Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό έντονες αντιδράσεις το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή
  • [02] Απεργιακή κλιμάκωση από τα συνδικάτα
  • [03] Οι εξελίξεις στην Ε.Ε. στη συνάντηση Παπανδρέου-Όρμπαν
  • [04] Προς αναβολή η συζήτηση για τα ευρωομόλογα
  • [05] Ζητείται μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης
  • [06] Συγχωνεύσεις νοσοκομείων ΕΣΥ - ΙΚΑ
  • [07] Αναγνωρίστηκε ο βομβιστής της Στοκχόλμης
  • [08] Eurostat: Δύο στους πέντε Έλληνες ζουν στο όριο της φτώχειας
  • [09] Φονική κακοκαιρία στην Αίγυπτο
  • [10] Διασφάλιση του ασύλου ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
  • [11] Π. Γερουλάνος: Βιβλίο - Έτος Ελύτη το 2011
  • [12] Βροχή αστεριών: οι Διδυμίδες κορυφώνονται απόψε
  • [13] Ένα ποντιακό μουστάκι σώζει ζωές
  • [14] Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Μπερλουσκόνι
  • [15] Εκτός κυβέρνησης ο Ιρανός ΥΠΕΞ
  • [16] Ρωσία -Ελλάδα-Κύπρος - Ομιλία Θ. Πάγκαλου
  • [17] Καταλήψεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • [18] «Φως» για το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα Γρεβενών
  • [19] Πρώτος στην ανεργία ο Δήμος Σκοπέλου
  • [20] Mελέτη της ΚΕΚΑΝΕΜ για τους «Καλλικρατικούς» Δήμους της Μαγνησίας
  • [21] ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ: Κάποιοι θέλουν να κλείσει το ΚΕΚ
  • [22] Βιολογικοί καθαρισμοί σε έξι δήμους της Κοζάνης
  • [23] Μη νόμιμη η ΕΔΕ για την υπόθεση των παρκομέτρων
  • [24] Κάλεσμα του ΕΚΒ για συμμετοχή στην απεργία
  • [25] Διαρροή καυσίμων στο λιμάνι της Μυτιλήνης
  • [26] Προβλήματα στο Βόρειο Αιγαίο από την κακοκαιρία
  • [27] Ο ΓΓ του ΟΗΕ στηρίζει τον «Αγώνα κατά της Φτώχειας»
  • [28] Πεδίο μάχης η Κερατέα για τον ΧΥΤΑβ
  • [29] Ισραήλ: Κακομεταχείριση ανηλίκων από την αστυνομία
  • [30] Γαλλία: Ελεύθερα τα παιδιά που κρατούνταν όμηροι σε παιδικό σταθμό
  • [31] Νίκη Θάτσι στο Κόσοβο
  • [32] Θρίλερ ομηρίας σε γαλλικό παιδικό σταθμό
  • [33] Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες
  • [34] Στους έλληνες σκιέρ εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ξενοδόχοι της Βουλγαρίας

    [01] Υπό έντονες αντιδράσεις το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

    Δευτερα, 13 12 2010 15:16

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συζητείται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη. O Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι επικείμενες αλλαγές να εφαρμοστούν και στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Στο νομοσχέδιο αντιδρούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να κάνει γνωστή την πρόθεσή της να υπερψηφίσει μόνο τα άρθρα που αφορούν τις ΔΕΚΟ και να το καταψηφίσει επί της αρχής. Έντονη κριτική προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας άσκησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήραν το λόγο στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών τομέων Οικονομικών και Εργασίας του κόμματος.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Έντονη κριτική από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε το μεσημέρι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, τις περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και φορολογικές αλλαγές.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντως, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσβλητική διαδικασία και ασέβεια στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι παρότι η διαδικασία αυτή δεν ευχαριστεί την κυβέρνηση, είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής και είναι αναγκαία γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ψήφιση των ρυθμίσεων.

    "Η διαδικασία αυτή δεν ευχαριστεί την κυβέρνηση, αλλά είναι αναγκαία γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ψήφιση των ρυθμίσεων.Η υλοποίηση του προγράμματος είναι η προϋπόθεση για να παίρνουμε τις δόσεις", τόνισε μιλώντας στην επιτροπή.

    Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου η εφαρμογή των ρυθμίσεων για τα μισθολογικά των ΔΕΚΟ θα ισχύσει και για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Όπως ανέφερε ο Υπουργός μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση θα στείλει επιστολή στις διοικήσεις των εισηγμένων με την οποία θα τις καλεί να κάνουν ανάλογες κινήσεις τονίζοντας ότι και αυτές πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

    Επί της ουσίας του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρεας Μακριπίδης είπε ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι ευχαριστημένοι αλλά δεν εθελοτυφλούν και κοιτούν κατάματα τα προβλήματα.

    Νωρίτερα με την έντονη κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήρθαν αντιμέτωποι οι Υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης που παρέστησαν στην διευρυμένη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το πολυνομοσχέδιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για το γεγονός της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ εκφράστηκαν και έντονες επιφυλάξεις για τις εργασιακές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και για το γεγονός ότι η επικαιροποίηση του μνημονίου υπογράφεται κάθε φορά μόνο από τον Υπουργό Οικονομικών και δεν περνά από τη Βουλή.

    Μεταξύ άλλων οι κυβερνητικοί βουλευτές σημείωσαν ότι βρίσκονται προ τετελεσμένων και καλούνται να εγκρίνουν ρυθμίσεις που έχουν προαποφασιστεί.Επίσης, εκφράστηκαν επιφυλάξεις σχετικά με το αν η διαδικασία του κατεπείγοντος διευκολύνει ή δυσκολεύει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει σε συζήτηση και συνεννόηση τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κατά την αυριανή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας καθώς όπως είπε «οι βουλευτές έχουν την αυτονομία τους, την αυτοτέλειά τους, κρίνουν με τη συνείδησή τους, πρώτοι από όλους μας αντιλαμβάνονται τη μεγάλη κρισιμότητα των νομοσχεδίων που ψηφίζονται για τις μεγάλες αλλαγές, αλλά και τη διάσωση της χώρας».

    Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε επίσης ότι η κοινωνία στηρίζει τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στις ΔΕΚΟ, και πρόσθεσε ότι γίνεται εξορθολογισμός, διότι «έχουμε την εντολή να μην ανεχθούμε να υπάρχουν τεράστιοι μισθοί, όταν από την άλλη μεριά προσπαθούμε να περιστείλουμε τις τεράστιες σπατάλες του Δημοσίου».

    Καταψηφίζει επί της αρχής αλλά υπερψηφίζει 10 από τα 18 άρθρα η ΝΔ

    Την πρόθεσή της να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο ανακοίνωσε η ΝΔ, επικρίνοντας την κυβέρνηση τόσο για το περιεχόμενο του επίμαχο νομοσχέδιο, όσο και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθείται για την ψήφισή του, η οποία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ρηγίλλης, δίνει μόνον 11 λεπτά λόγου στην αξιωματική ζντιπολίτευση.

    «Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, επικρίνοντας την κυβέρνηση και για το περιεχόμενό του και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που ακολουθεί για την ψήφισή του, η οποία δίνει μόνον 11 λεπτά λόγου στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη Παράταξη, θα στηρίξει μεμονωμένες διατάξεις, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα ζητήσει, ταυτόχρονα, την απόσυρση ή την τροποποίηση άλλων ρυθμίσεων, που αντί να προωθούν την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Οικονομίας, τη βυθίζουν στη συρρίκνωση και την ύφεση», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος για εργασιακά θέματα και εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, η ΝΔ θα υπερψηφίσει τις αλλαγές για τις ΔΕΚΟ αλλά όχι και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και την αύξηση του ΦΠΑ.

    Όπως είπε ο κ. Βρούτσης η ΝΔ από τα συνολικά 18 άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα υπερψηφίσει τα 10, ενώ υπογράμμισε ότι το κόμμα του λέει ένα ξεκάθαρο "όχι" στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά που έχουν στοιχεία συγκρουσιακά, όπως τάσσεται και κατά των αυξήσεων του ΦΠΑ, καθώς και της διαγραφής των ανείσπρακτων φόρων ύψους 24 δισ. με το αιτιολογικό των ανεπίδευτων εισπράξεων.

    Η ΝΔ θα ταχθεί και υπέρ της απαλλαγής του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία.

    Για νομοσχέδιο έκτρωμα και έγκλημα κατά της νέας γενιάς, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

    «Πρόκειται για ένα έγκλημα που αφορά τις επόμενες γενιές. Ένα έγκλημα για το εργασιακό μέλλον των επόμενων γενιών. Δεν πρόκειται και δεν έχουμε το δικαίωμα να το αφήσουμε να περάσει έτσι. Καλούμε τον πρωθυπουργό, αντί να οργανώνει τζούφιες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς ενταγμένες στην σκοπιμότητα της τεχνικής συναίνεσης, να έρθει αύριο βράδυ στη βουλή αν έχει το σθένος και να υπερασπιστεί αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα. Εμείς, μέχρι αύριο το βράδυ, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου βρισκόμαστε σε πόλεμο, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι και όταν δίνουμε μάχες δεν μπορεί να δίνουμε την εικόνα ότι χαριεντιζόμαστε και ανταλλάζουμε απόψεις», τόνισε.

    Να αποσύρει το νομοσχέδιο κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλης.

    «Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα. Πρέπει να αντιληφθεί ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπάρξει τεράστια μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και έκρηξη της ανεργίας με απολύσεις. Θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος της μικρομεσαίας επιχείρησης και θα πληγούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια», επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 52105

    [02] Απεργιακή κλιμάκωση από τα συνδικάτα

    Δευτερα, 13 12 2010 15:25

    Σε κλιμάκωση των δραστηριοτήτων τους προχωρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διαμαρτυρόμενες για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Βαρόμετρο των διαθέσεών τους θα αποτελέσει η πανελλαδική απεργία της Τετάρτης. Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010 ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν παναττική στάση εργασίας από ώρα 12:00 έως 15:00 και συλλαλητήριο στις 13:00 στο Σύνταγμα (Αμαλίας μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη). Ακολούθως την Τετάρτη15 Δεκεμβρίου προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία και συλλαλητήριο την ίδια ημέρα στις 11:00 π.μ στο Πεδίον του Άρεως.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ: «Οι εργαζόμενοι με ενωτικούς αγώνες και δράση θα ακυρώσουν στην πράξη τις αντεργατικές ρυθμίσεις, θα αποκρούσουν τις επιθέσεις στα δικαιώματά τους. Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν όσο συνεχίζονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, διευρύνουν την ύφεση και αυξάνουν την ανεργία».

    Απεργούν επίσης και οι εργαζόμενοι στους Δήμους, με απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.

    Συγκοινωνίες

    Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τρίτη, ενώ στον ΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις που καλύπτουν σχεδόν όλο το 24ωρο. Την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί, έως τις 9 το βράδυ και το Μετρό και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο. Επίσης την Τετάρτη ακινητοποιημένα θα μείνουν οι τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού, ενώ οι ταξιτζήδες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία με τετράωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Παράλληλα, το Σωματείο των ΤΑΧΙ αποφάσισε, φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης να μην εισπράττουν τα ΤΑΧΙ δώρο Χριστουγέννων, όπως κάθε χρόνο.

    Πάνω από 140 πτήσεις της Olympic Air, δεν θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Τετάρτη 15 του μηνός, εξ αιτίας της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στη 24ωρη γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως καλούν στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 801 0101 (από σταθερό) και 210 3550500 (από κινητό).

    Νοσοκομεία

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, καθώς οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Απεργιακές αποφάσεις έχουν βγάλει οι ομπσπονδίες του χώρου, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν από σήμερα και τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν 48ωρες απεργίες, 13-14 Δεκεμβρίου και στις 16-17.

    Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ενώ απεργούν και οι 14.500 οδοντίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία.

    Στη Θεσσαλονίκη, συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. μπροστά στο ΕΚΘ ανακοίνωσαν με συνέντευξη Τύπου, οι διοικήσεις του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ.

    Τράπεζες

    Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους: «Το νομοσχέδιο - έκτρωμα, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και πάει για ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πέρα από την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων γενικότερα, αποτελεί την ταφόπλακα στη λειτουργία της Αγροτικής Τράπεζας και κατακρεουργεί τα δικαιώματα των εργαζομένων της. Σε συνδυασμό με όσα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για την ΑΤΕ, φαίνεται πως η Κυβέρνηση υποχωρώντας πλήρως στη θέληση της τρόϊκας προωθεί την εξαφάνιση της Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ κατέρχονται σε απεργία διαρκείας (24ωρες επαναλαμβανόμενες) από τη Δευτέρα 13/12/2010 αγωνιζόμενοι να μην περάσουν αυτές οι ισοπεδωτικές και αντεργατικές ρυθμίσεις».

    Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στις Τράπεζες στις 14 και 15 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση την Τρίτη 14/12, 1.00μμ. στο Σύνταγμα και την Τετάρτη 15/12, 11.00πμ. στο Πεδίον του Άρεως, μαζί με όλους τους εργαζομένους της χώρας, καλεί η ΟΤΟΕ.

    Συμμετοχή στην απεργία της 15 Δεκέμβρη έχουν δηλώσει η ΟΜΥΛΕ (εργαζόμενοι στα λιμάνια), η ΠΝΟ, αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

    Στο απεργιακό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στα ΜΜΕ. Δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί απεργούν την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, αλλά και στις 17 και 18 του ιδίου μήνα. Επίσης την Τετάρτη στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας στο προαύλιο της ΕΡΤ, με διοργανωτές τους εργαζόμενους και πλήθος καλλιτεχνών να συμμετέχουν.

    Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας από 12 μ. έως 3 μ.μ. στα δικαστήρια της χώρας, ενώ μεθαύριο Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 τα δικαστήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, καθώς η ΟΔΥΕ συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    Στις 10,30π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11,00π,μ, στην Ομόνοια, σε Πλ. Κάνιγγος, Πλ. Βάθης, Χαυτεία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 52106

    [03] Οι εξελίξεις στην Ε.Ε. στη συνάντηση Παπανδρέου-Όρμπαν

    Δευτερα, 13 12 2010 11:35

    Σειρά ευρωπαϊκών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τη διεύρυνση της Ε.Ε. και τη μετανάστευση εντός των κρατών-μελών της, συζήτησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν, σε συνάντηση που είχαν στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν». Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον μηχανισμό στήριξης «που τους τελευταίους μήνες και λόγω της κρίσης στην Ελλάδα και όχι μόνο, στην Ευρωζώνη, έχει γίνει κεντρικό θέμα για την πορεία της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής οικονομίας και της Ευρωζώνης». Επεσήμανε ακόμη ότι την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή «θα έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε για το θέμα της αλλαγής στη Συνθήκη τη Λισαβόνας» και πρόσθεσε ότι η ουγγρική προεδρία θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την «αμέριστη» συμπαράσταση της χώρας μας προς την Ουγγαρία -η οποία θα αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. το επόμενο εξάμηνο- για τους στόχους που θέλει να διεκπεραιώσει για την ΕΕ, σε αυτή τη «μεγάλη οικογένεια που τόσα πολλά έχει και μπορεί να κάνει».

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ο κ. Όρμπαν που εντόπισε δυσκολίες στην οικονομία της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, ανέφερε ότι: «Καταλαβαίνουμε ότι για κάθε χώρα χρειάζεται ένα ειδικό μείγμα οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων, αλλιώς δεν μπορούμε να επιτύχουμε» και ευχήθηκε η Ελλάδα να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση και να ενταχθεί και πάλι στις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ανέφερε δε ότι πρέπει να γίνει η τροποποίηση της Συνθήκης για την οποία συμφώνησαν με τον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να είναι περιορισμένη.

    Ακόμη, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του ουγγρικού λαού γιατί «είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού» και πως «χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει σταθερότητα».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το θέμα της ενταξιακής πορείας των βαλκανικών χωρών είναι προτεραιότητα για την Ε.Ε. και σίγουρα για την Ελλάδα και την Ουγγαρία.

    Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διεύρυνση συζήτησαν και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, «κάτι που στηρίζουμε με τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

    Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν και για το Κυπριακό, εν όψει και της συνάντησης του Ούγγρου Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον κ. Όρμπαν για τη στήριξη που παρέχει η χώρα μας για ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο καθεστώς Σένγκεν.

    «Η διεύρυνση είναι πολύ σημαντική για εμάς, είναι μια επανένωση της Ευρώπης και γι' αυτό τα Βαλκάνια είναι σημαντικά», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Όρμπαν και σημείωσε ακόμη ότι η ουγγρική προεδρία θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Κροατία, κάτι που, όπως πρόσθεσε, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή προοπτική των άλλων βαλκανικών χωρών.

    Ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η μετανάστευση εντός των συνόρων της ΕΕ, για την οποία ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη για «συστηματική ευρωπαϊκή πολιτική».

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ένα από τα θέματα που έχουν αναδειχθεί και που συμφώνησαν με τον κ. Όρμπαν ότι θα πρέπει να είναι κεντρικό κατά την ουγγρική Προεδρία, είναι το θέμα των Ρομά.

    «Να δούμε πώς θα μπορέσουν αυτές οι κοινότητες να αισθανθούν ότι είναι ενταγμένες με όλες τις σωστές εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές υπηρεσίες, λειτουργικά», ανέφερε.

    «Ένας στόχος της ουγγρικής προεδρίας θα είναι να διευρύνουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική για τους Ρομά», τόνισε από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

    Ο κ. Όρμπαν εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί ξανά τη χώρα μας, την άνοιξη.

    Τον Πρωθυπουργό συνόδευε στη συνάντησή του με τον κ. Ορμπαν, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με το γραμματέα της Γαλλικής Προεδρίας Κλοντ Γκεάν. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Πηγη: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 52033

    [04] Προς αναβολή η συζήτηση για τα ευρωομόλογα

    Δευτερα, 13 12 2010 18:49

    Τις τελευταίες σημαντικές λεπτομέρειες του νέου μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2013 καλούνται να οριστικοποιήσουν οι «27» στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων στη Σύνοδο δεν θα τεθεί το ζήτημα των ομολόγων.

    Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νε τεθεί επί τάπητος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζουν χώρες της ευρωζώνης και της Ένωσης.

    Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας το επίμαχο ζήτημα του ευρωομολόγου δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του επικείμενου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες (17-18.11.).

    «Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι το Συμβούλιο της ΕΕ δεν θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό», δήλωσε στο Βερολίνο ο Στέφεν Ζάιμπερτ τονίζοντας ωστόσο ότι απόλυτη βεβαιότητα επ΄ αυτού δεν υπάρχει.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. είχε αποκαλύψει ότι το θέμα των ευρωομολόγων δεν θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και ενδεχομένως να μη γίνει καμία αναφορά σε αυτό, εάν τα κράτη-μέλη επιδείξουν σύμπνοια σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του ευρώ.

    Η πρόταση έκδοσης ευρωομολόγων υποστηρίζεται έως τώρα επισήμως -εκτός από Ιταλία και Λουξεμβούργο- από Ελλάδα και Βέλγιο, ενώ απορρίπτεται από Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αν και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόταση για αγορά ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, έκανε γνωστό πως το Βερολίνο την απορρίπτει.

    Ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε να αποκαλύψει την πατρότητα της πρότασης, λέγοντας ότι "δεν μπορώ να πω από ποια γωνιά, από ποια χώρα έρχεται η πρόταση". Διευκρίνισε όμως ότι "είναι μία πρόταση που κυκλοφορεί εδώ και κάποιο διάστημα και για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε τις σκέψεις της".

    Το βασικό επιχείρημα της γερμανικής πλευράς κατά της συγκεκριμένης πρότασης είναι πως εάν ο Μηχανισμός Σταθερότητας που συμφωνήθηκε μέχρι το 2013 χρησιμοποιηθεί για την αγορά ομολόγων, θα μειωθεί η πίεση στις υπερχρεωμένες χώρες να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013.

    Ειδικότερα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ecofin της 28ης Νοεμβρίου που έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου Μηχανισμού, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας που απαιτείται για την υλοποίηση του Μηχανισμού και να προσδιορίσουν επακριβώς το βαθμό και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο Μηχανισμό.

    Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο Μηχανισμό, ζητούμενο είναι να διευκρινιστούν κάποιες ασάφειες που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σχέση με την εμπλοκή των ιδιωτών στην ακραία περίπτωση που κάποια κράτη μέλη θα αντιμετωπίζουν προβλήματα δημοσιονομικής φερεγγυότητας.

    Στο μηχανισμό προβλέπεται ακόμη ότι εκτός από τις χώρες του ευρώ θα συμμετέχουν, εθελοντικά και κατά περίπτωση, και οι χώρες μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη. Αυτό δεν θα ισχύει όμως για τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι η συμμετοχή της στο μηχανισμό στήριξης για την Ιρλανδία αποτέλεσε εξαίρεση.

    Εξάλλου, διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ τόσο στο θέμα της αύξησης των πόρων του Μηχανισμού όσο και στην ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων. Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας που έχουν την υποστήριξη και άλλων κρατών καθιστούν εξαιρετικά αβέβαιη, αν όχι απίθανη, τη διεξαγωγή επίσημης ουσιαστικής συζήτησης στη διάρκεια της Συνόδου.

    Ωστόσο, ανεπισήμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα προς συζήτηση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γερμανία εκτιμά ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για την αύξηση των πόρων του Μηχανισμού θεωρώντας ότι το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί μόνο σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης της κρίσης.

    Σύμφωνα με το Βερολίνο, μια εσπευσμένη απόφαση για αύξηση των πόρων ήδη από τώρα, θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές ότι οι πολιτικοί παράγοντες προεξοφλούν δυσμενέστερες εξελίξεις. Τη θέση αυτή συμμερίζεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ , ο οποίος δήλωσε ότι «εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Για την ώρα το θέμα αυτό δεν τίθεται».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 52146

    [05] Ζητείται μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης

    Δευτερα, 13 12 2010 17:11

    Το μίνιμουμ της πολιτικής συνεννόησης για τις ριζικές αλλαγές που προωθούνται στο οικονομικό και εργασιακό τοπίο επιδιώκει ο πρωθυπουργός στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει αύριο με τους αρχηγούς, πλην του Αλέξη Τσίπρα. Οι προσδοκίες, ωστόσο, για συμφωνία είναι περιορισμένες.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Πολιτικούς Αρχηγούς πλην Αλέξη Τσίπρα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα εστιαστεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και όχι στο ευρωομόλογο το οποίο τελικά δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα.

    «Είναι η ώρα που όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες και τη χώρα», τόνισε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και σημείωσε ότι είναι «ζήτημα ευθύνης και οριστικής σωτηρίας της χώρας» να αλλάξουν οι χρόνιες παθογένειες.

    «Δίνουμε μια μάχη όπου κανείς δεν περισσεύει, αντίθετα όλος ο πολιτικός κόσμος κρίνεται καθημερινά για τη βούληση ή την ατολμία του, την αποφασιστικότητά του ή την απουσία λόγου, την ειλικρινή ή καιροσκοπική διάθεση για πρόοδο και προκοπή της χώρας μας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι έχουμε μπροστά μας μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη και συνεπώς για τη χώρα μας.

    Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με «όπλο» «τη βούληση των πολιτών για προοδευτικές αλλαγές και έξοδο το συντομότερο δυνατό από την κρίση».

    Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί και να συζητήσει προτάσεις «αρκεί να πραγματοποιείται ο τελικός σκοπός», που είναι το ξεπέρασμα της κρίσης που προϋποθέτει την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων του μνημονίου.

    Πρώτος θα διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ. Θα ακολουθήσει η ΓΓ του ΚΚΕ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Θεσμική υποχρέωση χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, το αυριανό ραντεβού με τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο όπως τόνισε το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η συζήτηση δεν αφήνει περιθώρια συμφωνίας.

    Ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΝ προέταξε την παρουσία του στην κοινοβουλευτική διαδικασία για το πολυνομοσχέδιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι «η στάση του κ. Τσίπρα κρίνεται εκ των πραγμάτων» και πως «εάν θεωρεί ότι δεν πρέπει να προσέρχεται σε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, είναι δικό του θέμα και εκεί ακριβώς αντανακλάται η παρουσία ή η απουσία ευθύνης του κάθε πολιτικού αρχηγού».

    Ερωτηθείς γιατί δεν προσκλήθηκαν ο Φ. Κουβέλης και η Ντ. Μπακογιάννη στις αυριανές επαφές, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι δεν υπάρχει και δεν επιδιώχθηκε καμία εξασφάλιση συναίνεσης έξω από τις τακτικές διαδικασίες, εξηγώντας ότι κρίθηκε να γίνουν οι συναντήσεις με εκείνους τους αρχηγούς που προσκλήθηκαν, για λόγους κοινοβουλευτικής τάξης.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι από εκεί και πέρα υπάρχει ανοιχτό πεδίο συζήτησης, συναντήσεων και συνεννοήσεων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Την Τρίτη οι συναντήσεις Πρωθυπουργού-πολιτικών αρχηγών

    Είδηση: 52117

    [06] Συγχωνεύσεις νοσοκομείων ΕΣΥ - ΙΚΑ

    Δευτερα, 13 12 2010 18:01

    Το πράσινο φως για συγχωνεύσεις νοσοκομείων του ΕΣ, ΅ε νοσοκομεία του ΙΚΑ δίνει σχέδιο νότου του υπουργείου Υγείας, που θα κατατεθεί τις επόμενες η΅έρες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προβλέπει ότι τα νοσοκομεία του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ, λειτουργώντας ως παραρτήματα.Πενθήμερη απεργία έχουν εξαγγείλει οι γιατροί του ΙΚΑ.

    Την αναδιάρθρωση του τομέα πρωτοβάθμιας υγείας προβλέπει το νομοσχέδιο, το οποίο προωθεί το υπουργείο Υγείας.

    Βασικό άξονα του νομοσχεδίου αποτελεί η ενοποίηση όλων των μονάδων υγείας του ΙΚΑ με αντίστοιχες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εκτός από τα πολυιατρεία του Ιδρύματος, και τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα ενωθούν με ισάριθμα δημόσια νοσοκομεία.

    Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ θα λειτουργούν ως παραρτήματα μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων.

    Παράλληλα στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση του Οργανισμού Παροχών Υγείας, ο οποίος θα έχει υπό την εποπτεία του τις μονάδες υγείας πέντε ασφαλιστικών ταμείων και τα κέντρα υγείας.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ αντιδρούν στη μεταρρύθμιση, λέγοντας πως με την ενοποίηση των μονάδων υγείας υποβαθμίζονται οι παροχές υγείας στους ασφαλισμένους και συρρικνώνονται οι μισθοί.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 52125

    [07] Αναγνωρίστηκε ο βομβιστής της Στοκχόλμης

    Δευτερα, 13 12 2010 16:22

    Ο -κατά πάσα πιθανότητα ιρακινής καταγωγής- Ταϊμούρ Αμπντουλουάχαμπ αλ-Αμπντάλι είναι ο δράστης της διπλής βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στη Στοκχόλμη το περασμένο Σάββατο. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εισαγγελίας Τόμας Λίντστραντ, η ταυτότητά του «έχει αναγνωρισθεί κατά 98%». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φερόμενος ως βομβιστής "έδρασε μόνος του", όμως είχε συνεργούς σε αυτή την "πολύ καλά σχεδιασμένη" επίθεση. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ επεσήμανε ότι δεν θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της χώρας και κυρίως η εμπλοκή της στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις.

    "Είχε και συνεργούς"

    Ο 28χρονος είχε μεταναστεύσει στη Σουηδία το 1992 και τελευταία διέμενε στη Βρετανία, όπου διεξάγονται έρευνες.

    Ο άνδρας έφερε ζώνη με εκρηκτικά και πιθανότατα ήθελε να την πυροδοτήσει μέσα στο πλήθος στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ή σε πολυκατάστημα του κέντρου της σουηδικής πρωτεύουσας.

    Η επίθεση ήταν "πολύ καλά σχεδιασμένη", σύμφωνα με τον εισαγγελέα, και η αποτυχία της οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός εξεράγη πολύ νωρίς.

    Σύμφωνα με τον Τ. Λίντστραντ, δεν έχει γίνει ακόμη ταυτοποίηση DNA.

    "Όπως βλέπουμε τα πράγματα τώρα, ο ύποπτος έδρασε μόνος του. Όμως σύμφωνα με την εμπειρία μας, γενικά υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι σε τέτοιες υποθέσεις", δήλωσε ο Σουηδός εισαγγελέας.

    Λίγο πριν από τις εκρήξεις, η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών και το πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ έλαβαν ηχητικό μήνυμα που προειδοποιούσε για τις επιθέσεις, τονίζοντας πως αποτελούν αντίποινα "για τον πόλεμο κατά του Ισλάμ" που διεξάγει η Σουηδία, ειδικά στο Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών, ο άνθρωπος που έστειλε το ηχητικό μήνυμα μπορεί να είναι ο ίδιος που βρέθηκε νεκρός στο σημείο της δεύτερης έκρηξης.

    Περίπου 500 Σουηδοί στρατιώτες υπηρετούν στο Αφγανιστάν και η θητεία τους θα ανανεωθεί από το Κοινοβούλιο την 1η Ιανουαρίου 2011.

    Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ένας νεκρός σε βομβιστικές επιθέσεις στη Στοκχόλμη

    BBC: Stockholm blast: Police '98% sure' of bomber's identity

    Είδηση: 52110

    [08] Eurostat: Δύο στους πέντε Έλληνες ζουν στο όριο της φτώχειας

    Δευτερα, 13 12 2010 17:14

    Στο όριο της φτώχειας ζουν δύο στους πέντε Έλληνες, έχοντας ήδη λάβει τις κοινωνικές παροχές από το κράτος, ενώ ένας στους δέκα δεν έχει πόρους να πληρώσει «τα προς το ζειν», σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2008, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα, με τη Eurostat, τα άτομα στο όριο της φτώχειας είναι εκείνα τα οποία ζουν σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Στην «Ε.Ε των 27», το 16,5% των πολιτών (81 εκατ. άτομα) ζούσε στο όριο τις φτώχειας (έχοντας λάβει τις κοινωνικές παροχές). Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

    Τέταρτη η Ελλάδα στην Ε.Ε

    Πρώτη είναι η Λετονία (25,6%), ακολουθεί η Ρουμανία (23,4%), η Βουλγαρία (21,4%) και η Ελλάδα (20,1% ή 2,2 εκατ. πολίτες).Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (9%), στην Ολλανδία και τη Σλοβακία (11%).

    Εξάλλου, το 11,2% του πληθυσμού της Ελλάδας (1,2 εκατ. πολίτες), αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του, τη θέρμανση, να λάβει γεύμα με κρέας ή ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα, να ανταποκριθεί σε αναπάντεχα έξοδα κ.λπ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην «Ε.Ε. των 27» το 8% του πληθυσμού αντιμετώπιζε τέτοιου είδους δυσκολίες. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Βουλγαρία (41%) και στη Ρουμανία (33%), ενώ τα χαμηλότερα στο Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ισπανία (κάτω από το 3%).

    Τέλος, το 7% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στα λεγόμενα «νοικοκυριά χαμηλής πυκνότητας εργασίας», δηλαδή σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικοι (από 18 έως 59 ετών) εργάζονται λιγότερο από το 20% των δυνατοτήτων τους (εξαιρούνται οι φοιτητές).

    Το αντίστοιχο ποσοστό στην «Ε.Ε. των 27» είναι 9%.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 52118

    [09] Φονική κακοκαιρία στην Αίγυπτο

    Δευτερα, 13 12 2010 16:59

    Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή στην Αίγυπτο από την κακοκαιρία, η οποία προκάλεσε κατάρρευση κτιρίων και τροχαία δυστυχήματα. Τα συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια δύο κτιρίων που κατέρρευσαν και θεωρείται ότι ο απολογισμός των θυμάτων δεν είναι παρά προσωρινός. Η κατάρρευση υφαντουργίας την Κυριακή στην Αλεξάνδρεια προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων. Οι αρχές θεωρούν ότι κάτω από τα ερείπια μπορεί να υπάρχουν τριάντα ακόμη άτομα.

    "Κατάρρευση λόγω κακής κατασκευής"

    Η εφημερίδα Al-Ahram γράφει ότι η βροχή προκάλεσε την κατάρρευση της βιοτεχνίας και αποκάλυψε πως και άλλα κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές από τις καταιγίδες, προκαλώντας και άλλους θανάτους.

    Οι βροχές, οι ισχυροί άνεμοι και οι αμμοθύελλες πλήττουν την Αίγυπτο τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον σε δέκα λιμάνια στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των πλοίων εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Η κατάρρευση κτιρίων είναι συχνό "φαινόμενο" στην Αίγυπτο κυρίως λόγω της κακής κατασκευής.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Middle East countries hit by storms

    Είδηση: 52115

    [10] Διασφάλιση του ασύλου ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

    Δευτερα, 13 12 2010 17:57

    Με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Έ.Ε.), καθώς και την υπηρεσία εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (FRONTEX), να διασφαλίσουν ότι το άσυλο στην Ευρώπη δεν απειλείται εξαιτίας της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Στις προσπάθειές της για αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι μεταξύ αυτών που προσπαθούν να μπουν στην Ε.Ε. βρίσκονται και άτομα που έχουν ανάγκη τη διεθνή προστασία και κινδυνεύει η ζωή τους».

    Συνεχίζοντας η ΥΑ του ΟΗΕ τονίζει:

    «Η Ευρώπη αποτελεί προορισμό τόσο για μετανάστες όσο και για αιτούντες άσυλο. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν διαφορετικούς στόχους και ανάγκες. Οι μετανάστες μπορεί να αναζητούν εργασία ή άλλες οικονομικές ευκαιρίες. Οι πρόσφυγες είναι άτομα που εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω δίωξης ή βίας - δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω εάν τα πράγματα δεν βελτιωθούν. Για αυτή την τελευταία ομάδα φροντίζει η Ύπατη Αρμοστεία στο πλαίσιο της εντολής της. Τα στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις μέσω θαλάσσης στην κεντρική Μεσόγειο είναι ενδεικτικά του πόσο δύσκολη έχει γίνει η κατάσταση για τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη. Τα δύο τελευταία περίπου χρόνια, οι αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα μειώθηκαν κατακόρυφα, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των πιο αυστηρών ελέγχων στα σύνορα, των κοινών περιπολιών και των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας, περίπου 8.800 άτομα κατέφτασαν μέσω θαλάσσης τους πρώτους 10 μήνες του 2010, σε σύγκριση με τους 32.000 την ίδια περίοδο το 2009 - μείωση της τάξης του 72,5 τοις εκατό. Η Ελλάδα δέχτηκε σχεδόν τα δύο τρίτα των αφίξεων μέσω θαλάσσης το 2010 ενώ η Ιταλία δέχτηκε περίπου το ένα τρίτο και η Μάλτα και η Κύπρος το υπόλοιπο».

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Η αναχαίτιση των αφίξεων μέσω θαλάσσης δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το μεταθέτει αλλού. Αυτό φαίνεται από την αντίστοιχη ραγδαία αύξηση στις χερσαίες αφίξεις μέσω του Έβρου. Τους πρώτους 10 μήνες του 2010, έφτασαν στον Έβρο 38.992 άτομα, σε σύγκριση με τους 7.574 την ίδια περίοδο πέρυσι - αύξηση της τάξης του 415 τοις εκατό. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει εκφράσει επανειλημμένως τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική κατάσταση όσων φτάνουν στην Ελλάδα και έχει τονίσει την ανάγκη να στηρίξει η Ε.Ε. την Ελλάδα ώστε να βελτιώσει το σύστημα ασύλου της. Ένας αιτών άσυλο που φτάνει σήμερα στην Ελλάδα έχει ελάχιστες πιθανότητες να εξεταστεί σωστά το αίτημά του για προσφυγικό καθεστώς. Πολλοί από αυτούς που φτάνουν στην Ελλάδα κρατούνται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων περιπτώσεων. Οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε νομική βοήθεια ούτε σε διερμηνεία».

    Τέλος οι εκπρόσωποι του ελληνικού τμήματος της ΥΑ του ΟΗΕ δηλώνουν πως: «Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι παράγοντες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες δεν έχουν μειωθεί. Σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα προς τους εκπρόσωπους που συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση για το Διάλογο του Ύπατου Αρμοστή στη Γενεύη, ο κ. Γκουτέρες απηύθυνε και πάλι έκκληση για πιο δίκαιο καταμερισμό του βάρους με τις φτωχές χώρες, οι οποίες προσφέρουν καταφύγιο σε τέσσερις στους πέντε πρόσφυγες παγκοσμίως. Η Ύπατη Αρμοστεία αναγνωρίζει την ανάγκη για διαχείριση των συνόρων, που πρέπει όμως να λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες προστασίας των προσφύγων. Οι πολιτικές ελέγχου των συνόρων που αποτρέπουν αδιακρίτως τις αφίξεις, ενθαρρύνουν όσους αναζητούν άσυλο να καταφεύγουν σε πιο επικίνδυνες οδούς σε αναζήτηση ασφάλειας. Να γιατί όλο και περισσότεροι αιτούντες άσυλο βρίσκονται σήμερα στα χέρια κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης».

    Αφίξεις μέσω θαλάσσης ανά χώρα:

    β’ Η Ιταλία είχε 3.400 αφίξεις μέσω θαλάσσης τους πρώτους 10 μήνες του 2010, ενώ ο αριθμός των αφίξεων για το ίδιο διάστημα το 2009 και το 2008 ήταν 8.500 και 29.500 αντίστοιχα.

    β’ Η Μάλτα είχε 30 αφίξεις από τη θάλασσα τους πρώτους 10 μήνες του 2010 και 1.500 την ίδια περίοδο το 2009. Οι αφίξεις για όλο το 2008 ήταν 2.775.

    β’ Η Κύπρος είχε 7 αφίξεις μέσω θαλάσσης τους πρώτους 10 μήνες του 2010, ενώ ο αριθμός των αφίξεων για το ίδιο διάστημα το 2009 και το 2008 ήταν 130 και 1.000 αντίστοιχα.

    β’ Η Ελλάδα είχε 5.400 αφίξεις μέσω θαλάσσης τους πρώτους 10 μήνες του 2010 και 22.000 την ίδια περίοδο το 2009. Οι αφίξεις για όλο το 2008 έφτασαν τις 30.050.

    Αφίξεις μέσω ξηράς:

    β’ Οι αφίξεις στην περιοχή του Έβρου έφτασαν τις 38.992 τους πρώτους 10 μήνες του 2010, σε σύγκριση με τις 7.574 την ίδια περίοδο το 2009.

    Ποσοστά αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος - Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα:

    β’ Εξαιτίας των προβλημάτων στο σύστημα ασύλου της Ελλάδας, λιγότερο από το 1% όσων υποβάλλουν αίτημα για άσυλο καταφέρνουν να πάρουν προσφυγικό καθεστώς ή κάποια άλλη μορφή διεθνούς προστασίας.

    β’ Από το 2008, πριν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις, το 70-75% όσων έφταναν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης ζητούσαν άσυλο. Περίπου στους μισούς από αυτούς χορηγήθηκε προσφυγικό καθεστώς ή άλλη μορφή διεθνούς προστασίας.

    β’ Περίπου το 84 % των ανθρώπων που έφτασαν στη Μάλτα μέσω θαλάσσης μεταξύ 2002 και 2010 ζήτησαν άσυλο. Περίπου το 56% από αυτούς έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα ή άλλη μορφή διεθνούς προστασίας.

    Πηγή: ΥΑ ΟΗΕ

    Είδηση: 52123

    [11] Π. Γερουλάνος: Βιβλίο - Έτος Ελύτη το 2011

    Δευτερα, 13 12 2010 18:37

    Αφιερωμένο στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη θα είναι το 2011, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρείο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, καθώς κλείνουν φέτος 100 χρόνια από τη γέννησή του.

    ''Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα για έναν δημιουργό, που την ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της γης'', τόνισε ο υπουργός μιλώντας σήμερα στην συνέντευξη Τύπου του ΕΚΕΒΙ. Επιπλέον, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας να θέσει υπό την αιγίδα του Διαγωνισμό ανάγνωσης για μαθητές.

    Νέα στρατηγική

    Πολλές και σημαντικές ειδήσεις περίμεναν σήμερα τους δημοσιογράφους στη συνάντηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του υπουργού Πολιτισμού, όπου ανακοινώθηκε η νέα στρατηγική του ΕΚΕΒΙ για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία, με έμφαση στα παιδιά και τους εφήβους.

    ''Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά μας ήδη διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο απ΄ ό,τι εμείς. Το τοπίο αλλάζει ραγδαία και ο ελληνικός εκδοτικός κόσμος δεν πρέπει να μείνει πίσω", τόνισε ο κ. Γερουλάνος, προκειμένου να δώσει το στίγμα της νέας στρατηγικής για το βιβλίο, που επιχειρεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

    Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ έχει ήδη ενεργοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους. Η συλλογική επένδυση για το βιβλίο θα ξεπεράσει φέτος τα συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ ''και παρά την κρίση, θα επενδύσουμε αντίστοιχα χρήματα με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας", επισήμανε ο κ. Γερουλάνος.

    ''Ο χώρος του βιβλίου δεν προσφέρεται για κινήσεις εντυπωσιασμού'', είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    ''Ο 21ος αιώνας με τις νέες τεχνολογίες και την επανάσταση της ψηφιοποίησης αλλάζει και μαζί του τα δεδομένα στον παραδοσιακό χώρο της ανάγνωσης'', τόνισαν από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Τάκης Θεοδωρόπουλος, όσο και η διευθύντρια του Κέντρου, Κατρίν Βελλισάρη, και πρόσθεσαν: "το ΕΚΕΒΙ θέτει, ως προτεραιότητα, τη διάδοση του Ελληνικού βιβλίου, κυρίως στις νεώτερες γενιές που έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν την ελληνική γλώσσα, ως εργαλείο υποτυπώδους έκφρασης και τρέχουσας συνεννόησης".

    Ανάμεσα στα σημαντικά βήματα, που επιχειρεί το ΕΚΕΒΙ, περιλαμβάνεται η στενή συνεργασία του με το Υπουργείο Παιδείας και δια βίου Μάθησης, η ενθάρρυνση της παραγωγής φιλολογικών τηλεοπτικών εκπομπών για παιδιά (από την ΕΡΤ), η επέκταση των Λεσχών Ανάγνωσης στις Σχολικές Βιβλιοθήκες και η ίδρυση ειδικού και μόνιμου χώρου για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο.

    Φέτος, για πρώτη φορά, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα διενεργήσει έρευνα για την αναγνωστική συμπεριφορά των εφήβων και μέσα στο 2011 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά της.

    Καινοτομίες

    Επίσης, για το 2011 ανακοινώθηκαν καινοτομίες, όπως:

    - δημιουργία του Παρατηρητηρίου του Ψηφιακού Βιβλίου

    - οργάνωση ειδικών ημερίδων και σεμιναρίων επιμόρφωσης για τους επαγγελματίες

    - σχεδιασμό ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για την προσαρμογή των επαγγελματικών στην ψηφιακή εποχή

    - λειτουργία "'εξ΄ αποστάσεως εκμάθησης''.

    AΠΕ

    Είδηση: 52144

    [12] Βροχή αστεριών: οι Διδυμίδες κορυφώνονται απόψε

    Δευτερα, 13 12 2010 15:54

    Βροχή αστεριών υπόσχεται για απόψε ο ουρανός στους λάτρεις της νύχτας. Οι Διδυμίδες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στα μέσα του 19ου αιώνα και πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων. Συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 16 Δεκεμβρίου, αλλά το φαινόμενο κορυφώνεται στις 13 του μήνα και η καλύτερη ώρα για την παρατήρηση του θα είναι από τις 2 έως τις 3 τα ξημερώματα.

    Οι Διδυμίδες παράγουν ένα από τα θεαματικότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος, αν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

    Ο ρυθμός που θα πέφτουν τα ορατά μετέωρα (πεφταστέρια), αναμένεται να είναι γύρω στα 50-60 την ώρα, ενώ αν υπάρχει αρκετό σκοτάδι στον ουρανό, θα μπορούσαν να παρατηρηθούν ακόμα και 100-120, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο το καθένα.

    Είναι πιθανό τα πρώτα μετέωρα να είναι ορατά από τις 10 το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου, κάτι που θα επέτρεπε ακόμα και στα παιδιά να δουν μερικά πεφταστέρια, πριν πάνε για ύπνο.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 52108

    [13] Ένα ποντιακό μουστάκι σώζει ζωές

    Δευτερα, 13 12 2010 16:22

    Πόσο αξίζει ένα ποντιακό μουστάκι; Τουλάχιστον 30 χιλιάδες δολάρια -αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σώζει ζωές. Το μουστάκι του ομογενή Γιάννη Ευκαρπίδη από την Καμπέρα, που τυγχάνει και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, απέφερε 30 χιλιάδες δολάρια, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη.

    Κάθε χρόνο στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, χιλιάδες άνδρες της χώρας, με στόχο τη συλλογή χρημάτων για το «Movember Foundation», που χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη αλλά και της αντιμετώπισης της κατάθλιψης στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας, «καλλιεργούν» μουστάκια -και, φέτος, σε αυτή την προσπάθεια έλαβαν μέρος πολλοί ομογενείς.

    Για τον Γιάννη Ευκαρπίδη φέτος ήταν η τέταρτη χρονιά που συμμετείχε και, όπως δήλωσε, κάθε χρονιά έσπαγε και ένα νέο ρεκόρ.

    Την πρώτη φορά που έλαβε μέρος ο Γιάννης και η παρέα του κατάφεραν να μαζέψουν περίπου $10.000, τερματίζοντας σε παναυστραλιανό επίπεδο στην 12η θέση, τη δεύτερη χρονιά συμμετοχής του το ποσό αυξήθηκε στις $13.000 περίπου και η θέση που έλαβε αυτός και η ομάδα του ήταν η 8η σε ολόκληρη την Αυστραλία. Η οικονομική κρίση εκτός όλων των άλλων χτύπησε και τον θεσμό «Movember»πέρυσι, αλλά ο Γιάννης κατάφερε να αποφέρει στον θεσμό περίπου $11.000. Φέτος, όμως, νοιώθει περήφανος που μερικές τρίχες και πολύ προσπάθεια απέφεραν πολύ καλά αποτελέσματα και τερμάτισε στην 4η θέση.

    Ο Ευκαρπίδης δεν είναι ο μόνος ομογενής που «τρέφει μουστάκι» για ένα μήνα με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων. Οι ομογενείς είναι πολλοί και, όλοι μαζί φέτος, συγκέντρωσαν πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Ανάμεσά τους, ο Κρίστιαν Γεωργίου (15.000), ο Κυριάκος Γολσουζίδης (10.000) και άλλοι ακόμη.

    Ο θεσμός «Movember», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται αυτή η φιλανθρωπική εκστρατεία, ξεκίνησε πριν από κάμποσα χρόνια στην Αυστραλία με μια παρέα 30 φίλων και με στόχο την αφύπνιση της κοινής γνώμης σε θέματα υγείας που αφορούν τον ανδρικό πληθυσμό. Από τότε μέχρι σήμερα, ο θεσμός προσελκύει πάνω από 120.000 άνδρες ετησίως που συμμετέχουν αφήνοντας μουστάκι κατά τον μήνα Νοέμβριο για να μαζέψουν χρήματα. Πέρυσι, πάνω από 128.000 Αυστραλοί συμμετείχαν στο στην φιλανθρωπική εκστρατεία του μουστακιού, μαζεύοντας $21 εκατ. Να υπενθυμίσουμε ότι, κάθε χρόνο, 3.300 άνδρες χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη, ενώ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο ένας στους έξι ενήλικες άνδρες θα περάσει από τον σκοτεινό κόσμο της κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή του. Ο Γιάννης Ευκαρπίδης όχι μόνο «έθρεψε» μουστάκι (μόνο κατά το μήνα Νοέμβριο), αλλά έλαβε μέρος και σε πολλές εκδηλώσεις (όπως και χιλιάδες άλλοι Αυστραλοί) προκειμένου να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του καρκίνου του προστάτη.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 52114

    [14] Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Μπερλουσκόνι

    Δευτερα, 13 12 2010 17:48

    Έκκληση προς όλες τις κεντροδεξιές δυνάμεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνησή του απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στην ιταλική Γερουσία το πρωί της Δευτέρας. Την Τρίτη, θα διεξαχθεί ψηφοφορία στη Βουλή που θα κρίνει αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, μετά τη ρήξη που επήλθε με τον Τζιανφράνκο Φίνι. Το βράδυ, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα μεταβεί και στη Βουλή, για να ζητήσει από τους 630 βουλευτές να δώσουν αύριο ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Η στήριξη της Γερουσίας στον "Καβαλιέρε" θεωρείται βέβαιη, ενώ, σε ό,τι αφορά τη Βουλή, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα. Σύμβουλοι του Μπερλουσκόνι ανέφεραν ότι "υπάρχει αισιοδοξία. Τελικά, η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει, έστω και με ελάχιστη διαφορά ψήφων".

    "Πρόταση μομφής"

    Βέβαιος ότι θα νικήσει στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης αύριο στη Βουλή, εμφανίζεται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έκανε λόγο για "εκστρατεία ψεμάτων και συκοφαντιών" εναντίον του.

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται, ωστόσο, απρόβλεπτο, σε σημείο που ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αστειεύτηκε, λέγοντας ότι μόνο με κρυστάλλινη σφαίρα μπορει να γίνει ασφαλής πρόβλεψη.

    "Ο κύριος στόχος μας είναι η ενότητα των μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων και του λαού που εκπροσωπούν", τόνισε ο "Καβαλιέρε" τη Δευτέρα στη Γερουσία και πρόσθεσε: "Δεν αγνοήσαμε τη λαϊκή εντολή. Κάθε κριτική είναι δυνατή και επιτρεπτή, όχι όμως η οριστική ρήξη".

    Δήλωσε επίσης έτοιμος να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του την αλλαγή του εκλογικού νόμου -όπως ζητά η αντιπολίτευση- να προωθήσει τη μείωση του συνολικού αριθμού των βουλευτών και να εργασθεί ώστε να ξεπερασθούν οι διαφορές στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς.

    Ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι, έθεσε, όμως, σχετικά, ένα γενικότερο ερώτημα: "Εστω και αν μπορέσει να υπερισχύσει, με διαφορά μιας ή δυο ψήφων, ο ''Καβαλιέρε'', θα είναι σε θέση να συνεχίσει να κυβερνά;".

    Πολιτικοί σχολιαστές, αναφέρουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να ζητηθεί από τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    Σε χθεσινή τηλεοπτική παρέμβασή του, πάντως, ο Τζιανφράνκο Φίνι, πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος "Μέλλον και Ελευθερία", απέκλεισε κάθε δυνατότητα συμβιβασμού: "Ο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από την Τρίτη το κόμμα μας θα είναι στην αντιπολίτευση, χωρίς, βέβαια, να εγκαταλείψει τον χώρο της κεντροδεξιάς".

    "Το κύριο πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι να μπορέσει να παραμείνει εντός κυβερνητικού μεγάρου, για να μην αντιμετωπίσει τις δίκες σε βάρος του", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής.

    Μέλη του κόμματος "Μέλλον και Ελευθερία", μαζί με το κεντρώο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα "Udc" και τη μικρή δύναμη "Api" του Φραντσέσκο Ρουτέλλι, έχουν καταθέσει πρόταση μομφής, με τις υπογραφές όλων των βουλευτών τους.

    Τις τελευταίες ώρες, όμως, κάποιοι μετριοπαθείς συνεργάτες του Φίνι, όπως ο Σιλβάνο Μόφα και ο Τζουζέππε Κόνσολο, προσπάθησαν να λειτουργήσουν ως "γέφυρα επικοινωνίας" προς τον Ιταλό πρωθυπουργό, και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον οριστικό αποκλεισμό κάθε συμβιβαστικής λύσης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Silvio Berlusconi appeal over confidence vote 'folly'

    Είδηση: 52119

    [15] Εκτός κυβέρνησης ο Ιρανός ΥΠΕΞ

    Δευτερα, 13 12 2010 17:15

    Απάλλαξε τη Δευτέρα από τα καθήκοντά του ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μανουσέρ Μοτακί, διορίζοντας προσωρινά στη θέση του τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Ιστότοπος της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο Μοτακί επέκρινε την πολιτική του Αχμαντινεζάντ: "Ο Μοτακί δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις απόψεις του προέδρου και στην εξωτερική του πολιτική".

    "Εκτιμώ την επιμέλεια και τις υπηρεσίες σας ως υπουργός Εξωτερικών", αναφέρει ο Αχμαντινεζάντ σε επιστολή του προς τον Μανουσέρ Μοτακί, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

    Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας Αλί-Ακμπάρ Σαλεχί θα αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: nouchehr Mottaki fired from Iran foreign minister job

    Είδηση: 52116

    [16] Ρωσία -Ελλάδα-Κύπρος - Ομιλία Θ. Πάγκαλου

    Δευτερα, 13 12 2010 16:53

    Οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των σχέσεων στο τρίγωνο Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρος επισημάνθηκαν κατά την έναρξη της ημερίδας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου με θέμα «Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρος: Πολιτικές, Οικονομικές και Πολιτιστικές Συνέργειες. Παρόν και Μέλλον» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Την ιδιαίτερη σημασία της υλοποίησης του Αγωγού South Stream αλλά και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που διανύουμε, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε χαιρετισμό του, ο οποίος ανεγνώσθη από τον αντιδήμαρχο Καλλιθέας και Γ.Γ του Ελληνορωσικού Συνδέσμου κ. Θ.Ψαλιδόπουλο,κατά την έναρξη της Ημερίδας.

    Χαιρετισμός Παπούλια

    «Σε μια δύσκολη συγκυρία οφείλουμε να ενισχύσουμε απτά τις διμερείς μας σχέσεις πόσο μάλλον να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε την κατασκευή του Αγωγού South Stream αλλά και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ημερίδα «έχει αυτό το συμβολισμό, δηλαδή την επιβεβαίωση του άριστου επιπέδου των σχέσεών μας αλλά και την κοινή βούληση για συστηματοποίηση και περαιτέρω εμβάθυνση της μεταξύ μας στρατηγικής σχέσης».

    Παράλληλα, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη εγγύτητα που αισθάνεται ο Ελληνισμός με τον ρωσικό λαό, κάτι - που όπως σημείωσε- αντανακλάται στους μακροχρόνιους κοινούς δεσμούς, που αποτελούν συνάμα και το γόνιμο έδαφος, πάνω στο οποίο αναπτύσσεται ο δυναμισμός των στρατηγικών μας σχέσεων.

    «Η πλούσια ελληνική και ρωσική πολιτιστική κληρονομιά, η συστράτευση σε κοινούς αγώνες και η πάγια υποστήριξη του ρωσικού λαού στην προσπάθεια εξεύρεσης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό θεμελίωσαν τη σχέση μας σε βάσεις ειλικρινούς φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Θ.Πάγκαλος: "Στρατηγική η σημασία της σχέση μας με την Ρωσία"

    Στο ίδιο πνεύμα και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε «πρωταρχικής και στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα τις σχέσεις μας με τη Ρωσία».

    Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο ζήτημα του Τουρισμού, που όπως σημείωσε ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι σε μια περίοδο κρίσης, οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ προέβλεψε ότι και την επόμενη χρονιά θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στον τομέα αυτό.

    Σχετικά με τα ενεργειακά, ο κ. Πάγκαλος, αφού τόνισε ότι η χώρα μας προμηθεύεται ενέργεια σε τιμές που μας συμφέρουν από τη Ρωσία, έστρεψε την κριτική του στη Βουλγαρία για το θέμα της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

    Όπως τόνισε, «ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι πρωταρχικός στόχος για τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση», εξέφρασε ωστόσο τους φόβους που υπάρχουν, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα και η στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης, αφήνουν να διαφανεί ότι δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχουν πετρελαϊκές εταιρείες που χρησιμοποιούν όλα τα πολιτικά και οικονομικά μέσα που διαθέτουν, ώστε να μην κατασκευαστεί ο αγωγός.

    «Αυτός ο Αγωγός για να κατασκευαστεί χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή της Βουλγαρίας, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι ανυπέρβλητο το αδιέξοδο», ανέφερε ο κ. Πάγκαλος. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «πρέπει, να το πάρουμε, και εμείς απόφαση και να δούμε, από την πλευρά μας, και η Ρωσία και η Ελλάδα, τι μέσα επιρροής και πίεσης διαθέτουμε, ώστε να καταλάβει και η βουλγαρική ηγεσία ότι δεν είναι προς το συμφέρον του βουλγαρικού λαού μια πολιτική που απομονώνει τη χώρα μέσα στα Βαλκάνια και από την Ελλάδα αλλά και περαιτέρω από τη δυτική Ευρώπη, για συμφέροντα που είναι ιδιωτικά και υπερπόντια-υπερατλαντικά».

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στους έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας και έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, στηριζόμενοι συχνά στις δικές τους και μόνο δυνάμεις.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στους Ρώσους υπηκόους ελληνικής καταγωγής, που αυτή τη στιγμή ζουν και διαπρέπουν στη Ρωσία, αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές για τη χώρα μας.

    Ν.Δ

    Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Ευβοίας και Β΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος αφού υπενθύμισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έβαλαν τις ελληνορωσικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο, ευχήθηκε και η σημερινή κυβέρνηση να πορευθεί στον ίδιο δρόμο.

    Επίσης, επισήμανε ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ένα κατ' εξοχήν έργο προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς η κατασκευή του θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των δεξαμενόπλοιων που περνούν καθημερινά τα Δαρδανέλια και σημείωσε ότι αυτό είναι ένα επιχείρημα που θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι

    Στη σημασία των ελληνο-ρωσικών σχέσεων για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική ύφεση και την κρίση που διανύουμε αναφέρθηκαν και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης ε.τ. κ. Γεωργίου, όσο και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Πάνος Τριγάζης.

    Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Βλαντίμιρ Τσχιβισβίλι ο οποίος υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον ρόλο της ως βασικού οικονομικού εταίρου Ελλάδας και Κύπρου.

    Ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος ανέπτυξε το άριστο πλαίσιο των σχέσεων, οικονομικών και πολιτικών, στο τρίγωνο Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρο.

    Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Δούμας Ιβάν Σαββίδης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι έχουμε μεταξύ μας πολλά κοινά σημεία, τα οποία πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναζητά συμμάχους στην Ανατολή και όχι στη Δύση, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με τη Ρωσία.

    Τέλος, μίλησαν ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Κυβερνήσεως του Δήμου Μόσχας, κ. Μουράντοφ, καθώς και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου κ. Ι.Τζεν.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 52124

    [17] Καταλήψεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

    Δευτερα, 13 12 2010 18:52

    Τη συνέχιση της κατάληψης των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, μέχρι και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010 αποφάσισαν πριν από λίγο (6:45 μ.μ. 13/12/2010) οι φοιτητές στη γενική τους συνέλευση.

    Μεταξύ των άλλων οι φοιτητές, που αντιδρούν σε τυχόν συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα, αποφάσισαν να συμμετέχουν με πορεία στις μεθαυριανές απεργιακές εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πόλη της Κοζάνης.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 52147

    [18] «Φως» για το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα Γρεβενών

    Δευτερα, 13 12 2010 18:32

    «Η Περιφέρεια δε φέρει κανένα εμπόδιο στην υλοποίηση του Αστεροσκοπείου του Όρλιακα», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κίρκος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα (13/12/2010) το μεσημέρι για το θέμα αυτό με τον καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Θανάσης Οικονόμου.

    Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε ο τρόπος που επιλέγει, ώστε να ξεπεραστεί ο αποχαρακτηρισμός της Δασικής έκτασης, καθώς η έκταση αυτή θα πρέπει να παραχωρηθεί στο Α.Π.Θ., το οποίο συμμετέχει στο Φορέα Υλοποίησης του Έργου. Από την πλευρά του ο κ. Κίρκος επέρριψε ευθύνες στο νομάρχη Γρεβενών, καθώς όπως είπε «από τον περασμένο Αύγουστο γνώριζε τον τρόπο αυτό και δεν τον υιοθέτησε αμέσως». Ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Θανάσης Οικονόμου συναντήθηκε και με τη διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής, Γεωργία Ζεμπελιάδου, όπου εξετάστηκαν οι μέχρι τώρα εργασίες προετοιμασίας της μελέτης, καθώς και οι λεπτομέρειες που υπολείπονται έτσι ώστε αυτή να κατατεθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ .

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 52143

    [19] Πρώτος στην ανεργία ο Δήμος Σκοπέλου

    Δευτερα, 13 12 2010 18:12

    Ένα από τα βασικά στοιχεία της μελέτης για τα οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού στους Δήμους της Μαγνησίας, που συνέταξε το ΚΕΚΑΝΕΜ, αφορά στην ανεργία και όπως αναφέρεται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας (για το έτος 2001) σημειώνονται στους Δήμους Σκοπέλου -13,93%- Αλμυρού 13,55%- Σκιάθου 12,95% και Βόλου 12,14%. Στο Δήμο Βόλου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού οικονομικά πληθυσμού, 7 στους 10.

    Ένα από τα βασικά στοιχεία της μελέτης για τα οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού στους Δήμους της Μαγνησίας, που συνέταξε το ΚΕΚΑΝΕΜ, αφορά στην ανεργία και όπως αναφέρεται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας (για το έτος 2001) σημειώνονται στους Δήμους Σκοπέλου -13,93%- Αλμυρού 13,55%- Σκιάθου 12,95% και Βόλου 12,14%. Στο Δήμο Βόλου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού οικονομικά πληθυσμού, 7 στους 10. Σύμφωνα με ην ίδια μελέτη την περίοδο 1991-2001 η ανεργία αυξήθηκε κυρίως στους Δήμου Αλοννήσου - 5,67%- Νοτίου Πηλίου 5,08%- Σκοπέλου 3,97% και Ζαγοράς 3,37%. Μείωση της ανεργίας σημειώθηκε στους Δήμους Ρήγα Φεραίου --2,72%- και Σκιάθου -2,09%.

    Είδηση: 52140

    [20] Mελέτη της ΚΕΚΑΝΕΜ για τους «Καλλικρατικούς» Δήμους της Μαγνησίας

    Δευτερα, 13 12 2010 18:09

    Ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των νέων, Καλλικρατικών Δήμων, για την άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής αποτελεί η μελέτη για τα δημογραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού των νέων Δήμων της Μαγνησίας που εκπόνησε η ΚΕΚΑΝΕΜ και παρουσιάστηκε το μεσημέρι, στη Νομαρχία.

    Όπως τόνισε ο νομάρχης κ. Απ. Παπατόλιας, η μελέτη αυτή, αποτελεί την αφετηρία προκειμένου να γνωρίσουμε τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των νέων ΟΤΑ και να κατανοήσουμε τη δυναμική τους, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε νέες αναπτυξιακές πολιτικές. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΚΑΝΕΜ, κ. Παντελής Μαστρογιάννης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως για την εν λόγω έρευνα, από το Σεπτέμβριο του 2009 ήδη, συγκροτήθηκε διεπιστημονική μελετητική ομάδα, αντικείμενο της οποίας ήταν η εκπόνηση της μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, η μελετητική ομάδα επεξεργάστηκε για κάθε ΟΤΑ ξεχωριστά, ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει καταγραφή και επεξεργασία των ιδιαίτερων κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών κάθε ΟΤΑ, ανάδειξη των αναπτυξιακών τους χαρακτηριστικών και προτεραιοτήτων, καταγραφή και αξιοποίηση των αναπτυξιακών προτάσεων ΟΤΑ και ένταξή τους σε προγράμματα χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκά, Εθνικά, Νομαρχιακά). Βασικός σκοπός της μελέτης, είναι να αποτελέσει τη «μήτρα» αναπτυξιακών μελετών σε επίπεδο Δήμων, σε όλους τους τομείς. Η μελέτη στηρίζεται σε πρωτογενή στοιχεία, τα οποία έχουν αντληθεί από την ΕΣΥΕ, ενώ η μεθοδολογία της στηρίζεται στη δημιουργία ενός υποδείγματος, με βάση το οποίο έγιναν οι απαιτούμενοι υπολογισμοί για όλους τους νέους Δήμους της Μαγνησίας.

    Είδηση: 52138

    [21] ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ: Κάποιοι θέλουν να κλείσει το ΚΕΚ

    Δευτερα, 13 12 2010 17:51

    Της δυναμικής και αναπτυξιακής προοπτικής που έχει το ΚΕΚ, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο της ΚΕΚΑΝΕΜ υπεραμύνθηκε ο νομάρχης Μαγνησίας, κ. Απόστολος Παπατόλιας, αφήνοντας υπαινιγμούς για κάποιους που -όπως είπε - επιθυμούν να κλείσει το Κέντρο, ως μη βιώσιμο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, για το 2011 ήδη το ΚΕΚ ανέλαβε τέσσερα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε θέματα τουρισμού και σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, τα οποία θα αποφέρουν στην Επιχείρηση 1.200.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Παπατόλιας, δεν μπορεί κάποιοι να επικαλούνται προβλήματα βιωσιμότητας του ΚΕΚ, όταν με τα τέσσερα μόλις αυτά προγράμματα, καλύπτεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου η μισθοδοσία που ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

    Επιπροσθέτως, αναμένεται να αναλάβει άλλα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα για τη διαχείριση της τουριστικής κληρονομιάς και την εφαρμογή αρχών κοινωνικής οικονομίας που θα φέρουν στα ταμεία της ΚΕΚΑΝΕΜ άλλα 360.000 ευρώ, ενώ ετοιμάζονται να υποβληθούν και δύο προτάσεις για το Leader Αλιείας (500.000 ευρώ) και ΟΠΑΑΧ Ν. Πηλίου και Όθρυος (350.000 ευρώ). Παράλληλα, ξεκίνησαν εδώ και λίγες μέρες να υλοποιούνται τρία προγράμματα για τη διαχείριση δασών, αναβάθμιση τοπίων και περιαστική ανάπτυξη (536.000 ευρώ).

    Ο νομάρχης Μαγνησίας τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλα αυτά τα προγράμματα εξασφαλίστηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο, μετά δηλαδή τις εκλογές και πρόσθεσε πως αν τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η διακριτική σε βάρος της ΝΑΜ συμπεριφορά και υπήρχε ανάλογη ροή προγραμμάτων, θα μπορούσε το ΚΕΚ να έχει εξασφαλίσει τη λειτουργία του και να μην υπάρχει το πρόβλημα μισθοδοσίας των εργαζομένων που υφίσταται σήμερα.

    Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι της ΚΕΚΑΝΕΜ είναι απλήρωτοι για τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες και παραμένει άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατή η πληρωμή τους.

    Είδηση: 52122

    [22] Βιολογικοί καθαρισμοί σε έξι δήμους της Κοζάνης

    Δευτερα, 13 12 2010 17:48

    Έργα συνολικού προϋπολογισμού 35εκατομυρίων ευρώ, εντάχθηκαν από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

    Πρόκειται για έργα Βιολογικών καθαρισμών και αποχετευτικών δικτύων των δήμων: Νεάπολης, Ασκίου, Αιανής, Σερβίων, Βελβεντού και Σιάτιστας. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης Ανάπτυξης Γιάννης Σόκουτης, τα έργα αυτά λύνουν σημαντικά προβλήματα προστασίας περιβάλλοντος και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σύμφωνα με τον κ. Σόκουτη μετά την οριστική ένταξη των παραπάνω έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία προκειμένου να γίνει η δημοπράτησή τους στις αρχές του επόμενου έτους από τη νέα Περιφερειακή Αρχή.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 52120

    [23] Μη νόμιμη η ΕΔΕ για την υπόθεση των παρκομέτρων

    Δευτερα, 13 12 2010 16:35

    Στο υπηρεσιακό συμβούλιο δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων του νομού Μαγνησία παρέπεμψε ομόφωνα η δημαρχιακή επιτροπή το πόρισμα για την επιβολή διοικητικών ποινών σε δημοτικούς υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Βόλου, λόγω των διαφορών που υπήρξαν μεταξύ των παραστατικών στοιχείων και των καταμετρηθέντων χρημάτων που προέρχονται από τα παρκόμετρα της ελεγχόμενης στάθμευσης.

    Η δημαρχιακή επιτροπή δεν μπήκε στην ουσία του πορίσματος, διότι θεώρησε ότι η ΕΔΕ χρήζει διερεύνησης νομιμότητας, επειδή διενεργήθηκε από υπάλληλο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου για αντικείμενο που αφορά την ίδια την υπηρεσία. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής Γ. ΣΤάμος, «Ο νόμος είναι σαφέστατος. Όταν υπάρχει κάποιο παράπτωμα και διατάσσεται ΕΔΕ, αυτός που θα την διενεργήσει πρέπει να είναι ανώτερος υπάλληλος από τον κρινόμενο υπάλληλο και να μην έχει καμία σχέση με το αντικείμενο που απασχολείται ο υπάλληλος. Αυτό ο νομοθέτης το έκανε για το αδιάβλητο του πορίσματος. ¨Έχουμε τέτοιες ΕΔΕ που έχουν ξεπεράσει και τα όρια του δήμου, δηλαδή ΕΔΕ που απαιτήθηκε να γίνουν από διευθυντές άλλων δήμων. Επειδή η κα Μουσκή που διενήργησε την ΕΔΕ, είναι προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών κι αυτοί που εμπλέκονται ανήκουν στην ίδια υπηρεσία, λέμε ότι δεν θα μπορούσε να την διενεργήσει». Τόσο ο κ. Στάμος όσο και το μέλος της επιτροπής Τάσος Στρατηγόπουλος επισήμαναν χαρακτηριστικά ότι «και ο ίδιος ο δήμαρχος θα μπορούσε να ακυρώσει την ΕΔΕ σύμφωνα με το νόμο». Μάλιστα ο κ. Στρατηγόπουλος παρατήρησε ότι «όπως καταλογίζεται από μέρος της προϊσταμένης της οικονομικής υπηρεσίας αμέλεια σε κάποιους υφισταμένους της οικονομικής υπηρεσίας, αν κάποιος άλλος είχε διενεργήσει την ΕΔΕ, θα μπορούσε να καταλογίζει π.χ. αμέλεια και στην ίδια την προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών η οποία τυχόν θα είχε λάβει γνώση και δεν έλαβε τα μέτρα της». Σημειώνεται ότι και η νομική σύμβουλος του δήμου Βόλου επισήμανε ότι αυτή είναι η σωστή διαδικασία.

    Είδηση: 52113

    [24] Κάλεσμα του ΕΚΒ για συμμετοχή στην απεργία

    Δευτερα, 13 12 2010 16:34

    Κάλεσμα σε όλους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στην μεθαυριανή 24ωρη Πανελλαδική απεργία και στη συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας, στις 9.30 το πρωί, απηύθυναν σήμερα η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου και αυτή του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας.

    Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος κατήγγειλε την πιο άγρια και χωρίς τέλος αντεργατική επίθεση, εναντίον αναφαίρετων κατακτήσεων των εργαζομένων, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας Δημήτρης Κουτσούκος, τόνισε ότι η ΑΔΕΔΥ έλαβε απόφαση για συμμετοχή στην αυριανή Πανελλαδική 24ωρη απεργία, με τη ΓΣΕΕ. Συμπλήρωσε δε ότι όσα έχουν συμβεί στον δημόσιο τομέα, εδώ και ένα χρόνο, είναι πρωτόγνωρα, για πρώτη φορά μειώθηκαν οι μισθοί με νόμο, κόπηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας, ενώ είναι σε εκκρεμότητα το μισθολόγιο. Ο γραμματέας του ΕΚΒ Κώστας Γεωργούλας τόνισε ότι οι ωμές παρεμβάσεις της κας Κατσέλη, με το φασιστικό νομοσχέδιο, καταλύουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων, το κράτος πρόνοιας, τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και προέβλεψε ότι ο εργασιακός χώρος θα γίνει «ζούγκλα». Το Εργατικό Κέντρο Βόλου και η ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν, στη συναυλία που θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Ελευθερίας, με κεντρικό σύνθημα «ενότητα τώρα».

    Καταγγελία ΕΚΒ

    Ο πρόεδρος του ΕΚΒ κατήγγειλε, εκ μέρους της Διοίκησης, επιχειρήσεις όπως η ΒΜΤ και η ΜΕΤΚΑ, που απέτρεψαν την είσοδο μελών του ΕΚΒ στους εργασιακούς χώρους, για να μοιράσουν υλικό, ενόψει της απεργίας, σε χώρους εργασίας.

    Είδηση: 52112

    [25] Διαρροή καυσίμων στο λιμάνι της Μυτιλήνης

    Δευτερα, 13 12 2010 14:37

    Μεγάλη διαρροή καυσίμου από τις δεξαμενές του οχηματαγωγού πλοίου "AEGEAN STAR", σημειώθηκε χθες το πρωί, μέσα στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης. Το πλοίο, στις 5.20 το πρωί, προσέκρουσε στην δεξιά είσοδο του λιμανιού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα, μήκους 8 μέτρων. Η διαρροή άρχισε μετά την πρόσδεση του πλοίου, στην προβλήτα του λιμανιού. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος και εθελοντές της ελληνικής ομάδας διάσωσης τοποθέτησαν πλωτά φράγματα και απορροφητικά υλικά, και κατάφεραν να εγκλωβίσουν την πετρελαιοκηλίδα εκτάσεως 200 τ.μ. και να αποτρέψουν την επέκταση της θαλάσσιας ρύπανσης. Το πλοίο προερχόταν από τη Χίο με 21 άτομα πλήρωμα, 06 επιβάτες και 45 Φ/Γ οχήματα.

    Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε από το ατύχημα, ωστόσο ορισμένα από τα οχήματα που μετέφερε το πλοίο υπέστησαν ζημιές από τη θαλασσοταραχή στο ταξίδι. Χθες το μεσημέρι, και με εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, συνελήφθησαν ο πλοίαρχος του πλοίου, ο αξιωματικός της γέφυρας την ώρα του ατυχήματος, ο πηδαλιούχος και ο α' μηχανικός του καραβιού.

    Η επιχείρηση

    Στις 5:20 φτάνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης ενώ πνέουν βόρειοι άνεμοι 10 μποφόρ. Κατά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι ο πλοίαρχος πραγματοποιεί ελιγμούς προκειμένου να προσεγγίσει με ασφάλεια. Πλησιάζει αρκετά στο δεξιό λιμενοβραχίονα για να αποφύγει ενδεχόμενη σύγρουση με το λιμενοβραχίονα που βρίσκεται αριστερά στην υπήνεμή του πλευρά. Εκεί προσκρούει με τη δεξιά πλευρά του στο υποθαλάσιο κρηπίδωμα του λιμανιού προξενώντας ρήγμα στα ύφαλά του. Το πλοίο προσδένει κανονικά στο ντόκο του εμπορικού λιμανιού Μυτιλήνης και στις 6:25, μιά ώρα μετά, ειδοποιείται το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης (σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση). Άμεσα καταφθάνουν στο λιμάνι Εθελονές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και το ρυμουλκό "Ιωάννης¨ και στήθηκαν πλωτά φράγματα χωρίς μέχρι εκείνη την ώρα να έχει διαπιστωθεί διαρροή, σύμφωνα με μαρτυρίες. Διαρροή διαπιστώθηκε όταν ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση του πλοίου, πράγμα εξηγήσιμο σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο. Ο κ. Αγγελόπουλος είναι στέλεχος της εταιρίας προστασίας περιβάλλοντος "Metopi" η οποία είναι συμβεβλήμενη με το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου. Μάλιστα προ μηνός υπό δική του επίβλεψη είχε πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική άσκηση με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο. Στις 10:30 ο δύτης που είχε καλέσει το Λιμενικό εντόπισε το ρήγμα και διαπίστωσε τη διαρροή. Στη συνέχεια αφού ενημερώθηκαν ο καπετάνιος και ο μηχανικός του πλοίου αποφασίστηκε να κλείσει προσωρινά το ρήγμα μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οπότε και αναμένεται εξειδικευμένο συνεργείο από την Αθήνα. Στις 12:30 ο δύτης ξεκίνησε τις εργασίες που κράτησαν δυόμισι ώρες σταματώντας τη διαρροή. Παράλληλα σε εξέλιξη βρισκόταν άντληση πετρελαίου από την επιφάνεια της θάλασσας με ειδική αντλία. Στις 7:30 κατέφθασε ο κ. Αγγελόπουλος και με τη βοήθεια των εθελοντών πραγματοποιήθηκαν σειρά παρεμβάσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση της. Εντωμεταξύ σήμερα το πρωί έφθασαν και αυτή την ώρα επιχειρεί συνεργείο της εταιρείας που ανατέθηκε το έργο της απορρύπανσης από την πλοιοκτήτρια εταιρία.

    Σύνταξη Ηλίας Μαραβάς

    Είδηση: 52102

    [26] Προβλήματα στο Βόρειο Αιγαίο από την κακοκαιρία

    Δευτερα, 13 12 2010 14:30

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πάλι η Σάμος αφού σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στο Βαθύ και στον Άγιο Κωνσταντίνο. Στην παραλιακή οδό η θάλασσα για άλλη μια φορά κάλυψε και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθιστώντας την απροσπέλαστη από πεζούς και οχήματα.

    Το Σάββατο το βράδυ εφαρμόστηκε το σχέδιο Ξενοκράτης και ο στρατός τοποθέτησε κατά μήκος όλης της παραλιακής σακιά με άμμο για να οχυρωθούν τα καταστήματα που κινδύνεψαν να πλημμυρίσουν. Το λιμενικό αλλά και η Αστυνομία ρύθμιζαν την κυκλοφορία κάνοντας εκτροπή των αυτοκινήτων από τους εσωτερικούς δρόμους. Χθες η παραλιακή της Σάμου παρουσίαζε την ίδια εικόνα ενώ στον Άγιο Κωνσταντίνο η θάλασσα έφτασε στα παραλιακά σπίτια ενώ βράχοι και πέτρες κάλυψαν το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση των οχημάτων. Η εικόνα σήμερα είναι πολύ καλύτερη στο νησί ενώ η Ν.Α. Σάμου περιμένει τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανύψωσης του οδοστρώματος κατά 10 εκατοστά από την πλευρά των καταστημάτων, εφαρμόζοντας τμήμα της μελέτης για την αντιμετώπιση της πλυμμηρίδας. Έκτακτη και γενναία χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ζήτησε για άλλη μια φορά μιλώντας στο σταθμό μας ο Νομάρχης Σάμου Μανόλης Κάρλας.

    Ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και στον παραλιακό δρόμο της Χρυσομηλιάς Φούρνων σημειώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας. Η στάθμη με της θάλασσας έφτασε στις πόρτες των σπιτιών του οικισμού, εξαφανίζοντας την παραλία πλάτους 15 μέτρων και η συγκοινωνία γίνονταν μόνο μέσα από τα χωράφια. Στο αλιευτικό καταφύγιο της Θύμαινας ζημιές υπέστησαν τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ μικροζημιές σημειώθηκαν και στην παραλιακή οδό του οικισμού των Φούρνων. «Άμεσα θα ανατεθεί μελέτη για τις παρεμβάσεις στην περιοχή προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που από πέρυσι ταλαιπωρεί τον οικισμό» δήλωσε στο σταθμό μας ο Δήμαρχος Φούρνων Γιάννης Μαρούσης.

    Χωρίς ρεύμα και πάλι η μισή Ικαρία από τις 10 σήμερα το πρωί μετά από βλάβη στο δίκτυο. Οι λιγοστοί τεχνικοί της ΔΕΗ στο νησί εργάζονται για να εντοπίσουν και να αποκαταστήσουν τη βλάβη ενώ την Παρασκευή ένα βραχυκύκλωμα προκάλεσε σοβαρή βλάβη στο δίκτυο και βύθισε στο σκοτάδι για πολλές ώρες τη μισή Χίο.

    Σύνταξη: Ηλίας Μαραβάς, Μυρσίνη Τζινέλλη

    Είδηση: 52101

    [27] Ο ΓΓ του ΟΗΕ στηρίζει τον «Αγώνα κατά της Φτώχειας»

    Δευτερα, 13 12 2010 16:10

    Δηλώσεις με την οποία εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) και τη διοργάνωση του «Αγώνα κατά της Φτώχειας», όπως και προς τον Ολυμπιακό και την All Star ομάδα του, για τη φιλοξενία του Αγώνα, έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν. Όπως δήλωσε σε μήνυμά του ο κ. Μουν: «Προπαντός, θέλω να ευχαριστήσω τον Ζιντάν, τον Ρονάλντο, τον Ντιντιέ Ντρογκμπά και τους τόσους φίλους τους, που αφιερώνουν το χρόνο τους σε αυτόν το σπουδαίο ανθρωπιστικό σκοπό. Εσείς, οι διάσημοι αθλητές, δίνετε ελπίδα σε αυτούς που τα έχασαν όλα. Στέλνετε το κρίσιμο μήνυμα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε, δεν θα ξεχάσουμε όσους βρίσκονται σε ανάγκη».

    Συνεχίζοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών στην Αϊτή και στο Πακιστάν, λέγοντας ότι: «Για το λόγο αυτό, μέρος των εισπράξεων του Αγώνα θα διατεθούν σε προγράμματα του ΟΗΕ για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών. Ο Αγώνας κατά της Φτώχειας είναι η καλύτερη έκφραση της παγκόσμιας αλληλεγγύης».

    Τέλος ο κ. Μουν σχολίασε πως: «Ο 8ος Αγώνας κατά της Φτώχειας δείχνει μία ακόμη φορά πώς οι αθλητές, η οικογένεια του ΟΗΕ και ο κόσμος του αθλητισμού μπορούν να συνεργαστούν για την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Σε αγώνες σαν αυτόν, νικητές είμαστε όλοι».

    Tιμές εισιτηρίων

    Με τη σύμφωνη γνώμη του Προγράμματος του Ο.Η.Ε. (UNDP) και του Ολυμπιακού, οι τιμές των εισιτηρίων του φιλανθρωπικού αγώνα Φίλοι του Ζιντάν και του Ρονάλντο - Αστέρια του Ολυμπιακού, την Τρίτη 14 Δεκέμβρη, στις 21.15 καθορίζονται ως εξής:

    ΘΥΡΕΣ 3-7 και 21-25, 10 β¬

    ΘΥΡΕΣ 1,2,8,9,19,20,26,2,7 15 β¬

    ΘΥΡΕΣ 10-12, 16-18, 28-29, 34-35, 20 β¬

    ΘΥΡΕΣ 30, 33, 14, 15, 30 β¬

    VIP, 50 β¬

    Σε ανακοίνωσή του ο Ολυμπιακός αναφέρει ότι: «Ο χαρακτήρας του αγώνα είναι καθαρά φιλανθρωπικός και τα έσοδα θα διατεθούν στην παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Αϊτής και των πλημμυροπαθών του Πακιστάν αλλά και σε κοινωφελή ιδρύματα του Πειραιά, όπως η «Αργώ» (Ναυτική Ένωση Γονέων με παιδιά με ειδικές ανάγκες) και -μέσω της εκκλησίας- στους φτωχούς και άστεγους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά».

    Τα εισιτήρια διατίθενται από το Τμήμα Διαχείρισης Εισιτηρίων της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός (γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», 210-4800901) αλλά και από τα καταστήματα Public στις εξής περιοχές:

    Σύνταγμα: Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος, Τήλ: 210 3246210

    Πειραιάς: Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πασαλιμάνι, Τήλ: 210 4126460

    Αγ. Δημητρίος (Athens Metro Mall): Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, Αθήνα, Τήλ: 210 9730006

    Γλυφάδας: Σ. Καράγιωργα 4 & Λαζαράκη, Τήλ:210 8984300

    Αμαρουσίου (The Mall Athens): Ανδρέα Παπανδρέου 35 (Θέση Ψαλίδι), 1ος Όροφος, Τήλ:210 6300410

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 52109

    [28] Πεδίο μάχης η Κερατέα για τον ΧΥΤΑβ

    Δευτερα, 13 12 2010 13:03

    Κλειστή παρέμεινε το πρωί, η Λεωφόρος Λαυρίου στην Κερατέα από κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στη θέση Οβριοκαστρό, ενώ το Σαββατοκύριακο προκλήθηκαν επεισόδια με τραυματισμούς και συλλήψεις. Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες τραυματισμού δημοσιογράφου που κάλυπτε τα επεισόδια, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας εισαγγελέα και αστυνομικών, που βρέθηκαν στην περιοχή, διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου. Ο Δήμαρχος και κάτοικοι της Κερατέας έχουν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, στην οποία υποστηρίζουν ότι γίνονται εργασίες σε ιδιωτικές εκτάσεις που δεν έχουν απαλλοτριωθεί.

    Η έρευνα έχει δύο σκέλη, καθώς ο εισαγγελέας, που θα τη διενεργήσει, έχει εντολή να εξακριβώσει τις συνθήκες τραυματισμού δημοσιογράφου τού τηλεοπτικού σταθμού «ALTER», αλλά και τις καταγγελίες ότι άγνωστοι έκαναν χρήση όπλων (σσ. «έπεσαν» πυροβολισμοί) κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

    Η προκαταρκτική έχει στόχο να εντοπίσει:

    αν και από ποιούς διαπράχθηκε σε βάρος του δημοσιογράφου το αδίκημα της σωματικής βλάβης, αλλά και

    αν και από ποιούς διαπράχθηκε σε βάρος του παριστάμενου εισαγγελέα και αστυνομικών το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, που αφορά τους καταγγελόμενους πυροβολισμούς.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Ένταση για το ΧΥΤΑ στην Κερατέα

    Είδηση: 52082

    [29] Ισραήλ: Κακομεταχείριση ανηλίκων από την αστυνομία

    Δευτερα, 13 12 2010 14:54

    Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της ισραηλινής αστυνομίας, εξαπέλυσε η ισραηλινή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B' Tselem, ιδιαίτερα στο θέμα της κακομεταχείρισης ανηλίκων. Nυχτερινές συλλήψεις ανηλίκων στην παλαιστινιακή συνοικία Σιλουάν στην Ιερουσαλήμ, ανακρίσεις χωρίς την παρουσία των γονέων τους, ωμότητες που έχουν καταγγείλει με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, 60 ισραηλινοί γιατροί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, συνθέτουν την εικόνα των καταγγελιών.

    Όπως αναφέρει στην έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα: «Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε (Νοέμβριος 2009 - Οκτώβριος 2010) τουλάχιστον 81 ανήλικοι από τη συνοικία Σιλουάν συνελήφθηκαν ή κλήθηκαν να ανακριθούν, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ως ύποπτοι για τη ρίψη πετρών κατά τις συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και των δυνάμεων ασφαλείας στη συνοικία. Ορισμένοι από τους ανήλικους έχουν συλληφθεί επανειλημμένα. Τουλάχιστον το ένα τρίτο των συλλήψεων αυτών έλαβαν χώρα μετά το θάνατο ενός κατοίκου της Σιλουάν στις 22 Σεπτεμβρίου από ένα νυχτοφύλακα αρμόδιο για την προστασία εβραίων εποίκων εγκατεστημένων στη συνοικία αυτή».

    Από την πλευρά της η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι συλλήψεις έχουν γίνει με νόμιμο τρόπο, οι ανακρίσεις έχουν βιντεοσκοπηθεί και οι περισσότεροι ανήλικοι ομολόγησαν τις πράξεις τους, κυρίως λιθοβολισμό των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς και Ισραηλινών εποίκων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 52103

    [30] Γαλλία: Ελεύθερα τα παιδιά που κρατούνταν όμηροι σε παιδικό σταθμό

    Δευτερα, 13 12 2010 14:59

    Αίσιο τέλος είχε η ομηρία παιδιών, ηλικίας 4 έως 6 ετών, και της δασκάλας τους, σε παιδικό σταθμό στην Μπεζανσόν της Γαλλίας, στον οποίο εισέβαλε το πρωί της Δευτέρας ψυχικά διαταραγμένος έφηβος, οπλισμένος με δύο σπαθιά.

    "Καταθλιπτικός και με τάσεις αυτοκτονίας"

    Ο 17χρονος εισέβαλε στον παιδικό σταθμό το πρωί στις 8:30, κρατώντας ομήρους αρχικά 20 παιδάκια.

    Στη συνέχεια, άρχισε να αφήνει σταδιακά ελεύθερα κάποια από αυτά -μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που έιχε με την αστυνομία- καταλήγοντας να κρατήσει ομήρους για τέσσερις ώρες πέντε ή έξι παιδιά.

    Μέλη της επίλεκτης ομάδας της γαλλικής αστυνομίας εισέβαλαν τελικά στον παιδικό σταθμό, απελευθερώνοντας τους ομήρους και συλλαμβάνοντας τον δράστη, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει και όπλο για να αυτοκτονήσει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έφηβος δράστης πάσχει από κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας.

    "Δεν υπήρξε βία, όλα έγιναν με ηρεμία", δήλωσε από τη μεριά του ο δήμαρχος της Μπεζανσόν Ζαν-Λουί Φουσερέ στο τηλεοπτικό δίκτυο iTele. "Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι σε πολύ κακή ψυχική κατάσταση", επεσήμανε για τον δράστη, ο οποίος ζούσε στην περιοχή.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Θρίλερ ομηρίας σε γαλλικό παιδικό σταθμό

    Le Monde: Fin de la prise d'otages dans l'école maternelle de Besançon

    Είδηση: 52104

    [31] Νίκη Θάτσι στο Κόσοβο

    Δευτερα, 13 12 2010 13:22

    Τη νίκη του στις πρόωρες εθνικές εκλογές πανηγυρίζει από χθες το βράδυ ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κόσοβου, Χασίμ Θάτσι. Ο ηγέτης Δημοκρατικού Κόμματος του Κόσοβου (PDK) χαρακτήρισε την ετυμηγορία της κάλπης επιβράβευση της πολιτική που ακολούθησε από το 2007 μέχρι σήμερα. "Ψηφίσαμε για το ευρωπαϊκό και το ευρωατλαντικό μέλλον του Κόσοβου. Αναμένουμε να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί γι αυτό ακριβώς ψήφισε σήμερα ο λαός μας. Η Ευρώπη θα πρέπει να μας δεχτεί με ανοικτή την αγκαλιά της", δήλωσε. Πάντως τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο δεν εξασφαλίζουν σε κανένα κόμμα αυτοδυναμία και θα χρειαστεί και πάλι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα κληθεί να χειριστεί το διάλογο με το Βελιγράδι που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο σύμφωνα με τις ανεπίσημες καταμετρήσεις το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του σημερινού πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, λαμβάνει το 30,69% των ψήφων. Δεύτερη σε δύναμη πολιτική παράταξη αναδείχθηκε, με ποσοστό 26,2%, η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (DSK), της οποίας ηγείται ο δήμαρχος της Πρίστινας, Ίσα Μούσταφά.

    Στις χθεσινές εκλογές η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 47% και ήταν πολύ μικρότερη απ' ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις κατά την προεκλογική περίοδο.

    Στο βόρειο Κόσοβο ο σερβικός πληθυσμός απείχε μαζικά. Υπήρχαν μάλιστα πολλά εκλογικά τμήματα όπου δεν εμφανίστηκε να ψηφίσει κανένας. Αντίθετα, οι περισσότεροι Σέρβοι, νότια του ποταμού Ίμπαρ, προσήλθαν στις κάλπες. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η συμμετοχή στους σερβικούς θύλακες στο κεντρικό Κόσοβο όπου ψηφίζουν 56.000 Σέρβοι, κυμάνθηκε γύρω στο 50%. Το Αυτόνομο Φιλελεύθερο Κόμμα των Σερβων (SLS), που συμμετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού του Χασίμ Θάτσι, επικράτησε στους σερβικούς θύλακες αποσπώντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων.

    Ο διοικητής της KFOR, Γερμανός υποστράτηγος Έρχαρντ Μπούλερ, χαρακτήρισε επιτυχή τη χθεσινή εκλογική διαδικασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Κόσοβο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 52089

    [32] Θρίλερ ομηρίας σε γαλλικό παιδικό σταθμό

    Δευτερα, 13 12 2010 12:37

    Νεαρός οπλισμένος άνδρας κρατά ομήρους τουλάχιστον πέντε παιδάκια ηλικίας 4 ως 6 ετών, σε παιδικό σταθμό στην πόλη Μπεζανσόν, της ανατολικής Γαλλίας. Σύμφωνα με γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ πρόκειται για έναν 17χρονο, ο οποίος οπλισμένος με δύο ξίφη εισέβαλλε και κατέλαβε το πρωί τον παιδικό σταθμό. Ειδική μονάδα της αστυνομίας βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του προκειμένου να διευκρινιστούν τα κίνητρα του. Σύμφωνα με το γαλλικό ραδιόφωνο France Info ο δράστης είναι ψυχικά διαταραγμένος.

    Ο νεαρός εισέβαλε το πρωί της Δευτέρας στον παιδικό σταθμό Σαρλ Φουριέ, λίγη ώρα αφότου άνοιξε.

    Στην αρχή έπιασε ομήρους 19 με 20 νήπια, ωστόσο λίγο αργότερα άφησε τα 14 να φύγουν. Αυτή τη στιγμή κρατά πέντε ή έξι παιδάκια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών ΜΜΕ ο νεαρός πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας.

    Επί τόπου σπεύδει και ο υπουργός Παιδείας Λυκ Σατέλ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

    Είδηση: 52054

    [33] Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες

    Δευτερα, 13 12 2010 11:44

    Με αντικείμενο την προετοιμασία της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας, συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην κορυφή της ατζέντας κυριαρχούν τα τεκταινόμενα στο ευρωπαϊκό οικονομικό σκηνικό, ο μηχανισμός στήριξης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα μετά το 2013 και η διεύρυνση. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και η αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα λάβει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 52032

    [34] Στους έλληνες σκιέρ εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ξενοδόχοι της Βουλγαρίας

    Δευτερα, 13 12 2010 16:08

    Στους Έλληνες σκιέρ, αλλά και τους επισκέπτες από τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Αλβανία, που θα προτιμήσουν τη φετινή, χειμερινή περίοδο τα βουλγαρικά χιονοδρομικά κέντρα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους, οι Βούλγαροι ξενοδόχοι, υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας της Σόφιας "Ντέβνικ", με τίτλο "Οι γείτονες τραβάνε προς τα πάνω τον χειμερινό τουρισμό".

    Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, "ο χειμερινός τουρισμός της Βουλγαρίας αρχίζει να συνέρχεται σιγά - σιγά από την κρίση. Οι ξενοδόχοι στα μεγάλα θέρετρα περιμένουν αύξηση των αφίξεων από περισσότερες χώρες στη νέα σεζόν, ενώ εναποθέτουν τις ελπίδες τους για πετυχημένη σεζόν, κατά κύριο λόγο, στους τουρίστες από τις γειτονικές Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία αλλά και από την Αλβανία, η οποία είναι η τελευταία "ανακάλυψη" του κλάδου".

    Πρόσθετοι λόγοι για την αισιοδοξία των ξενοδόχων είναι - σύμφωνα με το δημοσίευμα - το πλούσιο πρόγραμμα των αθλητικών εκδηλώσεων στο Μπάνσκο και η διευκόλυνση της πρόσβασης μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο, μέσω της νέας διόδου Ζλάτογκραντ - Ξάνθη.

    Ωστόσο, παρά τις ελπιδοφόρες ενδείξεις για ανάκαμψη, είναι λίγες οι πιθανότητες, αυτόν τον χειμώνα, να σημειωθεί αποκατάσταση της προσέλευσης των τουριστών στα επίπεδα πριν από την τελευταία διετία, όταν έχει σημειωθεί πτώση των αφίξεων κατά 30%, τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Γι' αυτό το λόγο, οι περισσότεροι ξενοδόχοι - προστίθεται - δεν βελτιώνουν τις προσφορές τους, ενώ ανασφάλεια στον κλάδο δημιουργεί και η τάση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (last minute reservations), προστίθεται στο δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με την "Ντέβνικ", τα τρία μεγάλα χειμερινά θέρετρα του Μπάνσκο, του Μπόροβετς και του Παμπόροβο έκαναν σημαντικές επενδύσεις για βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών τους.

    Λάτρεις των χειμερινών σπορ αναμένεται να προσελκύσουν και οι χιονοδρομικοί αγώνες για το παγκόσμιο κύπελλο σκι ανδρών, όπως και οι αγώνες για το κύπελλο του φιλανθρωπικού ιδρύματος του Πρίγκιπα Αλμπέρτο Β του Μονακό, που θα γίνουν για πρώτη φορά φέτος στο Μπάνσκο, σύμφωνα με τη "Ντνέβνικ".

    ΑΠΕ

    Είδηση: 52107


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 December 2010 - 18:04:46 UTC