Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (1/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (1.6.1996)

Με μήνυμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, που διάβασε η Γραμματέας της Νεολαίας του Κινήματος, Τόνια Αντωνίου, άρχισαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης της Νεολαίας. Στο μήνυμά του ο Ανδρέας Παπανδρέου ζητά να διασφαλιστεί η ενότητα του Κινήματος ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι νικητής και των επόμενων εκλογών. Μήνυμα προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να σταματήσουν τις άγονες και στείρες πολιτικές αντιδικίες απηύθηνε και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. ''Η παγίδευσή μας σ' αυτού του είδους τις πολιτικές λειτουργίες είναι επιζήμια" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό του Κινήματος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει από τη διάσπαση αλλά από συρρίκνωση. Μιλώντας στη νεολαία του Κινήματος ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης έκανε αναφορά και στα εθνικά μας θέματα, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή και υπογράμμισε την ανάγκη να συγκροτήσει η χώρα μας αρραγές εθνικό μέτωπο. Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης τάχθηκε κατά του ελληνοτουρκικού διαλόγου και πρότεινε τη δημιουργία ενός πατριωτικού μετώπου για την αντιμετώπιση τουρκικών προκλήσεων.

"Το Εθνικό Απολυτήριο αποτελεί ένα ορθολογικό, αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση". Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος παρουσίασε χθες το νομοσχέδιο που περιέχει τις βασικές αλλαγές στο σύστημα των Γενικών Εξετάσεων.

Τις αλλαγές στο σύστημα των Γενικών Εξετάσεων που παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ως θετικά τα στοιχεία του αδιάβλητου και της αντικειμενικότητας, τα οποία, όπως είπε, χαρακτηρίζουν το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων εδώ και 15 χρόνια. Υπογράμμισε δε την ανάγκη βελτιώσεων του συστήματος προς την κατεύθυνση της αντικειμενικότητας. Αναφερόμενος ωστόσο στις αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για "επιστροφή στο παρελθόν" εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για το αν αυτές μπορούν να βοηθήσουν.

"Το Υπουργείο Παιδείας εξαγγέλει αλλαγές οι οποίες περιορίζονται μόνο σε εξεταστικές διαδικασίες και δεν αναφέρονται στο περιεχόμενο των σπουδών". Αυτό δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σουφλιάς. "Ορισμένα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνουν αυτές οι αλλαγές ταυτίζονται με αντίστοιχα της δικής μας πρότασης του 1993 αλλά τραυματίζονται και αποδυναμώνονται από την έλλειψη μελέτης και της αναγκαίας υποδομής" πρόσθεσε ο κ. Σουφλιάς.

"Είναι η πολλοστή φορά που προωθούνται αλλαγές στο σύστημα των eisacycij~m εξετάσεων και η παιδεία αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει", τονίζεται σε ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία και σημειώνει ότι το Εθνικό Απολυτήριο και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που προωθούνται "φορτώνουν νέα βάρη και ευθύνες στην οικογένεια, εμπορευματοποιούν τη γνώση και φτωχαίνουν το περιεχόμενό της στα όρια της απόκτησης αποσπασματιών δεξιοτήτων και καταρτίσεων για τις ανάγκες της αγοράς".

Σε δίκαιη κατανομή των κονδυλίων για τα ΑΕΙ, από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, κάλεσε σήμερα, να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Αντώνης Τρακατέλλης. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισήμανε, θα καταθέσει για το θέμα αυτό επερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, και αφού έρθει σε επαφή με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, θα ζητήσει από τους βουλευτές Θεσσαλονίκης, όλων των κομμάτων να ενώσουν τη φωνή τους ώστε να αποφευχθεί τελικά η άδικη κατανομή.

Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στις 6 και 7 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια της οποίας θα έχει επαφές με φορείς της πόλης και θα κάνει εξαγγελίες για τα θέματα που την απασχολούν. Ο κ. Σημίτης θα μιλήσει την Πέμπτη στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ και την Παρασκευή θα επισκεφθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο.

"Ο Ελληνισμός είναι απογοητευμένος από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων και την αδυναμία τους όταν αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της χώρας να υλοποιήσουν τα προγράμματα που υπόσχονται". Αυτό τόνισε στα Γιάννενα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, μιλώντας στην ημερίδα που διοργανώνει το κόμμα του με θέμα την ανάπτυξη της Ηπείρου. Ο κ. Εβερτ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση και θα κληθεί να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης. Τόνισε δε πως τα έργα που απαιτούνται για την ανάπτυξη της Βορειοδυτικής Ελλάδας και δεν είναι ενταγμένα στο πακέτο Ντελόρ πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν. Το απόγευμα ο κ.Εβερτ θα επισκεφτεί το Μέτσοβο όπου θα έχει συνάντηση με τους τοπικούς φορείς και θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την ελπίδα να μη διαλυθεί το κυβερνών κόμμα, επειδή, όπως υποστήριξε, το δικομματικό σύστημα είναι ότι καλύτερο για την Ελλάδα, εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός, Στέφανος Μάνος, με δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε δε ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, στο ΠΑΣΟΚ όμως τα πράγματα είναι πιο έντονα, αφού όπως είπε, μέλη της ομάδας Τσοχατζόπουλου, δε μιλάνε σε οπαδούς του Κ. Σημίτη.

Άλλος ένας εισαγγελέας θα μετέχει στις ανακρίσεις για το θέμα των ψηφιακών paqow~m του ΟΤΕ. Πρόκειται για τον Ανδρέα Φάκο που ορίστηκε αναπληρωτής του Λάμπρου Καράμπελα, ο οποίος έχει ασκήσει την ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα και πλημμελήματα. Οι πρώτοι μάρτυρες υπολογίζεται να κληθούν να καταθέσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Η πρώτη Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΔΗΚΚΙ, θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου, στην Αθήνα. Αυτό δήλωσε στη Δράμα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας, εγκαινιάζοντας τα γραφεία του κόμματος και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης θα εξειδικευτούν οι πολιτικές θέσεις του κόμματος, με βάση την ιδρυτική διακήρυξη, θα οριστικοποιηθεί η πανελλαδική οργανωτική του δομή και θα ψηφιστεί το καταστατικό της λειτουργίας του. Ο κ.Τσοβόλας ανέλυσε τις θέσεις του κινήματος για την εξωτερική πολιτική, τα αγροτικά προβλήματα, την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας και κάλεσε τους πολίτες να συστρατευθούν στο ΔΗΚΚΙ.

Εκκληση στους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν το δεύτερο γύρο των βουλευτικων εκλογών που διεξάγονται αύριο στην Αλβανία απηύθυναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν απο τις εκλογες της 26ης Μαίου καταγγέλοντας την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος και τον πρόεδρο Μπερίσα για ¨εκλογικό πραξικόπημα¨. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ανακοίνωσή του που δημοσιεύει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα ¨Ζέρι ι Ποπουλιτ¨ καλεί τους Αλβανούς να απόσχουν απο τον δεύτερο εκλογικό γυρο ¨για να μην θεωρούνται αύριο συνένοχοι του Σαλί Μπερίσα¨, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Παρόμοια έκκληση έκανε το Σοσιαλδημοκρατικο Κόμμα και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Τους δημοτικούς τους άρχοντες θα εκλέξουν αύριο 648.941 Τούρκοι που θα ψηφίσουν σε σαρανταένα εκλογικά κέντρα της χώρας. Η ψηφοφορία, στην οποία θα λάβει μέρος το 2% του συνόλου του εκλογικού σώματος, θα αρχίσει στις 8 το πρωί και θα λήξει στις 5 το απόγευμα. Στις τοπικές εκλογές μετέχουν 12 κόμματα.

Αγαλματίδιο της αρχαίας θεότητας Κυβέλη, των ελληνιστικών ή πρώιμων ρωμαικών χρόνων, σπάνιας τέχνης, είχαν στην κατοχή τους αρχαιοκάπηλοι που συνέλαβαν οι άνδρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί, που παρακολουθούσαν τον Αριστείδη Γλίτσο, σερβιτόρο, 30 χρόνων, κάτοικο Θεσσαλονίκης συνέλαβαν εκτός από αυτόν και τα άλλα τέσσερα μέλη της σπείρας των αρχαιοκαπηλων, τους Δημοσθένη Φρυδά, 50 χρόνων, κάτοικο Θεσσαλονίκης και Τυριτίδη Ευθύμιο, κάτοικο Χρυσαυγής Λαγκαδά, ελαιοχρωματιστές και Ιορδάνη Θανασουλέλη, 64 χρόνων, συνταξιούχο ΙΚΑ και Βασίλειο Χατζηδημητριάδη, 46 χρόνων υδραυλικό, κατοίκους Θεσσαλονίκης.

Αύξηση κατά 25-30% παρουσιάζει η συχνότητα εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου στην Ελλάδα ενώ αντίθετα παρουσιάζει μείωση κατά 20-25% στις οικονομικά πιο ανεπτυγμένες χώρες. Αυτά τόνισε ο καθηγητής καρδιολογίας του ΑΠΘ κ Δημήτριος Τσιφοδήμος μιλώντας στο Μακεδονικό Pqajtoqe_o Ειδήσεων με αφορμή το δεύτερο σεμινάριο της καρδιολογικής εταιρείας Βορείου Ελλάδος που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση της συχνότητας της στεφανιαίας νόσου στη χώρα μας οφείλεται στη διατροφή που περιέχει πολλά λιπαρά και θερμίδες, στο κάπνισμα και στην ακινησία.

Η καθιέρωση βαλκανικού βραβείου λογοτεχνίας αποφασίστηκε στη Γ΄διαβαλκανική συνάντηση εκδοτών, συγγραφέων και μεταφραστών οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Την ιδέα αγκάλιασαν και υποστήριξαν όλοι οι εκπρόσωποι των βαλκανικών χωρών που μετείχαν στη συνάντηση. Η απονομή του βραβείου θα γίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου είναι και η έδρα τους Διαβαλκανικού Κέντρου Βιβλίου.

Μικρή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Για τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Saturday, 1 June 1996 - 11:12:17