Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (14/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (14/06/1996)

Επιστολή με την οποία παρουσιάζει τις Ελληνικές θέσεις στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα τα ελληνοτουρκικά απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προς τους ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους ηγέτες των Η.Π.Α. και της Ρωσίας και τους Γενικούς Γραμματείς του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ. Ο κ. Σημίτης στην επιστολή σημειώνει ότι η Τουρκική στάση δημιουργεί ακόμη μια πηγή σοβαρών απειλών για τη σταθερότητα της περιοχής και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αδιάλειπτης και απρόσκοπτης εφαρμογής των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Τονίζει ότι οποιαδήποτε διεύρυνση εδαφικών διεκδικήσεων ενδέχεται να διαταράξει σοβαρά την άκρως λεπτή ισορροπία στην περιοχή και καλεί τους αποδέκτες της επιστολής να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια θεωρούν σκόπιμη προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας.

Η Ελλάδα θα αντισταθεί με κάθε μέσο στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας δήλωσε από την Κρήτη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ζήτησε συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων και λαού. Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Δήμαρχο Ηρακλείου ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισε τις δυνατότητες της Κρήτης να εξελιχθεί σε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Τα βασικά προβλήματα του νησιού συζήτησε ο πρωθυπουργός νωρίτερα σε συνάντησή του με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Κρήτης.

Με τον Υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Πέρι και το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα συναντάται σήμερα στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ.Αρσένης πρόκειται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και να καταστήσει σαφείς τις ελληνικές θέσεις περί σεβασμού των διεθνών συνθηκών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο. Ωστόσο όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού και του Γάλλου Υπουργού Αμυνας, οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ επιμένουν στην πολιτική ίσων αποστάσεων συνιστώντας ελληνοτουρκικό διάλογο επί των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Αγκυρας. Η λύση στα ελληνοτουρκικά πρέπει να βρεθεί με συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές επανέλαβε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Οι κ.κ. Στεφανόπουλος και Εβερτ συζήτησαν τα εθνικά θέματα καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Το πληρέστερο ως τώρα σενάριο περί "γκρίζων περιοχών" στο Αιγαίο παρουσιάζει η τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ". Βάσει του σεναρίου, η Αγκυρα θεωρεί ότι νησίδες όπως το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και η Καλολημνος δεν αποτελούν κυριαρχικό έδαφος της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά αποτελούν αδιευκρίνιστες περιοχές στο Αιγαίο. Η Acjuqa υποστηρίζει ότι εκτός των νησιών του Αιγαίου, η κυριαρχία των οποίων ανήκει αναμφισβήτητα στην Ελλάδα βάσει διμερών και διεθνών συμφωνιών, υπάρχουν ακόμη πολλά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες τα οποία η Ελλάδα χωρίς να στηρίζεται σε καμιά συμφωνία, θεωρεί ως δικό της έδαφος. Η Τουρκία προς το παρόν, γράφει η εφημερίδα, έχει αποφασίσει να μη φέρει το θέμα προς συζήτηση προτού δηλαδή να υπάρξει προσφυγή σε διαιτησία τρίτης πλευράς. Μόνο τότε θα κατονομάσει ειδικά τις νησίδες και τις βραχονησίδες υποστηρίζει η εφημερίδα.

Υπέρ των μακροπρόθεσμων καθαρών λύσεων που πρέπει να προκύψουν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε και σήμερα από την Κρήτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει από το συνέδριο ενωμένο και ανανεωμένο με τη δυναμική της νίκης του νέου έναντι του παλιού.

"Δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ ούτε πόλωση από την προσυνεδριακή διαδικασία" δήλωσε από την Κοζάνη ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για "διακριτούς ρόλους στο ΠΑΣΟΚ" και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 1997.

Η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ρευστότητας των τραπεζών αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκαν κάποιες τάσεις ανόδου στα επιτόκια των τίτλων του δημοσίου ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της Εφορίας, το 55% των οποίων έχει ήδη σταλεί στους φορολογούμενους. Από τα 2.300.000 εκκαθαριστικά που έχουν σταλεί τα 910.000 είναι χρεωστικά και τα 917. 000 πιστωτικά.

Στον 5ο Τακτικό Ανακριτή οδηγήθηκε ο ισοβίτης δραπέτης των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας Βαγγέλης Ρωχάμης 45 χρόνων ο οποίος συνελήφθη χθες μετά από έφοδο αστυνομικών σε σπίτι όπου κρυβόταν στην περιοχή "Πεύκα" Οινόης Αττικής.

Πατέρας και το αβάπτιστο αγοράκι του σκοτώθηκαν αργά χθες το βράδυ σε σύγκρουση επιβατικού αυτοκινήτου με φορτηγό, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Νεκροί είναι ο Πρόδρομος Γιάννας , 37 χρόνων ,οδηγός του επιβατικού και το ηλικίας δύο χρόνων αγοράκι του . Τραυματίστηκαν η γυναίκα του Ντίνα , 30 χρόνων και το άλλο παιδί τους ο τρίχρονος Γιώργος. Το δυστύχημα έγινε στο 4 χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Κιλκίς κοντά στο χωριό Νεοχωρούδα.

Την απόσυρση ή την τροποποίηση του νομοσχεδίου για την υγεία ζητούν oi νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας οι οποίοι συνεχίζουν τις πανελλαδικές τους κινητοποιήσεις. Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας ενώ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με πενθήμερη απεργία και από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου.

Κλειστή ανεπίσημη συνεδρίαση θα έχει σήμερα το μεσημέρι η ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αντικείμενο το Κυπριακό. Στη συνεδρίαση ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου για τα προβλήματα που υπάρχουν και θα ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για τη συμβολή του Σώματος στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου. Τα προβλήματα που προέκυψαν από την τουρκική εισβολή, αναμένεται να περιληφθούν στη διακήρυξη αρχών της διάσκεψης "Habitat II" των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στη διάσκεψη, προσθέτοντας ότι θα γίνει αναφορά στην εισβολή και τα προβλήματα που δημιούργησε, με στόχο να μείνει στο προσκήνιο το θέμα της Κύπρου.

Οι κατά τόπους έντονες καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στην κεντρική και βόρεια χώρα θα αποτελέσουν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού. Σήμερα για τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν σε ισχυρούς. Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 14 June 1996 - 6:57:09