη νότια Δυτική Όχθη. Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ δεσμεύθηκε ότι θα εκδικηθεί για το θάνατο του Καρκούρ, ενός εκ των ηγετικών στελεχών των Ταξιαρχιών αλ Κούντς, της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης.

    [25] Κόσμος

    Παραιτήθηκε στενή συνεργάτιδα της Κλίντον

    13/3/2008 9:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 4:33:15 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε παραίτηση από τη θέση της στο οικονομικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον οδηγήθηκε η πρώην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, Τζεραλντίν Φεράρο, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του γραφείου της γερουσιαστού της Νέας Υόρκης. Η παραίτηση υποβλήθηκε μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη δήλωσή της ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα είχε προβάδισμα στην κούρσα για την εξασφάλιση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για να διεκδικήσει την προεδρία εάν δεν ήταν μαύρος. Η Φεράρο, η μοναδική γυναίκα που έχει διεκδικήσει την αμερικανική αντιπροεδρία, ήταν μέλος του οικονομικού επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον και είχε την ευθύνη για τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία της.

    [26] Κόσμος

    Και πάλι στο προσκήνιο το σκίτσο του Μωάμεθ

    13/3/2008 9:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την αντίθεσή του στην προσπάθεια μιας δεξιάς αντιμουσουλμανικής οργάνωσης να χρησιμοποιήσει το αμφιλεγόμενο σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ, το οποίο είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος, σε διαδήλωσή της εξέφρασε ο Δανός σκιτσογράφος Κουρτ Βέστεργκααρντ. Η οργάνωση, η οποία ονομάζεται Σταματήστε τον Εξισλαμισμό της Δανίας (Stop the Islamization of Denmark, SIOE) κάλεσε σε διαδήλωση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην πόλη Άαλμποργκ και ενεθάρρυνε όσους οπαδούς της θέλουν να συμμετάσχουν να "κατεβάσουν" το σκίτσο -στο οποίο απεικονίζεται ο Μωάμεθ με μια βόμβα στο τουρμπάνι- να το τυπώσουν σε πλακάτ και μπλουζάκια. "Δε θέλω (σ.σ. το σκίτσο) να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς", είπε ο Βέστεργκααρντ στο ραδιοφωνικό σταθμό P4 Nordjylland.

    "Είμαι σκιτσογράφος για μια μεγάλη εφημερίδα. Ένα σκίτσο, όπως αυτό, ανήκει σε μια εφημερίδα ή σε ένα περιοδικό", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ζήτησε από την Ένωση των Δημοσιογράφων να παρέμβει για να σταματήσει τη χρήση του έργου του για τους σκοπούς της οργάνωσης.

    Το σκίτσο ήταν ένα από τα 12 που είχαν δημιουργήσει σάλο το 2006, όταν είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Jyllands-Posten, στην οποία εργάζεται ο Βέστεργκααρντ, προκαλώντας βίαιες διαδηλώσεις σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Ανατυπώθηκε το Φεβρουάριο σε αρκετές εφημερίδες της Δανίας, όταν η αστυνομία είχε ανακοινώσει πως απέτρεψε δολοφονική απόπειρα σε βάρος του σκιτσογράφου, ο οποίος ζει σε μυστικές τοποθεσίες από το Νοέμβριο.

    Δανοί αναλυτές θεμάτων των ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο Βέστεργκααρντ ασφαλώς έχει τα πνευματικά δικαιώματα του σκίτσου, όμως διερωτήθηκαν κατά πόσο οι διοργανωτές της διαδήλωσης προτίθενται να λάβουν υπ όψιν τους τις αντιρρήσεις του.

    Η εφημερίδα έγραψε την Τρίτη ότι ο Βέστεργκααρντ δέχθηκε προσφορά 5.000 δολαρίων για το πρωτότυπο σκίτσο και τα πνευματικά του δικαιώματα. Η προσφορά έγινε με ιδιόγραφη επιστολή ενός υπηκόου των ΗΠΑ, ονόματι Μάρτιν Τζ. ΜακΝάλι. Ο ΜακΝάλι εκτίει ποινή δις ισόβιας κάθειρξης για την αεροπειρατεία δύο αεροσκαφών το 1972. Ο 64χρονος δεν διευκρίνισε γιατί θέλει να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει το σκίτσο. Ο Βέστεργκααρντ φέρεται να είπε ότι πρόκειται για μια "συναρπαστική προσφορά που αξίζει μιαν απάντηση", αν και δεν προτίθεται να πουλήσει το σκίτσο. Παραδέχθηκε πάντως ότι δεν μπορεί να εξακριβώσει εάν η προσφορά έγινε πράγματι από τον ΜακΝάλι.

    Ο σκιτσογράφος έχει δηλώσει ότι θέλει να δωρίσει το πρωτότυπο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Δανίας όταν πάψει να εργάζεται.

    Χθες Τετάρτη εκατοντάδες Ταϊλανδοί Μουσουλμάνοι έκαναν πορεία προς την πρεσβεία της Δανίας στην Μπανγκόκ για να διαμαρτυρηθούν για την αναδημοσίευση του επίμαχου σκίτσου τον περασμένο μήνα. Περίπου 600 μέλη της ομπρέλας "Μουσουλμανικές Οργανώσεις για την Ειρήνη" έκαναν πορεία φθάνοντας έξω από την πρεσβεία, φώναξαν συνθήματα και κάλεσαν τους Ταϊλανδούς να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα της Δανίας. Έκαψαν τη σημαία της Δανίας και φωτογραφίες του Δανού πρωθυπουργού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, και του σκιτσογράφου Βέστεργκααρντ.

    [27] Κόσμος

    Αιματηρή επίθεση στην Καμπούλ

    13/3/2008 8:23:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και άλλοι 18 τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

    Σύμφωνα με τον στρατηγό Αλισάχ Πακτιαουάλ, επικεφαλής της αστυνομίας, επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον των δυνάμεων της συμμαχίας, οι οποίες δεν υπέστησαν καμία απώλεια.

    Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και σημειώθηκε κοντά σε στάση λεωφορείου. Προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε μεγάλη ακτίνα, καταστρέφοντας πολλά οχήματα.

    Η επίθεση σημειώθηκε σε ώρα μεγάλης κίνησης και σε δρόμο όπου είχε πραγματοποιηθεί μια παρόμοια ενέργεια το 2007.

    Το Φεβρουάριο, επίθεση με παγιδευμένο όχημα στην Κανταχάρ κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

    [28] Οικονομία

    Νέα Υόρκη

    Νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου

    12/3/2008 9:54:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Μιαν ανάσα κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το πετρέλαιο στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς για έκτη μέρα η τιμή του μαύρου χρυσού σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, την ώρα που το δολάριο καταγράφει νέες απώλειες. Οι επενδυτές έχουν στραφεί στα εμπορεύματα τον τελευταίο μήνα για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και την καθοδική πορεία του δολαρίου, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει διαρκώς η τιμή του πετρελαίου, παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής καυσίμων στον πλανήτη. Το αμερικανικό αργό έκλεισε με κέρδη 1,17 δολάρια το βαρέλι, στα 109,92, αφού στη διάρκεια των συναλλαγών είχε φτάσει μέχρι τα 110,20. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ κέρδισε 1,02 δολάρια, κλείνοντας στα 106,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει στην τιμή - ρεκόρ των 106,41 δολαρίων.

    Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε και το Ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθώς η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το δολάριο είναι ένα προς 1,5570.

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με απώλειες, καθώς ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,38% και ο δείκτης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας κατά 0,53%. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έχασε 46,57 μονάδες και έκλεισε στις 12.110,24, ενώ ο nasdaq απώλεσε 11,89 μονάδες και έκλεισε στις 2.243,87.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 March 2008 - 17:50:58 UTC