Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (20/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (20.6.1996)

Για τη Φλωρεντία αναχωρεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος και άλλοι Υπουργοί. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το πρόβλημα της ανεργίας, την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ καθώς και τις πολιτικές προτεραιότητες των κρατών - μελών της κοινότητας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναμένεται, εξάλλου, να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και να επαναλάβει την αντίθεση της χώρας μας στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το κοινοτικό πρόγραμμα "Meda".

Με παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από Τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα συνεχίζονται οι δύο αεροναυτικές τουρκικές ασκήσεις "Θαλασσόλυκος" και "Ταύρος". Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για τις προκλήσεις των Τούρκων ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται η Εθνοφρουρά αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα τουρκικά υποβρύχια έχουν "κυκλώσει" την Κύπρο, ενώ άλλα έξι έχουν ακροβολιστεί στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Παράλληλα οκτώ φρεγάτες, τέσσερα αντιτορπιλικά και πέντε πυραυλάκατοι έχουν καταπλεύσει σε λιμάνια της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αποδοκίμασε χθες με ψήφισμα του το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τονίζοντας ότι οι επαναλαμβανόμενες απειλές για χρήση βίας εναντίον κράτους- μέλους της Κοινότητας αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την εδαφική ακεραιότητα του κράτους αυτού και την σταθερότητα στο Αιγαίο. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο κάλεσε τη σύνοδο κορυφής που αρχίζει αύριο στη Φλωρεντία να ασχοληθεί με την επιθετική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Ενδεικτική των προθέσεων και της αδιαλλαξίας της Αγκυρας πάντως είναι η επίδοση προ ημερών μνημονίου προς την ιταλική προεδρία με το οποίο η Τουρκία προειδοποιούσε την Ευρωπαική Ένωση να μην αποδεχτεί το ελληνικό αίτημα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων.

Αρχίζουν αύριο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ενώ όλα τα εξεταστικά κέντρα είναι έτοιμα και έχουν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα μηχανήματα, όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Αλεξανδρίδης. Στη Θεσσαλονίκη 16.068 υποψήφιοι θα λάβουν μέρος στις Γενικές Εξετάσεις. Από αυτούς 7.894 έχουν κατοχυρώσει βαθμολογία προηγούμενης χρονιάς τουλάχιστον σε ένα μάθημα. Οι εξετάσεις θα γίνουν σε 37 εξεταστικά κέντρα και 6 παραρτήματα στην περιοχή της συμπρωτεύουσας.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου είναι πιθανόν να έχει εντός της ημέρας ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των επαφών του κ. Σκανδαλίδη με ηγετικά στελέχη του j|llator εν' όψει του Συνεδρίου που θα γίνει στα τέλη του μήνα. Στο μεταξύ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου τονίστηκε η εμμονή του οργάνου στην απόφαση για την εκλογή αντιπροέδρου από το συνέδριο.

Την απέλαση των 136 λαθρομεταναστών που μετέφερε παράνομα το πλοίο "Nadine" ανοιχτά των ακτών του Σουνίου, αποφάσισε δικαστήριο του Πειραιά. Ήδη με ενέργειες των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Εξωτερικών αναχωρούν οι 120 λαθρομετανάστες αύριο το βράδυ με πτήση των αιγυπτιακών αερογραμμών ώστε να ταξιδέψουν στη Βομβάη μέσω Καΐρου.

Βήμα μπροστά, το οποίο μπορεί να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά, χαρακτήρισε την πρόταση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για το θέμα των αγνοουμένων, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς. Όπως δήλωσε ο κ.Μπέρνς το θέμα των αγνοουμένων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του Κυπρίου Προέδρου και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ. "Ο κ.Κληρίδης υπέδειξε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να κάνει εκταφή των οστών αγνοουμένων Τουρκοκυπρίων εάν οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο για τους Ελληνοκυπρίους" είπε ο κ.Μπέρνς.

Τον στρατηγό Αλεξάντερ Κορσακώφ, επικεφαλής της προεδρικής φρουράς και τον στρατηγό Μιχαήλ Μπαρσούκωφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ολεγκ Σοσκοβετς έπαυσε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορις Γιέλτσιν. Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την εξασφάλιση συμμαχιών εν΄όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Πλήρη εξουσιοδότηση για θέματα που αφορούν τον σχηματισμό κυβέρνησης έδωσαν, χτες βράδυ, στην Τανσού Τσιλλέρ, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, η εκτελεστική επιτροπή και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ορθού Δρόμου. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νετζμετίν Τζεβχερί αμέσως μετά τη συνεδρίαση δήλωσε και ότι κοινή επιθυμία είναι να αποκτήσει η χώρα το ταχύτερο δυνατό κυβέρνηση και να λυθεί η κρίση χωρίς να πάει η χώρα σε εκλογές. "Δώσαμε πλήρη εξουσιοδότηση στην κ Τσιλλέρ" είπε τονίζοντας ότι δεν χαράχτηκε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορεί να έχει ευελιξία κινήσεων η αρχηγός του κόμματος.

Άνοδο θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες αναμένεται να σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 20 June 1996 - 7:09:37