Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-08

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 8 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΑΡΑΤΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΛΜΑΖ
  • [05] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ 2000
  • [06] ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΙΑ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΡΑΝ- ΑΡΜΕΝΙΑΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ν. ΜΠΕΡΝΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Ο ΓΙΛΜΑΖ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [09] ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [11] ΒΟΣΝΙΑ: 2.700 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [12] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο Κ. ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ
  • [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΣΚ
  • [14] ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ, ΩΣ ΥΠΟΠΤΑ ΓΙΑ ... ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ
  • [15] ΟΧΙ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΝΑ "ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙ" ΤΗ JAT
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΑΡΑΤΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Την εκτίμηση ότι η κρίση στη Ρωσία δεν έχει ιδιαίτερες συνέπειες στην ελληνική οικονομία διατύπωσε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς, μετά από συνάντηση που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Καρατζάς προέβλεψε εξομάλυνση της κατάστασης στις παγκόσμιες χρηματαγορές, ενώ ερωτηθείς για τα επιτόκια επισήμανε ότι είναι νωρίς ακόμη να κάνουμε προβλέψεις και είπε χαρακτηριστικά: "ισχύει εκείνο που ίσχυε και στο παρελθόν: bk]pomtar και κάνοντας".

    [02] ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Στην ελληνική οικονομία αναφέρεται με γραπτή του δήλωση ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος σημειώνει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλό πληθωρισμό.

    "Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση", αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει : "Το να μπούμε στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση ανέτοιμοι, με πολιτικούς όρους και κατά συγκατάβαση είναι καλύτερη λύση από το να μείνουμε εκτός, και αυτή την ωμή αλήθεια πρέπει να πουν ο κ. Σημίτης και τα κόμματα στο λαό". Σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνέψουμε να έχουμε την τύχη της Ρωσίας και των γειτονικών τέως κομμουνιστικών χωρών, τονίζει ο κ. Μητσοτάκης και απευθύνει έκκληση σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να μην επιδιώκουν στενόκαρδα κομματικά οφέλη.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Η Τουρκία δεν επιθυμεί να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης, προκαλεί, επιτίθεται και συντηρεί την ένταση στην περιοχή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζονταςτις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Οσον αφορά στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 επανέλαβε ότι η προμήθεια και εγκατάσταση τους είναι δικαίωμα της Κυπριακής κυβέρνησης που έχει την υποχρέωση να υπερασπίσει τα συμφέροντα της.

    [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΛΜΑΖ

    "Ο κ. Γιλμάζ επανέλαβε τον εαυτό του, αυτό που έχουμε καταδικάσει επανειλημμένως. Αυτό όμως που έχει σημασία και διαφοροποιεί τις δηλώσεις είναι ότι τις έκανε στο Ισραήλ, βρισκόμενος στο Ισραήλ και προσπαθώντας να αξιοποιήσει μια νέα συνεργασία στρατιωτική που θα αναπτυχθεί των δύο χωρών, Τουρκίας - Ισραήλ, για να προωθήσει τα ιδιαίτερα θέματα της Τουρκίας και με έναν τρόπο βεβαίως απαράδεκτο".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της κρατικής τηλεόρασης, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ στο Ισραήλ.

    "Εμείς έχουμε τη διαβεβαίωση από την ισραηλινή κυβέρνηση ότι καμιά τέτοια πρόθεση δεν έχει το Ισραήλ και βεβαίως αυτή η συνεργασία αφορά σε θέματα που δεν άπτονται των ευρύτερων προβλημάτων της περιοχής. Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να προβληματίζει και τους Ισραηλινούς, αλλά και τη Διεθνή Κοινότητα ότι αυτή η συνεργασία αξιοποιείται από πλευράς της Τουρκίας με έναν τρόπο που κάθε άλλο παρά αυτόν τον στόχο έχει. Και αυτό beba_yr μας προβληματίζει ιδιαιτέρως", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [05] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ 2000

    Με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με κεντρικό θέμα των συνομιλιών την προετοιμασία της συμμετοχής της χώρας μας στον εορτασμό του 2000.

    Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση το υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία μίας επίλεκτης ομάδας εργασίας, έχει προετοιμάσει το σχέδιο του προγράμματος των εκδηλώσεων που θα συγκροτήσουν τον εορτασμό.

    Το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεργασθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού και με άλλα συναρμόδια υπουργεία, είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτωντας ότι σε διάστημα λίγων εβδομάδων θα εισηγηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι πριν την Πρωτοχρονιά του 1999, θα έχει εξαγγελθεί το πρόγραμμα του εορτασμού, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη συμβολική και πολιτική σημασία, χαρακτηρίζωντας τον Πολιτισμό βαθύτερο πυρήνα της πολιτικής.

    Στη συνάντηση εξετάστηκαν και άλλα θέματα κυβερνητικής πολιτικής που εντάσσονται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά τον τομέα του Πολιτισμού και του τομέα της προετοιμασίας του 2004.

    Ερωτηθείς αν έχει να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για το "μάρκετινγκ" της Ολυμπιάδας του 2004 ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι για όλα τα θέματα που αφορούν το 2004 γίνεται λόγος.

    Το υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί στενά τα εμπορικά, τηλεπικοινωνιακά, πολιτιστικά θέματα που αφορούν την Ολυμπιάδα είπε ο υπουργός Πολιτισμού προσθέτωντας ότι οι διαδικασίες είναι εντός χρονοδιαγράμματος.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Συντονιστική Επιτροπή της Δ.Ο.Ε., δηλαδή η Επιτροπή παρακολούθησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα επίσκεψη στην Αθήνα και συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Rogge, κατέληξε σε πολύ θετικά συμπεράσματα για την προετοιμασία του 2004.

    "Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε περιθώρια, αλλά ότι απλώς έχουμε τον πλήρη έλεγχο του χρόνου", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού υπογραμμίζοντας ότι όπου χρειαστεί θα υπάρξει νομοθετική επέμβαση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί.

    [06] ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΙΑ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΡΑΝ- ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, πέραν των επαφών και διαβουλεύσεων που θα έχει σε διμερές επίπεδο, θα συμμετάσχει και στη δεύτερη Υπουργική Σύνοδο της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδος- Ιράν-Αρμενίας.

    Η Τριμερής Συνεργασία έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η ανάπτυξη της οικονομικής sumeqcas_ar σε τομείς που ενδιαφέρουν τις συμμετέχουσες χώρες, λαμβανομένων υπόψη των δυνατοτήτων και της εμπειρίας, αλλά και των δεσμεύσεων και διεθνών υποχρεώσεών τους, όπως η συμμετοχή κάθε χώρας σε ειδικότερους περιφερειακούς οργανισμούς Ε.Ε., Συνομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Κρατών, Συμβούλιο Οικονομικής Συνεργασίας και ΟΣΕΠ.

    Ουσιαστικά, η συνεργασία αυτή δεν είναι περιοριστική και δεν στρέφεται εναντίον οιασδήποτε χώρας, ενώ αποβλέπει στην αξιοποίηση των καλών διμερών σχέσεων που έχουν μεταξύ τους οι τρεις χώρες.

    Από πλευράς της, η Ελλάδα, αποβλέπει σε μια πρακτική συνεργασία σε οικονομικά θέματα για την ουσιαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν διμερώς, σε πολυμερές επίπεδο.

    Πάντως, επιδιώκεται να διευρυνθεί το πεδίο συνεργασίας με τη συμπερίληψη και του τομέα αντιμετώπισης, από κοινού, εκτάκτων περιστάσεων λόγω φυσικών καταστροφών, όπως ο σεισμός.

    Να σημειωθεί ότι η πρώτη Τριμερής Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 1997 και υπεγράφη ένα Μνημόνιο Συνεννοήσεως.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ν. ΜΠΕΡΝΣ

    Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, συναντήθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Στο επίκεντρο της προσοχής των δύο ανδρών - όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου - βρέθηκε η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης και η προοπτική των αμερικανικών επενδύσεων και κοινών επενδύσεων Ελλάδας - Αμερικής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Μπερνς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση των αμερικανικών εταιριών να επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ όπως είπε ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τη συμμετοχή της χώρας του στην 63η ΔΕΘ.

    "Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό οι αμερικανικές εταιρίες να έρχονται και να διαπιστώνουν τις συνθήκες εδώ. Για πολύ καιρό οι αμερικανικές επιχειρήσεις απείχαν, αλλά η ελληνική οικονομία αναδιαρθρώνεται, εκσυγχρονίζεται, μεγενθύνεται και η Ελλάδα είναι ένας πολύ καλός τόπος για τους Αμερικανούς, προκειμένου αυτοί να επενδύσουν", υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Ο ΓΙΛΜΑΖ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ έθιξε και το θέμα των πυραύλων S-300 κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και στις συνομιλίες που είχε με τον Βενιαμίν Νετανιάχου.

    "Το θέμα είναι πηγή ανησυχίας για ολόκληρη τη Δύση, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ" είπε ο Γιλμάζ και πρόσθεσε: "Είμαστε σε θέση να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψουμε τους Τουρκοκύπριους αλλά φοβούμαι, ότι η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στο νησί θα είχε ευρύτερες συνέπειες στην περιοχή".

    Από κυπριακής πλευράς θεωρείται βέβαιο ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας δεν πρόκειται να φθάσει στο νησί πριν το Νοέμβριο. Η amabok^ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ακύρωση του συμβολαίου, εφόσον αποτελεί εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης ότι η διάταξη των τουρκικών δυνάμεων έχει επιθετικό χαρακτήρα.

    Ενα βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η αναδιάταξη των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, που βρίσκονται σε επιθετική διάταξη, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν οι αρχές της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το τουρκικό σώμα στρατού που βρίσκεται στην Κύπρο αριθμεί 35 χιλιάδες στρατιώτες, υπάρχουν εν δυνάμει 20 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στρατιώτες και 25 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα στα Αδανα της Τουρκίας. Δεδομένου ότι στην Κυπρο βρίσκονται 85 χιλιάδες Τούρκοι έποικοι, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των τουρκικών δυνάμεων σε ώρα κρίσης θα ανέλθει στους 80 με 85 χιλιάδες.

    Οπως αναφέρεται, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής διαθέτουν 350 άρματα Μ48Α5, 200 από τα οποία χαρακτηρίζονται υπερσύγχρονα με δυνατότητα νυχτερινών επιχειρήσεων, ενώ διαθέτουν επίσης σειρά άλλων όπλων προηγμένης τεχνολογίας.

    Από θαλάσσης τα τουρκικά πλοία μπορούν να βρίσκονται στην Κύπρο σε 4 με 5 ώρες, από αέρος έχουν όλες τις αναγκαίες εγκαταστάσεις και 80 μαχητικά F16 και F4 σταθμευμένα απέναντι από την Κυπρο ενώ με την τουρκοϊσραηλινή συμφωνία αναβαθμίστηκαν τα ισραηλινά F4, τα οποία είναι πλέον εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος εδάφους, βεληνεκούς 70 χιλιομέτρων.

    Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, στην οποία γίνεται αναφορά και σε άλλου τύπου τουρκικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν οποιαδήποτε μέρος της Κύπρου, η συνολική διάταξη των τουρκικών δυνάμεων είναι επιθετικού χαρακτήρα, πράγμα που προσφέρει στην Αγκυρα την δυνατότητα αιφνιδιαστικής επιχείρησης εναντίον της Κύπρου. Με βάση τα στοιχεία αυτά η κυπριακή κυβέρνηση θα στηρίξει το επιχείρημα, ότι είναι δικαίωμά της να οικοδομεί την άμυνα που η Κυπρος χρειάζεται.

    [09] ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο Βούλγαρος πρόεδρος Πέταρ Στογιάνοφ απέφυγε να υιοθετήσει ανοικτά το ενδεχόμενο ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την επίσκεψή του στη Λισσαβώνα, στην Παγκόσμια Εκθεση ΕΧΡΟ ' 98.

    Ο Βούλγαρος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και δεν θέλησε να κάνει καμιά πρόβλεψη για την εξέλιξη της κατάστασης.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Αθναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αν θα υποστήριζε μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή ο κ. Στογιάνοφ δήλωσε, ότι "το θέμα αυτό είναι πολύ δύσκολο".

    " Κατ΄αρχάς, είπε, δεν έχει προκύψει ακόμα η ανάγκη να ζητηθεί κατηγορηματικά μια επέμβαση και κατά δεύτερο λόγο η Βουλγαρία, ως πιστό μέλος της διεθνούς κοινότητας, υποστηρίζει κάθε ενέργεια της διεθνούς κοινότητας, που μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον που υπάρχει, όμως, η απάντησή μου αναγκαστικά φαίνεται περισσότερο διπλωματική παρά ευθεία."

    Ο Πέταρ Στογιάνοφ χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα "εξαιρετικές" έκανε , όμως, λόγο για ορισμένα "τεχνικού χαρακτήρα προβλήματα" τα οποία δεν προσδιόρισε.

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Χρηματική βοήθεια ύψους 7,5 εκατομμυρίων μάρκων για την περίθαλψη των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μαυροβούνιο, παρέχει η γερμανική κυβέρνηση.

    Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρέσβης της Γερμανίας στο Βελιγράδι, Βίλφριντ Γκρούμπερ, ο οποίος συναντήθηκε στην Ποντγκόριτσα με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γερμανός πρέσβης και ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου εξέφρασαν την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και συμφώνησαν, ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της διένεξης είναι η επανέναρξη του διαλόγου Πρίστινας- Βελιγραδίου.

    Ο κ.Τζουκάνοβιτς επανέλαβε πως η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου εμμένει στη θέση ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της αλλαγής του χάρτη της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας. Ε.Π.

    [11] ΒΟΣΝΙΑ: 2.700 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ομάδα 2.700 παρατηρητών του ΟΑΣΕ θα παρακολουθήσει τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Βοσνία. Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Ρόμπερτ Μπέρι, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Πάλε με τον εκπρόσωπο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην τριπλή προεδρία, Μόμτσιλο Κράισνικ.

    Στο μεταξύ, στις γενικές εκλογές στη Βοσνία θα παραβρεθεί και πολυμελής αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η αντιπροσωπεία θα φτάσει στο Σεράγεβο την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπρόσωπους των κομμάτων και με τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα. Ε.Π.

    [12] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο Κ. ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Στο νοσοκομείο εισήχθη σήμερα ο 80χρονος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, μετά από ατύχημα που είχε στην οικία του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκλιγκόροφ έπεσε από τις σκάλες, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του γραφείου, τα καθήκοντα του προέδρου αναβάλλονται για σήμερα, όπως και η ενημέρωση των δημοσιογράφων, η οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και μέρες.

    Οι θεράποντες ιατροί του κ. Γκλιγκόροφ, δήλωσαν ότι η κατάσταση του προέδρου δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά επισήμαναν ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο σήμερα, cia να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις.

    [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΣΚ

    Η πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου στη Γιουγκοσλαβία, Κρίστοφερ Χιλ για προσωρινή συμφωνία με ρήτρα αναθεώρησης για την επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο "οδηγεί τους Αλβανούς προς συνθηκολόγηση", δήλωσε σήμερα ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΑΣΚ, Αντέμ Ντεμάτσι.

    Ο κ. Ντεμάτσι σε συνέντευξη τύπου στην Πρίστινα είπε ότι οι Αλβανοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των διπλωματικών αποστολών των Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Ρόμπερτ Γκέλμπραντ και Κρίστοφερ Χιλ, ενώ ευχαρίστησε τους γερουσιαστές Μπομπ Ντοουλ και Τζον Σάτακ, καθώς όπως υπογράμμισε ήταν οι μόνοι που ενημέρωσαν τους πολιτικούς εκπροσώπους των Αλβανών για την πραγματική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Ντεμάτσι αποδοκίμασε και τη στάση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος όπως υποστήριξε δεν έχει σταθερή θέση σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο.

    Σχολιάζοντας την πληροφορία για πιθανές εκλογές στο Κόσοβο, ο κ. Ντεμάτσι είπε ότι δεν έχει αντίθετη άποψη, αλλά ότι θα έπρεπε να διοργανωθούν από τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες θα πρέπει να αναλάβουν και την επιτήρηση τους.

    Κ.Γ.

    [14] ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ, ΩΣ ΥΠΟΠΤΑ ΓΙΑ ... ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ

    Tα χρώματα των χαρτονιών που κρατούσαν, ήταν η αιτία να συλληφθούν στη Σμύρνη τέσσερα μικρά κορίτσια, τρία ενδεκάχρονα και μια δεκαπεντάχρονη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ραντικάλ", τα τέσσερα κορίτσια χόρευαν μπροστά από κοσμηματοπωλείο για να συγκεντρώσουν χρήματα για τα ορφανά, κρατώντας χαρτόνια με κίτρινο, κόκκινο και πράσινο χρώμα στα οποία είχαν αναγράψει το λόγο που ζητούν την οικονομική συνδρομή των πολιτών.

    Συμπτωματικά, τα χρώματα των χαρτονιών, είναι τα χρώματα της σημαίας του ΡΚΚ. Η αστυνομία θεώρησε τα τέσσερα κορίτσια... ύποπτα, τα συνέλαβε και τα οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα, όπου και ανακρίθηκαν για ανάμειξη στην οργάνωση του ΡΚΚ.

    [15] ΟΧΙ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΝΑ "ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙ" ΤΗ JAT

    H κυβέρνηση της Σερβίας θεώρησε τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απαγόρευση των πτήσεων του γιουγκοσλαβικού αερομεταφορέα JAT στις χώρες της κοινότητας, ως πολιτική διάκριση σε βάρος του Βελιγραδίου και έμμεση υποστήριξη προς τους Αλβανούς που επιθυμούν την απόσχιση.

    Ωστόσο, η σερβική κυβέρνηση πρότεινε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην οποία υπάγεται η JAT να μην προχωρήσει σε αντίμετρα και να μην απαγορεύσει και αυτή με τη σειρά της, τις πτήσεις των aeqopoqij~m εταιρειών των χωρών της Ενωσης προς τη Γιουγκοσλαβία.

    Η πρόταση αυτή προκάλεσε έκπληξη καθώς το υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι σε περίπτωση απαγόρευσης των πτήσεων της JAT θα προχωρούσε σε αντίμετρα.

    Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το Βελιγράδι αναγκάστηκε να αλλάξει τη στάση του στο θέμα αυτό για να αποφύγει ενδεχόμενο διεθνή αποκλεισμό που από ότι φαίνεται είναι έτοιμη να του επιβάλει η διεθνής κοινότητα.

    Πάντως, η σερβική κυβέρνηση απείλησε ότι δεν αποκλείει να προχωρήσει στην αθέτηση της συμφωνίας για την επιστροφή στη Γιουγκοσλαβία χιλιάδων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που ζουν προσωρινά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως πολιτικοί πρόσφυγες. Η απειλή στρέφεται πρωταρχικά εναντίον της Γερμανίας στην οποία σήμερα διαβιούν περίπου 160 χιλιάδες Αλβανοί πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, μορφές διμερούς συνεργασίας, καθώς και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένης της πολύπλευρης συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Κ.Γ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Tuesday, 8 September 1998 - 20:29:20 UTC