Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (02/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ TOY MAKEΔONIKOY ΠPAKTOPEIOY ΕΙΔΗΣΕΩΝ (2.6.1996)

Τυπική χειραψία αντάλλαξαν σήμερα στο Τορόντο κατά τη σύνοδο της λέσχης Μπίλντενμπεργκ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Θεόδωρος Πάγκαλος και Εμρέ Γκιονένσαϊ, μετά την ματαίωση της συνάντησής τους εξαιτίας των νέων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Εξάλλου στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιείται στο Βερολίνο ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Πάγκαλο και Γκιονένσαϊ.

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της πανελλήνιας Συνδιάσκεψης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ δημοσιεύματα εφημερίδων φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει ανακοινώσει, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης, σε στελέχη του κινήματος την οριστική του απόφαση να διεκδικήσει το αξίωμα του αντιπροέδρου στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι τα δημοσιεύματα ανιχνεύουν προθέσεις που θα αντιπαρατεθούν στη διαδικασία του κόμματος και χαρακτήρισε το συνέδριο ως νέα αφετηρία σύνθεσης και συνέχειας του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στη συνδιάσκεψη της Νεολαίας του Κινήματος ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε "δεν πηγαίνουμε σε ένα συνέδριο για να βρούμε ρόλους και να λύσουμε προσωπικά θέματα αλλά πηγαίνουμε σε ένα νέο ξεκίνημα". Χαρακτήρισε "ανεύθυνους" όσουν κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές ενώ αναφερόμενος στα εθνικά θέματα είπε ότι πρέπει να απορρίψουμε πολιτικές που είτε συνιστούν υποχώρηση από τις πάγιες ελληνικές θέσεις, είτε μας οδηγούν σε έναν άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η μονόπλευρη λιτότητα και ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο μηχανοστάσιο του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου "Τρίτων" που έπλεε 5,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Χάλκης. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ενώ το κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κινητοποίησε παραπλέον επιβατικό οχηματαγωγό το οποίο έσπευσε για βοήθεια και ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Ρόδου. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο από το πλήρωμα και οι 573 επιβάτες και οι 287 ναυτικοί μεταφέρθηκαν σώοι στη Ρόδο.

Σε αλλαγές του νόμου των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα". Από τις τροποποιήσεις αναμένεται να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο μεταξύ σημαντικά οικονομικά οφέλη αναμένεται να προκύψουν για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στις 6 και 7 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια της οποίας θα έχει επαφές με φορείς της πόλης και θα κάνει εξαγγελίες για τα θέματα που την απασχολούν. Ο κ. Sgl_tgr θα μιλήσει την Πέμπτη στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ και την Παρασκευή θα επισκεφθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο.

Την αισιοδοξία του ότι η Νέα Δημοκρατία σύντομα θα είναι κυβέρνηση εξέφρασε χθες από τα Γιάννενα ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ν.Δ. με θέμα την ανάπτυξη της Ηπείρου. Ο κ. Εβερτ τόνισε ότι "ο Ελληνισμός είναι απογοητευμένος από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων και την αδυναμία τους όταν αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της χώρας να υλοποιήσουν τα προγράμματα που υπόσχονται". Τόνισε δε πως τα έργα που απαιτούνται για την ανάπτυξη της Βορειοδυτικής Ελλάδας και δεν είναι ενταγμένα στο πακέτο Ντελόρ πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν. Το απόγευμα ο κ.Εβερτ επισκέφθηκε το Μέτσοβο όπου είχε συνάντηση με τους τοπικούς φορείς και κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Ευάγγελου Αβέρωφ.

"Αδιέξοδη και κοινωνικά απαράδεκτη" χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας σε ομιλία του στην Καβάλα όπου εγκαινίασε τα γραφεία του ΔΗΚΚΙ. Ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι η πολιτική αυτή αναμένεται να αυξήσει την ανεργία, τον πληθωρισμό και το δημόσιο χρέος ενώ επέκρινε την κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα εκφράζοντας φόβους ότι η χώρα μας οδηγείται σε διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων δυνάμεων.

Διεξάγεται σήμερα στην Αλβανία ο δεύτερος γύρος των εκλογών σε εννέα περιφέρειες ενώ όπως δηλώνουν οι αρμόδιες αρχές έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών. Στο μεταξύ συνεχίζουν για τριτη ημέρα την απεργία πείνας οι υποψήφιοι βουλευτές των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τις εκλογές και διεκδικούν την επανάληψη των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα. Ο αριθμός των απεργών αυξήθηκε χθες σε 160 άτομα ενώ σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης η απεργία πείνας θα επεκταθεί και σε άλλους νομούς. Νέα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας προανήγγειλε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την προσεχή Τρίτη στα Τίρανα.

Συναντήσεις με ηγέτες Βαλκανικών χωρών πραγματοποιεί στη Γενεύη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Γουώρεν Κρίστοφερ στα πλαίσια μιας νέας προσπάθειας αποκατάστασης της σταθερότητας στην περιοχή ώστε να είναι δυνατόν να γίνουν εκλογές στη Βοσνία τον Σεπτέμβριο όπως προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία του Ντεϊτον.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών του Βάτσλαβ Κλάους προηγείται στις εκλογές στην Τσεχική Δημοκρατία με ποσοστό 29,63% σύμφωνα με τα αποτελέσματα επί του 98,8% των εκλογικών τμημάτων της χώρας. Αυτό ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής οι οποίοι σημειώνουν ότι δεύτερο κόμμα έρχεται το Σοσιαλδημοκρατικό με ποσοστό 26,44%.

Τους δημοτικούς τους άρχοντες εκλέγουν σήμερα 648.941 Τούρκοι που ψηφίζουν σε σαρανταένα εκλογικά κέντρα της χώρας. Η ψηφοφορία, στην οποία θα λάβει μέρος το 2% του συνόλου του εκλογικού σώματος, άρχισε στις 8 το πρωί και θα λήξει στις 5 το απόγευμα.

Τέσσερις ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν το πρωί στην περιοχή Σταροπρομισλόφσκι του Γκρόζνι όταν το θωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη. Την είδηση μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Στην Ιρλανδία μεταβαίνει την Τετάρτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον ομολογό του Ντικ Σπρινγκ ενόψει της ανάληψης από την Ιρλανδία της Προεδρείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συνομιλίες των κ. Μιχαηλίδη και Σπρινγκ θα επικεντρωθούν στην ενταξιακή πορεία της Μεγαλόνησου στην κοινότητα καθώς και στο Κυπριακό. Στο μεταξύ όπως δήλωσε σήμερα στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου η αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πωλίν Γκρην, το κοινοβούλιο θα ασκήσει όσο το δυνατόν περισσότερη πίεση στην Τουρκία προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού.

Τις προσπάθειές του για το σχηματισμό κυβέρνησης αρχίζει στο Ισραήλ ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Μπένζαμιν Νετανιάχου. Ο ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος Λικούντ αναμένεται να ζητήσει τη συνεργασία των άλλων κομμάτων προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ κάλεσε τους ισραηλινούς ηγέτες να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία ειρήνης αποσύροντας τα στρατεύματα από τη Χεβρώνα.

Η ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας και οι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Στη Βόρεια Ελλάδα αύριο θα εκηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και αργά το απόγευμα είναι πιθανόν να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Sunday, 2 June 1996 - 7:54:00