Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (18/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (18.6.1996)

Συνεδριάζει σήμερα η κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των οικονομικών υπουργών υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με θέμα την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων για την κάλυψη της αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Για την Φλωρεντία αναχωρεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η εθνική φρουρά της Κύπρου καθώς συνεχίζεται η δεύτερη φάση της τουρκικής άσκησης "Θαλασσόλυκος". Οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις "Έφεσος" και "Θαλασσόλυκος ΄96" θα διεξαχθούν από τα Δαρδανέλια ως την Αμμόχωστο και θα διαρκέσουν έως τις 22 Ιουνίου. Σήμερα στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου έφτασαν δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Θετική και αναμφισβήτητα χρήσιμη χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, ότι η Γαύδος είναι ελληνική και κατοικείται από Έλληνες. Ο κ.Πάγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Αρμένιο ομόλογο του Βαχάν Παπαζιάν, εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του τονίζοντας ότι "το θέμα δε λύνεται με τη δήλωση των ΗΠΑ που είναι ένα τρίτο μέρος και η οποία έρχεται μετά από μακρά αναμονή της Αμερικανικής Διοίκησης που προφανώς θα περίμενε κάποια στάση της Τουρκίας τουλάχιστον στο θέμα της Γαύδου και στην επαναφορά των πραγμάτων στην τάξη". Η Τουρκία, πρόσθεσε ο κ.Πάγκαλος, πρέπει να επαναφέρει τα πράγματα στη σωστή τους θέση και να δηλώσει απερίφραστα ότι δε θέτει θέμα ελληνικής κυριαρχίας επί της Γαύδου.

Τρεις σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας -Αρμενίας υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Θόδωρος Πάγκαλος και Βαχάν Παπαζιάν, οι οποίες αφορούν τους τομείς Μεταφορών, Υγείας και Δημόσιας Τάξεως. Αμέσως μετά τη συνάντηση τους που διήρκεσε μία περίπου ώρα και έγινε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα ο κ.Πάγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον Ευρωπαικό προσανατολισμό της Αρμενίας και θα στηρίξει την αίτηση της στο Συμβούλιο της Ευρώπης με όλες της τις δυνάμεις. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν και για την αμφίδρομη αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη διερεύνηση δυνατότητας στην αμυντική βιομηχανία.

Συνεχίζουν μέχρι και την Παρασκευή τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας οι οποίοι ζητούν την τροποποίηση του νομοσχεδίου για την υγεία. Διεκδικούν ακόμη οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που αφορούν στο εργασιακό τους καθεστώς. Στη Θεσσαλονίκη οι κινητοποιήσεις είναι καθολικές, με εξαίρεση τα πανεπιστημιακά mosojole_a "ΑΧΕΠΑ" και "Ιπποκράτειο" ενώ αύριο οι απεργοί γιατροί διοργανώνουν συγκέντρωση στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" και πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Κλειστές είναι από το πρωί η παλαιά Εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Βέροιας και η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Κοζάνης από οδηγούς φορτηγών διεθνών μεταφορών και εμπόρους οπωρολαχανικών. Οι οδηγοί διαμαρτύρονται για την απεργία των γεωπόνων ποιοτικού ελέγχου που συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές.

Τη Γαύδο επισκέφτηκαν το πρωί ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόρτζ Μπούς και ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ. Οι δύο άνδρες έφτασαν στο νησί με την θαλαμηγό του εφοπλιστή Γιάννη Λιάτση "Αλεξάντερ" και λίγες ώρες αργότερα επέστρεψαν στο Ηράκλειο από όπου θα αναχωρήσουν για τη Γερμανία.

H προσήλωση στην αναζήτηση λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και η ανάγκη να γίνουν προσπάθειες για να βρεθεί κοινό έδαφος ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν στο Λευκό Οίκο οι Μπίλ Κλίντον και Γλαύκος Κληρίδης. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, εκφράζεται η πρόθεση των ΗΠΑ να ενταθούν οι προσπάθειες με στόχο τη μείωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ.Κασουλίδης πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση, ο κ.Κληρίδης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους για να μην αποτύχουν ξανά οι συνομιλίες.

Κυκλοφόρησε σήμερα το επίσημο διορθωτικό έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το οποίο τροποποιείται η παράγραφος 12 στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, για την παράταση της UNFICYP. Το επίσημο διορθωτικό έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρει: "Στρατιώτες της UNFICYP εμποδίστηκαν επί περίπου 25 λεπτά να πλησιάσουν το στρατιώτη της Εθνοφρουράς, από Τουρκοκυπρίους στρατιώτες που έριχναν πυροβολισμούς προς την κατεύθυνση των στρατιωτών της UNFICYP, κάθε φορά που οι τελευταίοι προσπαθούσαν να προχωρήσουν".

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για την εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής απέστειλαν στον Σπύρο Κυπριανού, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Κακλαμάνης διαβεβαιώνει τον κ. Κυπριανού για την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, που εκφράζεται μέσω της Βουλής των Ελλήνων. Τη βεβαιότητα ότι ο κ. Κυπριανού θα συνεχίσει να προσφέρει την πολύτιμη εμπειρία του "στον κοινό αγώνα Ελλάδας και Κύπρου για μια εθνικά συμφέρουσα επίλυση του Κυπριακού" εκφράζει ο κ. Πάγκαλος.

Καθοριστική κρίνεται η σημερινή ημέρα για τις εξελίξεις στο θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία καθώς τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του τουρκικού κοινοβουλίου είναι η ψηφοφορία τριών προτάσεων για διεξαγωγή έρευνας κατά του Μεσούτ Γιλμάζ και μία jat\ της Τανσού Τσιλλέρ. Παράλληλα στην τουρκική βουλή εξετάζονται τα θέματα της παράτασης της παραμονής της πολυεθνικής δύναμης και κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θέματα στα οποία αντιδρά έντονα ο Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η πρόταση κατά της Τσιλλέρ που αφορά τη διάθεση του ποσού των μυστικών κονδυλίων προέρχεται από τον ηγέτη του Αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ. Οι προτάσεις κατά του Γιλμάζ αφορούν την επιχείρηση Caykur το σκάνδαλο κατάχρησης Civangate καθώς και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Η εξασθένηση των Βόρειων ανέμων και οι σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα Ηπειρωτικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις που τις μεσημεριανές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 18 June 1996 - 6:42:14