Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (17/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (17.6.1996)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έχει αυτή την ώρα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου με αντικείμενο τον βαθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Νωρίτερα οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχαν συνεργασία με τους διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο και της Εθνικής Θεόδωρο Καρατζά. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο θέμα των επιτοκίων. Οι κύριοι Παπαντωνίου και Παπαδόπουλος συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον Υπουργό Υγείας Αναστάσιο Πεπονή και τον Υφυπουργό κ. Παπαδέλη.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η εθνική φρουρά της Κύπρου καθώς από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση της τουρκικής άσκησης "Θαλασσόλυκος". Οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις "Έφεσος" και "Θαλασσόλυκος ΄96" θα διεξαχθούν από τα Δαρδανέλια ως την Αμμόχωστο και θα διαρκέσουν έως τις 22 Ιουνίου. Ήδη η Αγκυρα έχει προβεί σε αυθαίρετη δέσμευση έξι περιοχών στον εναέριο χώρο της Λευκωσίας γεγονός που πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν ως έμπρακτη δοκιμασία του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας -Κύπρου. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία με τα όπλα δήλωσε χθες από τη Γαύδο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και χαρακτήρισε θέατρο παραλόγου την απαίτηση της Τουρκίας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και αλλαγή του Μεταπολεμικού status quo στο Αιγαίο.

Η διακυβερνητική Διάσκεψη αποτελεί το επίκεντρο των συνομιλιών των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του σημερινού κονκλαβίου που άρχισε στη Ρώμη με θέμα την προετοιμασία της συνόδου Κορυφής της Φλωρεντίας που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Ρωμαίος.

Ολοκληρώνεται σήμερα, από τις νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, η διαδικασία εκλογής των συνέδρων που θα συμμετέχουν στο συνέδριο του Κινήματος που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα. Στη Θεσσαλονίκη άρχισαν το πρωί οι ψηφοφορίες για την εκλογή των αντιπροσώπων στο συνέδριο, των τομεακών γραφείων, Νομαρχιακής Επιτροπής, Νομαρχιακών Επιτροπών Δεοντολογίας και Τήρησης Καταστατικού και Οικονομικού Ελέγχου.

Συνεχίζουν μέχρι και την Παρασκευή τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας οι οποίοι ζητούν την τροποποίηση του νομοσχεδίου για την υγεία. Διεκδικούν ακόμη οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που αφορούν στο εργασιακό τους καθεστώς.

Τις εξελίξεις και την πορεία επίλυσης του Κυπριακού θα συζητήσουν σήμερα στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επαναβεβαιώσει την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για ανάληψη πρωτοβουλίας επίλυσης του Κυπριακού.

Δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό εάν πρώτα δεν εξευρεθεί κοινό έδαφος, τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Με δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη ο κ.Κασουλίδης επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έθεσε ξεκάθαρα στους συνομιλητές του την ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους επί των πέντε βασικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ραούφ Ντενκτάς. Το θέμα της αποστρατικοποίησης, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τέθηκε απλώς από τον κ.Κληρίδη στο Γ.Γ.των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι στη συνάντηση που είχαν στη Γενεύη.

Με τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής συναντάται αυτή την ώρα ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Λαλιώτης ο οποίος του παραδίδει το επιστημονικό πόρισμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής για τους νέους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Εντός 40 ημερών θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Αττικής.

Με μικρή διαφορά προηγείται ο Μπόρις Γιέλτσιν στις ρωσικές εκλογές για τη ανάδειξη Προέδρου. Με καταμετρημένο το 82%, των ψήφων (59,7 εκατ. ψηφοφόροι) ο Ρώσος Πρόεδρος προηγείται με 35,2% των ψήφων, έναντι 31,53% που συγκεντρώνει ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στην δημοσιότητα η κεντρική εφορευτική επιτροπή στη τρίτη θέση έρχεται ο στρατηγός εν αποστρατεία Αλεξάντερ Λέμπεντ με ποσοστό 14,89%. Στη συνέχεια ακολουθούν οι Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι με 7,56%, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι 5,96%, Σβιατοσλάβ Φιοντόροφ 0,94%, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ 0,50%, Μαρτίν Σακούμ 0,36%, Γιούρι Βλασόφ 0,20% και Βλαντιμίρ Μπριντσάλοφ 0,16%. Οι κύριοι Γιέλτσιν και Ζιουγκάνοφ αναμένεται να αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών καθώς κανείς δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σε υποτονικό κλίμα και χωρίς τη συμμετοχή των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων που είχαν αποχωρήσει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου καταγγέλλοντας το Δημοκρατικό Κόμμα για εκλογικό πραξικόπημα, διεξήχθησαν οι επαναληπτικές εκλογές σε 17 περιφέρειες της Αλβανίας. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 65%. Τις εκλογές παρακολούθησαν περίπου 30 παρατηρητές προσκεκλημένοι του Δημοκρατικού Κόμματος. Από τις επαναληπτικές εκλογές απείχαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αγροτικό Κόμμα, το Δεξιό Δημοκρατικό, το κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Σοσιαλδημοκρατικό και η Δημοκρατική Συμμαχία τα οποία χαρακτήρισαν παράνομες τις εκλογές και ζήτησαν την καθολική επανάληψή τους.

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στο Σεράγεβο. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Σεράγεβο από την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ.Ντεμιρέλ θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας κατά τις οποίες θα συζητηθούν ο ρόλος και η συμμετοχή της Τουρκίας στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Βοσνίας καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομοσπονδία στο εσωτερικό της εξαιτίας των diavymi~m μεταξύ μουσουλμάνων και Κροατών.

Σχεδόν αίθριο καιρό με μέτριους ανέμους προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως το απόγευμα είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 17 June 1996 - 6:10:31