Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (31/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (31.7.1996)

Συνεδριάζει από το πρωί η κυβερνητική επιτροπή με βασικό θέμα το πρόβλημα απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από το β' πακέτο Ντελόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενημερώνει τον πρωθυπουργό για την πορεία του πληθωρισμού ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται στο τέλος του έτους να κλείσει πάνω από το 7,5% αντί του 5% που ήταν αρχικός στόχος της κυβέρνησης. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη ο κ.Παπαντωνίου δήλωσε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία και ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ τόνισε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1996 συνεχίζεται απαρέγκλιτα.

Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού εκδηλώθηκαν στις μεθοριακές κοινότητες Ισαακίου και Θυρέας Διδυμότειχου. Οι δύο κοινότητες έχουν ήδη μπει σε "καραντίνα" ενώ συνεργεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Έβρου θανάτωσαν 520 μικρά και μεγάλα ζώα της περιοχής. Επιδημιολογική έρευνα πραγματοποιούν συνεργεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας που κάνουν απολυμάνσεις των χώρων. Αύριο συνεδριάζει εκ νέου στις Βρυξέλλες η διαρκής Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφασίσει αν θα παρατείνει το καθεστώς της απαγόρευσης εξαγωγών ελληνικού κρέατος και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Βόρεια Χίο που εκδηλώθηκε πριν από τέσσερις μέρες και αποτέφρωσε δάσος και αγροτικές καλλιέργειες 26 χιλιάδων περίπου στρεμμάτων. Στο μεταξύ κατασβέστηκε η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που αποτέφρωσε μεγάλη έκταση πεύκων και θάμνων.

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη συναντάται σήμερα ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Γκουστάβ Φεϊσέλ. Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση ο κ. Φεϊσέλ τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στις προσπάθειες διεξαγωγής διαλόγου μεταξύ του αρχηγού της εθνικής φρουράς και του διοικητή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι ο στρατιωτικός διάλογος αποτελεί καλό τρόπο για να ξεπεραστούν τα καθαρά στρατιωτικά και τεχνικά θέματα.

Πενήντα άτομα τουλάχιστον μολύνθηκαν από ραδιενέργεια μετά από βλάβη που σημειώθηκε σε πυρηνικό σταθμό στο βόρειο Ιράν. Την είδηση αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Χαμτσάχρι" η οποία σημειώνει ότι μεταξύ των ατόμων που μολύνθηκαν περιλαμβάνονται και επτά μηχανικοί της γερμανικής εταιρείας "Ζήμενς".

Αρνήθηκε κατηγορηματικά την ενοχή του για τη βομβιστική επίθεση στο πάρκο της Ατλάντα ο 33χρονος φρουρός Ρίτσαρντ Τζόελ, που θεωρείται εκ των βασικών υπόπτων. Ο Τζόελ ο πρώτος ειδοποίησε τις αρχές για την βόμβα ανακρινόμενος χθες από το FBI αλλά και σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους επανέλαβε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του FBI, δεν έχει απαγγελθεί jatgcoq_a εναντίον κανενός.

Η χάραξη της πορείας της μεγάλης ελληνοαμερικανικής ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ είναι ο κύριος στόχος του ετήσιου συνεδρίου της οργάνωσης, με τίτλο "ΑΧΕΠΑ 2.000", που άρχισε στο Χιούστον του Τέξας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 700 συνέδρους από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Έντονη είναι η παρουσία της νεολαίας, που πραγματοποιεί το δικό της συνέδριο, στο οποίο και δίνεται ιδιαίτερο βάρος για το μέλλον της οργάνωσης. Πρωταρχικός στόχος του συνεδρίου είναι να χαραχτεί η πορεία της ΑΧΕΠΑ εν' όψει του 2000 και να προγραμματιστούν οι δραστηριότητες που θα αναπτύξει η οργάνωση τα επόμενα χρόνια προκειμένου να παραμείνει μια από τις μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες οργανώσεις του Αποδήμου Ελληνισμού.

Σε παράνομο ψευδοδικαστήριο των κατεχομένων οδηγούνται σήμερα οι δύο νεαροί Ελληνοκύπριοι Γιάννης Χατζηγιάννης και Γιώργος Νικολάου που είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου. Το κατοχικό καθεστώς επιχειρεί να κατασκευάσει εναντίον των δύο Ελληνοκυπρίων κατηγορίες για κατασκοπία ενώ στο μεταξύ το ψευδοκράτος δεν έχει επιτρέψει ακόμη στους γονείς των δύο νεαρών ψαράδων να τους επισκεφθούν.

Την τιμητική έβδομη θέση στην κατηγορία των +108 κιλών της άρσης βαρών κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα ο 33χρονος πρωταθλητής μας Παύλος Σαλτσίδης, μετά από μία καλή εμφάνιση στη τελευταία μέρα διεξαγωγής του αγωνίσματος, το οποίο χάρισε στην Ελλάδα δύο χρυσά και τρία αργυρά μετάλλια. Αντίθετα βαρύ κλίμα επικρατεί στην εθνική ομάδα μπάσκετ μετά τη χθεσινή συντριβή της από τη Λιθουανία, ενώ τώρα οι διεθνείς μας προσβλέπουν σε θέση από την πέμπτη έως την όγδοη. Ο επόμενος αγώνας θα είναι με την Κίνα, η οποία έχασε χθες από τη Γιουγκοσλαβία με σκορ120 -61. Σήμερα ξαναρχίζει μετά από διακοπή μιας μέρας ο "βασιλιάς των σπορ" ο στίβος. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Όλγα Βασδέκη αγωνίζεται στον τελικό του άλματος τριπλούν, ενώ στη μάχη μπαίνουν και οι αθλητές των 200 μέτρων Σμπώκος, Παναγιωτόπουλος, Αλεξόπουλος καθώς και η Κατερίνα Κόφα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στα Κεντρικά και Νότια και οι ασθενείς άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Σε όλη τη χώρα Αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, τις απογευματινές, όμως, ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια Ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα Βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια Ηπειρωτικά από 18 έως 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 20 έως 37 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 και στην Αθήνα τους 37 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 31 July 1996 - 6:09:08